Egytől egyig: Real Madrid – Athletic Bilbao (0-0)

Újabb gólnélküli döntetlen egy rangadón, ám ezúttal hazai pályán, aminek köszönhetően a Barcelona kétpontos előnnyel vághat neki a 2020-as esztendőnek. Nem a lehető legszebb befejezése az évnek, de észre kell venni a pozitívumokat is. Jöjjön az esztendő utolsó értékelése, kapjon pontot egytől egyig mindenki!

Csapatok

Real Madrid (7)
Összességében nem érzem úgy, hogy óriási probléma lett volna a csapattal, a játékosok koncentrációjával vagy győzni akarásával. Elcsépelt, és Zidane sajtótájékoztatói után pláne viccesen hat, de most tényleg ez történt: a srácok mindent megtettek, de ha ezt a meccset holnap éjfélig játsszák, akkor sem sikerült volna gólt lőni. Nem ez az első hasonló forgatókönyv a 2019/20-as idényben, és némileg aggasztó, hogy ha Benzema nem tud gólt lőni, akkor szinte senki más – ezt jól jelzi az is, hogy a második legeredményesebb játékos a csapat középhátvédje és egyben a büntetők végzője, Sergio Ramos. Most azonban tényleg az volt az ember érzése, hogy ide akárki érkezhetne a pályára, gólt nem sikerülne lőni. Volt egy minden erejét a védekezésre összpontosító ellenfél, míg madridi oldalon támadások széles repertoárját bemutató, futballozó játékosok, akik három kapufával és egy ponttal kellett hogy beérjék. Elképesztő mezőnyfölény, rengeteg beadás – itt viszont meg kell jegyezni, hogy azt a falat, amit Bilbao felhúzott, más eszközzel nem is nagyon lehetett volna lebontani… Bár nem szeretek kitérni erre, meg kell említeni a játékvezetést is, ami ezúttal tényleg sok hibát vétett. Felháborítónak tartom, hogy a mérkőzés egyetlen sárga lapját Sergio Ramos kapta, miközben volt madridi játékos, akire hátulról csúsztak rá, és volt, aki megsérült egy ütést követően… Összességében hiába a jó játék, mégis keserédes szájízzel inthetünk búcsút 2020-nak, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban mutatott forma alapján a csapatnak igenis van keresnivalója minden sorozatban, amelyben érdekelt. Ez pedig a szezonkezdetet követően nem kis dolog.

Real Madrid

Athletic Bilbao (4)
Egy pontért jöttek, azt haza is vitték. Összesen három olyan játékos volt a kezdőcsapatukban, aki ténylegesen támadó beállítottságú, ez sokat elárul. Nem szeretem az effajta anti-futballt, de végül csak ők érvényesültek jobban, hiszen a számukra kedvező eredményt sikerült elérni.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (8)
Két klasszis teljesítményre futotta madridi oldalon, az egyik a horváttól érkezett. Utoljára talán a Real Sociedad ellen tündökölt ennyire, nagyon látványos és hasznos volt a játéka. Már az első félidőben ő volt az, aki a legtöbbször játszotta üres területre a labdát, helyzetbe hozva ezzel a társakat. Aztán ott volt az a csele, amellyel egyszerre két ember szorításából szabadult ki… Látszott, hogy élvezi a játékot, illetve látszik, hogy élvezi a szerepét is. Sokkal hasznosabb és látványosabb így a játéka, mint a sorozatterhelés alatt, de egy 34 éves játékos esetében ez talán nem is meglepő.

Modric

Thibaut Courtois (8)
Ismét a helyén volt, nem lehet rá panasz. Még a 95. percben is képes volt bravúrt bemutatni (még akkor is annak számít, ha végül az akciót les miatt visszafújták), ami jól jelzi, hogy fejben mennyire ott van a mérkőzéseken. Az ősz egyik legnagyobb meglepetésembere a belga, aki lényegében a sírból jött vissza.

Dani Carvajal (7)
Meglehetősen sok passzt és beadást rontott a támadóharmadban, középre tekert labdái sem jelentettek igazi veszélyt az ellenfélre, mert csak ritkán találta meg a társat középen. Ugyanakkor övé volt a mérkőzés legfontosabb mentése, amivel megakadályozta, hogy Williams egy az egyben lőhessen kapura – ha az nincs, akkor talán most az egy pontnak sem örülhetnénk.

Éder Militão (7)
Nagyszerűen felvette a ritmust a villámgyors Williamsszel, akit mindössze egy alkalommal tévesztett szem elől, akkor viszont Carvajal besegített. A brazil védő tegnapi játékát a közel tökéletes helyezkedés jellemezte, melynek köszönhetően több labdát is el tudott csípni, mielőtt az elérte volna a megcélzott ellenfelet. Sérülése sajnálatos, az pedig pláne, hogy egy sérülést okozó ütés megtorlás nélkül maradt, de reméljük, hogy nincs komoly probléma a szemével.

Militao

Sergio Ramos (7,5)
Játszott ő tegnap védőt, középpályást és támadót is, ahogy azt már a hasonló mérkőzéseken megszokhattuk. Hátul magabiztos volt, Kodrót és Williamst is többször elválasztotta a labdától. Elől ezúttal nem tudta megváltani a világot, de hát a szuperhős szerep sem hárulhat mindig rá.

Ferland Mendy (7)
Jól vette fel a harcot a Lekue – Raúl García párossal, pedig utóbbit kifejezetten nehéz kezelni elviselhetetlen stílusa és agresszív játékstílusa miatt. Mendynek ez azonban sikerült, ám a francia a támadóharmadban nem tudta igazán kivenni a részét az offenzívák felépítéséből, több ízben is pontatlanság jellemezte a játékát. Nehéz helyzetben van, mert a szurkolók többsége, jómagam is el lett kényeztetve Marcelo által, ami a támadásokat illeti, de egyszerűen nem hasonlíthatunk minden balhátvédet hozzá, mert a kis brazil emberfelettit nyújtott az elmúlt évtizedben a támadások terén. Marcelo egy teljesen más szint mindenki máshoz képest ezen a téren, így hiba lenne Mendyt ekézni azért, mert nem annyira látványos elől, mint kollégája.

Fede Valverde (6,5)
Casemiro hiányában egy kissé hátrébb kellett játszania, ennek negatív hatásai azért érződtek is játékán. Fede nem védekező középpályás, ezen a poszton nem tudja kihasználni a legnagyobb erősségeit, de úgy gondolom, a feladatot sikerült ellátnia és egyáltalán nem vallott kudarcot. Egy-egy ritmusváltásra és meglódulásra azért így is futotta az erejéből, ezeket élmény volt nézni. Elsöprő energia lakozik benne.

Toni Kroos (8)
Modrić mellett a másik legaktívabb és legjobb játékos. A német nagy kedvvel futballozott, a társai és a nézők mellett még az ellenfél védelme is lefagyott, amikor egymaga lódult meg a kapu irányába, hogy aztán szétforgácsolhassa a felső lécet. Pechjére Unai Simón felsőtestén irányt változtatott a lövése, ami ennek köszönhetően nem a hálóban kötött ki. Emellett övé volt a meccs legtöbb labdaérintése – a legtöbb passz viszont nem, úgyhogy valami komoly gond történhetett vele… Komolyra fordítva a szót, az ő formajavulása is rendkívül látványos, ám ami ennél is fontosabb, hogy kiemelt fontosságú a csapat számára. Élmény volt nézni a német játékát az elmúlt hetek, hónapok során, és reméljük, ugyanezzel az energiával tud nekivágni a 2020-as esztendőnek is.

Kroos

Vinícius Jr. (6)
Én értem, hogy boldog a pályán, jól érzi magát, és nem a góllövés a célja, de… ezt a játékot gólra játsszák. Én is szeretem a szép cseleket, a mérkőzéseket egyensúlyából kimozdító ritmusváltásokat, de ezt a játékot még mindig arra játsszák, hogy melyik csapat szerez több gólt. És Vinícius bizony hiába játszik sokszor szépen, ha kulcsfontosságú passzainak javát, illetve lövéseit elrontja. Márpedig ez történt tegnap is.

Rodrygo (6,5)
Nem ez volt a legjobb meccse a másik oldalon nyargalászó brazilnak sem, viszont ő okosan és precízen bánt labdái nagy részével. Több ízben is ügyesen és pontosan kanyarította középre a bogyót, megtalálva és helyzetbe hozva valamelyik társát – leginkább Benzemát. Az már nem Rodrygón múlt, hogy ezeket a labdákat nem sikerült gólra váltani.

Karim Benzema (7)
Most is a csapat legveszélyesebb támadója volt, de a gól neki sem jött össze. Márpedig idén ez a sorminta: ha Karim Benzema nem talál be, akkor nagy bajban van a csapat. A kaput négyszer is eltalálta, de mindig sikerült védeni a lövéseit. Emellett jegyzett három kulcspasszt is, ám gólpasszig ő sem tudott jutni.

Benzema

Cserejátékosok

Nacho (7,5)
A sérült Militãót váltotta, és első labdaérintéséből közelebb került a gólhoz, mint előtte az egész csapat a rengeteg próbálkozás ellenére. Nagy kár, hogy az a fejes is csak a felsőlécet aprította szét. Ami védőmunkáját illeti, hátul sem vallott szégyent, annak ellenére sem, hogy nem volt ideje bemelegíteni – hamar felvette a ritmust.

Gareth Bale (6)
Első labdaérintéséből egy gyönyörű kulcspasszt adott sarokkal Modrićnak. Ezt követően viszont csak elvétve hallhattuk a nevét – egyszer például egy veszélyes lövés alkalmával.

Luka Jović (7)
Értékelem, ha valaki tenni akar a győzelemért, márpedig Jović a megfelelő szellemiségben lépett pályára tegnap. Ezt igazolja az a becsúszó szerelése, amit egy komoly sprintet követően indított a labdát birtokló ellenfele mögül, a Bilbao térfelén. Az már csak hab a tortán, hogy ő lehetett volna a mérkőzés hőse, ha fejese nem a kapufán csattan… Sajnálom ezt a srácot, mert teljesen más lenne a megítélése, ha az eddigi kapufái vagy le címén érvényesített góljainak csak a fele góllal végződött volna. Őszintén remélem, hogy kijön számára a lépés 2020-ban.

Zidane

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7)
Én azt gondolom, ez nem Zidane-on múlt. Nehéz lenne belekötni a kezdőcsapatába, valamint a cseréibe is. Ésszerű döntéseket hozott, ám ahogy korábban is írtam, ha még 24 órán át játszanak a felek, talán akkor sem sikerült volna gólt szerezni. A tegnapi nem az a nap volt. Ettől függetlenül ki kell emelni a Zizou által végzett munkát, melynek köszönhetően a Real Madrid ismét felkerült a futball térképére, ismét tényező a futballvilágban. A csapatnak van játéka, vannak elképzelései, és van csapategysége. Ez az ő érdeme.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK