Mit tanulhat Gareth Bale David Beckham madridi esetéből?

A FourFourTwo újságírója a két brit futballista madridi karrierjének mélypontja között húzott párhuzamot.

Van egy történet egy brit játékosról, egy „Galaktikusról”, aki egyszer csak számkivetett lett a Santiago Bernabéuban. Elmondták neki, hogy soha többet nem fog pályára lépni a Real Madridban, hogy száműzetése egészen addig tart, amíg első adandó alkalommal nem távozik, edzője pedig nyilvánosan kifejezte, hogy nem tart igényt a szolgálataira.

De ez nem Gareth Bale története.

Ehelyett vissza kell mennünk az időben, egészen addig, ahol David Beckhamből lett első számú közellenség a spanyol fővárosban. Mivel átment már hasonlón, az angol tökéletesen tisztában van azzal, hogy Bale mit érez jelenleg. Beckham is nagy névként érkezett, aki a szurkolók, a média és a saját edzője szemében is bűnbakká vált, miközben már a következő lépését tervezte.

Beckham

Beckham sosem szembesült olyen mértékű gúny-áradattal, mint ami a walesit sújtja, bár ha már akkor is a közösségi média korszakát éltük volna, biztosan más lett volna a helyzet. Miközben Bale-t jelenleg épp saját akarata ellenére rugdossák kifelé a Bernabéu ajtaján, Beckham helyzete más volt, mivel annak eredményeként került kellemetlen szituációba, hogy eldöntötte, az idény végén csatlakozik a Los Angeles Galaxy-hoz. Miután az átigazolást 2007 januárjában bejelentette, Fabio Capello, az akkori edzője elmondta, hogy távozó sztárja lejátszotta utolsó mérkőzését a Real Madridban.

De Beckham madridi karrierjének története bátoríthatná Bale-t, illetve követendő példaként tekinthetne rá a walesi. Miközben úgy tűnt, hogy az angol csillagnak leáldozott Madridban, 2007 februárjára ismét a csapatban találta magát, végül pedig kulcsszerepet vállalt a bajnoki cím májusi elhódításában.

Beckham olyannyira eredményesen változtatta meg az emberek róla alkotott véleményét, hogy a Real Madrid megpróbálta visszafordítani az Egyesült Államokba való átigazolásának folyamatát. Ramón Calderón, akkori klubelnök elmondta, hogy Beckham azért megy Hollywoodba, hogy félig filmsztár legyen, de az idény végén már mindent megtett annak érdekében, hogy meggyőzze a maradásról.

Bale-nek rengeteg erőfeszítésébe kerülne, hogy visszaállítsa renoméját a spanyol fővárosban. A walesi szélső körüli hangulat olyan mérgező lett, hogy szinte elképzelhetetlen a javulás, de ahhoz, hogy elinduljon a folyamat, lényegében elegendő lenne egy igazán nagy meccs vagy nagy gól. De még egyszer: Beckham példája jó útmutató. Az angol a száműzetéséből visszatérve azonnal szerzett egy fontos egyenlítő gólt, amivel elérte, hogy újra számoljanak vele.

Bale

Ha Zidane egy ilyen helyzetben is fafejű maradna és végleg száműzné Bale-t, az felérne egy szakmai öngyilkossággal. A 30 éves szélső még most is a Real Madrid egyik legjobb játékosa, ha formában van, kevés olyan játékos van a francia keretében, akik képesek hasonlóan nagy pillanatokra, mint a walesi. Ráadásul Asensio sajnálatos sérülése azt eredményezte, hogy felszabadult egy hely a blancók támadósorában, ahol Eden Hazard, Karim Benzema és Vinícius Jr. a versenytársak.

Bale Kínába igazolásának meghiúsulása csapdában hagyta a walesit. A Bayern, a Manchester United és a Tottenham is felmerült, mint lehetséges célpont, de különböző okok miatt végül egyik csapat sem ajánlott neki kiutat ezen a nyáron.

Ezért a legjobbat kell kihoznia a jelenlegi helyzetből. Nincs más esélye. Az átigazolási időszak Spanyolországban a hónap végén zárul, de elképzelhető, hogy Bale számára az ajtó már csukott állapotban van. Egy egész idény áll előtte, karrierje ezen szakaszában pedig egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ezt elpazarolja.

A madridi sajtóban múlt héten megjelent képek szerint Bale és a játékostársai között nagy a szakadék. Az Audi-kupára végül nem utazott el, de lefotózták, hogy csapata első meccsen elszenvedett veresége közben golfozik a barátaival.

És itt van a különbség Bale és Beckham helyzete között. Miközben utóbbi is célpont lett, az elkötelezettségét senki nem kérdőjelezte meg. Amikor száműzték az első csapattól, Beckham ugyanúgy dolgozott tovább, mintha minden meccsen játszott volna. Ha Bale elfogadja jelenlegi helyzetét és képes lesz magát újra motiválni, akkor nincs különösebb ok arra, hogy miért ne lehetne változtatni a helyzetén.

A walesi már sokat megtett azért, hogy túlszárnyalja Becks teljesítményét, mint egy brit játékos Spanyolországban, de tehetne magának egy szívességet azzal, ha még egyszer megpróbálná követni a példáját.
 

Forrás: FourFourTwo
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK