Jair Ventura: Rodrygo számára a határ a csillagos ég

Jair Ventura, Rodrygo korábbi edzője nyilatkozott a fiatal brazil tehetség kapcsán.

Mi volt az első, amit észrevett Rodrygo kapcsán, amikor elkezdtek együtt dolgozni?

A technikai képzettsége, a játékbeli sokszínűsége, a döntéshozatala, cselezőkészsége… Nagyon jó egy az egyben, de a befejezésekben is erős, kiváló pontrúgó, legyen szó szabadrúgásokról, vagy tizenegyesekről. Sokoldalú játékos. 

Milyen pozícióban játszott akkoriban? Jelenleg a jobb oldalon kap lehetőséget, de ez nem volt mindig így. 

Először középen volt, de szeretett a baloldalon is játszani. Sokat beszéltem vele, és elmondtam neki, hogy például a brazil válogatottban egy sokkal tapasztaltabb játékos, Neymar lenne a vetélytársa, aki szintén a pálya bal szélén játszik, ezért más pozíciókhoz kell alkalmazkodnia. 
Kiemelkedő volt már akkor is az a minőség, amit képviselt, illetve a korához képest igen érett volt. Komolyan készült, nagyon profi módon viselkedett. Aztán mindent megértettem, amikor találkoztam a szüleivel. Nagyon jó családból származik, amely nagyban segítette őt. 

Meglepő az Ön számára, amit az eddigiekben elért a Real Madridban? 

Nem, egyáltalán nem lep meg. Mindig is azt mondtam, hogy klasszissá fog válni, tudtam, ez egyértelmű volt számomra. Ez nem miattam van, úgy gondolom, hogy minden edző, aki valaha is dolgozott vele, tisztában van a képességeivel. Fantasztikus srác. 
Az egyik nap megkérdezték tőlem, meddig juthat. Azt válaszoltam, hogy a határ számára a csillagos ég. Ezt tartom ma is. Még csak bontogatja a szárnyait a Real Madridnál, de még sok szép dolog vár rá a jövőben. Biztos vagyok benne, hogy messzire fog jutni. 

Meglepi, hogy Zinédine Zidane ennyire bízik egy ilyen fiatal játékosban?

Ha megvan a minőség egy játékosban, a kor nem számít. Logikus, hogy amikor játszatni kezdtük, mi is ügyeltünk arra, hogy fokozatosan terheljük, mert figyelemmel kellett lennünk a dolog fizikális oldalára is, a játék olvasására, a taktikára. De végül úgy láttuk, hogy készen áll, tekintettel arra a minőségre, amit képvisel. Amikor először kezdett 2018-ban, már kulcsjátékos volt a csapatban, a Libertadores-kupa elődöntőjében gólt szerzett, és ebben a sorozatban ő lett a legfiatalabb brazil gólszerző. Most pedig a Bajnokok Ligájában is meg tudja ismételni ezt a teljesítményt. Ismétlem, Rodrygo számára nincsenek határok. Még rengeteg van benne. Mi együtt dolgozunk a játékosokkal, többet tudunk róluk, mint ami a tévén keresztül látható, mindenre odafigyelünk, és biztosak vagyunk benne, hogy tovább fog menni ezen az úton, és nagyszerű eredményei lesznek. 

Mit gondol, miért alkalmazkodott jobban Rodrygo az európai labdarúgáshoz, mint Vinícius? 

Különböző típusú játékosok. Vinícius fantasztikus tehetséggel rendelkezik. Amikor megérkezett, ebből megmutatott valamit, de ő is minőségi játékos, akiben még rengeteg potenciál van. Vinícius gyorsabb, jobban cselez. Rodrygo azonban komplettebb játékos. Tud középen játszani, jók a pontrúgásai, úgy passzol, mint egy vérbeli irányító, a befejezéseknél is hasznos, a bal lábát is használja, egyszóval tényleg komplett játékos. Ez nem azt jelenti, hogy Vinícius nem az, de más tulajdonságok jellemzik őket. Vinícius egy cselgép, aki egy az egyben leveszi az ellenfeleit. Rodrygo pedig akár a tízes poszton is használható, illetve a két szélén is megállja a helyét. De Vinícius is kiváló futballista.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK