Egytől egyig: Real Madrid – Real Sociedad (3-1)

Nehezen indult a mérkőzés a válogatott szünetet követően, hiszen már a meccs legelején hátrányba került a csapat, de aztán sikerült felülkerekedni a látogatókon, és 3 gólt szórva megfordították a srácok a mérkőzés. Visszatérőben a mentally strong? Hosszabb távon fog ez körvonalazódni, annyi bizonyos, hogy egy erős egylet elleni fordítás az álmoskönyvek szerint is jó hatással lehet a Real Madrid önbizalmára. Mi ismét megpróbálunk pontozni, értékelni, a lehető legszubjektívebb módon.

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Szinte még el sem kezdődött a mérkőzés, máris hátrányban volt a banda. Az elmúlt meccseken gólt sem kapó Real Madrid pedig egy nehéz kihívással találta magát szembe: fordítani egy jó erőkből álló csapat ellen. Az első fél órában nem is igazán sikerült mit kezdeni a helyzettel, ennek oka pedig az, hogy a Sociedad ügyesen kihúzta a madridiak méregfogát azzal, hogy középen szinte semmi helyet és időt nem hagytak. Így ekkor a középpálya a fojtogató légkörben kevésbé tudott kombinatívan funkcionálni, az érdemi építkezés pedig a vonalak felé szorult. A tizenhatoshoz érkezve pedig ugyanúgy leszállt a köd, nem mentek a visszakészítések sem, egy baszk fatörzs mindig jó helyen volt, így maradt a labda beívelgetése középre, amiben főleg a jobb oldal jeleskedett, Carvajal, Modrić és Rodrygo szórták befele a labdákat, de mindig sikerült visszapofozniuk a vendégeknek. Aztán a vezetés mégis egy beadásból érkezett, igaz rögzített helyzetből: Lukita megtalálta Benzema testrészét, aki betuszkolta az egyenlítő találatot, még az első félidőben. Aztán jött a második játékrész, ahol a hazaiak még egy fokozattal feljebb tekerték a motort, míg a Sociedad láthatóan kezdett fáradni, 90 percig nem is lehet bírni ezt a tempót. Az akarat pedig szerencsével párosult madridi oldalon, mutatós ellentámadás végén Valverde zúzta emberbe a játékszert, ami a jobbra mozduló kapust kikacagva balra táncolt, így máris előnybe került a csapat, ami legalább annyira hókon billentette a látogatókat, mint az első félidős gyors gól a mieinket. A továbbiakban is domináns tudott maradni a Real Madrid, igaz nyílt a Soci előtt is esély az egyenlítésre, de Courtois a helyén volt. A harmadik gól a népszerűségi indexét megmetsző Bale labdájával indult, amit Benzema jól készített le a hosszú oldalon, a második hullámban pedig érkezett a horvát bombázó, és bombázott. Így kialakult a 3-1-es végeredmény, ami egy nagyon fontos siker lehet még a későbbiekben.

Real Sociedad (6)
Hiába volt érezhető szinte a találkozó egészében a hazai dominancia, az első harminc percben a másik Real akarata érvényesült. Gyors gól, hátul kiszorítósdi, elöl pedig kellemetlen letámadás, ami többször keresztül is húzta a madridi építkezést. 16 szabálytalanságukból 12 az első félidőben érkezett, és nem riadtak vissza a keményebb odalépésektől is. Portu pl. kicsit már túl vehemensen is hajszolta fűbe Courtois-t, de a Rattata-tekintetű Monreal sem jószándékból masszírozta térdkaláccsal Rodrygo gerincét. Még arra is igyekeztek gondosan ügyelni, hogy a tizenhatos környékén már ne nagyon szabálytalankodjanak – ironikus, hogy egyszer mégsem tudtak elég távol faultolni a büntetőterülettől, és ebből mehettek is közepet kezdeni. Aztán ahogy telt a meccs, úgy szépen el is fogytak, amikor meg 1-2 helyzetben a kapu elé keveredtek, akkor ott tornyosult a belga fal. Jó, hogy egy ideig azért nem kell velük találkozni a bajnokságban, nem volt egy kényelmes ellenfél.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (8,5)
Minden gólban tevékenyen részt tudott venni, pedig a találkozó eleje alapján azt hittem, a gyengébbek között kell említenem, hiszen a vendégek megszállták a pálya közepét, ami a sakkban sem jó ómen, így Modrić is nehezebben vette fel a ritmust, és szorult ki sokszor oldalra. Aztán kiharcolt egy szabadrúgást, amit be is ívelt Benzema felsőtestére, így egyenlítettünk. Majd jött a második félidő, a visszatolt labda Valverde felé, hogy aztán egy sistergős balossal le is zárja a kérdéseket. Öt kulcspassza magasan a legtöbb volt a találkozón. Kiemelt fontosságú lesz a szezonban a középpálya rotációja, és az mindenképp dicséretes meglátás az edzői stáb felé, hogy a CKM-formáció egyre ritkábban van jelen együtt középen, Kroos és Modrić váltásban sokkal jobban festenek, mintha egyszerre lennének fent.

191124_luka

Thibaut Courtois (8)
Én komolyan nem értem azoknak a mentális problémáját, akik az első gólban Tibó felelősségét keresik a helyezkedésével. Ilyen helyzetben konkrétan úgy kell helyezkednie, ahogy tette. 1v1-ben már nem sokat tudott tenni, aztán viszont egy-két komolyabb fogással Willian José vagy Isak ellen tett arról, hogy ne legyen izgalmas a végjáték. Nekem nagyon tetszett a játéka ezúttal is, most már meccsek óta az a Courtois áll a kapuban, akit mindig ilyennek szeretnénk látni.

Dani Carvajal (7)
Emberére akadt Oyarzabalban, érdekes párharc volt az övék, de emberünk állta a sarat. Támadásban megnehezítette eleinte a dolgát a Sociedad védekezése, hiszen a többiek jobban kiszorultak mellé, így ő is kevesebbszer tudott kombinálni a szokásosnál. Azért az örömteli, hogy Rodrygóval nagyon jó köztük a kémia, és ez még úgy is szembeötlő volt, hogy gólt, vagy gólpasszt ezúttal nem jegyzett ez a páros.

Sergio Ramos (5)
Néha ront a kapitány is, a hibája most kapitális volt. A no-look visszapassz ajándék volt Willian José számára, így rögtön nehéz helyzetbe került a csapat. Egy-két fontos szereléssel igyekezett javítani az összképen, mindenesetre reméljük ezzel letudta a meccset befolyásoló hibákat erre a szezonra.

Raphaël Varane (8)
Kellemes meglepetés volt a francia játéka, aki mostanában különösen szertelennek bizonyult hátul, de tegnap felnőtt a feladathoz. Sokszor tisztázott veszélyes helyzetben, a vezetést jelentő gól előtt pedig remek labdaszerzéssel indította el a kontrát. Erre a Varane-ra lenne szükség, meggyőző teljesítmény, a védelem legjobbja volt a mérkőzésen.

191124_rafa

Ferland Mendy (6,5)
Egy kemény jobbos lövés maradt meg emlékezetes pillanatnak tőle az első félidőben, és az, hogy ezúttal sem tudták igazán megverni őt hátul. Támadásban összességében persze így is visszafogott volt, ahogy megszoktuk tőle, viszont annyira ez nem befolyásolta a találkozó menetét, hiszen Hazard kevésbé vele akart passzolgatni, inkább bohócsipkát biggyesztett az arra járó látogatók kobakjára.

Casemiro (7)
Azért akkor egy pillanatra megállt a szívem, amikor visszatette hatezer méter magasan a labdát (ekkorára azért Courtois se nőtt), de szerencsére nem lett belőle nagy baj. Küzdött, csúszott, mászott, megvívta a harcait, de volt pár bosszantó labdavesztése is. Sokszor nagyon egyedül hagyták a társak labdakihozataloknál, a Sociedad letámadásával rendre egyedül kellett dacolnia.

Fede Valverde (8)
Számára sem indult simán a meccs, szinte azt tudnám leírni, mint Modrić esetében, nehezen jöttek ki az erősségei. Bár viszonylag keveset volt játékban, 40 passzából 29-et előrefelé adott, azaz keményen igyekezett a támadásokat segíteni. Góljánál jókor volt jó helyen, jól pattant meg a lövés is, de hát jó játékosnak van szerencséje, Fede előtt pedig fényes jövő áll Madridban.

Rodrygo Goes (6,5)
Ezúttal nem róla szólt a találkozó, kevés volt az akarat és a terület is érdemi összjátékokra, így maradt egy-két tetszetős kis területes csiki-csuki Carvajallal és Modrićcsal. Azért ne is panaszkodjunk rá, tekintve, hogy a feladatát elvégezte, hiszen sokszor lépett vissza a középpályára segíteni az építkezést, a Soci pedig szemmel láthatóan készült rá, és nem hagytak neki sok lehetőséget elöl.

Karim Benzema (8)
A mester ott folytatja, ahol abbahagyta. Remek ütemben érkezett középen, amivel egyenlített, az utolsó gól előtt pedig okosan készített vissza Modrić felé. Hat lövéssel zárta a meccset, próbálkozott bentről és távolról egyaránt, emellett rendszeres visszalépéseivel igyekezett levenni a terhet a többiek válláról is.

Eden Hazard (8)
Óriási! Ha Modrić nem ennyire kotnyeles, hogy minden gólban benne akar lenni, akkor lehet, hogy Edent mondtam volna a meccs emberének. Most hasonlított legjobban a Chelsea-s önmagára, egyszerűen nem tudták szabályosan megfosztani a labdától. 11 csele volt a meccsen, másnak ez egy fél szezonra elegendő mennyiség. Fárasztotta, alázta és kerülgette a vendégeket, négyszer lőtt kapura, volt két kulcspassza is. Azzal, hogy ekkora energiát kellett rá összpontosítani, megágyazott a csapat fordításának, hiszen merítette a Soci elemeit.

191124_eden

Cserejátékosok

Gareth Bale (7)
Óriási füttykoncert volt a bevonuló zenéje, de semennyire nem lehetett érezni a játékán a megkülönböztetett figyelmet. Jól szállt be a meccsbe, a harmadik gól pedig az ő érdeme is. Hosszú oldalakat lehetne megtölteni a helyzetével és a megítélésével, de tegnap segíteni tudta a csapatot, és jó döntésnek bizonyult ráereszteni egy megfáradt ellenfélre.

Toni Kroos (-) és Isco (-) már a lényegi kérdések eldőlése után érkeztek, de jó látni, hogy mind a kettő egészséges, és szakállas és/vagy szőke.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (9)
Visszakacsintott Zidane első korszakából valami, amit „mentally strong”-ként lehet definiálni. Hátrányban is a saját játékára koncentrált a csapat, egy pillanatig nem volt kétségem afelől, hogy meg fogják fordítani a meccset. A kezdő ült, Kroos fontos pihenőt kapott a PSG elleni párharc előtt, a cserékkel sem volt különösebb probléma. Jó meccselés, szép volt, mester!
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Barcelona elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a soron következő, Barcelona elleni bajnoki mérkőzésre. A keret Kapusok: Lunin, Kepa, Mario…