Minden változik, de a lényeg nem – Zidane és a kezdő dilemmája

Zinédine Zidane visszatérése után arról beszélt, hogy bízik az összes játékosában, sugallva ezzel azt is, hogy a francia mester nem feltétlen preferálja a pragmatikus átalakítást Madridban. A Celta Vigo elleni nyitófordulóban be is bizonyította, hogy egyáltalán nem beszélt mellé: mindkét elérhető új igazolás (Jović, Militão) csak a padon kapott helyet, míg a kezdőben a régi motorosok szerepeltek. Mindez azt is mutatja, hogy Zidane valóban ragaszkodik régi játékosaihoz és nem fog drasztikus változtatásokat eszközölni a kezdőben a tavaly tapasztalt folyamatos problémák ellenére.

Varane-Ramos: 7 év 8 hónap

Kisebb megszakításokkal, de a Real Madrid belsővédő párosa lassan 8 éve állandónak tekinthető. Első alkalommal 2011-ben még José Mourinho egy Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája mérkőzés alkalmával szerepeltette egymás mellett a két játékost. Jelenleg az első alternatíva Ramos és Varane helyére Éder Militão, azonban nem valószínű, hogy Zidane megbontja a spanyol-francia védelmi tengelyt.

Casemiro-Modrić-Kroos: 3 év 9 hónap

Zidane amellett, hogy töretlenül hisz Ramosékban, a középpálya összetételét végképp nem igazán szereti megváltoztatni. 2015 októberében szerepelt először ilyen összeállításban a középső harmad még Rafa Benítez regnálása alatt. Egyelőre nem valószínű, hogy Zidane megváltoztatja a középpályás triót, az előző évek tapasztalata legalábbis azt mutatja, hogy lehet bármennyi játékos ezekre a posztokra, a francia mester töretlenül hisz ebben az összeállításban. Ez persze könnyen változhat például Pogba érkezésével, egy ilyen kaliberű játékos már talán fel tudná kavarni az állóvizet.

Karim Benzema, a kirobbanthatatlan: 9 év 11 hónap

Évek óta szolgáltatja a beszédtémát, hogy vajon mi kell ahhoz, hogy Benzema kikerüljön a kezdőcsapatból. Hosszú időn át rossz formája ellenére is maradt a csatársor élén, a tavalyi évben azonban egyedüli gólfelelőssé lépett elő Ronaldo távozása után. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a portugál játékához elengedhetetlen volt Benzema jelenléte a pályán, a góllövés akkor másodlagos volt a francia csatár számára, ezentúl viszont csakis azzal kell foglalkoznia, ugyanis Luka Jović személyében (egyenrangú?) vetélytársat kapott.

Marcelo: 12 év 7 hónap
A brazil balhátvéd tovább uralja saját posztját több, mint egy évtizeddel azután, hogy Fabio Capello megadta neki az első lehetőséget. A tavalyi évben kicsit megingott a szurkolók bizalma is Marcelóban, hibát hibára halmozott, majd a kezdőből is kiszorította Reguilón. Azóta ő is érzékelte, hogy csupán a múltja nem garancia arra, hogy bérelt helye legyen a kezdőcsapatban, így fizikálisan is formába hozta magát. Posztra érkezett erősítés Ferland Mendy személyében, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy továbbra is Marcelo az első választás a védelem bal oldalára. 

A galaktikus Gareth Bale: 5 év 11 hónap
A galaktikusként érkezett walesi gyorsvonat madridi kálváriája lassan kezd átmenni tragikomédiába. 2013-ban hatalmas reményekkel érkezett a spanyol fővárosba, az azóta eltelt bő 6 év alatt felemás a megítélése a játékosnak. Kétség sem férhet hozzá, hogy rengeteg boldog pillanatot okozott a Real Madrid szurkolóinak, elég ha csak a Liverpool elleni góljára gondolunk. A másik oldalról viszont olyan produkciókat is láttunk tőle rengeteg alkalommal, amikor a kedvetlen, már-már unott játéka felvetette azokat a kérdéseket, miszerint tovább kéne állnia. Idén nyáron volt erre a legnagyobb esély, végül azonban Bale és Zidane pálfordulásának köszönhetően most már biztosra mondható, hogy Gareth Bale továbbra is a Real Madridot erősíti majd. Az viszont mindenképpen tiszteletreméltó, hogy a Celta ellen olyan akarással vetette magát a meccsbe, mintha semmi nem történt volna a nyáron. 

Zidane a csapat élén: 4 év 7 hónap
Kisebb kihagyással, de immáron az 5. évét tapossa a Real Madrid vezetőedzőjeként a francia legenda. Minden bizonnyal nem lesznek drasztikus változások a kezdőcsapatot illetően, de szükség lesz rendszerbeli megújulásra. A keret szinte teljes, egy középpályás érkezését minden bizonnyal Zidane sem vétózná meg, de a megfelelő erősítésekkel sikerült feltölteni a csapatot, innen pedig már a szakmai stáb és Zidane dolga lesz az, hogy visszavezesse a Real Madridot a győzelmek útjára. 

Forrás: marca.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK