Rodrygo zseniális! Bezzeg a Vini…

Mert a madridistának mindig szüksége van egy habfehér papírzsepire, akibe szépen bele lehet kenni minden taknyot. Akkor is, amikor kiütéssel nyer a csapat, akkor is, amikor kezdenek egyenesbe jönni a dolgok. Mert ha az egyik tudja, akkor nehogymá’ ne tudja a másik, há’ mi ez? Szinte mindenki volt már szorgalmas játékos és futballbuta, zseni és tuskó, tehetség és falábú. Most éppen Rodrygo van a hullám tetején, aki tényleg szépen teljesít mostanság, de persze azonnal keríteni kell valakit, akire suttyomban lehet némi savat okádni, és hát ki is lehetne alkalmasabb, mint egy karrierje elején járó reménység.

Merthogy a Rodrygo az bezzeg belövi. A Rodrygo az mesterhármast lő a BL-ben. És akkor a Vinicius az miért nem képes rá? Hát mert ő szar. Mert béna, mert tehetségtelen, alkalmatlan. Nem szint. Mert ezeknek felváltva kéne lődözniük a triplákat, a kutyaúristenit. Mert a mérce az Messi, meg CR amúgy, de hát ezek fiatalok, akkor Mbappé. Igen, bezzeg a Mbappé. Az ügyes, a Rodrygo is ügyes, de a Vinicius az nem ér semmit, jobb lenne eladni. És akkor ne húzzak versenycsíkot körömmel a fejemre, amikor tele van hányva a kommentmező ezekkel a fekete-fehéren kiböffenő sznobéria-buborékokkal?

191107_vinike

Igen, az összehasonlítás alapja pusztán abban merül ki, hogy nemrég idekerült, fiatal brazil támadókról beszélünk. Az nem téma, hogy tök más a két játékos karaktere, személyisége, stílusa, mások az erények, sőt, még a pozíciójuk sem igazán ugyanaz. Vini kimondottan szélső, leginkább a technikájára és a sebességére alapozva tud előnyt kovácsolni a pályán, sokszor megy bele 1v1-ekbe és szépen nyeregeti is meg ezeket, ha van elég területe. Beljebb húzódva is inkább a passzok lehetőségét keresi, a kapu előtt még valamelyest bizonytalan. Rodrygo ezzel szemben szeret középre húzódni, inkább a kis játékban és a gyors döntéshozatalban erős. Befejezőként higgadt, de előkészítőként is megállja a helyét, mert jól lát a pályán. Kifejezetten szélsőként nem igazán szeret játszani, nem tudnak kijönni az erősségei, a halfspace-től kijjebbre küldeni felelőtlen döntésnek tűnik. Talán ennyiből látszik, hogy más a profil, és a babfőzeléket sem érdemes a vaníliafagyival hasonlítgatni, még akkor is, ha mindkettő étel.

Amellett sem mehetünk el, hogy nem mindenki fejlődik ugyanolyan ütemben. Virgil van Dijk 20 évesen még a Groningenben bontogatta a szárnyait, de még húszas évei közepén is csak a Southamptonban játszott. A világbajnok Luca Toni 23 évesen a Vicenzában rémítgette a kapusokat. Miért lenne törvényszerű, hogy valaki 18-19 évesen már Cristiano, Messi, vagy Mbappé szintjén legyen és szórja a gólokat? Miért mindig az Aranylabda szintjéről lefejtve kell kielemezni az aktuális fiatalokat? Emlékszem, hogy tavaly Vini húzóember volt, egy évvel fiatalabban, istenítve volt, nem győzött róla mindenki áradozni. Persze, mert ekkortájt alacsonyan voltak az elvárások, és jött egy srác, aki megkavarta az állóvizet. Aztán szépen lassan kezdte mindenki elvárni Viniciustól, hogy tartsa is fent ezt a teljesítményt. Nem tudta, és akkor kezdtek jönni a kis gombostűk. Hogy annyira nem nagy szám. Hogy ügyes, de azért nem egy klasszis. És amikor kimaradt egy-két helyzet, akkor szépen el is szabadult a dolog, és jött a falábúzás.

191107_rgoes

Most Rodrygo a klasszis, Rodrygo a sztár. Aztán mondjuk rendszeres kezdő lesz, és lesznek csendesebb meccsek, akkor már mégis kelleni fog Sterling, vagy Mbappé, vagy bárki más, mert hát nem kielégítő a teljesítmény, még nem áll készen erre. Aztán Viniciusnak összejön egy pár jobb meccs, és megint a klub reménysége lesz, a csillag, aki új dimenzióba helyezheti a Real Madridot. Emlékszem Ødegaard is volt kiégett tini, meg Hakimi is futballbuta jobbhátvéd, aztán most húzóemberek a topligás csapataikban. Pedig aztán ezek a srácok tehetnek a legkevésbé bármiről is. Mégis arról szól ez a ciklikus rémálom, hogy nap elején epehányás, nap végén meg letisztogatom nedves törlőkendővel. Repeat. Szóval ne cseszegessétek ezeket a srácokat, meg ne hasonlítgassátok mondjuk Fedét és Jovićot, mert annak is annyira van értelme, mint Vinit és Rodrygót, hanem szurkoljatok nekik, hogy minél többre vigyék a klubnál és a karrierjükben. Lehet, hogy Rodrygo tényleg világklasszis lesz, Vini pedig nem. Vagy fordítva. De egyelőre örüljünk a perceiknek, mert ők igyekeznek meghálálni minden pillanatot, amit nálunk tölthetnek. Akkor is, ha döcög a játék, ha nem sikerülnek az utolsó passzok, az utolsó lövések. Türelem.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK