Cristiano Ronaldo: Nagyon fáj, hogy én vagyok az első számú, de édesapám ezt nem láthatja (II. rész)

Piers Morgan Torinóban találkozott Cristiano Ronaldóval, egy baráti beszélgetés, valamint egy zseniális interjú reményében. Saját bevallása szerint megkapta, amiért útra kelt. Cristiano egy olyan oldalát mutatta meg, amit eddig csak nagyon kevesen ismertek. Ismerjétek meg ti is Cristiano Ronaldót, az embert...

Beszéljünk egy kicsit Georgináról, a barátnődről. Nemrég adott egy interjút, amiben elmondta, hogy minden este szexi fehérneműt visel az ágyban, mert így érzi jól magát, ráadásul ez a mellette lévő férfit is boldoggá teszi. Szóval adja magát a kérdés: mindez boldoggá tesz?
(Nevet) Boldoggá tesz. Ez jó! Ugyanakkor ő egy fantasztikus ember.

Ez egy igaz szerelem?
Igen. Tudod, Gio a részemmé vált. Nagyon sokat segít nekem. Természetesen szerelmes vagyok belé. Ő a gyermekeim anyja, szenvedélyt érzek iránta. Ő egyben a barátom is, megnyitottam neki a szívem, ahogy ő is nekem a sajátját. Valószínűleg…

… életed szerelme.
Pontosan. Ezt akartam mondani.

Azt is mondta, hogy egy nap szeretne Cristiano Ronaldo felesége lenni.
Miért ne?

Szeretnéd most bejelenteni, hogy házasodni fogsz?
Nem most, nem ebben az interjúban (nevet)… Jelenleg nem ez az elsődleges dolog, de miért is ne házasodnánk össze egy nap. Nem kerülgetem ezt a dolgot.

34 éves vagy, négy gyerek édesapja. Igenis kerülgeted.
Ne helyezz rám nyomást, kérlek!

Kerülgeted! Gyerünk, Cristiano! A fiamnak is azt mondtam, hogy 35 éves koráig házasodnia kell. Neked már csak egy éved van…
Egy nap… De tudod, az orvosok azt mondják, hogy a biológiai korom csak 28 év! (Nevetnek) Nem, komolyra fordítva a szót, egy nap tényleg össze fogunk házasodni, ez biztos. Édesanyámnak is ez az álma. Úgyhogy miért ne?

Édesanyád az életed egyik legfontosabb része. Dolores… olyasvalaki, aki mindig ott van melletted. Mennyire fontos ő számodra?
Édesanyám mindig is a család támasza volt. Amim van, annak nagy részét neki köszönhetem.

A nagy mérkőzéseid előtt nyugtatót kellett szednie. Ideges, ha nézi a játékodat egy igazán nagy meccsen.
Nagyon idegessé válik olyankor, bár nem tudom megérteni, hogy miért.

Van bármi, amivel meg tudod nyugtatni?
Az elején voltak ilyen dolgok, igen. De ma már nem engedem neki, hogy nézze a nagyobb mérkőzéseimet. Beszélek egy-két barátommal, hogy maradjanak otthon vele, sétáljanak a ház körül, mert nagyon idegessé válik. Volt két alkalom, hogy ott volt a stadionban, elájult, és kitörtek a fogai. Egyszerűen túl ideges. Nem engedhetem meg, hogy ilyen állapotba kerüljön. Mondtam neki, hogy édesapám már nem él, és nem akarom most őt is elveszíteni. Ezért nem jöhet többet a nagyobb meccseimre. De ő is tudja, hogy mi a helyzet, hogy nem képes nézni ezeket a mérkőzéseket. Úgyhogy most boldog és nyugodt vagyok.

Édesapád, Dinis, alkoholizmussal küzdött. Minél jobban beleástam magam az ő történetébe, annál inkább együtt éreztem vele. Nagyon fiatalon háborúba kellett mennie Mozambikban és Angolában Portugália miatt, és az ott történtek rossz hatással voltak rá, csakúgy, mint nagyon sok fiatal portugál férfira. Amikor hallottál arról, hogy mi mindenen kellett keresztülmennie, jobban megértetted, hogy miért vált azzá az emberré, aki végül lett belőle?
Piers, nem tudom… Amikor róla beszélek, azt érzem, hogy nincsenek szavaim arra, hogy kifejezzem, milyen volt édesapám.

Találtunk valamit, amit szerintünk még nem láttál. Egy helyi televízió interjújáról van szó. Ott készült a háznál, amit te vettél édesapádnak. 2004-ben készítették, az Európa-bajnokság döntője előtt. Egy évvel azelőtt, hogy elhunyt. Ha nem bánod, lejátszanánk ezt a videót.
Természetesen.

Piers egy interjút játszik le Ronaldónak, melyben a portugál sztár édesapja beszél fiáról a 2004-es Európa-bajnokság döntője előtt. Dinis az interjúban elmeséli, hogy túlságosan ideges lenne, ha élőben nézné a döntőt, így úgy döntött, otthonról figyeli majd fiát. Azt is elmondja továbbá, hogy nagyon büszke Cristianóra, aki nagyon jó kezekben van, hiszen Dolores mindig vigyáz rá.

Cristiano elérzékenyül a videó láttán, könnyezni kezd.

Nagyon érzelmes lehet számodra…
(Cristiano sírni kezd) Sosem láttam még ezt a videót. Egy zsebkendőt, kérlek… Sosem láttam ezt a videót. Hihetetlen.

Látni, hogy arról beszél, mennyire büszke rád… Sokat jelenthet ez számodra…
Igen, valóban sokat. (Iszik egy kortyot) Azt hittem, hogy ez az interjú vicces lesz, nem számítottam arra, hogy sírni is fogok, de még sosem láttam ezeket a képsorokat. Szeretném, ha megkapnám ezt a videót, hogy a családom… (elcsuklik a hangja) … Nem igazán ismertem az édesapámat. Alkoholista volt, sosem volt egy átlagosnak, normálisnak nevezhető beszélgetés köztünk. Nem volt egyszerű.

De mondta neked valaha is, szemtől szemben, hogy büszke rád?
Igen. Mondta. Hihetetlenül bánt velem, olyan voltam, mint a család gyémántja. Ő tudta, hogy futballista leszek, és hogy őszinte legyek, ez nagyon fáj, mert minden… (ismét sírni kezd) … Ne haragudj.

Mi okoz fájdalmat számodra?
Az, hogy én vagyok az első számú, a legjobb, de ő ebből semmit sem láthat.

Az, hogy nem láthatta, hogy milyen nagyszerű labdarúgóvá váltál…
Nem… Soha…

Amit mi láttunk ebben az interjúban, az számunkra leírta, hogy mennyit jelentettél neki…
Igen. Az egész családom, édesanyám, a testvérem, sőt még a nagyobbik fiam is láthatja, ami velem történik, de édesapám ebből semmit sem láthatott. Fiatalon elhunyt, de ez így van… Talán azért kaptam ennyit a futballtól, mert ő odafentről segít…

Érzed őt?
Igen, érzem.

Mennyire érintettek meg ezek a dolgok apaként? Ez is segített meghatározni, hogy milyen apa szeretnél lenni? Sosem ittál, nem dohányoztál, fegyelmezett vagy… ez azért van, mert szeretnéd megmutatni a saját gyerekeidnek, hogy van más út is?
Igen, jó apa szeretnék lenni, és azt hiszem, az is vagyok. Senki sem tökéletes, még mindig a tanulási fázisban vagyok, de jó apának tartom magam. Az édesanyám, a családom, az édesapám példáját követem. Jó apa akarok lenni.

Mik azok az értékek, amiket a családodtól kaptál? Mit gondolsz? És melyeket szeretnéd átadni a gyerekeidnek?
Alázatosnak kell lenniük, keményen kell dolgozniuk, tisztelniük kell az embereket… ezek az alapvető dolgok. Ha egészséges környezetben élsz, azt a gyerekeid is érzik. És az az igazság, hogy én szeretnék lenni a lehető legkirályabb srác, egy király apa.

Engedd meg, hogy megosszak veled egy titkot. Négy gyerekem van… kiváló akarsz lenni, azt is hiszed, hogy az vagy, de amikor eléred a 40-45 éves kort, mindennek vége. És nem számít, hogy Cristiano Ronaldóról vagy saját magamról beszélünk. Királynak tűnsz… de ez is el fog jönni.
Ez is része az utazásnak. Ugyanakkor, abban a helyzetben felkészült leszek. Tudom, hogy a gyerekek nőnek, tudom, hogy barátnőik lesznek, családot alapítanak… És ha majd öreg leszek, élvezni fogom, amit a futballtól kaptam, és nyugodt életem lesz. Remélem.

Cristiano Junior kilenc éves, de már most nagyon tehetséges futballista. Van róla is egy videónk, amin a Bernabéuban, az egyik Bajnokok Ligája-mérkőzés után a gyepen bizonyította tehetségét. Látni lehet, hogy benne van a lehetőség. Olyan, mint az édesapja. A mozdulatok, a pontos befejezés… Olyan, mint egy mi Cristiano, nem?
Én is így gondolom.  

Meg kell kérdezzelek életed egy nehéz időszakáról. Csodálatos karriered van, de mégis eljött az a pont, amikor negatív hírekkel töltötted meg az újságokat. Előállt egy nő, aki erőszakkal vádolt téged. Igaz, hogy nemrég ejtették a vádakat és nem vizsgálódnak tovább, de mesélj kérlek arról, hogy miként reagált erre az egészre.
Nos, nem fogom elfelejteni a 2018-as évet… Talán életem legnehezebb éve volt a futball világán kívül. Nagyon nehéz volt az egész. Ismerik azt az oldalamat, amivel sebezhetővé tehetnek, hiszen a méltóságommal játszanak. Nagyon nehéz, hiszen barátnőm és családom van. Emlékszem, egy nap otthon voltam, a nappaliban voltunk Gióval, váltogattuk a csatornákat a televízióban. Láttuk a híreket, amiben Cristianó Ronaldóról beszéltek… Cristiano ezt és ezt tette… Aztán hallottuk, ahogy a gyerekek jönnek le a lépcsőn, majd gyorsan elkapcsoltunk, mert aggódni kezdtem. Ez nagyon szomorú. Ugyanakkor nem tudom kontrollálni, hogy mi történik a házamon kívül.

Amikor felhívtad édesanyádat és elmondtad neki, hogy ejtették a vádakat, biztosan megkönnyebbült.
Természetesen, főleg ő. Amikor korosodsz, a média pedig hazugságokat közöl… különösen édesanyám esetében, aki többször is nagyon ideges volt. Mindig mondtam neki, hogy nyugodjon meg, hiszen ismeri a fiát. Elmondtam, hogy semmi sem fog történni, csak bízzon bennem. De mégis ideges volt. Képzeld csak el, hogy ha ennyire ideges a mérkőzéseimen, akkor milyen, ha egy személyes dologról van szó. Amikor arról beszélnek, hogy a fia börtönbe kerülhet erőszak miatt. Nagyon nehéz. De végül minden jól alakult, így boldog vagyok.

Melyik rekordot emelnéd ki? Melyik az a rekord, amiben mindenképp te szeretnél az első lenni?
(Mosolyog) Az Aranylabdák, például. Azt szeretném, ha nekem lenne a legtöbb Aranylabdám a futballtörténelemben. Tényleg imádom. És úgy gondolom, hogy meg is érdemelném. Ahogy te is említetted korábban, Messi egy fantasztikus játékos, egy fantasztikus srác. Ő is a futballtörténelem része. Ugyanakkor azt gondolom, hogy 6, vagy 7 Aranylabdám kell, hogy legyen. Szeretném, ha sokkal több lenne, mint neki.

Soha nem küldtél még neki üzenetet?
Nem. Ahogy azt a gálán is mondtam… Sokan meglepődtek azon, ahogy beszéltem róla. Nem vagyunk barátok a magánéletben, de 15 éve vagyunk ugyanazon a színpadon. Jó a kapcsolatunk, és tudom, hogy ösztönzöm arra, hogy jobb játékossá váljon, ahogy ő is ösztönöz engem.

Ő a legjobb, aki ellen valaha is játszottál?
Igen, ez teljesen biztos.

Szegényes körülmények között nőttél fel Madeirán. Édesanyád rengeteget dolgozott, te pedig a testvériddel osztoztál egy szobán. Gondoltad volna, hogy egy nap saját séfed is lesz?
Dehogy, soha! Még akkor sem, amikor profi futballistává váltam.

Milyen örökséget szeretnél hagyni magad után?
A futball-örökségemre gondolsz?

Igen. Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád az emberek?
A történelem egyik legjobbjaként.

Az egyik, vagy a mindenkori legjobbként?
Ez az emberek ízlésétől függ. Ez azon múlik, hogy mit szeretnek az emberek. Van, aki ezt a játékost szereti, míg más amazt. Biztos vagyok benne, hogy már a történelem része vagyok, hogy én vagyok az egyik legjobb. Én a legelsőnek tartom saját magamat, de van, aki számára csak a második vagy harmadik legjobb vagyok. Nem számít. Én tudom, hogy a futballtörténelem része vagyok, minden idők egyik legjobbja.

Mit szeretnél, hogyan emlékezzenek Cristiano Ronaldóra, az emberre? Mit írnál a sírodra?
Első számú (nevet). Nem a 7-es, hanem az első számú!

Tényleg ez hajt téged, első akarsz lenni. Nem második…
Nem…!

Nem harmadik…
Én nem ismerem ezt a számot.

Egy utolsó dolog, amit meg szeretnék kérdezni, amire meg szeretnélek kérni… Ezt talán haza is viszed magaddal. A te neved van rajta. Minden azon múlik, hogy mit válaszolsz. Hallottam, hogy jó esély volt arra, hogy csatlakozz hozzánk, az én kedvenc csapatomhoz, az Arsenalhoz. Igaz, hogy egykor majdnem csatlakoztál hozzánk?
Igen, igaz.

Mennyire voltál közel?
Nagyon, egy lépésnyire. Hihetetlen.

Komolyan?
Teljesen komolyan.

Aztán az utolsó pillanatban kikosaraztad a csapatomat, aztán csatlakoztál a Manchester Unitedhoz. Összetörted a szívem. Most itt a lehetőség, hogy bocsánatot kérj.
Oké, Piers. Nagyon sajnálom.

Piers nevetni kezd…

Bocsáss meg, amiért nem csatlakoztam az Arsenalhoz.

Van egy ajándékom számodra.
Oké!

Piers elővesz egy Arsenal mezt, amin Ronaldo neve van.

Ez az, aminek történnie kellett volna. Ez az, amiről álmodtam az elmúlt 16 évben. De még nem túl késő. Aubameyang, Lacazette, Pépé, Ronaldo… Még nem késő! Gyerünk, Cristiano! Tessék, itt az Arsenal mezed! Tetszik?
Hogyne! Az Arsenal egy nagyszerű csapat. Az átigazolásom végül nem valósult meg, de nagyra értékelem, amit értem tettek, különösképp Arsène Wenger. Ugyanakkor ismered a futball világát. Sosem tudhatod, hogy hol fogsz játszani, ilyen az élet, különösképp a futball. De értékelem, elismerem az Arsenalt. Köszönöm a mezt, meg fogom tartani, különleges helye lesz.

Cristiano, nagyszerű volt beszélgetni veled.
Köszönöm!

Igazi szurkolód vagyok, szerintem te vagy a világ legjobbja. Köszönöm még egyszer! Megtiszteltetés volt. A legjobbakat kívánom neked, a torinói pályafutásodhoz is.
Köszönöm szépen a rám szánt időd, megtiszteltetés, hogy interjút adhattam neked. Nem gondoltam, hogy meg fogsz siratni, szerintem sosem sírtam még interjú során.

Büszkének kell lenned arra, amit mondott.
Először azt hittem, hogy láttam már ezt a videót, de nem, így meglepett. Nos, láttad a reakciómat…

Teljesen emberi reakció volt. Egy gyerek, aki látta az édesapját, aki arról mesél, hogy mennyire büszke a fiára. Én is apa vagyok, édesapám még él, ez egy ilyen pillanat, ami elönt érzelmekkel. Ez is bizonyította, hogy mennyit jelent számodra a család és édesapád.
Erről van szó. Ezért is kezdtem el sírni. Nem tudtam kontrollálni az érzelmeimet. Nagyon érzelemdús pillanat volt. Igazán köszönöm, Piers!

 

Az interjú első részét itt olvashatjátok!

Forrás: ITV
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Jude Bellingham (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Manchester City elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Kezdőcsapat 13. Lunin2. Carvajal22.…