Cristiano: Én sem tartok örökké, de még erősnek érzem magam, továbbra is nyerni akarok

A portugál klasszis a MARCA-tól kapott díja kapcsán nyilatkozott. A beszélgetés során szóba került többek között a visszavonulás, az újabb lehetséges BL-győzelem és a Madridba való visszaköltözés is.

Karriered során lényegében szinte mindent megnyertél már. Elégedett vagy azzal, amit elértél?

Tavaly változtattam, amikor elhagytam a Madridot. Szükségem volt újabb motivációra mindazok után, amiket megnyertem. Változásra volt szükségem ahhoz, hogy továbbra is kifejezhessem magam futballistaként, mivel úgy gondolom, hogy még mindig sokat adhatok. Motivált vagyok, szeretem, amit csinálok, de persze leginkább trófeákat szeretek nyerni. Tavaly hármat is nyertünk: bajnokság és szuperkupa Olaszországban, illetve Nemzetek Ligája a válogatottal.

El sem tudom képzelni a múzeumodat. Fér még be trófea?

Nagyszerű hely, ha pedig megtelik, találunk rá módot, hogy beférjenek az újabb címek. Egyet sem fogunk visszautasítani. Mindennek van hely: Aranylabda, The Best, gólkirályi cím, Pichichi, stb. Ahogy mindig mondom a barátaimnak, minden trófea trófea.

Mit jelent számodra megnyerni a MARCA Leyenda díját?

Ez egy fontos trófea, amit csak legendák nyerhetnek meg, és persze, hogy Cristianóé kellett, hogy legyen. (nevet) Azok után, amit karrierem során elértem, különösen a Real Madridban, megtiszteltetés megkapni, szeretném megköszönni a MARCA-nak, hogy megadta a lehetőséget, hogy itt, Madridban vehessem át. Boldogan jöttem vissza ide.

Maurizio Sarri elmondta, hogy szabadon játszhatsz majd a csapatában. Mit gondolsz erről?

Ez is kifejezési mód, de természetesen nem ez a helyzet, hiszen a csapat az, ami számít, területeket kell lefednem, védekeznem kell… Ugyanazt fogom csinálni, mint Madridban és tavaly a Juventusban. Védekezek, lezárom a területeket, szabadon fogok támadni, de egyszerre védekezek is.

Azt mondtad, hogy 40 éves korodig fogsz játszani. Még mindig így gondolod? Hogy érzed magad?

Nem aggódom. Ez attól függ majd, hogy hogyan érzem magam, mennyire leszek motivált. Fizikálisan nem lesz gond. Jól kell bánnod magaddal, de szerintem nem ez a legfontosabb szempont. Sokkal inkább fejben van a különbség. Szerintem semmi nem történik, amíg 40 nem leszek, de ha igen, akkor legyen. Ilyen az élet, mindennek van egy kezdete és egy vége. Cristiano nem tart örökké, de még erősnek érzem magam, továbbra is nyerni akarok.

Ez lehet a Juventus éve?

Minden év a Juventusé, a Real Madridé és a Barcelonáé, de a BL-t csak egy csapat nyerheti meg. Vegyük például a Barcelonát, akik rengeteg pénzt költöttek az elmúlt öt évben, de nem nyerték meg a BL-t. Ez nem így működik. A Juve remekül erősített, mindig a győzelemért harcol, de rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A Juventus meg fogja nyerni a BL-t, ha nem idén, akkor remélhetőleg jövőre. Mindenük megvan ehhez.

Mondott neked Buffon bármit a BL megnyerésével kapcsolatban?

Nem mondott semmit, de beszéltünk, mivel nagyon kedvelem és már sokszor szembekerültünk egymással. Elmondta, hogy örül, hogy most együtt játszhatunk, és én is ugyanezt mondtam, hiszen véleményem szerint ő a világ egyik legjobb kapusa, ha nem a legjobb. Ő és Casillas a futball történelemkönyveiben előkelő helyen vannak, örülök, hogy vele dolgozhatok, mivel kiváló ember.

Hiányzott neked Madrid?

Kilenc évig éltem itt, az életem jelentős szelete Madrid, nem csak a futball, hanem a magánélet szempontjából is. A gyermekeim, Cristianito, a barátnőmmel is itt találkoztam. Rengeteg kitörölhetetlen emlék fűz ide. Ezért is van még itt házam, ezért is jövök el időről időre. Nagyon szeretem ezt a várost, mindig vissza fogok térni, nem zárom ki, hogy egy napon itt éljek majd.

Kivel töltöd a legtöbb időt a Juventusnál?

Ez egy remek csapat, ami meglepett. Úgy gondoltam, hogy más lesz, de remek közösség, akik közel állnak egymáshoz és mindenki kijön mindenkivel. Logikus, hogy könnyebb dolgom van a portugálokkal, spanyolokkal, de mindenkivel jóban vagyok.

Ki hiányzik a legjobbam Madridból? Marcelo?

Marcelo nagyon boldog itt. Remekül kijövünk, sokat beszélgetünk. Ugyanez igaz Casemiróra, Pepére, Coentraóra. Mindenkivel jól kijövök, de Marcelo nagyon jókedvű srác, hiányzik.

Szerinted ki illene bele legjobban a Juventusba?

A top játékosok mindig jól beleillenek a nagy csapatokba, a Madridnak pedig természetesen kiváló csapata van. Sok pénzt fektettek be, biztos vagyok benne, hogy jól fognak teljesíteni a következő idényben. Nem fogok neveket mondani, de egyértelmű, hogy néhányan beleillenének, viszont elégedett vagyok a Juve csapatával. Ha Eden Hazard-t kérdezed, akkor róla is ugyanezt fogom mondani. Nagyra értékelem a csapatomat, mivel rendkívül versenyképes.

Hogyan látod a Barcelona helyzetét?

Mint minden évben, most is nagyon erősek. Remekül igazolásaik voltak De Jong és Griezmann személyében, csakúgy, mint korábban, Coutinho és Dembélé leigazolásakor. A világ egyik legjobb csapata, ahogy a Madrid is Hazard-ral, Joviccsal és Mendyvel. Csakúgy, mint a Juve.

Mostanában sokat beszélnek Neymar visszatéréséről a Barcelonába. Szerinted megvalósul a transzfer?

Nem tudom. Ő egy nagyszerű játékos, remekül kijövünk egymással. Mostanában dolgoztunk együtt (reklámfilmekben – a szerk. kieg.). De nemcsak a Barcelona került szóba, hanem a Madrid és a Juve is. Ez a média munkája, el kell adniuk az újságokat. Szerintem maradni fog Párizsban. Ha nem, akkor egy olyan helyre igazol, ahol boldog lehet és kiteljesedhet. Szeretem nézni a játékát, attól függetlenül, hogy milyen mezt visel éppen. Vigyázzon magára, hogy elkerüljék a sérülések, ez az, amit szeretnék kívánni a számára.

Szerinted melyik három csapat esélyes a BL-ben?

Mindig ugyanazok a csapatok emelkednek ki, attól függetlenül, hogy kit igazolnak. A Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Juve, a Bayern München, a Liverpool… Lehet, néhány csapatot kihagytam, de tényleg úgy gondolom, hogy minden évben ugyanazok az esélyesek. A Barcelona, a Madrid, de például a Manchester City is, de amúgy a fociban nem számít, ki az esélyes.

Volt szereped abban, hogy De Ligt a Juventushoz igazolt?

Nem hiszem. Tetszik ez a kérdés; a Nemzetek Ligája finálét követően volt egy nyilatkozatom, mint futballista. Amit mondtam, az természetes, egy 19 éves játékosról beszélünk. De amúgy viccből mondtam neki. Ettől függetlenül természetesen örülök annak, hogy itt van velünk.

El tudod képzelni, hogy egy nap Madridban lakj?

Természetesen. Ahogy korábban is említettem, ez egy olyan város, amit mindannyian szeretünk. De most Olaszországra és a Juventusra koncentrálok, ahol az egész családom boldog. De sosem tudhatod, mit hoz a jövő. Csodálatos éveket töltöttünk itt, természetesen nem lenne ellenemre újra itt lakni. Meglátjuk.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK