Egytől egyig: Barcelona – Real Madrid (0-0)

Izgalommal telve vártuk ezt a meglehetősen furcsa előjelekkel közelgő klasszikust, ami szerencsére meglehetősen nyugodt körülmények között zajlott le. Ha hármat nem is, egy pontot azért sikerült elhozni a Camp Nouból, ami mindenképp sikerként könyvelhető el. A srácok megtették a magukét, most viszont rajtunk a sor: jöjjenek a pontok!

Csapatok

Real Madrid (8)
Az első félidőben végig, valamint a második játékrész nagy részében uralni tudta a csapat a játékot egy olyan Barcelona ellen, mely játéka még mindig a labdatartásra, valamint a labda üres területre juttatására épül. Ez nem kis teljesítmény, pláne úgy, hogy figyelembe vesszük az előző évek klasszikusait. Most a Real Madrid dominált, bátran játszottak a srácok, aminek meg is volt az eredménye az ellenfél kapuja előtt, nagy kár viszont, hogy a lehetőségeket nem sikerült gólra váltani. Ettől függetlenül én nagyon büszke vagyok a fiúkra, mert csak nagyon kevés csapatnak sikerül lejátszani, valamint 0 gólon tartani a Barcelonát a Camp Nouban. Ebben óriási szerepe volt a középpályának, ami szinte tökéletesen működött, köszönhetően a KFC hármasnak, valamint a rengeteget melózó Iscónak. Összességében viszont az egész csapatnak jár a dicséret, mindenki nagyon fegyelmezetten játszott, csapatként támadtak és védekeztek a srácok. Mindenki kivette a részét a játékból, férfias teljesítmény volt. A két csapat így továbbra is fej fej mellett halad tovább a ligában, és ha szerencsénk van, az utóbbi évek egyik legizgalmasabb bajnoki idénye elé nézhetünk.

Barcelona (7)
Meglepően enerváltan kezdett a hazai csapat, mely játéka csak nyomokban tartalmazta a Barcelona stílusjegyeit. Az nem kérdés, hogy ennél volt már erősebb csapata a katalánok az elmúlt években, de még ennek tudatában is többet vártunk tőlük. Láthatóan kényelmetlenül érezték magukat a magasan és agresszívan presszingelő Real Madriddal szemben, nem is nagyon tudtak mit kezdeni a helyzettel. A kulcsjátékosaik sem tudtak igazán villogni, így néhány helyzettől eltekintve túl sok babér nem termett számukra. Nem lehet azt mondani, hogy rosszul teljesítettek volna, de tegnap nem ők voltak a jobbik csapat a pályán – kár hogy az eredmény ezt nem tükrözi.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (9)
Nem azért, mert a spanyolok is őt választották a legjobbnak, hanem egyszerűen azért, mert közel tökéletes mérkőzést hozott. Természetesen ő szerezte a legtöbb labdát a csapatból, de övé volt az egyik legfontosabb szerelés is, amikor Suáreztől sarokkal választotta el a játékszert. Komoly szerepe volt abban, hogy a csapat dominálni tudott a középpályán. Hiányérzetem csak a kissé könnyedén elszórt labdái miatt maradt. Ennek ellenére Casemiro az idény legkiegyensúlyozottabb, és – kijelenthető – legfontosabb madridi játékosa, aki mára szépen csendben a világ legjobb védekező középpályásává érett. Jelenleg ez nem lehet kérdés.

Thibaut Courtois (7)
Igazán komoly feladat elé nem tudták állítani a hazaiak, mert kevésszer jutottak el a kapujáig. Amikor viszont hárítania kellett, akkor a helyén volt, magabiztosan tette a dolgát. Ki kell emelni, hogy ezúttal lábbal is meglehetősen jól dolgozott, kirúgásaival vagy kipasszolt labdáival jóval nagyobb hányadban talált társat, mint általában szokott.

Dani Carvajal (7,5)
Fáradhatatlanul robotolt a jobb oldalon, és rendkívül fegyelmezetten tette a dolgát, ezzel nagy szerepet vállalt Griezmann semlegesítésében, akire piócaként tapadt mindkét térfélen, ha kellett. Nem véletlen, hogy a franciának gyakorlatilag momentuma sem volt a mérkőzésen. Emellett jól működött együtt Bale-lel, kiválóan értették meg és segítették egymást a védekező feladatok elosztásában. Támadásban két kulcspasszig jutott, ám játékának ezt az elemét némileg beáldozta a védekezés érdekében, ami talán nem is baj, ismerve a Barcelona támadópotenciálját.

Raphaël Varane (8,5)
A meglehetősen ingadozó formájú franciának kétségkívül ez volt az idei legjobb mérkőzése. Gyakorlatilag lenullázta Suárezt, illetve igen fontos szerepet vállalt a kontratámadások megállításában is. Emellett meglehetősen aktív volt a rögzített szituációknál is, sokkal bátrabban tört a labdáért, sokkal több veszélyt teremtett az ellenfél tizenhatosán belül, mint egyébként szokott. Ő járt a legközelebb egy (vagy kettő) büntető kiharcolásához is, ám sem a lerántása, sem a talpalása nem volt elég a játékvezető, illetve a VAR számára ahhoz, hogy büntetőt ítéljenek érte.

Sergio Ramos (9)
Varane-hoz hasonlóan közel tökéletes meccset hozott, és ezúttal amiatt sem kellett aggódnunk, hogy kiállíttatja magát. A kapitány nagyon ott volt fejben, teljesen koncentrált volt, ezt bizonyítja óriási mentése is, amikor a gólvonalról tisztázott Suárez lövését követően. Ha akkor nincs ott, meggyűlhetett volna a problémája a csapatnak. Ramos viszont ott volt, ahogy mindig, amikor a csapatának szüksége van rá. Az sem tántorította el, hogy a második félidőt bokasérüléssel kellett végigjátszania, hiszen a habfehér szíve mindvégig vitte előre. Köszönjük!

Ferland Mendy (7)
Sokan lebutázták a tegnapi meccs után, és talán tényleg nem a legélesebb kés a fiókban, de nem lehet nem észrevenni a benne rejlő minőséget. Taktikailag nem volt mindig a topon, de sebességével az esetek többségében tudta ellensúlyozni taktikai hiányosságait – itt meg is kell jegyezni, hogy ennyire fiatalon ez még bőven fejleszthető. Az idő teltével viszont szépen megérkezett a meccsbe, a játék minden elemében. A támadásokat is igyekezett segíteni, itt azért voltak elszórt labdái, ebben a tekintetben egyelőre messze elmarad Marcelótól, viszont a védekezésére túlságosan sok panaszunk nem lehet. A meccs egyetlen (érvénytelenített) gólpasszát viszont így is ő jegyzi.

Toni Kroos (8)
Szépen diktálta a csapat játékának sebességét, kiválóan mozgatta a társakat. Természetesen a passzainak pontossága most is megüti a 95 százalékot. Mindemellett igen fontos szerepet vállalt a letámadásokban is, nem lehet azt mondani, hogy nem dolgozott keményen az eredményért. Óriási formajavulást mutat a tavalyi idényhez képest, és bár sokan alibi játékosnak tartják, minden társa arról áradozik, hogy a csapat úgy mozog, olyan tempóban, ahogy Kroos azt diktálja. erre csak a legnagyobbak képesek, pláne Madridban.

Fede Valverde (8,5)
Egyszerűen imádnivaló ez a srác. Biztos vagyok benne, hogy nincs a világon olyan madridista, akit ne vett volna le a lábáról az idén berobbanó uruguayi. Nem kérdés, kihagyhatatlan a csapatból. Rendkívüli érettséget mutatott a pályán fiatal kora ellenére, úgy játszott, mintha legalább a huszadik klasszikusán lépne pályára. Elengedhetetlen eleme volt a Real Madrid letámadásainak, neki köszönhető, hogy a középpályának mindenre volt energiája. Olyan, mintha legalább két tüdeje lenne, egyszerűen nem lehet lelőni. Az már csak hab a tortán, hogy a nevéhez fűződik a két legveszélyesebb madridi helyzet is, mindkét lövést kapásból eresztette el. Parádés, de tényleg.

Isco (7,5)
Sokan őt tartották a kakukktojásnak a kezdőcsapat kihirdetése után, ám meghálálta a bizalmat. Nem tudom, Zidane már hányadik alkalommal húzza őt elő a kalapból, de valahogy mindig bejön neki. Isco rengeteget dolgozott, mozgott, kivette a részét a piszkos munkából is. A középpálya kiváló teljesítményéből bőven kivette a részét, ő volt az első, aki elkezdte a nyomásgyakorlást a Barcelona térfelén. Támadásban sem lehetett rá túl sok panasz, csak akkor tekeredett rá a labdára, amikor arra tényleg szükség volt. Ha így folytatja, nagyon fontos szereplője lehet az idénynek.

Gareth Bale (7,5)
Ha támadásban nem is ő volt a legfényesebben ragyogó gyémánt (bár gólig csak ő jutott, még ha érvénytelenítették is), nem szabad nem kiemelni a walesi fontosságát. Ennyire fegyelmezetten talán senki más nem tudta volna megoldani Jordi Alba követését, rendre visszazárt, amikor a Barcelona spanyol balhátvédje fellépett a támadásokkal. Egyetlen alkalommal veszítette csak szem elől, akkor nem sokon múlt, hogy Alba nem büntetett. Viszont az a helyzet is jól jelzi, hogy mennyire komoly munkát végzett Bale, hiszen ilyen szituációra csak egyetlen alkalommal volt példa. Le a kalappal az elhivatottsága előtt, főleg az elmúlt hónapok történései után.

Karim Benzema (7,5)
Aki figyelte a mozgását, az láthatta, mekkora melót végzett a francia a pályán. Habár a kapura nem ő volt a legveszélyesebb, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a szívét ő is kint hagyta a pályán. A presszingből természetesen ő is kivette a részét, emellett jól tartotta meg a rápasszolt labdákat. A pályát szinte teljes szélességében bejátszotta, nem is értem, hogy bírt még járni a 90. perc után.

Cserejátékosok

Modrić és Rodrygo is 11 percet kaptak a mérkőzés végén, de igazán nagy befolyással nem tudtak lenni a mérkőzésre. A horvát behozatalával a középpálya kapott némi frissességet, a brazil támadó viszont összesen 9 alkalommal ért labdába.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (9)
Nagyon jól meccselt a kopasz. Számomra hihetetlen, hogy miből mit épített már megint. Azt gondolom, hogy az idény elején bármelyikünk aláírta volna ezt a 0-0-t a Camp Nouban. Tekintve az előző idényt, valamint az idei döcögős rajtot, nem mehetünk el szó nélkül a Zizou és stábja által végzett munkáról. Lenyűgöző, hogy mennyire gatyába rázta a csapatszintű védekezést, aminek eredményeképp újabb kapott gól nélküli meccset hozott a csapat. Ma már nem átjáróház a Real Madrid védelme, és ez bizony annak köszönhető, hogy egy csapatként végzik a srácok a defenzív munkát – rendkívül szervezetten. A kezdőcsapat összeállításáért is jár a piros pont, hiszen úgy érzem, ez volt a tökéletes összeállítás a tegnapi mérkőzésre – ezt bizonyította a játék képe is. A cseréi némi kockázatot azért hordoztak magukban, főleg Valverde lehívása, de az uruguayinak is kell a pihenő. Azt külön ki kell emelni, hogy a teljesen haszontalannak hitt Iscóból már sokadjára csinál meghatározó játékost, aki tényleg nagy hasznára van a csapatnak. Jól összeszedte ezt a gárdát ismét. Egy pszichológiailag teljesen becsődölt keretet vett át, ám mára újra egy olyan Real Madridot épített, ami mentálisan rendkívül erős, melynek tagjai egymásért küzdenek a pályán. Le a kalappal, tényleg.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…