Valverde és Ødegaard piaci értéke egy fél idény alatt megduplázódott

Fede Valverde és Martin Ødegaard kiváló teljesítményt nyújtanak csapataikban, amit a játékospiacon sem lehet figyelmen kívül hagyni. A két fiatal értéke drasztikusan megnőtt az elmúlt időszakban. De nézzük, hogy honnan indultak, és hogyan jutottak el idáig.

A Real Madridnál biztosan dörzsölik a tenyerüket, amikor a tehetségeiket veszik számba. Két játékosuk is nagy esélyese a LaLiga 2019-es Év Felfedezettje díjára – Fede Valverde és Martin Ødegaard. Mindketten 21 évesek, de az idény eleje óta megduplázódott a piaci értékük, legalább is a mértékadó Transfermarkt szerint. A témára szakosodott portál mindkét játékost 20 millió euró környékére taksálta az idény elején, de most mindketten közelebb vannak az 50 millió euróhoz.

Valverde és Odegaard

Ødegaard lassú kezdése
A norvég középpályás berobbant a Real Sociedadnál töltött első néhány hónapjában. Ødegaard 2015-ben, 16 évesen érkezett meg Spanyolországba, és már akkor az egyik legnagyobb európai tehetségnek kiáltották ki. A Real Madrid Castillánál eltöltött első évében nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak. Ingadozó teljesítményének köszönhetően a 2014 decemberében még 4 millió eurós piaci értéke a felére, 2 millió euróra csökkent le 2016 augusztusára, amikor kölcsönbe került a holland Heerenveen együtteséhez. A csökkenés nem állt meg, és 2017-re 1.5 millió euróra süllyedt az ára.

A dolgok folyamatosan jobbra fordultak
Egy lassabb hollandiai kezdést követően azonban minden kezdett összeállni Ødegaard számára. Kiharcolta magának a kezdőcsapatba kerülést, és elkezdte megcsillogtatni tehetségét. 2018 nyarán a Vitesse együtteséhez került, ahol aztán a korábbi nagy ígéret ténylegesen a felszínre tört. Az itt töltött időszakában 15 millió euróra nőtt a játékos értéke.

De Ødegaard végül San Sebastiánban, a Real Sociedadnál tudott kiteljesedni. A Reale Arénában, Imanol Alguacil irányításával a fejlődése megállíthatatlan volt. Amikor bevethető volt, minden mérkőzést végigjátszott, a Granada és a Leganés elleni találkozókat hátsérülés miatt volt kénytelen kihagyni. Szeptember elején 20 millió eurós piaci értéke volt, négy hónappal később azonban már 50 milliót ér. Ødegaard négy gólt és öt gólpasszt jegyez a Real Sociedadnál, ahol Mikel Oyarzabal (60 millió euró) után a keret második legértékesebb játékosa lett. A LaLigában pedig a 19. helyen áll ebben a tekintetben.

Fede Valverde fejlődése
Fede Valverde helyzete teljesen más, mint Ødegaard-é. Az uruguayi egyenletes lépésekben haladt előre a fejlődésben, de az elmúlt hónapokban ezek a lépések óriási ugrásokká változtak. Mostanra Európa egyik legígéretesebb 8-asaként tartják számon. Valverde sokkal érettebben érkezett meg a Real Madridba, hiszen már 18 éves volt. Az Arsenal két évvel korábban közel állt ahhoz, hogy leigazolja őt, amikor még csak 500.000 euró volt az értéke. A Madrid végül 5 millió eurót fizetett érte, mostanra pedig bebizonyosodott, hogy ez kiváló befektetés volt.

Ødegaard-ral ellentétben „Kismadár” Valverde szinte azonnal beilleszkedett a Castillába, első meccsén gólt szerzett, és állandó kezdő lett Santiago Solari csapatában. Az itt nyújtott teljesítményének köszönhetően 2017-ben behívták az uruguayi válogatottba az U20-as világbajnokságra, ahol negyedik helyhez segítette csapatát, és megkapta az Ezüstlabdát. A piaci értéke kevesebb mint egy év alatt 500%-kal nőtt, ekkor 3 millió euróra taksálták.

Valverde és Odegaard

Egy lenyűgöző, Castillánál töltött idény után Fede szerette volna kipróbálni magát az első osztályban, és elfogadta kölcsönjáték lehetőségét a Deportivo de la Coruñában. Nem ez volt a Depor legjobb idénye, hiszen a csapat kiesett az első osztályból, Valverde pedig sérülés miatt hét meccset is kihagyott, viszont 24 pályára lépéséből 12-szer kezdő volt, értéke pedig megduplázódott, 6 millió euróra.

Végül Madridban is eljött az ő ideje, amikor Solari vette át Julen Lopetegui helyét, aki alatt lényegében észrevétlen volt. Solari megadta neki a lehetőséget, ahogy Zidane is, amikor visszatért a kispadra az idény végén, aminek köszönhetően már 20 millió euróra szökkent a piaci értéke.

Valverde végül megerősítette helyét Zidane csapatában, részben annak köszönhetően, hogy a klub nem tudta leigazolni Paul Pogbát. 18 meccsen lépett pályára, két gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki. Mostanra 50 millió euró szerepel a neve mellett, amivel a csapatban a hatodik helyen áll Hazard (120), Varane (80), Casemiro (70), Kroos (60) és Courtois (55) mögött, a LaLigában pedig az atléticós Giménez (70) után a második legtöbbet érő uruguayi, megelőzve Luis Suárezt (40).

Az 1998-as generáció
A 98-as generáció képviselői között Ødegaard és Valverde a 4. helyen áll a piaci érték tekintetében Mbappé (200), Alexander-Arnold (110) és Christian Pulisic (60) mögött, Houssem Aouar és Dayot Upamecano mellett.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK