2020. July 14., Tuesday

Kroos: Nem könnyű visszajutattni a csapatot oda, ahol volt

  • Gy. András
  • Aug. 6, 2019, 12:33 p.m.
A német középpályás a Real Madrid helyzetéről, Zidane visszatéréséről, a csapat újjáépítéséről.

Milyen céljaitok vannak a következő idényben?
Természetesen mindig az a célunk, hogy azokban a versenysorozatokban, ahol elindulunk, sikeresek legyünk. Ez teljesen egyértelmű, és ennél a klubnál nem is lesz másképp soha, mindent meg akarunk nyerni. Emellett szeretnénk javulni az elmúlt idényhez képest.

A bajnokságban harmadikak lettetek, a kupában az elődöntő volt a végállomás, a BL-ben pedig a nyolcaddöntőben búcsúztatok. Egyetlen címet nyertetek, a klubvilágbajnokságot. Mi lenne elfogadható javulás a szemetekben?
Nem mondhatjuk azt, hogy meg akarjuk ismételni azt az időszakot, amikor sorozatban háromszor nyertük meg a BL-t, ezt akkor sem fogalmaztuk meg magunk előtt célként, hiszen elképzelhetetlennek tűnt. De az biztos, hogy szeretnénk sikeresebbek lenni, mint az előző idényben.

Kroos

Ez konkrétan mit jelent?
Először is jobbak és kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni a meccseken. Ez a fontos, a többi majd jönni fog magától. Ha jobban játszol, akkor trófeáért játszol, még akkor is, ha a BL-ben apróságok dönthetnek. Szerintem egy BL-címet amúgy sem tervezhetsz be előre, hiszen az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet, erősek az ellenfelek. Azokban az években is rendkívül szoros volt a küzdelem, amikor megnyertük a tornát.

Abban az időszakban, összehasonlítva más csapatokkal, a Real nem költött hatalmas pénzeket játékosokra. Túlértékelik ezeket a milliókat?
Valóban, ezekben az években alig érkeztek játékosok, mégis sikeresek voltunk. Fontos, hogy legyen meg az összhang a játékosok között, ahogy nálunk is megvolt, és célirányosan igazoljon a klub. De nem lehet azt mondani, hogy ezek az igazolások nem adnak hozzá semmit. A hamarosan kezdődő idény előtt is érkeztek már néhányan.

Az újonnan érkező fiatalokkal megkezdődött a Real átalakulása?
Egyértelmű, hogy a cél ezzel a folyamatosság biztosítása és a megfelelő erősítések megtétele. Olyan csapatot kell építeni, ami évekig képes jól működni, ez látszik az érkezők korából is. Ez egy éveket átívelő projekt, nem csak a pillanatról szól.

Meddig tart ez az átalakulás a Real Madridnál?
Az attól függ, hogy mennyire vagy közben sikeres. Ennél a klubnál mindig fontos a pillanatnyi és a hosszú távú siker is. Nem jön szóba olyan lehetőség, hogy egy játékossal csak egy évre terveznek, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.

Neked milyen szerep jut ebben az újjáépítésben?
Ez vicces. 15 évvel ezelőtt 29 éves játékosként valószínűleg a legfiatalabbak között lettem volna, akinek meg kellett volna kérdeznie, hogy játszhat-e egy meccset. Akkoriban 35 évesen mondták valakire, hogy tapasztalt. Most pedig már két-három éve tapasztaltnak számítok. Persze magától értetődő, hogy ha sokkal fiatalabbak érkeznek, akkor mi már tudjuk, hogy mit jelent ebben a klubban lenni, mit kell tenni ahhoz, hogy sikeres legyél. Ők pedig tisztában vannak vele, hogy a korábbi években mit értünk el. De a legfontosabb az, hogy mindig menni kell előre és folyamatosan bizonyítani kell. Az ünneplés sosem tart sokáig. A karriered végén visszatekinthetsz a sikereidre, ezt senki nem veheti el tőled. De manapság már nagyon gyorsan elfelejtik azt, ami mondjuk két hónappal korábban történt, különösen akkor, ha pozitív dologról van szó. A Real Madridnál ezt nagyon érezzük.

Kroos

Megérkezett Eden Hazard, aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Hogyan illeszkedett be a csapatba?
Remekül beilleszkedett. Tudjuk, hogy igazán minőségi játékosról van szó. Remélem, hogy csapatként sokat profitálhatunk majd a játékából.

Mit adhat ő egy olyan csapatnak, mint a Real Madrid, főleg, ha az előző idényt is nézzük?
Nem hegyezném ki ezt az előző idényre. Az erősségeit ismerjük, komoly minőséget hoz magával, remélem, hogy sokszor fogja megnehezíteni az ellenfelek dolgát és fontos játékos lesz számunkra. Hazard a múltban már megmutatta, hogy képes eldönteni meccseket. Remélem, hogy ezt itt is meg fogja tenni.

Hogy alakul majd az eddig veled, Lukával és Casemiróval felálló középpálya Hazard érkezésével?
Lehetnek még változások. Mindenesetre mi jól ismerjük egymást, vannak jól bevált módszereink. Az edzőnek lehetnek elképzelései a játékrendszer változtatása kapcsán. Ha mindenki bevethető, rengeteg variációs lehetőséget kínálunk. Ebben nem lesz hiány. De persze Lukával már évek óta együtt játszom.

Év elején gondoltátok volna, hogy Zidane visszatér?
Amikor 2018-ban befejezte, biztosan nem. Reménykedtem abban, hogy az új edzővel is sikeresek tudunk lenni. De amikor Zidane visszatért, akkor olyan volt, mintha el sem ment volna. Nagyon rövid idő telt el nélküle. Edzőként folyamatosan fejlődni akar, mindig a jobbá váláson gondolkodik. Egy olyan szakaszban tért vissza, amikor sem nélküle, sem vele nem jött össze semmi. Akkor már minden elveszett, nagyon nehéz pillanatban érkezett.

A mai Zidane már erősebb? Képes lesz véghez vinni a változtatásokat?
Nem könnyű a csapatot ugyanoda juttatni, ahol elhagyta. Olyan magasságokba nagyon nehezen juthatsz el. A csapatunk pedig teljesen más állapotban volt akkor, amikor 2019 márciusában visszatért, mint amikor 2018 májusában befejezte az edzői munkát.

A Bundesliga és az Eintracht Frankfurt egy kiváló futballistát engedett át a Real Madridnak. Luka Jović érkezett. Hogy tetszik az új kollégád?
Jól beilleszkedett, de a felkészülési meccseken nem volt szerencséje a sérülése miatt, ezért nem volt túl sokat a pályán. Így nehéz volt számára formába lendülni. De ő egy olyan lehetőség számunkra, aki nagy erősítést jelenthet számunkra abban, amiben nagyon jó, a gólszerzésben.

Az interjú további részében Toni néhány, a német válogatottal kapcsolatos kérdésre válaszolt, ezek a Kicker magazin nyomtatott változatában olvashatók.


Olvastad már?

Hozzászólások

Tabella