Hivatalos közlemény: El Clásico

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) döntése értelmében a Barcelona december 18-án fogadja a Real Madridot a Nou Campban, miután a futballszervezet a két klub által közösen ajánlott időpontot elfogadta. A LaLiga mindenesetre nem elégedett a döntéssel, így fellebbezést nyújt be annak érdekében, hogy a karácsony előtti időszakra eső időpontot megváltoztassa.

Még rengeteg idő van december 18-ig, így lesz idő megtervezni a biztonsági kérdéseket, a rendőrségi jelenlétet, a jegyeladást, a televíziós beosztást, mindenesetre a LaLiga hozzáállása szül némi bizonytalanságot az ügyben.

A MARCA LaLiga-forrásai úgy gondolják, hogy teljesen abszurd egy labdarúgó mérkőzés megrendezéséről jogi úton döntést hozni, és ők az a szervezet, aminek az utolsó szót ki kellene mondania. Úgy hiszik, hogy az eljárás még folyamatban van, a végső döntés még nem született meg, az pedig, hogy a december 18-at kihirdették, aláássa a befolyásukat.

A LaLiga ennek megfelelően csütörtökön kiadott egy közleményt is, amelyben a szervezet magyarázatot ad a fellebbezésére.

A Versenybizottság szerdai döntése az alábbiakat sérti:

1) A 2015 májusi királyi rendeletet, amely felhatalmazza a LaLigát, hogy az első- és másodosztály felett diszponáljon, és amely minket tesz felelőssé a mérkőzések dátumának és időpontjának megállapításáért. A LaLiga felel azért is, hogy a televíziós jogok korrekt módon, a kluboktól függetlenül és a szervezet felügyelete mellett kerüljenek megállapításra.

2) A LaLiga és az RFEF által aláírt koordinációs megállapodást. A meccsnaptár, ami a Nemzeti Sporttanács bevonásával született, december 18-át Király-kupa mérkőzésekre, nem pedig LaLiga meccsekre tervezte be. A naptárban kiemelésre került, hogy ha mérkőzéseket kell elhalasztani, azokat 2019. december 4-én kell megrendezni. Ez alól az egyetlen kivétel az lehet, ha valamilyen fegyelmi döntés értelmében eltiltásra kerül sor, de jelen esetben nincs szó ilyesmikről.

3) Az RFEF saját szabályait (4.2.3-as cikkely), melyek szerint egy elhalasztott mérkőzést az eredetileg tervezett időpont utáni lehető legkorábbi olyan pillanatban meg kell rendezni, amikor ez lehetséges.

4) A versenysorozat becsületét, hiszen két klub a többiektől eltérő módon előnyhöz jut.

5) A televíziós csatornákkal szembeni kötelezettségeket, miközben ennek a mérkőzésnek a gazdasági hatásai kihatnak az összes klubra, nem csak kizárólag az esettel érintett kettőre.

6) A Király-kupában szereplő csapatok televíziós jogait, hiszen ennek komoly hatása lesz rájuk, ami ártani fog az értéküknek.

Ezért a szükséges jogi és adminisztratív lépéseket meg fogjuk tenni a releváns szervezetek irányába, a LaLigával kapcsolatban álló klubok érdekében, hiszen a jogszerű működés az alapelvárás. A szervezetek és emberek, akik ezen döntés meghozatalában részt vettek, a fentiek szerint helyrehozhatatlan károkat okoznak a spanyol futballnak.

A LaLiga továbbá szeretné kifejezni azt is, hogy magának a két klubnak kell vállalnia a felelősséget azokért a gazdasági károkért, amiket a december 18 mellett meghozott döntésük okoz.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…