Kroos: A csapatmunka volt a sikereink kulcsa

Toni Kroos egy német lapnak adott exkluzív interjút, melyben beszélt a BL-ről, a vele kapcsolatos pletykákról, a Real Madridról, az új igazolásokról, Zidane-ról…

Háromszor nyerted meg sorozatban a BL-t a Real Madriddal, ám ezúttal csak nézőként követhetted a Liverpool – Tottenham mérkőzést. Hol nézted a meccset?
Otthon, Kölnben. A félidőben lefektettem a gyerekeket, így csak a 70. perctől kapcsolódtam be újra. Nem is igazán koncentráltam rá. Szívesebben lettem volna a gyepen, főleg, hogy Madridban volt a döntő.

Gondoltad volna, hogy a Liverpool és Klopp nyer?
Én már korábban is azt mondtam, hogy ha mi nem tudjuk megvédeni a címünket, akkor nyerjen Klopp és a Liverpool. A 2018-as döntő rendkívül szoros volt. Egy kicsit még mindig sajnálom, hogy a végeredmény két kapushibának köszönhetően alakult ki.

Kroos

Mennyire ismered Kloppot?
Amikor a Bayern és a Dortmund játszott egymás ellen annak idején, gyakran találkoztunk. Nem volt köztünk sok kapcsolat, de mindketten nagyra becsültük a másikat. Természetesen gratuláltam neki a győzelemhez. Jürgen Klopp egy remek fickó.

Thomas Tuchel száma is megvan neked? A PSG megpróbált átcsábítani téged, mielőtt meghosszabbítottad a szerződésed.
Még nincs meg a száma. De amire biztosan kíváncsi vagy: Nem, nem hívott fel egy esetleges átigazolással kapcsolatban.

De Guardiola is biztosan érdeklődött és szeretett volna a City-hez csábítani…
Vele valóban gyakrabban írtunk egymásnak, de sosem ezzel kapcsolatban. Erről soha nem volt szó. Az ilyen jellegű pletykákat jól tudom kezelni.

Münchenben sokan azt mondják, hogy Guardiola valójában azért ment el, mert téged 25 millióért eladott a klub a Real Madridnak.
Hogy pontosan mi volt a távozása oka, azt tőle kellene megkérdezni. Azt viszont, hogy az eladásom nem tetszett neki, meg tudom erősíteni.

Uli Hoeness a rólad szóló dokumentumfilmben elmondja, hogy hiba volt téged elengedni. Mondhatjuk, hogy ez utólag téged igazol?
Nincs szükségem igazolásra. Igaz, hogy Uli utólag ezt mondta, az pedig, hogy bevallotta, az ő nagyságának tanúbizonysága. Számomra már akkor egyértelmű volt, hogy a Bayern hibát követ el azzal, hogy elenged. Tudtam, hogy fontos vagyok a csapat számára, a Bayern számára pedig még fontosabb lehetnék. Bennem azonban nem maradt tüske, szép időszakot töltöttem a Bayernnél, aztán más irányt vett az életem.

Rád akkor kifejezetten igaz a mondás, miszerint senki nem próféta saját hazájában?
Az én esetemre ez egyértelműen ráhúzható, igen. Számomra a legjobb dolog, ami történhetett, az a Real Madridba való átigazolásom volt. Egyetlen németként a csapatban más jellegű figyelem irányult rám, mint hét másik német mellett a Bayernben. A kritikusaim azt mondták, hogy nem fog összejönni a Realnál. De ezek a kritikák később elhalkultak. Ebből gondolom, hogy sok ember véleményét meg tudtam változtatni. Ez a Bayernnél sosem sikerült volna. Még ha maradtam is volna, és megnyertük volna a BL-t, csak annyit mondtak volna, hogy „Kroos is ott volt”. A Realnál sokkal nagyobb figyelem irányul rám.

Komoly motivációt jelent a trófea nélküli idény?
A motiváció egy ilyen szezont követően óriási, főleg úgy, hogy a másik végletet is megtapasztalta már az ember. De a klub megmutatta, hogy nagyra becsül, hiszen meghosszabbította a szerződésemet, ami az elmúlt öt év munkájának elismerése volt.

Kroos

A Real Madrid lesz az utolsó klubod?
A szerződésem 2023-ig szól, azt pedig már korábban is mondtam, hogy a 33 éves kor megfelelőnek tűnik a visszavonulásra. De persze azt is el kell döntenem, hogy akarok-e esetleg valami mást csinálni. Amit már most kizárok: USA, Kína, Katar. Ezeken a helyeken biztosan nem játszom majd.

Mennyire hiányzott Ronaldo ebben az idényben a Real Madridnak?
Vicces lenne, ha egy Cristiano Ronaldo nem hiányozna. Egyedül képes volt a góljaival eldönteni meccseket. A klubváltása viszont mindkét fél számára teljesen rendben volt. Szeretett volna még valami újat kipróbálni, a Real pedig jól keresett ezen. Ennyi.

Személy szerint neked csalódást keltő idényed volt. Egyszer még Bernd Schuster is kritizált téged, dízel traktorhoz hasonlított, illetve azt mondta, hogy csak kocogsz a pályán. Te erre a Twitter oldaladon feltetted a kérdést, hogy „Ki az a Schuster?”.
És ennyi. Szerintem Schuster edzőként tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez nem építő jellegű kritika volt, inkább csak sértő mondatok. De én nem neheztelek, már magam mögött hagytam a dolgot.

Eden Hazard megérkezett a Real Madridba. Ő lesz a csapat új sztárja?
Hazard a Real Madrid történetének egy új fejezetében kulcsszereplő lehet. Miatta és magunk miatt is remélem, hogy így lesz. De a sikereinket mindig egy jól működő csapatként értük el. Ez lehet a döntő faktor.

Kroos

Megérkezett Luka Jović is, a Bundesligából.
Korábban mondtam, hogy nem sok Eintracht meccset láttam. A statisztikái magukért beszélnek, de a Real más, mint a Frankfurt. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy ha a klub őt választotta, akkor erősebbé tehet minket.

Zidane egy tíz hónapos szünet után tért vissza, Lopetegui és Solari sikertelen korszakát követően. Miben különleges az, ahogy a csapattal bánik?
Hihetetlen kisugárzása van. A személyisége akkor is hatással van rád, ha semmi különöset nem csinál épp. Mivel a múltja elképesztő, így nem kell sokat beszélnie. Rendkívül átgondolt ember. Mindent tud a pályán előforduló helyzetekről, még a legmagasabb szinten is, szerintem ez nagyon fontos egy edzőnél. Zidane-nal elhiszed, hogy ismét megnyerhetsz mindent. Most egy új időszámítás kezdődik a Real Madridnál, más emberekkel. De Zidane így is képes lesz elérni, hogy együtt sikeresek legyünk.

Megcsináltad már valaha a Zidane-trükköt élesben?
(nevet) Nem, ez az ő reszortja! Egyébként ő pontosan akkor és úgy csinálta ezt a trükköt, amikor és ahogy kellett. Sosem a show volt a lényeg számára. Én is így gondolkodom.

Nem csak a Real, hanem a korábbi klubod, a Bayern is átalakítás alatt van. Követed még a csapat életét?
Persze, hogy tisztában vagyok azzal, hogy kiket igazolnak. Látszik, hogy mi a céljuk. Újra egy olyan csapatot akarnak összeállítani, ami 2013 után képes lehet a BL megnyerésére. A Bayern már ezen dolgozik néhány éve, a BL-t akarják megnyerni.

Mit gondolsz, 2024-ben ott leszel még az Európa-bajnokságon a válogatottal?
Ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy már nem leszek ott.

Forrás: Bild
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK