Egytől egyig: Real Madrid – Levante (3-2)

Szinte már a mennyekben érezhettük magunkat a válogatott szünet utáni első bajnoki szünetében. 3-0, pörgős hazaiak, valóban szép kombinációkból eredő gólok, hogy aztán a második félidő legvégén már rághassuk a körmeinket, nehogy kiegyenlítsen a Levante. A kétarcúság nyomába eredve ezúttal is egy tízes skálán értékeljük a látottakat, természetesen most is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (7)
Az elmúlt évek bajnoki lefagyásainak sorát tekintve kifejezetten üdítő volt az első félidő, annak is inkább a második fele. A mérkőzés elején megvoltak a kellemetlen beidegződések, néhány kósza beadás a semmibe, kevés mozgás labda nélkül (főleg középen), és néhány ellenakció kibontakozásának megteremtése, de aztán szinte pillanatok alatt váltott a csapat, és Lucas kapufáját követően bő 20 percnyi henger következett. Először Carvajal (gyengébbik lábbal végrehajtott) beadása tekeredett gyönyörűen Benzema fejére a 25. percben, aki nem kegyelmezett, majd hat percre rá James vedlett Gutiba, meglátta a francia csapattársat, aki így fél óra elteltével már kettő gólnál járt, ahogy a csapata is. A 40. percben pedig jött a kegyelemdöfés(nek gondolt találat), Varane, Casemiro, Lucas, Vinicius a labda útja, az ifjú brazil pedig jól találta meg az akcióval felfutó honfitársat, így háromgólos vezetés birtokában mehetett szusszanni a Real Madrid. Aztán a második félidő elején egy gyors szépítés egy hátsó figyelmetlenségnek köszönhetően, amit még simán meg is úszott a csapat, a fordulópont ezután, illetve a második kapott gól előtt volt, de erről majd később. A végén már Courtois nagy védésére volt szükség a három pont otthontartásához, ami nagy nehezen, de sikerült.

Levante (5,5)
Egy meglehetősen gyenge csapat benyomását keltették a délután folyamán (főleg a találkozó elején), csupán a Real Madrid második félidős asszisztálása, illetve a kiváló kapusteljesítmény tartotta őket meccsben. A madridi letámadások rendre megingatták a vendégeket, sőt, néha még azok nélkül is elszórták a labdákat. Az első gólnál Benzema három ember között tudott a kapuba fejelni, a másodiknál két játékos is segített a támadás építésében a másik csapatból a Real Madridnak, míg a harmadiknál senki nem figyelt a középen érkező Casemiróra. Fordulás után Mayoral használt ki egy komoly védelmi hibát, Egy kisszöglet után pedig Melero fejelt a kapuba közvetlen közelről a hosszúra érkezve. Vezo aztán majdnem fel is tette az i-re a pontot, de Courtois védeni tudta a nem eléggé a kapu széle felé tartó próbálkozást. Hiába azonban a két gól, nem tudok jó szívvel jobb pontot adni a Levanténak, mert a hazaiak támogatása, és Aitor kapus nélkül egy pillanatig nem lettek volna meccsben. Egy jó pont azért, mert ők is felismerték, hogy a védőink intenzív letámadásával lehet keresnivalójuk (még ha most ebből közvetlenül nem is értek el gólt).

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (8,5)
A csapat meghatározó tagja tudott lenni a neki szabott egy órában. Az előző meccstől eltérően sokkal többet mozgott hátra a két középhátvéd közé a labdakihozataloknál folyamatos opciót kínálva, a rárontó védők sem tudták megzavarni. Védekezésben kevesebb dolga akadt, de volt kontrát megakadályozó mentése is utolsó emberként a bal oldalon. A harmadik gólnál egy okosan kitolt labdát követően remekül vette észre a kínálkozó folyosót, befutott, a labda jött, ő pedig pontosan fejezte be az akciót. Lehozatala után a Real Madrid kártyavárként omlott össze, mivel a szerepkörét senki sem tudta átvenni (fun fact: a felnőtt keretben nincs több DM).

190914_Casemiro

Thibaut Courtois (6,5)
Kettő gólt kapott közvetlen közelről, amelyeket nem igazán lehet kapushibának beállítani, az első talán egy óriási bravúrral védhető lett volna. Az önbizalmának azonban rendkívül fontos volt a hosszabbításban az a nagy védés. Hatalmas hárításnak nem lehet persze nevezni, mert a labda alig tartott el a középúttól, de lelkileg talán nem is jöhetett volna jobbkor a belga számára egy három pontot érő mentés.

Dani Carvajal (6,5)
Az első félidő után áradoztam magamban Daniról, még a félidei posztunk alá is beírtam, hogy nagyon örülök neki, hogy ennyire remekül teljesít elöl és hátul egyaránt. Majd jött a második félidő, és jobbhátvédünk segített, hogy ne dilemmázzak azon, hogy akár egy tízest kiosszak neki. Az első vendég gól előtt nagyon könnyen jött be oldaláról a labda, majd a második találatnál Melero verte őt meg egy az egyben. Elsőre nem voltam róla meggyőződve, hogy a Levante játékosa szabályos körülmények között fejelt a kapuba, de többszöri visszanézés után megállapítható, hogy nem húzta le Carvajalt, oda-vissza volt egy kis kézimunka, de ennyi. Emellett volt még egy veszélyes labdaeladása is középen, amit végül megúsztunk. Így az öröm helyébe kétely lépett Dani kapcsán.

Sergio Ramos (5)
A Levante gyér támadójátékát elnézve nem igazán volt sok dolga neki és Varane-nak, csupán az építkezési fázis kibekkelése komoly hiba nélkül, illetve megakadályozni a vendégeket abban a néhány kulcsfontosságú helyzetben. Ez megint nem sikerült tökéletesen, de ez most nem egy csúnyán eladott labda, hanem egy középső elalvás okán, amikor Mayoral lépett ki a kapitány mellől, és paskolta a kapuba a labdát. Már a múltkor is leírtam, komoly probléma van az összhanggal a belső kettős között.

Raphaël Varane (6)
Ezúttal egy kicsit talán stabilabb volt, mint a kollégája, de az első gólnál ő sem tudta megakadályozni a Mayoral felé érkező keresztlabdát, viszont játékban tartotta őt a helyezkedésével. Az általában irányító Ramos mellett azonban most ő passzolt többször, és több szerelése is volt, mint Sergiónak, az egyik ilyenből indult a Real Madrid győzelmet jelentő találata.

Marcelo (7)
Érdekes meccs volt abból a szempontból, hogy a Levante nem igazán akart, vagy tudott az ő oldalán próbálkozni, így nem volt annyi feladata védekezésben. Elöl talán a szokásosnál kevésbé volt domináns, de ez a sok támadó szellemű játékossal maga előtt talán nem is annyira meglepő. Három kulcspassz azért így is beesett az „öregtől”, két sikeres csel, 91%-os passzpontosság. Szép munka.

Toni Kroos (7,5)
Szépen teljesített a német játékos, aki amellett, hogy rendre mértani pontossággal találta meg a társait, a kapu előtt is gyakran feltűnt, és lövésekkel is próbálkozott becsülettel. Aktivitása neki is a második félidőben lankadt, ami nem csoda, hiszen a védekező brazil társ helyett kapott egy alapvetően szélsőt, aki be lett erőltetve a középpályára. Ezzel a húzással pedig Tonira is valahol rákerült a lábbilincs.

190914_Kroos

James Rodríguez (8)
Ugyan a végére ő is eltűnt kissé, de amíg a csapat pörgött, addig egyértelműen a legjobbak között volt. Megkockáztatom, hogy stílusjegyeit tekintve sokkal egészségesebb szellemiségű volt így a középpályás trió, mint a statikusabb CKM-mel felállva. James vitt egy kis színt, egy csipetnyi lendületet a játékba, és kapocs tudott lenni a középpálya és a támadósor között, megszüntetve ezzel a két csapatrész közti szakadékot. A második gól előtti passza nevezhető egy szimpla kiugratásnak, de én az ilyen egyszerű labdáktól vagyok teljesen elragadtatva. Amikor csinálunk a 60%-os helyzetből egy 90%-osat, és nem agyatlanul belevisszük a labdát az ellenfélbe, meg elcselezgetjük. Öt kulcspasszt szedett össze, ebben a szempontban nem volt párja, és lendületesen rúgta be a kezdőcsapat ajtaját.

Lucas Vázquez (5,5)
Továbbra is olybá tűnik, hogy lefelé lóg ki a társak közül, viszont egy egész vállalható első félidővel tudott némileg kompenzálni. Aztán kicsit eltűnt, hogy középpályásként visszatérve a záró felvonásra már az idegpályáinkon lejtsen táncot egy rózsaszín tütüben. A szomorú az vele kapcsolatban, hogy egy kiváló squad player, szépen fogalmazva jó kiegészítő játékos, aki bizonyos helyzetekben beszállva megfelelő szerepkörben lendíteni tud a csapaton, nem beszélve arról, hogy fontos, hogy legyenek játékosaink, akik saját nevelésűként a bőrük alatt is a madridi címert hordozzák. Viszont a megfelelő helyen és időben tegyék ezt, és esetében nem állandó kezdőként, pláne nem középpályásként.

Karim Benzema (8,5)
Kettő gólt szerzett, és nagyon közel volt a harmadikhoz is, de a kapufáról ezúttal kifelé pattant a labda. Mindkét találatát jó helyezkedésének és megfelelő végrehajtásának köszönheti. Tavaly is vezére tudott lenni a csapatnak, és eddig idén is ezen a vonalon mozog, nem hiába, a mágikus kötés ezúttal is ott feszült a kezén. Remélem a doppingellenőrök nem néznek alá egyhamar, ki tudja milyen mikrochip van oda beültetve?!

Vinicius Jr. (7)
Carvajal kettős teljesítménye mellett a másik nagy talány számomra a fiatal Júnior performansza. Kifejezetten gyengén és erőtlenül kezdte a meccset, aztán szép lassan rázódott bele a találkozóba, előbb pár pofás összjátékkal, egy remek kiugrást és jó centerezést követően Casemiro tudott betalálni a passzából. Számos gólszerzési lehetősége adódott aztán a második félidőben, de vagy a szerencse, vagy a VAR, vagy a rossz célzás állta útját, ha pedig minden összeállni látszott, akkor egy-egy kapusbravúr fosztotta meg a találattól. Úgy gondolom, hogy hiba lenne megbélyegezni egy fiatalembert, akinek nem a tehetségével, vagy az alázatával van a gond, hanem egyszerűen görcsös. Amikor nincs gólszerzési helyzetben, akkor abszolút képben van, tökéletes példa a gólpassz, amikor nem akart cselezni, nem cifrázta a játékot, hanem az egyszerűt választotta. Tavaly sem véletlen zárt annyi assziszttal, kevesebb tapasztalattal a lábában. Amint ez a görcsösség végre feloldódik majd (ehhez tényleg idő és játéklehetőség kell), kapunk egy Neymart tenyérbemászó stílus nélkül. Mark my words.

Cserejátékosok

Eden Hazard (6,5)
Nem volt rossz debütálás, látszott, hogy a Levante játékosai nem igazán bírtak vele, ha belendült. Egy-két esetben talán passzolhatott volna, de ez talán egy hazai debütálás esetében bocsánatos bűn. Mindenesetre hosszabb távon szeretném a belgát a csapat húzóemberei között látni, és ehhez a gólok, gólpasszok és kulcspasszok egyaránt kellenek majd. Ki fog ez alakulni.

190914_Hazard

Éder Militão (5,5)
Sok emlékezetes megmozdulása nem volt, de a végén volt egy felesleges szabálytalansága, és ebből a szabiból fejelt majdnem gólt Vezo, éppen mellőle.

Luka Jović (-)
Semmi értelme nem volt 10 percre behozni, hacsak nem így akarjuk leépíteni az önbizalmát.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (4,5)
Háromgólos vezetést szórakozott el majdnem a Real Madrid hazai pályán egy középcsapat ellen, és ennek a legkomolyabb felelőse bizony Zidane volt, méghozzá a 60. percben. Ekkor hozta le a mester Casemirót, és küldte be a helyére Hazard-t, felborítva ezzel teljesen a csapat egyensúlyát. Innentől kezdve érkezett vissza ismét a meccsbe a Levante. Jović teljesen fölösleges tíz perces beállításáról már ne is beszéljünk, nem tudom milyen indíttatásból kell pár perccel kiszúrni egy új igazolás szemét, akinek komolyabb játéklehetőség kellene. Sokadszor mászunk bele ebbe a folyóba, hogy Zidane egyszerűen kicseréli magát a meccsből, semennyire nem tud együtt élni a játékkal, ami nem lenne baj, ha lenne taktikai mágus a stábjában, de nincs. Komoly bajok lehetnek még ebből. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Luka Modrić és Brahim (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Real Sociedad elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Real Sociedad elleni bajnokin. Kezdőcsapat 25. Kepa2. Carvajal3. Militão6. Nacho20. Fran…