Rendszerváltás Zidane módra

Idén nyáron Zinédine Zidane legfontosabb feladata, hogy az újonnan érkezett játékosokat beépítse a csapatba, miközben teljesen új rendszert kell felépítenie Madridban.

A Real Madrid kerete jelenleg elég komoly változásokon megy át, legalábbis az utóbbi években tapasztaltakhoz képest szemmel láthatóan is új arca lehet majd a csapat játékának. Zidane kijelentette már korábban, hogy visszatérése után szeretne olyan játékrendszert kialakítani, ami jobban tud alkalmazkodni a különböző játékszituációkhoz és könnyebben tud váltani különböző szisztémák között. Mendy és Jović dinamizmusa, Hazard sokoldalúsága egyértelműen felkavarhatja az állóvizet, de a középpálya játékosállománya is valószínűleg változik még. 

Zidane regnálása alatt két rendszert alkalmazott: a BBC tündöklése idején a 4-3-3-as felállás volt a sztenderd, ahol Ronaldo és Bale a két szélről bontotta meg a védelmeket, miközben Carvajal és Marcelo is állandó résztvevője volt a támadásoknak. Egy időben a 4-3-1-2 is dívott Madridban, ilyenkor egy rombusz középpálya volt a felállás lényege, ahol Isco volt az irányító Ronaldo és Benzema mögött, viszont ennek a rendszernek (is) alapvető problémája volt a szélek lefedettségének a hiánya, a felfutó szélső védők rendszerint nem tudtak visszaérni a labdavesztések után, de a Real Madrid állandó betegsége volt a visszarendeződés utáni kontrák lereagálása.

A csapatban mostanra csak a középpálya összetétele maradt még a kérdés. Zidane szándéka, hogy Pogba érkezésével egy energikusabb középső csapatrészt küldjön majd pályára, a francia érkezése viszont egyben Casemiro helyét is veszélyeztetheti. A cél nyilván az, hogy a középpályások is hathatósabban közreműködjenek a gólszerzésben, Pogba és Fabián erre tökéletes megoldás lehet – míg ők ketten 23 gólt szereztek a tavalyi szezonban, addig Modrić és Kroos mindössze ötöt hozott össze. A gólszerzést persze Jović és Benzema együttes szerepeltetésével is meg lehetne oldani, így Zidane-nak ezt az alternatívát is figyelembe kell vennie a játékrendszer kialakításakor. 

A dinamizmus hiánya egyértelműen a Real Madrid vesztét okozta a tavalyi szezonban. A bajnokságban nagyon sok olyan mérkőzés volt, amikor nem volt elég kreativitás és sebesség a csapatban, hogy feltörje a felhúzott védelmi vonalakat, a Bajnokok Ligája kiesés alkalmával az Ajax pedig egyenesen szétfutotta a csapatot a Bernabéuban. Modrić egyértelműen gyenge szezont produkált, a világbajnokság után nem tudott kellően formába lendülni a horvát, nélküle pedig egyszerűen nem volt kellően hatékony a középpálya, amin Isco és Asensio sem tudott segíteni. A két spanyol helye ugyancsak erősen megkérdőjelezhető a jövő évi csapatban, mindenesetre nem valószínű, hogy a kezdőben fognak szerepelni huzamosabb ideig. 

Zidane feladata egyértelmű: olyan rendszert kell kialakítania Madridban, amivel a csapatot vissza tudja terelni a győztes útra. Ehhez persze türelemre lesz szükség, mindenesetre az alapanyag adott a sikerhez.

Forrás: as.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK