A megkérdőjelezett Zidane-nak végül ismét igaza volt

39 nap telt el a Brugge és az Eibar elleni mérkőzések között. A félresikerült BL-találkozót követően Zidane azt ígérte, hogy hamarosan látni fogjuk a fényt az alagút végén, annak ellenére, hogy a csapat akkor nagyon mélyen volt. Úgy tűnik, igaza volt.

Sosem volt teljesen egyértelmű, hogy mérkőzés utáni interjúival vajon csak időt akart nyerni, vagy tényleg annyira optimista volt a Real Madrid francia mestere akkor, amikor a csapatnak nagyon nem ment a játék. Október elején, a Granada elleni, 4-2-re megnyert mérkőzésen Zizou csapata már sokadjára flörtölt a katasztrófával. Egy meglehetősen szürreális büntetőt követően – amit Areola hozott össze – a kialakult 3-2-es eredmény aggodalomra adott okot, és a mérkőzést látva a dolgok könnyen katasztrófába torkolhattak volna. A kételyek vihara közepette Zizou mégis látta a fényt. 

„Mindig pozitív leszek. Jobbak vagyunk, mint egy hónappal ezelőtt, és tovább fogunk fejlődni, ez biztos.” – mondta a francia mester a mérkőzést követően.

Akkor úgy tűnt, hogy az a mondat köszönőviszonyban sincs a valósággal, de a közelmúltbéli 6-0 a Galatasaray ellen, vagy a 4-0-s Eibar elleni győzelem okot adhat arra Zidane-nak, hogy elégedetten kezdjen neki a válogatott szünet alatti munkának. A francia mesternek bizony igaza volt, és ez a Real Madrid most egy egészen más vadállat. 

Madridista telefontokok az Itrend.store-nál!

Más teljesítménynek vagyunk tanúi, és ezt a statisztikák is alátámasztják. Thibaut Courtois az első számú kapus, ezt egyre kevesebben kérdőjelezik meg. Visszatért az intenzitás. Karim Benzema halálosabb, mint eddig bármikor. A kételyek fellege pedig sokkal inkább a Wanda Metropolitano, valamint a Camp Nou irányába vette az irányt. 

„Szeretem a nehéz helyzeteket, hiszen ezek hozzák ki a legtöbbet az ember személyiségéből.” – mondta Zidane Isztanbulban, amikor az újságok épp José Mourinho visszatérését szellőztették meg. Végignézte, ahogy csapata egy 1-0-s győzelemmel hagyja el a pályát idegenben a Galatasaray ellen, néhány nappal azt követően, hogy a Real Madrid csúfos, 1-0-s vereséget szenvedett a Mallorca ellen. Zizou tudta, hogy többet kell dolgozni. 

Most úgy tűnik, mintha a csapat 180 fokos fordulatot vett volna az előző hónaphoz képest. Mekkora különbség van a Brugge elleni mérkőzés, ami után Zidane maga mondta, hogy csapata sosem játszott még ennyire rossz félidőt, valamint az Eibar elleni győzelem között… Utóbbit követően a mester már így fogalmazott: „az első félidő teljesítménye valószínűleg a visszatérésem óta a legjobb volt.”

Valverde

A két mérkőzés között csak 39 nap telt el. Mindenki láthatja azt a változást, amit Zidane és segédje, David Bettoni együttes erővel, minimális rotációt használva elért a csapattal. Az a tizenegy játékos, aki az isztanbuli „döntőben” kezdőként pályára lépett, a kezdőcsapat tagja volt három egymást követő mérkőzésen. Erre korábban meglehetősen ritkán volt példa Zizou irányítása alatt. Luka Modrić a padra került, míg Valverde és Rodrygo meghálálták a nekik szavazott bizalmat.

„Változtattunk azokon a dolgokon, amire a mester rávilágított, például az intenzitáson…” – mesélte Valverde az Eibar elleni mérkőzést követően. Egyértelmű, hogy az a mérkőzés egy olyan folyamat eredménye volt, ami már sokkal korábban kezdődött. A pályán lévő játékosok megharcoltak minden labdáért, hogy kezükben tarthassák az irányítást. Ugyanez igaz Rodrygo teljesítményére a Galatasaray ellen, ahol a 18 éves támadó 5-ször szerzett labdát. Az, valamint az Eibar elleni mérkőzés is a fókuszált erőfeszítések gyümölcse volt. Törökországban 75, az Ipuruában 69 labdaszerzés. A két legmagasabb szám az idény eddigi szakaszában. Igaz, hogy a Real Madrid nehezebb ellenfelekkel is találkozik a közeljövőben, de ez a változás több, mint véletlen. 

Zidane

Zidane nyilvánosan és zárt kapuk mögött is kijelentette, hogy a Real Madrid nem kezdhet súlytalanul, nem lehet a védekező csapat. A játékosok befogadták a üzenetet és dolgoztak Valdebebasban a javulás érdekében. Zizou a Mallorca elleni mérkőzés után panaszkodott utoljára nyilvánosan. A csapat korai gólokat kapott, ami megnehezítette a mérkőzéseket. A Mallorca ellen a 7., a Brugge ellen a 9. percben érkezett a kapott gól, míg a PSG ellen 15 percig bírta a csapat. Most egy új történet íródik. Öt mérkőzés, öt kapott gól nélküli meccs, valamint egy formula, amit a tréner már-már megszállottan hajtogat.

Megemlíthetjük továbbá Hazard esetét is, akit nyáron azért igazolt a klub, hogy betöltse a Cristiano Ronaldo távozása után keletkezett űrt. Az Eibar elleni mérkőzésig viszont egyszer sem tudta igazolni magas vételárát. Zizou viszont mindvégig védte őt, bizalmat sugárzott irányába, aminek végül meg is lett az eredménye. Hazard az Ipuruában régi önmagát idézte.

Van viszont egy teljesen új egyenlet, ami Chamartínban íródik: Real Madrid + Fede Valverde = győzelem. Talán nem teljesen bizonyított a tétel a jövőt tekintve, de az uruguayi játékos mindenütt jelen van a pályán, amivel nagyban segíti Casemiro és Kroos játékát is.

Valverde
Valverde a Galatasaray elleni 6-0 alkalmával

Az eredmények és az uruguayi teljesítménye Zidane döntését igazolja. Valverdével a csapatban a Real Madrid 25 gólt szerzett, és mindössze 4-et kapott. Ő lett tehát a kirakós egyik legfontosabb darabja, ami megadja a csapatnak az ezidáig hiányzó egyensúlyt. 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK