2020. July 8., Wednesday

Ødegaard: Zidane az egyik oka annak, hogy szerződést hosszabbítottam a Real Madriddal

  • M. László (mrazo)
  • July 23, 2019, 3:54 p.m.
Martin Ødegaard arról ábrándozik, hogy mind a Real Sociedadban, mind a spanyol bajnokságban sikeres lesz, s ez talán utat biztosít majd számára a Real Madridba történő visszatéréshez. A norvég tehetség a MARCA-nak adott interjújában beszél a fővárosi bemutatkozásáról és az önmagával szemben támasztott, hatalmas elvárásokról is.

Szombaton lejátszottátok második felkészülési mérkőzéseteket is, illetve elszenvedtétek első vereségeteket a Racing Santander ellen. Hogyan értékelnéd a mérkőzést?

Az első játékrészben remekül teljesítettünk, kontrolláltuk a mérkőzést, megvoltak a lehetőségeink, egy kis szerencsével akár több gólt is szerezhettünk volna. A második félidő már nehezebb volt, s bár összességében jobbak voltunk az ellenfelünknél, végül mégsem sikerült betalálnunk. Szerencse, hogy ez csupán egy barátságos mérkőzés volt, így az idény kezdetéig van lehetőségünk javulni.

A Sociedad vereségének egyik okát a parádés védéseket bemutató Luca Zidane személyében kereshetjük. A Real Madridban csapattársak voltatok. Beszéltetek egymással?

Nagyon jól ismerem őt. Az első csapatnál együtt edzettünk, míg a Castillában meccseket játszottunk. Szombaton kiválóan teljesített, szenzációs védéseket produkált és lábbal is remekül játszotta meg a labdát. Az összecsapást követően váltottunk néhány szót arról, hogy, kivel mi a helyzet, milyen az új csapatnál. Jó volt újra találkozni.

És mit meséltél neki? Milyen a klub, milyen San Sebastián?

Elmondtam, hogy nagyon jól érzem itt magam. A csapattársak, az edzők és a klub minden alkalmazottja azon van, hogy a beilleszkedésem zökkenőmentes legyen. Az edzések jók, keményen dolgozunk. Leszámítva az utóbbi mérkőzést, ezidáig minden remekül alakult. Persze azért a szombati meccsnek is voltak pozitívumai.

Hogyan kerültél végül a Sociedadhoz? A megannyi lehetőség közül miért éppen a kék-fehérek ajánlatát fogadtad el?

Az utolsó szezont követően számos megkeresést kaptam, sok klub érdeklődött irántam. Volt néhány beszélgetésem, többek között a Real Sociedaddal is. Az első találkozás a vezetőséggel, az itt dolgozó emberekkel nyomban felkeltette az érdeklődésemet, a projektjük, a velem kapcsolatos elképzeléseik jó érzéssel töltöttek el. A Madrid tájékoztatott a lehetőségekről, jómagam azonban az első perctől kezdve csak a Sociedad projektjére tudtam gondolni.

Milyen ismereteid voltak a klubról?

Az előző idényben rengeteg bajnoki mérkőzést megnéztem, imádom a spanyol labdarúgást. Nagyon tetszett a kék-fehérek játékstílusa, a folyamatos presszing, a kontrollált labdajáték… Amikor pedig beszéltem az edzővel, illetve a stáb tagjaival, rögtön tudtam, hogy ez a megfelelő hely a számomra. Személyesen ismerem Illarramendit és Llorentét, de természetesen tisztában vagyok a csapat többi játékosával is. A klubnak sok kiemelkedő képességű labdarúgója van.

 

 

Azt beszélik, hogy a Bajnokok Ligájában induló Bayer Leverkusentől is volt ajánlatod. Hogyhogy végül mégsem láthatunk Európa legrangosabb kupasorozatában játszani?

Nem szeretném konkretizálni azon klubokat, akik megkerestek, de való igaz, hogy akár a Bajnokok Ligájában vagy az Európa Ligában is pályára léphettem volna. Engem azonban jobban foglalkoztatott az, hogy az új csapatomban komfortosan érezzem magam, az edzővel, a csapattársakkal és a stábtagokkal jól tudjak együtt dolgozni, az előttünk álló projekt pedig megfelelő legyen a számomra. Ezért is döntöttem a Sociedad mellett.

A Real Madrid nem próbált meg nyomást gyakorolni rád?

Értelemszerűen beszéltünk a lehetőségekről, de a végső döntést én hoztam meg.

Visszatérsz a spanyol bajnokságba, oda, ahol négy esztendővel ezelőtt, mindössze tizenhat évesen bemutatkoztál. Ráadásul a Bernabéuban Cristiano Ronaldo cseréjeként. Hogyan emlékszel vissza a történtekre?

Nagyon különleges pillanat volt, egy álmom vált valóra. Már a mérkőzés előtt közölték velem, hogy az utolsó harminc percre beállhatok, de hogy ez valóban megtörtént és Cristiano cseréjeként, elképesztő volt. Csodálatos élmény volt a legjobbakkal edzeni, látni őket munka közben, ellesni tőlük bizonyos praktikákat, trükköket, és ezáltal jobbá válni. Hihetetlen érzés volt tizenhat esztendősen a világ legjobbjaival játszani.

A kölcsönjátékoddal kapcsolatos hírek egy évről szóltak, ezzel szemben a Real Sociedad két évet emleget. Végül is melyik a helytálló?

Az elképzelés az, hogy két évig maradok.

Tekintettel arra, hogy az első idényben a klub egyik európai kupasorozatban sem érintett, a cél az, hogy két év múlva indulhassatok valamelyikben?

Természetesen. Egyértelmű célunk, hogy két év múlva ott legyünk az európai porondon. A csapat új, vérfrissítésen esett át, a szurkolók mögöttünk állnak. Együtt sikerülhet.

Ha letelt a két év, hogyan tovább?

Élő szerződésem van a Real Madriddal, amelyet a Sociedadba igazolásom előtt meghosszabbítottunk. Egy nap szeretnék visszatérni Madridba, de jelen pillanatban a kék-fehérek csapata a legjobb opció a számomra. A lehető legjobb formámmal szeretném segíteni a klubot, most ez a legfőbb cél. A többit majd meglátjuk. Természetesen arról álmodok, hogy idővel a Real Madrid első csapatában fogok játszani.

A Real Madrid figyelemmel kísérte a hollandiai teljesítményedet? Szóba került a visszatérésed?

Szükségem volt a folyamatos játéklehetőségre, s ebben nagy hasznomra váltak a Hollandiában eltöltött évek. A Real Madridnál elmondták, hogy nyomon követték a mérkőzéseimet, a fejlődésemet, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy hosszú út vezet Hollandiától a spanyol fővárosig. A Real Madridban érvényesülni roppant nehéz, hiszen kivételes képességű játékosaik vannak. A Sociedad révén egy lépéssel közelebb kerülhetek Madridhoz.

Zinédine Zidane, a Real Madrid jelenlegi edzője a Castillában is instruált. Mit gondolsz róla?

Azt, hogy egy zseniális edző. Az első csapat élén végzett munkája kivételes, három Bajnokok Ligáját nyert zsinórban, ami elképesztő teljesítmény. A Castillában rengeteget tanultam tőle. Ő az egyik oka annak, hogy szerződést hosszabbítottam a klubbal. Vele azonos pozícióban játszom, ami még különlegesebbé teszi a kapcsolatunkat.

 

 

Imanol a jelenlegi edződ. Milyenek az első benyomásaid?

Nagyon jók. Jól érzem magam, igazán élvezetesek az edzései. Keményen megdolgoztat, de a legtöbbször labdás gyakorlatokat végzünk. Tetszik a személyisége, ahogy dirigál. Zidane-tól eltérő habitusú, de a játékkal kapcsolatos meglátásaik hasonlóak.

Imanol az előszezon során még nem beszélt rólad, ugyanakkor a csapattársaid egy része már megtette ezt. Mit gondolsz az általuk elmondottakról?

Természetesen nagyon jó érzés, ha megérkezel egy új klubhoz és a közvetlen környezeted ilyen véleménnyel van rólad. Örömmel töltenek el a hallottak. Hogy Illara szerint javult a védekezésem? Azt hiszem, sok más mellett a védőmunkám is fejlődött.

Végezetül, milyen célokat tűztél ki az előtted álló szezonra?

Egyéni szinten már az is egy komoly előrelépés, hogy visszatérhettem Spanyolországba. Szeretném a lehető legtöbbet nyújtani a csapatnak, és remélem, hogy jövőre ott lehetünk valamely európai kupasorozatban. Most végre tényleg elmondhatom, hogy a spanyol bajnokságban fogok játszani, és ez roppantul motivál.

A Real Madrid túlteszi majd magát Cristiano távozásán és újra címeket fog nyerni?

Egy olyan kaliberű játékost pótolni, mint amilyen ő, nagyon nehéz, ha nem lehetetlen, de Zidane visszatérésével, e kiváló játékosok leigazolásával, remélem és hiszem, hogy jó év áll előttük.
 


Olvastad már?

Hozzászólások

Tabella