Egytől egyig: Celta Vigo – Real Madrid (1-3)

Sokkal pozitívabb szezonkezdés, mint amiről a legtöbb szurkoló álmodott. Egy igen nehéz pályán aratott 1-3-as győzelmet a csapat, megalapozván ezzel a 2019/20-as idényt. Hosszú szünet után jöjjenek hát a már jól ismert pontszámok, pontozzunk újra egytől egyig mindenkit. Szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Celta Vigo (6)
Pontosan én írtam néhány hónapja, hogy nagy kár és veszteség érné a spanyol bajnokságot, ha a Celta kiesne az első osztályból – hiszen egy hajtós, technikás, szerethető csapattal kevesebb lenne a legmagasabb szinten. Nos, ma nem ezt az arcukat mutatták. Sokkal nagyobb iramra és küzdésre számítottam a hazaiakat illetően, de szerencsére az idény eleji forma náluk mutatkozott meg inkább. Lehetséges, hogy ha les címén nem érvénytelenítik találatukat az első játékrészben, akkor egy teljesen más meccset látunk, de az ítélet abszolút jogos volt. Egyébként is, bőven elég, ha a Barcelona ellen megrázzák magukat a Camp Nouban, ahogy az elmúlt években rendszeresen tették.

Real Madrid (8)
Tekintve, hogy az idény első meccse, és nincs túl magasan a léc, bátorkodom egy 8-ast adni a csapatnak – ha az előszezont vesszük alapul, akkor meg pláne. Rég vártam már ilyen izgalommal telve meccset, alig vártam, hogy egy-két új arc is hozzátehesse a magáét az új idényben. Éppen ezért kezdőcsapat kihirdetését követően nem sok pozitívum keringett bennem, hiszen Zizou gyakorlatilag a tavaly már „bizonyító” tizenegyet küldte a pályára, gyakorlatilag copy paste-elte a nemrég nagyot bukó csapatot. Igen ám, de olyan arculatát mutatta ez a tizenegy játékos, amire az előző szezonban csak elvétve volt példa. Mindenki hajtott, küzdött, a játékosok kivétel nélkül meg akarták mutatni, hogy nem szabad még őket leírni. Öröm volt nézni. Persze, voltak hibák, közel sem volt tökéletes a játék, de a mérleg nyelve a pozitívumok felé billen. Járt a labda, tették-vették a srácok, több látványos támadást is vezettek, a harmadik gól pedig tankönyvbe illő volt. Parádés összjáték. Azt pedig külön ki kell emelni, hogy a piros lapot követően sem zuhantak össze fejben a játékosok, sőt tényleg az volt az ember érzése, mintha a hazaiak kerültek volna hátrányba. Hatalmas pozitív csalódás volt ez a meccs hosszú hónapok szenvedéseit követően. Most már csak egy feladat van: így tovább!

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (9)
Nem kedvelem, de rendkívül tisztelem ezt a francia, belül feka fenegyereket. Tíz éve már, hogy folyamatosan köpködik, szidják, utálják, ám ő minden edzője irányítása alatt ott van a kezdőben, kimegy a pályára, és teszi a dolgát. Maximális odaadással. Sokszor előfordul, hogy a dolgok nem úgy alakulnak számára, ahogy szeretné vagy mi szeretnénk, de sosem picsog, nem nyávog, mindig csak megy előre. Éppen ezért szeretik a társai is. Az ilyen hozzáállás pedig előbb vagy utóbb kifizetődik. Ez történt ma is: Karim három gólból kettőben volt aktív résztvevő, hiszen az elsőt ő szerezte, az utolsót pedig ő készítette elő. Na de hogy készítette elő??? Klasszis mozdulatsor volt. Szó mi szó, lehet szidni, lehet utálni, de nem lehet megkérdőjelezni azt, hogy ő azon játékosok közé tartozik, akik nem a havonta a számlájukra érkező eurómilliók miatt szeretik ezt a klubot. Éppen ezért, bár sokaknak fáj, Karim Benzema legendaként vonul majd be a klub történelemkönyveibe.

Thibaut Courtois (8)
Nem egy góltól mentette meg csapatát a belga óriás. Volt látványos kifutása, de a reflexeiből is mutatott bőven a mai mérkőzés során. A Celta gólja miatt nem hibáztatnám, hiszen Losada takarásból, Ramos lába között húzta vissza parádésan a hosszúba a játékszert.

Álvaro Odriozola (5)
Ő volt az egyik, aki lefelé lógott ki a csapatból. Védekezésben sok helyezkedési hibát védett, amivel rendre utat nyitott a Celtának a jobb oldalon. Emellett végig kapkodás jellemezte a játékát. Ennek köszönhető az is, hogy kevés híján gólhoz juttatta az ellenfelet az első játékrész végén, szerencséjére a videóbíró közbeszólt. Előrejátékban sem éreztem benne az átütő erőt. Gyors, hajt, akar, de a nagy akarásának sokszor csak nyögés a vége.

Sergio Ramos (7)
Badass kapitányunk teljesen visszafogott meccset hozott az idény nyitányán. Hátul szolidan takarított, irányította a védelmet – ami klasszisokkal jobban működött, mint a felkészülési meccseken –, valamint ő segített ki Marcelo oldalára is, amikor arra szükség volt. Nem mindennapi látvány volt az ellenfél kapuja előtt emberhátrányban (nem pontrúgásnál), de hát esetében ez annyira nem is meglepő.  

Raphaël Varane (7)
Volt egy nagyon komoly mentése becsúszva az első félidőben, ami ha nincs, könnyen gólt ünnepelhettek volna a hazaiak. Ugyanakkor pont ő volt az, aki esetében jobban tartottam a hibától, ami jött is, szintén az első játékrészben: gyenge visszapasszát elcsípte a hazaiak támadója, ám francia védőnk szerencséjére nem lett komoly gond az esetből. Koncentrációban még mindig van hová javulnia.

Marcelo (6,5)
Felemás teljesítmény a braziltól, ismét. Az első félidőben rendkívül szétszórt volt, a kezdőcsapat tagjai közül ő passzolt a legpontatlanabbul. Volt olyan, hogy zsinórban öt átadása ment rossz helyre. Mindemellett ő volt az, aki az első gól előtt jól vette észre és ugratta ki Bale-t. A második játékrészre összekapta magát, fegyelmezetten játszott, pontosabb volt, és végül egy gólpasszt is csak összehozott. Összességében viszont ennél jóval, de jóval többre képes.

Casemiro (8)
Kemény volt, mint a fürdőkád széle. Számtalanszor elmondtuk már, hogy néha teljesen felesleges a jelenléte, viszont vannak meccsek, amikor egyszerűen elengedhetetlen. Na, a mai találkozó az utóbbi csoportba tartozott. Remekül szűrt a középpályán, több fontos szerelést is bemutatott, testével is védte kapuját, ráadásul a harmadik gól előtti lenyűgöző támadás is az ő labdaszerzéséből, majd az azt követő passzából indult. Kulcsszerepe volt abban, hogy nem zuhant össze a középpálya Lukita kiállítását követően.

Toni Kroos (8)
Pozitív csalódás volt a német, aki rég nem látott arcát tudta mutatni a mai meccsen – nem, nem a csodálatos és egyben az átlagos szem számára láthatatlan körszakálla miatt. Amellett, hogy övé volt a legtöbb passz (természetesen a legtöbb pontosan érkező is), bátran vállalta fel az ütközéseket és a harcot középen, Modrić kiválása után pedig még többet mozgott annak érdekében, hogy ne váljon átjáróházzá a csapat középpályája. A hőtérképét figyelve egy kis érdekesség: amellett, hogy középen szaladgált, rendkívül sokat járt ki a pálya bal oldalára is, ideje legnagyobb részét ott töltötte. Ami viszont még ennél is fontosabb: akkora alibi-gólt lőtt, amit nehéz lesz überelni az idény során.

Luka Modrić (6,5)
A kiállításáig jól mozgott, volt egy ravasz, veszélyes lövése is, ám belépőjét követően nehéz helyzetbe hozta csapatát. Nyilvánvaló, hogy nem szándékos durvaságról volt szó, ám az új szabályok értelmében az Achilles-ínt érő, hátulról történő szabálytalanságok esetén azonnali piros lap jár az elkövetőnek. Erre a szabályra a jövőben érdemes lesz odafigyelni – pláne a trikó meccsein…

Vinícius (6)
Továbbra sem találja a helyét a brazil tini, akinek 68 perc alatt mindössze 25 labdaérintése és 18 passza volt. Nem tudott váratlant húzni a balon, és igazán a Marcelóval vagy a társakkal való összjátékban sem jeleskedett. Cselezési kísérletbe is mindössze egyszer kezdett. Úgy tűnik, nem sikerült átmentenie a tavalyi, sérülése előtti formát az új idényre.

Gareth Bale (9)
A balatonboglári duó másik szereplője is kiváló meccset tudhat magáénak. Érdekes helyzet az övé: nyáron az edzője kijelenti, hogy jó lenne, ha már másnapra elhúzna, aztán a csapat első bajnokiján a kezdőcsapatban találja magát. Ott pedig olyan teljesítményt tesz az asztalra, amire senki sem számított. Amellett, hogy gólpasszt adott Benzemának, sokkal fontosabb és megnyerőbb volt az, ahogy küzdött a csapatért: visszajárt védekezni, nem ismert elvesztett labdát és párharcot. Akaratból és magaviseletből példás, ez nem vitás, pláne a nyári történéseket követően. Ebből a helyzetből viszont csak a csapat profitálhat, úgyhogy tessék neki örülni.

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (7)
Nem tudom, hogy van-e edző a világon, akinél nem a mi Lukácsunk az első számú csere, de nem is lényeg. Pontatlanabb volt, mint bárki más a pályán, de a kegyelemdöfést így is ő vitte be. Be kellett fejezni azt a gyönyörű akciót, és tetszik vagy sem, tavaly az ilyen helyzetek nagyobb hányada maradt ki, mint ment be. Ma Lucas belőtte.

Isco (7)
Akkor jött be, amikor a labda megtartására volt a legnagyobb szükség, márpedig nála jobban igen kevés játékos tud rátekeredni a bogyóra. Meg is tette, igaz, teljesen értelmes és logikus mértékben, akkor, amikor arra tényleg szükség volt. Jó csere volt.

Luka Jović (-)
Tíz perc jutott neki, lényegében a labdával is alig találkozott. Ha nincs a kiállítás, talán több percet kaphatott volna, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy fog-e játszani. Ennyiért nem öt-tízperces játékosokat igazol a klub.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Olyan élénken élnek bennem a tegnapi kommentek: „jobb el sem kezdeni ezt a szezon”; „kapunk négyet a Celtától (is)”; „köcsög kopasz”… Nos, a meccs előtt meglepett mindenkit, szidta is őt mindenki. Jómagam sem igazán értettem a logikát a csapat összeállítása mögött, de végül MEGINT neki lett igaza. Az előszezon során egy 70 éves, impotens öregúr képét keltette a csapat, ma viszont újra leszállt a srácok golyója és a lőcsös is oda lett csapva az asztal helyett a pályára. Pedig a játékrendszer is a jó öreg 4-3-3 volt. Nem kétséges, fejben mindenki ott volt kőkeményen, ami Zizou érdeme. Összeszedte mentálisan a brigádot, képes volt motiválni őket, és látszott, hogy mindenki nagyon meg akarja nyerni ezt az első meccset. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a kiállítás után csak még élesebbé váltak a fiúk. Az külön dicséretes, hogy a nyári történések után Bale-t így bedobta a mélyvízbe, az meg már teljesen Zizous fekete mágia, hogy így be is jött ez a döntése is. Látszik, hogy ragaszkodik a régi motorosokhoz, ám ez nem feltétlen baj, hiszen a bizalom az edző és játékosai között alapvető fontossággal bír. Messzemenő következtetéseket azért kár levonni ebből az egy meccsből, hiszen ugyanez a csapat szerepelt le tavaly, ugyanakkor kíváncsian és izgatottan várom a folytatást. Várom, hogy miként fogja beépíteni az újakat, és miként fogja rotálni a csapatát, hiszen most azért jóval hosszabb és erősebb az a kispad, mint az előző idényben volt. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK