Bale, Zidane, Real Madrid. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Az AS újságírója elemezte a kialakult helyzetet, amiért szerinte mindegyik fél felelős.

A Real Madrid – Gareth Bale helyzet egy meglehetősen piszkos ügy, aminek már tavaly nyáron meg kellett volna oldódnia. Vagy legalább is azelőtt, hogy elkerülhetetlenül rossz szándékhoz és nem megfelelő viselkedéshez vezetett mind maga Bale, mind a klub, mind Zinédine Zidane, mind pedig a spanyol sajtó részéről. Jonathan Barnett, Bale ügynöke azt mondta, hogy a legutóbbi ügy a médiának szólt, de a „Wales. Golf. Madrid.” feliratú zászlóval való pózolás és az azt megelőző nyilatkozatok ennél többről szóltak. A Real Madrid és a klub szurkolói a felháborodott áldozat szerepében tündökölnek, de valójában ők is messze vannak ettől. Zidane-nak állnia kellett a sarat a játékossal kapcsolatos kérdésekkel szemben a pénteki sajtótájékoztatóján, egy idő után azonban láthatóan unta ezt a témát, de nyáron ő maga is olajat öntött a tűzre néhány nyilatkozatával, amikor meg volt győződve arról, hogy Bale távozik.

Bale Zidane

Először is meg kell értenünk azt, hogy Bale mindig kudarcra volt ítélve Madridban, még úgy is, hogy 238 meccsen 104 gólt szerzett és 14 trófeát nyert a klubbal. Az érkezése után Cristiano Ronaldo árnyékában élt, és kikiáltották a Real Madrid következő nagy sztárjának arra az esetre, ha a portugál visszaesne vagy távozna. Ronaldónak azonban valahogy sikerült meghosszabbítania karrierjét, miközben Bale arra várt, hogy átvegye a helyét, mint a klub talizmánja, ráadásul a portugál az idő előrehaladtával még termékenyebb lett. A 100 milliós árcédula és amit ez ígért, olyan elvárásokat vontak maguk után, amiknek akkor is nehéz lett volna megfelelni, ha Ronaldo nem sajátította volna ki a rivaldafényt. A walesi introvertált személyisége is egy olyan dolog volt, amit a madridi szurkolók igazából sosem tudtak elfogadni. Bale egyszerűen ilyen, de nekik ezt azt jelentette, hogy távol tartja magát tőlük. Mondd, hogy szeretsz minket, csókold meg a címert, éreztesd velünk, hogy mindent megteszel. A Madrid szurkolói ezeket akarták, még akkor is, ha nem igazak. Bale sosem tett ilyeneket, hacsak nem látta jobbnak megtenni, a nyomás csökkentése érdekében.

A játékos sérülései is kikezdték a szurkolók türelmét. Bale 81 mérkőzést hagyott ki sérülés miatt azóta, hogy 2013-ban a klubhoz igazolt. Ezt valamiért sokan úgy értelmezték, hogy nem is akar a Real Madridban játszani, anélkül, hogy megvizsgálták volna a körülményeket. Bale egy rendkívül gyors játékos, aki erősen támaszkodik a sebességére. Nem a gyorsaságra vagy mozgékonyságra gondolok, hanem a tiszta, kőkemény sebességre. Ezért ő mindig is hajlamos lesz a sérülésekre. Persze ezt is lehetett volna másképp kezelni, segíteni Bale-nek abban, hogy túllépjen a vádlisérülésekkel kapcsolatos kényszerképzetein. De legfőképp a saját játszani akarása volt az, ami miatt ilyen szinten aggódnia kellett a sérülések miatt. Mindenesetre azt, hogy állandóan bevetésre kész akart lenni, gavallér húzásnak gondolták tőle.

Az egész helyzet másik olvasata kulturális jellegű. Valakinek a Brit-szigetekről, angol nyelvtudással, ami lényegében a világ közvetítőnyelve, egy másik nyelv megtanulása teljesen értelmetlen és már-már sznob dolog, hacsak az nem feltétlenül szükséges. A brit oktatásban sem bátorítják erre a diákokat, ráadásul nincs olyan könyv vagy film, ami ne lenne lefordítva angolra, így sosem kell kimozdulnod a komfortzónádból. (Nem azt akarom mondani, hogy ez rendben van, inkább csak megvilágítom, hogy miből fakad ez a mentalitás.) Bárki, aki megtanult már egy másik nyelvet, tudja, hogy a hibázástól való félelem megbéníthatja a fejlődést, akár már a barátok előtt is. Bale-nek nagyon gyorsan kellett kezelnie ezt a félelmet több millió olyan ember előtt, akik a Real Madrid életét követik. Tehetett volna nagyobb erőfeszítéseket, nyújthatott volna át egy-két olajágat, de végül nem foglalkoztak a felek eleget ezzel a kulturális különbséggel. Persze ha Bale és a Real Madrid egy hajóban evezett volna, kitalálhattak volna erre valamilyen megoldást.

Bale Zidane

Bale viselkedésében a nyár eleje óta tapasztalhatjuk a szemtelenséget, főleg amióta nem jött össze a kínai üzlet. Ugyanazon a napon, amikor bemutatták Eden Hazard-t, kiposztolt Twitterre egy üzenetet, amiben arról beszélt, hogy mennyire izgatott a US Open miatt. A golfozó újra lecsapott. És bár ez nem olyan súlyos dolog, mint megtagadni az edzést, mégis egy újabb csapás az intézményre. És bizonyos szempontból még rosszabb is az edzés megtagadásánál, mivel posztolásért nem büntethetik meg, és igazából nem is tudhatják biztosra, hogy valóban szurkálódásnak szánta-e.

Bale legutóbbi sérülése véletlenül pont egy hírrel egyidőben érkezett, miszerint a Real Madrid nem tehet közzé a játékos állapotáról közleményt. Bale ezt talán bizalommal való visszaélésként értelmezhette, hiszen valaki szivárogtatott a sajtónak. Ezután a válogatott szünet végéig nem is jelentkezett a klubnál.

Emellett a társaktól is érkeztek gúnyos megjegyzések, még ha azok nem is voltak szándékosan azok. „Bale nem beszél túl sokat, és azt is csak angolul” – mondta Marcelo, miközben tisztában volt azzal, hogy folyamatosan kritizálják Bale-t a spanyol nyelvtudása miatt. Később kiigazította a mondatait, és azt mondta, hogy csak viccelt, de ezzel nem segített azon, ahogy Bale-re tekintettek. Courtois, a keret egy viszonylag új tagja azt mondta, hogy golfosnak hívják Balet, pedig ő is studta, hogy ezzel is támadták már a walesit.

És visszatérhetünk oda, hogy hogyan tekintenek bélre: egy bokszzsák, ami nem üt vissza. Sosem hallottál hasonló mondatokat Cristiano Ronaldóról, amikor a csapat tagja volt. Vagy Sergio Ramosról. A legtöbb reakció Bale ügynökén keresztül érkezett, ám sosem lehetett tudni, hogy ki az üzenet értelmi szerzője. Vajon Barnett azt mondta, amit Bale gondolt, vagy a maga nevében beszélt, mint a játékos ügynöke?

Zidane, aki általában csendes, érzelemmentes a sajtótájékoztatókon, egyszer csak azt mondta: „Mindenkinek jobb lenne, ha már holnap távozna.” Később ő is próbálta enyhíteni a szavait azzal, hogy sokszor bajba kerül, ha spanyolul beszél, mert nem tudja tökéletesen kifejezni magát, de ez egy szokatlan mellényúlás volt a tréner részéről. Annyira biztos volt abban, hogy Bale Kínában folytatja, hogy úgy gondolta, már nem kell védelmeznie a játékost. Bale azt kérte, hogy hagyják ki a Bayern München elleni keretből, Zidane pedig úgy érezte, hogy most kimondhatja, amit mindig gondolt.

Bale

A gond csak az volt, hogy a Real Madridnak sosem volt egy igazi terve Bale számára, és a csapat menedzsmentje volt ebben a hibás. A 100 milliós vételárat az itt töltött hat éve alatt folyamatosan felemlegették, de ez az összeg már amortizálódott. Már rég visszafizette 104 góljával, amik közül néhány nagyon fontos volt, és számtalan trófeájával. El akart menni, de a Real Madrid nem akart arcvesztést, és úgy döntöttek, hogy még többet ki tudnak hozni belőle, mint amennyit ér. Ezen a ponton a klubvezetésen múlott, hogy meg tudják-e védeni a csapat érdekeit, és valószínűleg Bale eladása tűnt a legjobb ötletnek. Az edzője szerette volna, ha távozik, a játékos pedig érezte, hogy vége a klubnál töltött idejének. A büszkeség mindenesetre makacs dolog.

Bale viselkedése ezt követően nem volt szép, ez tény, ezért sem érdemel teljes feloldozást. Mindenesetre szakmai kötelessége lett volna, hogy ne gúnyolódjon a Real Madridon. És ha még tagadja is, viccelődött a klub kárára, az pedig eléggé egyértelmű volt, hogy ennek végzetes következményei is lehetnek, még úgy is, ha nem a klub volt a poén középpontjában.

Egy másik aspektus az, hogy a Real Madridot intézményként kezeljük. Sokszor halljuk, hogy van, aki Albacete és Real Madrid drukker egyben. Vagy Extremadura és Real Madrid. Ez olyan, mint szorítani a nemzeti csapatodért, teljesen normális dolog. Szóval Bale nem csak kinevette a klubot és a médiát, Spanyolországon és azokon is nevetett, akik szeretik ezt az országot. A klub olyan komolyan veszi magát, hogy az irónia errefelé nem ismert fogalom, az önsajnálat pedig teljesen idegen tőlük.

Zidane a végletekig makacs ember. Florentino Pérez is megmondta a lemondása után tartott sajtótájékoztatón. „Amikor meghozta a döntést, már tudtam, hogy nem fogom tudni megváltoztatni.” Zidane Bale-lel kapcsolatban is döntött, a páros pedig azóta problémákkal küzd. Ez azzal kezdődött, hogy Bale a Liverpool elleni BL-döntő után belebegtetett egy esetleges távozást. Ez volt Zidane koronázási ünnepsége, közben pedig mind Bale, mind Ronaldo távozásról beszélt. Ronaldo végül el is ment, de Bale maradt, miután a francia lemondott, vélhetően pontosan emiatt. Bale és Zidane, illetve Bale és a Real Madrid kapcsolata adok-kapokról, igazságtalan bánásmódról, Zidane és Barnett közötti rejtett üzenetektől szól. A tetőpont Bale zászlós esete volt a magyarok elleni mérkőzés után.

Trófeák, győzelmek, gólok. Ebben a sorrendben. Ezek a Real Madrid és a szurkolók prioritásai. Ha Bale képes emelt fejjel folytatni, ahogy Zidane is, akkor talán képesek lesznek ezekből néhányat behúzni, mielőtt végleg elválnak az útjaik. Bale sosem lesz a Real Madrid legendája, de szerzett fontos gólokat és elképesztő mennyiségű trófeát nyert meg a csapattal. Ez pedig örökre megmarad neki. Legalább ez.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK