Zidane négykupás kihívása

Zinédine Zidane egy bajnoki-, kupa-, BL- és Szuperkupa-sikert hozó évre készíti fel a Real Madridot.

A karácsonyi szünetet követően a Real Madrid visszatért a mindennapi munkához, és megkezdte a felkészülést az új esztendőre, ahol Zinédine Zidane-nak nem kisebb célja van, mint hogy a katasztrofális 2018/19-es idényt követően visszaállítsa a klub presztízsét, és négy kupával zárja az aktuális idényt. Óriási a kihívás, ez teljesen egyértelmű, de Zidane már korábban is véghez vitt hasonlót. 2017-ben a csapat 5 kupát nyert meg: bajnoki cím, BL-trófea, UEFA-Szuperkupa, Spanyol Szuperkupa és FIFA-klubvilágbajnokság.

Spanyol Szuperkupa
Miután lejátszotta első 2019-es mérkőzését a Getafe ellen a bajnokságban, a Madrid Szaúd-Arábiába utazik, hogy részt vegyen az új formátumban első alkalommal megrendezésre kerülő Spanyol Szuperkupa küzdelmeiben. Január 8-án az ellen a Valencia ellen lépnek pályára Zidane fiai, amelyet nem tudtak legyőzni a Mestallában, december közepén. Ráadásul egy utolsó perces Karim Benzema egyenlítő találat kellett ahhoz, hogy elkerüljék a vereséget. Ha sikerrel veszik a denevérek elleni akadályt, akkor a Barcelona – Atlético Madrid összecsapás győztesével találkozhatnak január 12-én.

Szuperkupa

A Barca és az Atlético szintén két olyan csapat, akiket a Madrid ebben az idényben nem tudott legyőzni, bár a Valenciához hasonlóan tőlük sem kaptak ki. Mindkét összecsapás gól nélküli döntetlennel zárult, a decemberben a Nou Campban lejátszott klasszikuson pedig kifejezetten jó teljesítményt nyújtott a Madrid. Zidane Madridja egyébként legutoljára 2017-ben találkozott a Barcelonával a Szuperkupában, akkor 5-1-es összesítéssel hódították el a kupát a blancók.

Király-kupa
A Király-kupa az egyetlen trófea, amit Zidane még nem gyűjtött be a Real Madrid edzőjeként. Ráadásul ez a sorozat hozta el az egyik mélypontot is a francia tréner számára, amikor a 2017/18-as idényben meglepetésre búcsúzott a csapat a Leganéb ellen a negyeddöntőben. Olyannyira volt jelentős ez a 2-1-es hazai vereség és kiesés, hogy később ezt nevezte meg egyik okként a francia szakember a lemondásakor. „Számomra ez hatalmas csalódás volt” – mondta a kiesést követően. A lemondásakor pedig hozzátette: „Vannak pillanatok, amelyek arra késztetnek, hogy megállj és átgondold a dolgokat. Pillanatok, amelyek megragadnak a fejedben.”

Zidane

Egy évvel korábban a Celta Vigo vetett véget Zidane kupaálmainak, egy Bernabéuban elért 2-1-es győzelemmel. A január 14-es sorsolást követő héten a Madrid megkezdi aktuális kupamenetelését.

Bajnokság
Bár a Bajnokok Ligájában már ötször is megtapasztalhatta a klubbal a győzelem ízét (egyszer játékosként, egyszer segédedzőként Ancelotti oldalán, háromszor edzőként), Zidane mindig azt hangoztatja, hogy edzőként a legnagyobb teljesítménynek a bajnoki cím megnyerését gondolja. „Ez karrierem legboldogabb pillanata” – mondta a blancók 2016/17-es győzelmét követően. „Amikor elkezdődik az idény, kizárólag a LaLiga mindennapos kihívásaira gondolsz. Ezt a sorozatot a legnehezebb megnyerni.”

Zidane

A Madrid jelenleg a második helyen áll a tabellán 18 mérkőzést követően, ha pedig a Barcelona esetleg botlik az Espanyol ellen a hétvégén, úgy át is vehetik a vezetést féltávnál. Ez a helyzet nagyban megkülönbözteti ezt az idényt az előző kettőtől, amelyekben a Madrid már itt kiszállt a bajnoki címért folytatott küzdelemből. Tavaly 10 ponttal voltak lemaradva, előtte pedig 13-mal. A 2017/18-as gyenge bajnoki szereplés volt a másik oka Zidane leköszönésének.

Bajnokok Ligája
A legutóbbi hat tornából négy alkalommal a Real Madrid örülhetett a végső győzelemnek, így a versenysorozatban egyenes kieséses párharcot még soha nem veszítő Zidane és a klub számára jelen pillanatban ez a trófea alacsonyabb prioritással bír, mint a bajnokság. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy a 13-szoros bajnok Madrid egyet jelent a Bajnokok Ligájával, ráadásul Florentino Pérez sosem mulasztja el megjegyezni, hogy ez a torna az, ami meghatározza a klub helyét a világ futballjában.

Zidane

A szenvedős csoportkört követően a Madridra a Manchester City együttese vár a legjobb 16 között. A párharc első mérkőzését a Bernabéuban rendezik február 26-án, a visszavágónak pedig az Etihad ad otthont március 17-én.
 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…