Egytől egyig: Alavés – Real Madrid (1-2)

Nagyon nehéz helyszínen, szélsőséges időjárás közepette, kőkemény meccsen szerzett három pontot Zidane csapata. Szép nem volt, de annál értékesebb. Nézzük, hogyan teljesítettek a mérkőzés főszereplői, jöjjenek a pontok!

Csapatok

Alavés (6)
Hála nekik, nem csak az időjárás mutatta be Vivaldi Négy évszakjának egyik hangulati elemét, hanem tökéletesen komponált csontzenével is megpróbáltak idomulni a körülményekhez, valamint a klasszikus szerzeményhez. Ez viszont nem szólt, és nem is nézett ki szépen. Kőkeményen álltak bele a párharcokba, tudásbeli lemaradásukat megpróbálták fizikai erőfölény kialakításával kiküszöbölni, több-kevesebb sikerrel. Védekezésbeli megingásaik azért voltak, akár nagyobb különbségű vereséget is szenvedhettek volna – jól írja le hátsó alakzatuk stabilitását, hogy még Isco is fejelni tudott a védők gyűrűjéből kibújva. Ennek ellenére jár nekik a közepesen jó pontszám, mert képességiekhez mérten tényleg mindent megtettek azért, hogy pontot, pontokat tartsanak otthon.

Real Madrid (7)
A hétközi BL-meccs után némileg visszafogottnak tűnt a csapat, mondhatnánk azt is, hogy csúnya győzelmet aratott, de bizony ezek a kínkeserves szenvedés közepette szerzett 3 pontok jelenthetik majd a különbséget a szezon végi végelszámolásnál. Nem szép, de annál értékesebb győzelem ez a mai. Az előző idényben az ilyen meccsek rendszeres pontvesztései is közrejátszottak a kiábrándító helyezésben. Az időjárás borzalmas volt, de mindenki küzdött, csúszott-mászott a pályán, látszott, hogy a csapat tényleg meg akarja szerezni ezt a győzelmet. A taktika nem minden eleme volt a helyén ezúttal, voltak gyengeségek – ilyen például a középpálya, ahol a CKM trió sokadjára igazolta, hogy ilyen formában az ő csillaguk már leáldozott. Ugyanakkor, mivel a keret középpályásainak száma nem az ésszerűség mentén lett nyáron meghatározva, vannak és lesznek is olyan meccsek, ahol a CKM-nek együtt kell lennie, mert Valverde nem játszhat mindig. Ma még ennek a csapatrésznek a statikusságát is elbírta a csapat, mindenesetre nem szabad komolyabb meccseken játszani a tűzzel. Voltak szerencsére jó egyéni teljesítmények, emellett a csapatszintű védekezés is megfelelően funckionált, egy-két kihagyást vagy egyéni hibát leszámítva. Nem az idény legfényesebben csillogó, legemlékezetesebb meccse és eredménye ez, de nyugodtan örülhetünk neki.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Dani Carvajal (9)
A gólja nélkül is járt volna neki ez a cím, így meg aztán pláne. Övé a győztes találat, de emellett is ellenállhatatlanul nyargalt fel s alá a jobb oldalon. Az első félidőben a csapat legjobb támadójátékosa volt, védő léte ellenére. Jó játéka a második játékrészben is kitartott. Elől rendre jó döntéseket hozott, hasznosan játszott, emellett védekezésben sem inogott meg, és remekül megértette magát a társakkal, aktív szereplője volt az összjátékoknak. Nevéhez méltó teljesítmény volt.

Alphonse Areola (7)
Magabiztos teljesítmény a kapuban csak epizódszerepekhez jutó franciától. Megoldhatatlan feladatok elé ugyan nem állították, de az időjárás zavaró tényezői ellenére is végig koncentrált tudott maradni, mindig jó ütemben mozdult ki a kapuból, és a kritikus helyzetekben is a helyén volt. A büntetőnél sok esélye nem volt, pláne úgy, hogy a másik oldalra indult el.

Éder Militão (8)
A neki jutó kevés játékperc ellenére rendkívül stabilan teljesít, valahányszor csak lehetőséghez jut. Nem igazán volt megingása ma sem, jól helyezkedett, végig nagyon éles volt fejben, így ha a labdát nem sikerült az ellenfél játékosa előtt elcsípni, akkor is rendre meg tudta szerezni a bogyót egy jól időzített szereléssel. Egy szavunk nem lehet a játékára, és tekintve Varane konzisztenssé váló megingásait, talán több lehetőséget is megérdemelne.

Sergio Ramos (7,5)
A fene vigye el ezt az andalúz srácot, mindig megnehezíti a dolgom. Egyrészről nagyon jó volt, az első félidőben akadt döntő pillanatban érkező közbelépése, a második játékrészben pedig ott volt a mesteri fejese, amivel megszerezte a vezetést szeretett csapatának. Ezután viszont jött egy teljesen felesleges és buta szabálytalanság, kiharcolva egy büntetőt a hazaiaknak… Nem is értem, helyzeti előnyben volt, teljesen simán övé lett volna a labda, nem tudom, miért volt szükség a könyökére… A probléma csak az, hogy egy ilyen butaság akár pontokba is kerülhetett volna, bármennyire jól is teljesített. Szükségtelen durvaság, de szerencsére nem okozott vele megoldhatatlan problémákat csapatának. Ezt félrerakva a mutatói zseniálisak, mind a passzok, mind pedig a gólok terén. Ő és brazil kollégája is 93% fölött passzoltak ma, ráadásul a kapitányé volt a legtöbb átadás a csapatban, Kroos jelenléte ellenére is. A pontszáma is tükrözné ezt, ha nem hozta volna össze azt a felesleges büntetőt.

Marcelo (6)
Ha tovább faragták volna, még akár Pinokkió is válhatott volna belőle. Szó mi szó, a pályán senki sem kapott annyit, mint ő. Éppen ezért nem is igazán tudott felpörögni, nem játszhatta a saját játékát, mert amint meglódult volna, felvágták. Több ízben pontatlanság is jellemezte a játékát, a második félidő végén pedig látványosan szenvedett Burke gyorsasága miatt – ezért volt indokolt Mendy becserélése.

Casemiro (6,5)
A legtöbb labdaszerzés ismét ott virít a neve mellett, kőkemény volt, valamint volt egy ígéretes kapáslövése is, de… Ma már némileg látszott rajta a fáradtság, ami nem is meglepő, tekintve, hogy a csapat eddigi összes mérkőzésén a kezdőcsapat tagja volt, és csak egyetlen olyan meccs akadt, amit nem játszott végig. Ez az enerváltság leginkább mentálisan volt érezhető nála, fizikailag pedig rontott passzok formájában manifesztálódott. A belépői rendben voltak, nem késett (legalábbis nem többször, mint máskor), viszont passzok tekintetében övé volt a legrosszabb mutató. Én ezt tényleg a fáradtság számlájára írom, de természetesen a mai meccset is végig tolta.

Toni Kroos (7)
Némileg hátrébb és visszafogottabban játszott, mint az elmúlt hetekben, ez köszönhető volt Valverde pihentetésének, valamint Isco jelenlétének is. A feladatait viszont maximálisan, stabilan teljesítette, bármilyen extra nélkül. Emellett kiválóan tekerte Ramos fejére a labdát az első találat előtt.

Luka Modrić (5,5)
A múlt heti tündöklés ellenére ma őt éreztem a leggyengébb láncszemnek a középpályán. Egyedül a szűrőfeladatait oldotta meg közel hiba nélkül (igaz, ott is volt egy elkésett belépője), a támadásépítések alkalmával viszont rendkívül pontatlan volt, ezt passzmutatói is alátámasztják. Többször igazolódott már, hogy Kroosszal alkotott párosának csillaga egyre halványabban ragyog, ezt a tényt pedig a mai mérkőzés is igazolta. Ahogy viszont a csapatoknál említettem, elkerülhetetlen, hogy néha-néha ne egyszerre legyenek a pályán, tekintve a középpálya limitáltságát.

Isco (7)
Nemcsak a PSG ellen, hanem ma sem vallott szégyent. Nem ugyanazt a szerepkört töltötte be, mint kedden, hiszen ezúttal nagyon sokszor a vonal mellé szorult a 4-3-3-nak köszönhetően, ami azért meglehetősen korlátozta lehetőségeit, tekintve, hogy úgy kell szélsőt játszania, hogy a sebessége még egy falusi nyugdíjas egyesület gyorsasági versenyén is csak a „futottak még” kategóriába lenne elég. Bántani viszont nem tudom, mert ment becsülettel, és igenis nagyon sok hasznos megmozdulása volt. Bale kapufája előtt például ő kanyarintotta középre a labdát, és a mérkőzés egészét tekintve is jól osztogatott, valamint okosan tartotta meg a labdát, amikor kellett. Az pedig már csak a balszerencse műve, hogy feje a kapufáról kifelé pattant, mindenesetre szépen került helyzetbe.

Gareth Bale (5,5)
Volt egy szerencsés kapufája az első félidei fejesét követően, ami a védőn megpattanva csordogált el a lécig. És nagyjából ennyi. Ő volt a legkevesebbet játékban, összesen 34 labdaérintésre volt lehetősége, 21 passzának pedig a negyedét elrontotta. Nem ez volt az a teljesítmény, amivel visszalopta magát a sértődött szurkolók szívébe.

Karim Benzema (6)
Bale után a második, aki a legkevesebbszer találkozott a labdával. Nem ez a fajta játék fekszik neki, amit ma láthattunk, a sok középre ívelt labda nem segít a helyzetbe hozatalában. Ő akkor tud igazán élni, ha aktív szereplője az összjátékoknak, erre ma nem volt lehetősége. Azt meg már csak halkan jegyzem meg, hogy lassan neki is kijárna egy kis pihenő.

Cserejátékosok

Rodrygo (5)
Nem tudott sokat változtatni a játék képén, a neki jutó bő fél óra alatt is csak hat alkalommal találkozott a labdával. Ez viszont nem feltétlen az ő hibája.

Fede Valverde (6,5)
Minden madrisita szíve nagyot dobbant annál a sarokpassznál, amivel kiugratta társát az ellenfél tizenhatosánál. Szép megmozdulás volt, de az összes többi passzának közel a felét elrontotta, valamint kihagyott egy nagy helyzetet is, amivel végleg lezárhatta volna a meccset. Ettől függetlenül nem rosszul szállt be, kellett a középpályára.

Ferland Mendy (-)
Kellett valaki, aki versenyt tud futni Burke-kel, Mendy pedig rögtön meg is mutatta, hogy ki a főnök.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7)
Nem meccselt hibátlanul a francia, de nem is döntötte le az elmúlt hetekben felhúzott kártyavárat. Ma a minimális rotációra szavazott, lehetőséget adott egy-két olyan játékosnak is, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Nem vitte túlzásba, megpróbálta megtalálni az egyensúlyt az állandó szereplőkkel, és ez sikerült is neki. A CKM pályára küldése miatt nem tudom hibáztatni, mert Valverde szerepeltetése miatt ezt néha kénytelen meghúzni – ma egy ilyen nap volt. Isco szerepeltetése ötlet szintjén jó volt, viszont ebben a rendszerben a spanyol nem tudta megcsillogtatni azon képességeit, amelyekből a legtöbbet profitálhatott volna a csapat. Ezt akár jobban is meg lehetett volna oldani. Emellett már csak azért neheztelek rá egy kicsit, mert Jović ma sem juthatott szerephez, pedig fizikai adottságai miatt tudott volna birkózni a hazaiak kemény védőivel – míg Benzema kipiheni a sorozatterhelés okozta fáradalmakat. A cseréket illetően nem maradt hiányérzetem, ebből a szempotnból abszolút logikus döntéseket hozott a francia. Összességében jár a gratuláció tehát Zuzounak is, hiszen nem meccselt rosszul, fontos három pontot hozott el csapatával egy kőkemény stadionból.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…