Ismét veszélyben az El Clásico

A 2019/2020-as idény első El Clásicóját egyszer már el kellett halasztani, most pedig újabb kétségek merültek fel a találkozó december 18-i megrendezésével kapcsolatban.

Egy katalán függetlenségi csoport, a Tsunami Democratic azzal fenyegetőzik, hogy 20.000 emberrel fogja lezárni a Camp Nou környékét a mérkőzés napján, a kezdeményezéshez pedig már 18.000-en csatlakoztak.

Mindössze nyolc nappal a találkozó előtt senki nem tudja felelősséggel garantálni a szurkolók és a játékosok biztonságát.

A találkozó eredeti dátumát is ilyen okkal kellett megváltoztatni, mivel a mérkőzést eredetileg a katalán függetlenségi referendum szervezőire kiszabott börtönbüntetés bejelentését követően rendezték volna meg.

MARCA

A terv az volt, hogy mostanra lecsendesedik a hangulat, de a Tsunami Democratic az új időpont bejelentésének napján egy „találkozunk december 18-án” üzenettel jelentkezett be.

A legutolsó fenyegetésüket kedden tették közzé, ugyanazon a napon, amikor kiderült, hogy a Barcelona – Mallorca mérkőzésen egy drón repült be a Nou Campba.

„Ahogy korábbi közleményeinkből is kiderül, ez egy különleges helyzet, ami különleges lépéseket igényel” – kezdték a legfrissebb kiáltványukat.

Elmagyarázták, hogy a stadion környékét emberek fogják ellepni 16:00 környékén, a mérkőzés napján, négy órával a kezdősípszó előtt, ráadásul azokat az embereiket, akik rendelkeznek jeggyel a sporteseményre, felszerelték a tüntetéshez szükséges eszközökkel. Megszervezték a demonstráció lépéseit arra az eseményre, amit a világon 650 millióan fognak nyomon követni.

A Real Madrid terve az, hogy a csapat a meccs napján érkezik meg a városba, és a stadiontól 600 méterre található Princess Sofia Hotelben száll meg. Ezen nem is változtatnának. A klub nyomon követi az eseményeket, de senki nem tudja garantálni azt, hogy biztonságos körülmények között eljuthatnak a stadionba.

A La Sexta ’Jugones’ című műsora szerint a Mossos d’Esquadra rendőrség nem tartja jó ötletnek, hogy megrendezzék a találkozót, tekintettel arra, hogy nincs elég emberük a stadion környékének biztosítására, ráadásul nem tudják teljesen lezárni kordonokkal a stadionba vezető utat.

A stadionba vezető út

A Barcelona hivatalos közleményt nem adott ki ezzel kapcsolatban, bár a klub elnöke, Josep Maria Bartomeu elmondta, hogy nem lát semmilyen problémát akkor, ha békés tüntetésről van szó.

„Nem aggódom. Úgy gondolom, hogy bármilyen békés rendezvény összeegyeztethető a mérkőzéssel. A stadionon belüli rend fenntartása a klub felelőssége. A szurkolók szabadon kifejezhetik, amit akarnak, nincsenek tilalmak. Nem inzultálhatnak senkit, de bármilyen szimbólumot megjeleníthetnek, amíg azt civilizált, békés formában teszik. Nem szabadna elhalasztani a meccset, nincs erre semmi szükség.”

A katalán kormányzat sem adott ki semmilyen közleményt a mérkőzés körüli újabb problémák kapcsán, csak annyi bizonyos, hogy lesznek események a stadion környékén a találkozó napján.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK