Egytől egyig: Sevilla – Real Madrid (0-1)

Hatékonyság. Talán ez volt a tegnapi meccsen a kulcsszó, hiszen a Real Madrid ezúttal ebben a szegmensben tudott jobbnak bizonyulni a Sevillánál, és ennek köszönhetően sikerült három rendkívül értékes pontot hazavinni Madridba. Ha nem is tudott a csapatunk 90 percen keresztül domináns játékot mutatni, talán bebizonyította azt, hogyha nem feltétlen alaptalanul várnak el a szurkolók egy minimumot a hozzáállás terén – lám ennek is megvan olykor az eredménye. Mi ismét megpróbáljuk egy tízes skálán értékelni a látottakat, természetesen szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Sevilla (6,5)
Könnyű és gyors ítélet lenne, ha kizárólag a kapura tartó lövések hiánya miatt egy tollvonással elintézzük a Sevillát, és Lopetegui munkásságát. A hazai csapat ugyanis a meccs egészét tekintve egy kicsit gyorsabb és látványosabb volt. Valamivel többet birtokolták a labdát, hamarabb tudtak védekezésből támadásba fejlődni, az ellenfél térfelén pedig ügyes kényszerítőzéseket és mögékerüléseket mutattak be. Viszont látványosabb hibákat mutattak be, néha teljesen érthetetlen labdaeladásokkal, a levegőben rengeteg párharcot vesztettek, és teljesen tanácstalanok voltak a támadó harmadba érve. Érvéként nem tudom a csütörtöki azeri utazást elfogadni, hiszen elég kis átfedés volt a két meccskeret között, és három nap csak eltelt a két meccs között. A Sevillát teljesen felkészületlenül érte a vendégektől eddig nem sűrűn látott fegyelmezett csapatvédekezés, illetve nem igazán tudták kihasználni a Navas-Ocampos kettőst a jobb szélen, mert az ezúttal is kiválóan teljesítő Mendy, a gyakran visszaérő Hazard, és az oldalra kisegítő Ramos mellett alig tudtak jó megoldásokkal jelentkezni. Luuk de Jongot valami sámán pisilhette körbe, mert a kapu előtt csendes volt, mint egy gömbhal, az egyébként a jobbak közé tartozó Reguilónt meg Bale kísérgette mindenhová. Ettől függetlenül az andalúzok joggal reménykedhetnek minimum egy EL-helyben, de a top 4 sem lenne meglepő a bő és minőségi keretnek köszönhetően.

Real Madrid (7,5)
A tegnap esti győzelemben kevesebb volt a taktikai összetevő, inkább a bevezetőben emlegetett hatékonyság, hozzáállás és fegyelem segítségével kaparta ki a gesztenyét Zidane csapata. A PSG elleni kapura tartó lövés nélküli statisztika hamar elterjedt a neten, de az is viszonylag ritka, hogy egy topcsapat ellen megússza a Real a hálóőr tesztelését. A legfontosabb taktikai elem a szélek kisegítése volt védekezésben Hazard és Bale által, amire nagy szükség volt az oldalvonal mellett előszeretettel lubickoló Sevilla ellen. Az energiát is jobban sikerült beosztaniuk a madridiaknak, hiszen míg a Sevillán látni lehetett, hogy a kezdeti erős húsz perc után szép lassan elvesztik az erőnléti és sebességbéli fölényt, addig a vendégek nem estek vissza ebben a tekintetben a találkozó vége felé közeledve sem. A másik pedig, hogy volt néhány labdaszerzés utáni gyors akció, amelyekből többször sikerült kaput találni, és egyszer gólt is szerezni. Ez amúgy jól mutatja, hogy mennyivel jobban fekszenek a Real Madridnak a gyors ellentámadások, szemben a kínosan lassú pályaszéli erőlködésekkel és az ebből eredő céltalan beadásokkal.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (9)
Mondjon bárki bármit, nálam a szezon pozitív meglepetése egyértelműen a brazil középpályás, aki általam nem várt módon dominálja eddig ezt a csapatrészt, és nem csupán a védekezési erényeit csillogtatva! A brutálisan sok labdaszerzés mellett szervezett, irányított, ha kellett áthelyezte a súlypontot, egyszerűen élvezet volt nézni. Fogalmam sincs honnan húzta elő ezt a komplett CM-jelmezt Casemiro, de kíméletlen és hatékony, mint Unóban a +4-es. Ha ez fenntartható hosszabb távon is, akkor a sokunk által hiányolt „igazolás” az ő magasabb szintre lépő teljesítménye lehet a középpályán. Csoportunkban is ő lett a mérkőzés legjobbja.

190923_Casemiro

Thibaut Courtois (-)
Tekintve, hogy minimális munkája volt csupán, nem tudnék neki olyan osztályzatot adni, ami reális képet festene a teljesítményéről. Az biztos, hogy minden egyes clean sheet csak használhat az önbizalmának, még akkor is, ha ehhez tennie sem kellett nagyon ezúttal.

Dani Carvajal (7,5)
Még soha ennyire nem láttam Marcelóhoz hasonlatosnak Carvajalt, de ez az este abszolút a brazil mókamesterre hajazott, annak minden előnyével és hátrányával. Nagyon idegesnek és szétszórtnak láttam a mérkőzés első 20-25 percében, amikor a Sevilla uralta a meccset, kapott is egy sárgát, és komolyan benne volt a levegőben, hogy ki fogják őt állítani. Támadásban ennél erősebb volt, rendre jól zárkózott az akciókkal, és ennek eredménye a győztes gól előtti gólpassz volt. Amellett, hogy az eddigi szezonjához mérten jobbnak tűnt az összkép, nekem továbbra is hiányzik némi stabilitás a játékából, ahol gyakran váltják egymást a klasszis megoldások és az amatőr hibák, a zseniális elfutások és az ostoba szabálytalanságok, a mutatós gólpasszok és a váratlanul eladott labdák.

Raphaël Varane (7,5)
Ezúttal jobb estéje volt a francia hátvédnek, mint általában mostanság. Nem volt komoly, eredményt befolyásoló hibája, és a gól előtti labdaszerzése kiemelt fontosságúnak bizonyult. Kilenc tisztázásánál nem akadt jobb mutató a Real Madridban.

Sergio Ramos (7,5)
Ragaszkodom ahhoz, hogy a párizsiak ellen nem nyelünk be egy hármast, ha Ramos ott van hátul. Fura ez a kijelentés azok után, hogy mennyire vitatott párost alkotnak Varane-nal, nem? Viszont, ha nagyvonalúan eltekintünk a fel-felbukkanó hibáitól, mentálisan továbbra is tud egy olyan pluszt adni, ami hatással van az ellenfél támadóira, és ezt rajta kívül csak Cristiano tudta elmondani magáról a csapatrészét tekintve. Máshogy áll oda egy támadó, ha tudja, hogy Ramosszal kerül szembe, és ezt nagyon nehéz pótolni. Nem hiába kirobbanthatatlan a csapatból immár 14 éve, függetlenül attól, hogy szigorúan a posztja erényeit nézve vannak hiányosságai.

Ferland Mendy (8)
Számomra a védelem legjobbja ő volt, mert bár kevésbé tudta kísérni a támadásokat, mint Carvajal a túloldalon, neki sokkal nehezebb terep jutott mind elöl, mind hátul. Mondjuk ki, hiába erős kijelentés, de vitaalapnak remek lehet: ha Marcelo a balhátvédünk tegnap, nem biztos, hogy győzelemmel térhetünk haza. Egyszerűen a Jesús Navas – Ocampos kettős volt Lopetegui paklijában a Joker kártya, de erről nem szólt Mendynek, aki mellett alig tudtak élni. Még egy kis összeszedettség az ellenfél térfelén, és hamar átveszi a stafétát (akár véglegesen is) a bal oldalon.

190923_Mendy

Toni Kroos (4)
Igen, igen, rendkívül alacsony pontszám egy győztes meccsen. De Toni egyszerűen minden tekintetben észrevehetetlen volt a pályán, az első perctől kezdve az utolsóig. Nem tudta segíteni a támadásokat, nem volt kimondottan erős a védekezésben, az általában kiváló labda nélküli helyezkedése magához képest botrányos volt. A James – Valverde csere már csak azért is érthetetlen volt számomra, mert Fedét inkább Kroos helyére hoztam volna, akár már a félidőben is.

James Rodríguez (8)
Az elfogyó középpálya és a csapatot sújtó sérülésekből a kolumbiai jött ki a legjobban. Adjuk meg Zidane-nak a jó felismerést, hogy a posztja nélkül korlátokba ütközik, viszont kötetlenül, a támadósor mögött játszva remek teljesítményre lehet képes. Az első félidő két nagy helyzete mögött ott volt, előbb labdaszerzéssel, majd egy zseniális kiugratással. Luka visszatérésével komoly dilemma előtt állhat Zidane, hiszen a CKM már nem tűnik olyan hatékonynak, és a Casemiro – James duó jó teljesítménye a Kroos – Modrić kettős egyikét padra szoríthatná. A feltételes mód Zidane tekintélyelvűsége miatt helytálló.

Gareth Bale (7)
Kulcsfontosságú védőmunkát végzett a jobb oldalon, kisegítve Carvajalt. Reguilón csillogását a minimális szintre korlátozta, viszont támadásban nem igazán tudott érvényesülni. Osztályzata igazából leginkább a hátsó melónak szól, ami ezúttal sokkal lényegesebb volt, mint általában, és dicséret illeti érte a walesit.

Karim Benzema (8)
Egy újabb győztes gól, és megint egy jó ütemű elszakadás a védőtől. Cristiano távozása után nem volt kimondott vezére a csapatnak támadásban, így Benzema szükségből, vezér helyett lett vezér. A tavalyi formát megtartva továbbra sem áll le, 5 forduló után 5 góljával Morenóval holtversenyben áll az élen a góllövőlistán. Találata mellett ne feledjük a Hazard számára kiosztott gólpassz értékű indítást se.

190923_Benzema

Eden Hazard (6)
Görcsösnek érzem. Továbbra is nagyon akar bizonyítani, de még nem jött el számára az áttörés. Azt mindenesetre biztató volt látni, hogy gyakran zárt vissza Bale-hez hasonlóan ő is, hogy segítse Mendy munkáját. Ahogy pedig telt az idő, látszott hogy az erőnlétét is kezdi visszanyerni, hiszen a második félidős szólóit a Sevilla csak szabálytalanul tudta megakadályozni, a fáradó ellenfelek között pedig Eden könnyebben tudta a labdát is megtartani, a villámgyors cselek, lefordulások is kezdenek jönni. Ha végre a helyére kerül minden, akkor nem fog olyan helyzetet a kapusba lőni, mint amilyen a tegnapi volt.

Cserejátékosok

Fede Valverde (-)
Lendületesen szállt be, sprintjeivel igyekezett megzavarni a hazaiak labdakihozatalát. Nagy szükség lesz rá a továbbiakban.

Lucas Vázquez (-)
Kapott néhány percet, mert Lucas nélkül nem Real meccs a Real meccs.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)
Ez egy egész jó meccs volt edzői szinten, Hazard és Bale védőmunkájának kiemelt fontossága volt, illetve Jamesnek továbbra is jól áll a tízes szerepkör. Érdemes megjegyezni, hogy a háromból kettő játékosnak komoly konfliktusai voltak a mesterrel, de ez a senkinek sem jó helyzet rendeződni látszik. A keret kialakítását (Odri, merre vagy?), és a cseréit (miért James? miért nem Kroos?) és annak időzítéseit továbbra sem értem, de a hozzáállás és a taktika rendben volt egy jó csapat ellen, avagy: egy pirospont a kopasznak.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…