Karim Benzema: Mindent elbaltázó kilencesből meghatározó góllövő

Jelenleg éppen az az ember a Real Madrid legveszélyesebb támadója, akit egykor – valójában éveken át – tömegesen üldöztek volna el a spanyol fővárosból, tucatszámra elpuskázott helyzetei miatt. De mi történt vele? Hogyan válhatott meghatározó befejezőemberré?

Nagyjából négy esztendeje már annak az estének, mely során Karim Benzema nem kevesebb mint négy tiszta ziccert hagyott ki a Valencia ellen. A mérkőzés végül 2-2-es döntetlenre végződött, a francia támadó játéka pedig rengeteg kritikára adott okot.

Ugyanakkor nehéz nem észrevenni, hogy óriási a kontraszt a 2017-ben látott, valamint napjaink Benzemája között. A szurkolók ma egy magabiztos támadót látnak a pályán, aki vezére a csapat támadásainak, ráadásul a Levante ellen már a negyedik bajnoki találatát is megszerezte, amivel négy forduló után a második a La Liga góllövőlistáján.

Sok dolog változott Benzema körül az elmúlt két év során, és valójában közel sem kellene meglepődnünk azon, hogy most így teljesít. A 2017/18-as idény borzasztóan sikerült számára a kapu előtt, ami miatt a szurkolók nagy része teljesen megbélyegezte a támadót és elkönyvelte, hogy nincsenek meg a megfelelő képességei a befejezéshez. A valóság azonban az, hogy Big Benz a tavalyi idényben produkált számaihoz hasonló mutatót hozott madridi pályafutása során szinte végig. Az előző idény volt a hetedig a tízből, amely során Karim átlépte a 30 gólt, minden sorozatot figyelembe véve. Ma már a klub történetének ötödik legeredményesebb góllövője.

Gondoljunk csak bele… ha Karim Benzema a klub történetének egy másik időszakába csöppent volna bele, mindenki ünnepelné őt, ám szerencsétlenségére neki pontosan az a korszak jutott, amikor 50-60 gól számít normának, így az ő mutatói könnyen feledésbe merülnek.

Elmondható tehát, hogy a jelenlegi termékenysége valójában átlagosnak mondható saját magához mérve, ám ma már az emberek felfigyelnek rá, köszönhetően Cristiano Ronaldo távozásának. A portugál búcsúja után mindenki azt várta, hogy a jelentős gólmennyiséget majd a társak együttes erővel pótolják, ám a feladathoz csak Benzemának sikerült felnőnie. Ő volt az egyetlen, aki látványosan előre tudott lépni és megpróbálta hátára venni a csapatot a gólszerzés tekintetében.

Az előző idényben lőtt 21 bajnoki gólja a második legjobb spanyolországi mutatója volt a 2011/12-es idénnyel karöltve. Ennél jobbat csak egyszer, a 2015/16-is bajnoki idényben tudott produkálni. A mögöttünk lévő szezonban Karim átlagosan 2,9 lövést eresztett el mérkőzésenként, ami a legtöbbnek számít esetében a 2015/16-os idény óta. Ugyanez igaz az xG mutatójára is, hiszen sikerült ebben a tekintetben is túlszárnyalnia eddigi legjobb szezonját.

Karim Benzema lövéseinek száma mérkőzésenként (2014/15-ös idény óta)
2014/15 1,6
2015/16 3
2016/17 2,4
2017/18 2
2018/19 2,9

Megfigyelhető, hogy Benzema többször próbálkozik a tizenhatoson belülről is. Az előző szezonban átlagosan 2,3 lövéssel próbálkozott a büntetőterületen belülről, ami messze túlszárnyalja az előző idényeket, és ami a legjobbnak számít az eddigi rekordja óta, amit nem nagy meglepetésre a 2016/16-os idényben hozott össze – akkor mérkőzésenként átlagosan 3 lövése volt a tizenhatoson belül.

Karim Benzema lövéseinek száma a tizenhatoson belülről (2014/15-ös idény óta)
2014/15 1,7
2015/16 3
2016/17 1,6
2017/18 1,6
2018/19 2,3

Habár Ronaldo távozása egyértelműen fontos szerepet játszott Benzema helyezkedésének átalakulásában, mégis kár lenne elvenni a francia támadó érdemeit  és a portugál távozásának számlájára írni mindent, hiszen nem ez volt az egyetlen közbenjáró faktor. Benzema 4,12-es xG mutatóval bírt az  előző idényben a boxon belül, ennél jobbra pedig csak Robert Lewandowski, Lionel Messi és Sadio Mané voltak képesek Európa Aranycipő-jelöltjei közül. Mindenki más messze elmaradt ettől a számtól.

Az Aranycipőért folytatott verseny résztvevőinek xG-mutatója a tizenhatoson belül
Lionel Messi 7,69
Sadio Mané 7,64
Kylian Mbappé 2,17
Fabio Quagliarella 3,59
Mohamed Salah 1,7
Robert Lewandowski 8,93
Nicolas Pépé 2,29
Duván Zapata 0,74
Aubameyang 0,74

Egy ilyen teljesítményhez nem elegendő a klubon belüli változás, ehhez maga a játékos is kell. Valaki, aki megérti a csapatban betöltött szerepét, és ehhez mérten viselkedik és tevékenykedik a pályán. Benzema nagyszerűen alkalmazkodott új küldetéséhez. Korábban többször is elmondta egy-egy interjúban, hogy nem értékelik eléggé a gólokban játszott szerepét, ami sokkal többről szól, mint a puszta gólszerzés. És pontosan ez az, amit értékelni kell Karimban: ő valójában sosem akart több lenni annál a szerepnél, mint amit neki szántak, és mindig képes volt alkalmazkodni, valamint úgy teljesíteni, hogy abból a csapat profitáljon a legtöbbet. Ha ehhez elő kellett készítenie, akkor előkészített. Most, hogy gólokat kell szereznie, és ez az elsődleges feladata, hát gólokat szerez. Sokkal több ő, mint egy egyszerű csatár, csak pechjére ezt nagyon kevesen ismerik fel. A klub történelemkönyveiben elfoglalt helye viszont árulkodni fog arról, hogy valójában mekkora játékos is volt Karim Benzema.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK