A madridi derbik döntőinek 97 éves története

A Real Madrid és az Atlético Madrid vívja a Spanyol Szuperkupa döntőjét Dzsiddában. Természetesen nem először fordul elő, hogy a két madridi csapat valamilyen torna döntőjében küzd meg egymással egy trófeáért. A MARCA tekintett vissza az elmúlt 97 év történéseire.

Nem kevesebb, mint 12.000 néző gyűlt össze a Campo de Ciudad Linealban (a Real Madrid stadionja volt egy éven keresztül), hogy megtekintsék a Real Madrid és az Atlético Madrid részvételével megrendezett első döntőt.

Ezen a napon a blancók győzedelmeskedtek 6-2 arányban, most pedig, 97 évvel később a két madridi csapat újra összecsap egy trófeáért. Ezúttal azonban a spanyol fővárostól távol, Szaúd-Arábiában. Dzsidda 6000 km-re található Madridtól, bár a határon túli összecsapás nem újdonság a két csapat számára.

Derbi

A két legutóbbi döntő, amit a két csapat egymás ellen játszott, Spanyolországon kívül került megrendezésre. 2016-ban Milánóban, 2019-ben pedig Tallinban.

Ezen a hétvégén második alkalommal játszanak derbit Európán kívül, az elsőre az Egyesült Államokban került sor tavaly nyáron, amikor is az Atlético Madrid 7-3-as győzelmet aratott az előszezon felkészülési mérkőzésén.

Az elmúlt évtizedben a madridi derbi a bolygó egyik legnagyobb derbijévé nőtte ki magát, ami nagyban köszönhető annak, hogy az Atlético hatalmas fejlődésen ment keresztül Diego Simeone irányítása alatt. El Cholo két BL-döntőbe is eljuttatta a csapatot – mindkettőt a blancók ellen veszítették el – és egy bajnoki címet is megszerzett a matracosokkal.

Ezek az összecsapások nem voltak mindig ennyire látványosak. A rivalizálás a hazai sorozatokban kezdődött, a feljebb már említett blanco-győzelemmel.

A következő találkozás 1928-ban érkezett el, de az Atlético első győzelmére 1941-ig kellett várni. 1943-ban ismét a matracosok örülhettek, aztán a Real Madrid visszatért a győztes útra.

A modern futballban ez a meccs már inkább látványosság, de az ehhez vezető út első lépése az volt, hogy Spanyolországban nagy jelentőséget tulajdonítsanak neki.

Derbi

Az Atlético az 1959/60-as idényben megakadályozta, hogy a Real Madrid duplázzon. A vörös-fehérek a kupadöntőben múlták felül a blancókat, akik azonban magasba emelhették a BEK-trófeát.

A Real Madrid aztán 1975-ig nem vett revansot a matracosokon, amikor is büntetőkkel nyerte meg a kupát a Vicente Calderónban.

A következő Real-győzelem az 1985-ös ligakupában született, ahol egy kétmeccses párharcot 4-3-as összesítéssel nyertek meg a blancók.

Ezután újra az Atlétio örülhetett a Spanyol Szuperkupában, amikor is a 2014/15-ös idényben Ancelotti Real Madridja ellen nyertek 2-1 arányban az akkor kétmeccses párharcban.

Összesen 14 alkalommal küzdött meg a két fél egymással valamilyen döntőben, a mérleg jelenleg 7-7, így a Dzsiddában megrendezésre kerülő szuperkupa-döntő biztosan elbillenti a mérleg nyelvét valamelyik csapat irányába.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK