Courtois – kegyvesztettből a Zamora-díj egyik várományosa

Thibaut Courtois számára közel sem indult könnyen az idény, ahogy a madridi mindennapjai sem. Mára azonban a legtöbb szurkoló elfogadta őt, köszönhetően a közelmúltban mutatott kiváló teljesítményének.

A Getafe elleni első félidőben mutatott remek védéseinek köszönhetően Courtois megmentette csapatát egy (vagy több) kapott góltól, és egy sokkal kellemetlenebb folytatástól is. A belga hálóőr tegnapi teljesítménye nem a véletlen, vagy a csillagok szerencsés együttállásának a műve: Thibaut Courtois játéka és statisztikája is rengeteget javult az idénykezdet óta.

Most, teljesítményének csúcsány Courtois egy teljesen más játékos. Ő már nem az a kapus, akit a Bernabéu népe intenzíven fütyült az idény első két hónapjában. A belga hálóőr nem kapott gólt az elmúlt 3 mérkőzésén, de ami talán ennél is fontosabb, a kapuját célba vevő legutóbbi 28 lövésből 26-ot hárítani tudott.

Az első 7 bajnoki mérkőzésén Courtois és a csapat 7 gólt kapott. Az azt követő 9 találkozóján viszont mindössze két alkalommal kellett a kapuból kiszednie a labdát. Az eddigi 16 lejátszott meccsén összesen 9 gólt kapott, ami 0,56-os átlagot jelent mérkőzésenként – ezzel a mutatóval vezeti a Zamora-díjért folytatott versenyfutást, Jan Oblak előtt, aki 0,63-as átlagot tud felmutatni. A Zamora-díjat Spanyolországban ugyanis az a kapus kapja, aki a legkevesebb kapott gólt kapta a lejátszott mérkőzéseihez viszonyítva. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki egyetlen meccset játszik, és azon nem kap gólt, automatikusan megkapja a díjat – az elismeréshez ugyanis legalább 28 mérkőzésen kell legalább 60 percet szerepelnie az adott kapusnak.

Igaz, hogy a bajnokság végéig még hosszú út vezet, de a 27 éves belga kapus jó úton jár, és ő lehet az első, aki Iker Casillas 2007/08-as idénybeli elsősége után először emelheti magasba a trófeát a Real Madrid színeiben. Courtois számára egyébként nem ismeretlen a díj, hiszen az Atlético Madrid mezében már elnyerte az elismerést 2013-ban és 2014-ben is.

Courtois jó teljesítményét látva nem meglepő, hogy Zinédine Zidane – aki egyébként mindvégig bízott benne – is dicséretben részesítette kapusát a Getafe elleni mérkőzést követően: „Ő a kapusom, számomra ő a legjobb, ez nem kétséges” – mondta a francia.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK