2019. November 19., Tuesday

Ricardo Rocha: Ha lett volna VAR, elképzelhető, hogy nincs az a bizonyos gól

  • Gy. András
  • July 10, 2019, 9:51 p.m.
Ricardo Rocha két idényt töltött el a Real Madridban középső védőként. A korábbi kiválóság része volt az 1991/92-es idény csapatának, amely az utolsó fordulóban, a Tenerife otthonában veszítette el a bajnokságot a Barcelona ellen. A csapatnak nyernie kellett volna, azonban 0-2-es vezetésről végül 3-2-re kikaptak, amiben fontos szerepe volt az egyenlítő találatnak, ami pont Ricardo Rocha szerencsétlen mozdulatából született. A brazil aztán eligazolt a Real Madridból, ahol 1 Király-kupát és egy spanyol szuperkupát nyert, két évvel később, 1994-ben pedig világbajnok lett hazája válogatottjával. A most 56 éves veterán Rióban beszélgetett a MARCA újságírójával.

Évek óta nem hallottunk rólad Spanyolországban. Mivel foglalatoskodtál mostanáig?
Edző, majd segédedző voltam, most pedig egy televíziócsatornánál dolgozom. Van egy marketing vállalkozásom és egy YouTube csatornám, de a futballtól nem szakadtam el. Ez a szívemben van. Van egy iskolám is Recifében.

A Seriff becenév a mai napig elkísér.
Az első ember, aki így szólított, egy brazil újságíró volt. Azóta is így hívnak. Szeretem.

Rocha

A Real Madridban egy nagyon komoly ember benyomását keltetted.
Sokan mondják, hogy sosem mosolygok. Erre mindig ugyanaz volt a válaszom: „Kevesebb szamba, több munka.” Ahogy egy barátom mondta mindig: „a brandy az brandy, a munka pedig munka”. Ha eljön a munka ideje, komolynak kell lenned.

Hogy kerültél a Real Madridhoz?
Ramón Mendoza elnök úr látott játszani a Copa Américán és leigazolt. Ezt ő mondta el nekem, amikor megérkeztem. 29 éves voltam, már majdnem 30, sok tapasztalattal rendelkeztem.

A keménységedről voltál ismert.
Egy védőnek keménynek kell lennie. Jónak, de keménynek. Sokat támadtunk a csapattal, ezért őriznem kellett az ellenfelek támadóit. Teljesen normálisan harcoltam… (nevet)

Emlékszel arra a bizonyos tenerifei délutánra?
2-0-ra vezettünk. Aztán 2-1, 2-2, 3-2… Szörnyű nap volt, mivel remek idényt futottunk, jól játszottunk. Ugyanez volt 1990-ben az argentinok elleni vb-meccsen. Remekül játszottunk és veszítettünk.

Rocha

A Real Madridnak kellett a győzelem, a te öngóloddal lett 2-2. Meghatározta ez a hiba a spanyolországi időszakodat?
Futballban sok boldog pillanatot és néhány kevésbé boldog pillanatot is átéltem. Utóbbi kategóriába tartozik ez a gól is. Ha belőttük volna a harmadik gólt és nyertünk volna, senki nem beszélne erről az öngólról. Én még most Real Madrid szurkoló vagyok, a drukkerek is kedvelnek. Ha Madridban vagyok, otthon érzem magam. A legfontosabb az, hogy férfiként érkezz és férfiként távozz. Ebben biztos vagyok. A játékos már elment, de a férfi megmaradt.

Az öngólodnál a Tenerife egyik játékosa meglökött, de úgy tűnt, hogy te juttattad a hálóba a labdát. Ha lett volna VAR, szabálytalannak minősítették volna a találatot?
Meglöktek. Ha lett volna VAR… Elképzelhető, hogy szabálytalan lett volna. A VAR mindent meglát! De nem volt VAR, mi pedig veszítettünk.

A Real Madridnál megnyerted a Király-kupát, de a bajnokságot nem. Kétszer csúszott ki a kezeid közül az utolsó napon.
Belül mindig erős voltam, rendkívül erős. Egy szegény, szerény családból származom. A labdarúgás megváltoztatta az életem, de ennek a sportnak a része a vereség és a győzelem is. Az, hogy nem nyertem bajnokságot, tüske maradt bennem, de az élet megy tovább. Később világbajnok lettem. Hét és fél milliárd ember él a földön. Hány élő világbajnok van? 500? Büszkének kell lennetek a spanyol világbajnokokra, nekünk pedig a brazilokra. Ötszörös bajnokok vagyunk!

Rocha

A két itt töltött éved alatt kezdő játékos voltál. Miért hagytad el a Real Madridot?
Az edző felhívott a nyáron és azt mondta: „Ricardo, azon gondolkodom, hogy a padra ültetlek.” Az idény végén jött a világbajnokság. Ez volt az utolsó lehetőségem, hogy játsszak vb-n. Nehéz volt a Real Madridban játszani, mivel eleve három külföldi játszhatott egyszerre, így én is elfoglaltam egy ilyen helyet. Megvolt a lehetőségem, hogy visszatérjek Brazíliába, én pedig megragadtam.

Megbántad?
Nem, mivel válogatott maradtam és világbajnok lettem. Az volt a baj, amikor megmondták, hogy harcolnom kell a helyemért és a padon leszek. Ha nem játszottam volna, elveszíthettem volna a helyem a válogatott keretben, mivel kiváló védőink voltak: Ricardo Gomes, Aldair, Marcio Santos…

Mit vittél magaddal a Spanyolországban töltött két évedből?
Romario akkor érkezett meg Barcelonába, amikor én 1993-ban távoztam. Egy napon felhívott, hogy elmondja, Madridban azt skandálták a szurkolók, hogy „Hol van Rocha? Hol van Rocha?”. Az emberek szeretet az, ami számomra mindig a legfontosabb volt.

Kik voltak a barátaid akkoriban?
Butragueño, Sanchís, Míchel, Zamorano, Hagi, Buyo, Hierro, Chendo… Mindig tudtunk beszélgetni. Emlékszem, hogy Míchel és Villarroya rengeteget viccelődtek az öltözőben.

Rocha

Érkezésed előtt nem sok brazil játszott a Real Madridban.
Megnyitottam a kapukat a braziloknak. (nevet) A Real Madrid előttem 10 vagy 15 évig nem igazolt brazilt. Aztán jött Vitor, Roberto Carlos…

A Real Madrid következő brazil középhátvédje Éder Militão lesz.
Mielőtt Militão a Portóhoz igazolt volna, én voltam a Sao Paulo egyik igazgatója. Felhívtam Roberto Carlost, elmondtam neki, hogy van itt egy játékos, akit nagyon kedvelek és aki képes lenne a Real Madridban játszani. Fiatal, szerény srác, aki keményen dolgozik… Ő a brazil válogatott jövője. Középső védőként és szélső védőként is képes játszani.

Most fogod ünnepelni a vb-győzelmed 25. évfordulóját.
Július 17-én lesz egy buli Rióban a játékosoknak. Brazília 24 évig volt trófea nélkül akkor, amikor mi megnyertük. Néhányunknak már unokái vannak, idősebbek vagyunk, de a barátságunk a legfontosabb. Abban az időben volt egy spanyol dal, ami arról szólt, hogy a szeretet örökké tart. Ez volt a mottónk a válogatottban. Ezt a dalt énekeltük a világbajnokságon, biztos vagyok benne, hogy elérzékenyülünk majd, amikor újra meghallgatjuk.


Hozzászólások

Tabella