Angliából a Real Madridba: Kinek vált be és kinek nem?

Egy angol lap gyűjtötte össze azokat a játékosokat, akik az angol bajnokságból tették át székhelyüket a spanyol fővárosba, azon belül is a Bernabéuba. A cikk Hazard leigazolása kapcsán azt vizsgálja, hogy miként váltak be ezek a futballisták a Real Madridnál.

LAURIE CUNNINGHAM 
Az úttörő. Cunningham volt az első angol, akit a Real Madrid leigazolt. Ő 1979-ben csatlakozott a blancókhoz, a West Brom együtteséből. Elegáns cseleinek és pontos befejezéseinek köszönhetően Cunningham hamar szoros kapcsolatot alakított ki a szurkolókkal, akik csak úgy nevezték, hogy ’a fekete gyöngy’. Ő azon kevés játékosok egyike, akiket állva tapsolt meg a Camp Nou közönsége. A sok sérülése ellenére Cunninghamre mindig jó szívvel emlékeznek a madridiak.

Ítélet: TALÁLT!

Cunningham

STEVE MCMANAMAN
20 évvel később Steve McManaman lépett Cunningham nyomdokaiba amikor keletre merészkedett, hogy csatlakozzon a Real Madridhoz. A játékos ingyen érkezett a Liverpooltól. A trükkös szélső úgy passzolt bele a spanyol életformába, mint kacsa a vízbe, labdakezelésével, hozzáállásával és munkabírásával lenyűgözte a szurkolókat és a csapattársait is. Átélt néhány igazán komoly sikert a Real Madriddal, két BL-t és két bajnoki címet is megnyert, mielőtt 2003-ban távozott. McManaman beírta nevét a klub történelemkönyvébe egy csodálatos kapásgóllal, amit a Valencia elleni, 3-0-ra végződött BL-döntőn szerzett.

Ítélet: TALÁLT!

McManaman

NICOLAS ANELKA
A Real Madrid azt gondolta, hogy igazi gyémántra bukkant, amikor 23 millió fontot fizettek azért, hogy Nicolas Anelkát a Bernabéuba vigyék. A francia támadó az Arsenalnál lejátszott 65 mérkőzésén 23 gólt szerzett, amivel nevet szerzett magának, de gyorsan az ajtón kívül találta magát, amikor nem találta meg a közös hangot Vicente del Bosquéval. Egyetlen madridi idénye során két bajnoki gólt szerzett. A Madrid azonban kihozta a dologból, amit tudott, hiszen ugyanannyiért sikerült túladniuk rajta, mint amennyiért leigazolták, eladták a PSG-nek.

Ítélet: MELLÉ!

Anelka

DAVID BECKHAM
Az angol válogatott játékos már összecsomagolt és készen állt arra, hogy Barcelonába igazoljon, amikor a Real Madrid az utolsó pillanatban leigazolta őt 25 millió fontért. Néhány héttel csatlakozása után már be is zsebelte első trófeáját, a spanyol szuperkupát. Azt hihette, hogy ez előrevetíti a jövőt, de tévedett. A Madrid három évig nem nyert semmit. Beckham kiváló teljesítménye hozzásegítette őket, hogy megnyerjék a spanyol bajnokságot egy emlékezetes idényben (2006-07). A nyár folyamán távozott, de jó benyomást keltett a spanyol fővárosban. 158 meccsen 20 gólt szerzett.

Ítélet: TALÁLT!

Beckham

JONATHAN WOODGATE
Ezt még most is próbáljuk értelmezni. Woodgate remek védő volt, de elég jó a Real Madridba? Valószínűleg nem. Ráadásul erőnléti problémákkal küzdött. A Real 2004-ben mégis úgy döntött, hogy kifizetnek érte 13 millió fontot a Newcastle-nek. Szinte azonnal megsérült, az egész idényt a pályán kívül töltötte. Woodgate a következő idényben debütált, ezt a nagyszerű pillanatot pedig egy öngóllal és egy piros lappal koronázta meg. Összesen 14 alkalommal lépett pályára a három idénye során, mielőtt a Middlesbrough együtteséhez igazolt.

Ítélet: MELLÉ!

Woodgate

MICHAEL OWEN
Az, hogy a Real Madrid mindössze 8 millió fontért igazolta le Owent, szinte már rablás. A támadó tonnaszámra lőtte a gólokat a Liverpoolban, majd azzal a szándékkal hagyta el gyerekkori klubját, hogy ugyanezt tegye Spanyolországban. Azonban erre nem sok esélye volt. Sem Mariano García Remónnak, sem pedig Vanderlei Luxemburgónak nem tetszett a játéka, jó formája ellenére sem. 36 meccsen 13 gólig jutott, az idényt a legjobb gól/perc mutatóval zárta a ligában, de a következő nyáron mégis eladták a Newcastle-nek.

Ítélet: MELLÉ!

Owen

THOMAS GRAVESEN
Nem vagyok biztos abban, hogy ki is irányította az igazolásokat ebben az időszakban, de itt egy újabb csavart labda. Ha elfelejtettétek volna, Thomas Gravesen játszott a Real Madridban. Még maga a középpályás is azt hitte, hogy viccelnek vele, amikor először közölték vele a spanyol klub érdeklődését. Gravesen spanyolországi tartózkodása rövidnek ígérkezett, hiszen a lapok már az idény elején arról írtak, hogy januárban távozhat, de Lopez Caro átvette az irányítást és újra beépítette a csapatba, egy 4-1-4-1-es rendszerbe. 49 alkalommal lépett pályára az első idényében, de a dolgok hamarosan rosszra fordultak. 2006 augusztusában összeverekedett egy (véletlenül pont az újságírók számára megnyitott) edzésen Robinhóval, miután durván szerelte le. Néhány héttel később eladták a Celtic-nek.

Ítélet: MELLÉ!

Gravesen

JOSE ANTONIO REYES
Arsene Wenger volt az, aki kialkudta a Reyes – Baptista cserét, így került a spanyol középpályás Madridba. Reyes csak kölcsönben töltötte az idényt a blancóknál, de állandó szerepet kapott és nagy szerepe volt az idény sikerében. Annak ellenére, hogy csekély esélye volt a maradásának, Reyesnek sikerült mély nyomot hagynia, hiszen amikor csereként állt be az utolsó, mindent eldöntő bajnokin egygólos hátrányban, kétszer is megzörgette a Mallorca hálóját, ezzel pedig bebiztosította a Real Madrid bajnoki győzelmét. Végül a fővárosban maradt, azonban a következő nyáron 10 millió fontért cserébe az Atlético Madridhoz igazolt.

Ítélet: TALÁLT!

Reyes

RUUD VAN NISTELROOY
A holland egy igazi gólgép volt, ezen pedig a Real Madridnál töltött időszakában sem változtatott. Szállította a gólokat. Nistelrooy minden védelmet terrorizált, amivel csak szembe került, gyilkos gólszerző ösztöne pedig a szurkolók körében rendkívül népszerűvé tette őt. Első bajnoki idényében gólkirály lett, meg is kapta a ’Van Gol’ becenevet. A csatárt sérülések sújtották, ám végül 96 meccsen 64 gólig jutott, ami fenomenális eredménynek számított.

Ítélet: TALÁLT!

Nistelrooy

JERZY DUDEK
Iker Casillasszal a csapatban bárki is csatlakozik kapusként a Real Madridhoz, tisztában van vele, hogy másodhegedűs lesz. Bár Jerzy Dudek rendkívül tehetséges volt, a Real Madridnál csak kiegészítő embernek számított. 2007-ben ingyen csatlakozott a klubhoz a Liverpooltól, miután elvesztette helyét Pepe Reinával szemben, de mindössze két alkalommal lépett pályára négy év alatt, mielőtt végleg visszavonult.

Ítélet: MELLÉ!

Dudek

GABRIEL HEINZE
A Manchester Unitedben nem kapott lehetőséget, de a Real Madrid első csapatában megvolt a helye. Ezt most el tudná képzelni bárki? A United által eldobott játékosok a Madrid csapatában. Gabriel Heinze jól szolgálta a Unitedet, de keserű szájízzel távozott, a Madrid pedig megmentőként jelentkezett, miután Ferguson nem engedte, hogy az argentin a Liverpoolba igazoljon. Csupán két idényt töltött Madridban, de állandó kezdő volt, 60 alkalommal lépett pályára.

Ítélet: TALÁLT!

Heinze

ARJEN ROBBEN
A Real Madrid vesztesége a Bayern München nyeresége volt Arjen Robben esetében. Egy remek, Chelsea-nél töltött időszakot követően a Madrid bejelentkezett érte 2007-ben. A holland sztár az egyik legcselesebb szélsőként érkezett meg a spanyol fővárosba, de valamiért Madridban sosem sikerült kibontakoznia. Robben (leginkább sérülései miatt) folyton kikerült a csapatból, végül 13 góllal és 14 gólpasszal zárta két idényét a Bernabéuban. Nem akart távozni, de a Real Madrid helyet akart csinálni Cristiano Ronaldónak és Kakának. A Real úgy döntött, hogy eladják őt a Bayern Münchennek, annak ellenére is, hogy a játékos karrierje csúcsán volt, ő pedig később óriási sikereket ért el a német együttesben.

Ítélet: MELLÉ!

Robben

JULIEN FAUBERT
„Az ügynökét biztosan lovaggá ütötte a királynő” – írta Paul Merson, miután Faubert a Real Madridban kötött ki egy hat hónapos kölcsönszerződés keretein belül a West Ham együttesétől. Nem volt valami átgondolt igazolás. Ahogy sokan megjósolták, a francia alig kapott lehetőséget, mindössze két meccsen lépett pályára. Faubert leginkább arról maradt emlékezetes a szurkolók számára, hogy nem jelent meg az edzésen, amikor azt hitte, szabadnap van, vagy amikor elszundított a kispadon egy Villarreal elleni mérkőzésen.

Ítélet: MELLÉ!

Faubert

LASSANA DIARRA
Diarra nem tudott áttörést elérni a Chelsea-nél és az Arsenalnál, mielőtt nevet szerzett magának a Portsmouth-nál. A Real Madridnak meggyőződése volt, hogy a francia betöltheti a 2003-ban Chelsea-be távozó Claude Makelele által hagyott űrt, és 20 millió fontért leigazolták. Kockáztattak, de bejött, hiszen a középpályás állandó szerephez jutott a csapatban. A folyamatos robotolásával, aminek köszönhetően nagy területeket fedett le és rengeteg labdát szerzett, hasznosnak bizonyult a csapat számára. Spanyol bajnok és kupagyőztes lett a Madridban töltött három és fél éve alatt.

Ítélet: TALÁLT!

Diarra

ÁLVARO ARBELOA 
A védő gyermekkora klubjához tért vissza három liverpooli év után. Arbeloa második időszaka a Real Madridban sokkal emlékezetesebbre sikerült, hiszen állandó helye volt a kezdőben hét éven át. Ez volt karrierje meghatározó időszaka, hiszen 238 meccsen lépett pályára, megnyert két BL-címet és két bajnoki címet is.

Ítélet: TALÁLT!

Arbeloa

XABI ALONSO
Meglehet, hogy a legkulturáltabb középpályás volt, aki megtisztelte jelenlétével az angol ligát. Xabi Alonso 2004-ben hagyta el Spanyolországot, hogy bizonyítson, majd a világ egyik legjobbjaként tért vissza. 2009-ben Liverpoolból érkezett Madridba, öt trófeákkal teli idényt követően, majd azonnal ő lett a blancók középpályájának a szíve. Leginkább a távoli passzainak köszönhetően emelkedett ki a tömegből, karrierje legszebb pillanatait pedig vitán felül a Real mezében élte át. Több mint 200 alkalommal lépett pályára, 2014-ben pedig megnyerte második BL-címét.

Ítélet: TALÁLT!

Xabi

CRISTIANO RONALDO
A Real Madrid döntését, mely szerint kiadnak 80 millió fontot Cristiano Ronaldóért, megszámlálhatatlan mennyiségű gól, csodálatos teljesítmény és trófea igazolta. A portugál szenzációsan teljesített a Unitedben töltött utolsó két idénye alatt, de Spanyolországban új szintre emelte játékát. Ronaldo 450 gólt szerzett 438 meccsen, ez 125-tel több, mint a góllövőlista második helyén álló Raúl esetében. Vezérletével a Madrid sorozatban három BL-t is megnyert 2015 és 2018 között. Biztos, hogy a klub valaha volt legjobb játékosai között fogják emlegetni.

Ítélet: TALÁLT!

Ronaldo

RICARDO CARVALHO
Ő volt az a védő, akit José Mourinho mindenhová vitt magával, szóval nem volt meglepő, hogy nem sokkal a portugál tréner után ő is megérkezett Madridba. A Chelsea védelmének egyik sziklája volt, és bár karrierje utolsó szakaszában igazolt a spanyolokhoz, Mourinho bízott abban, hogy újra meg fogja találni angliai formáját. Carvalho az első idényében a csapat oszlopos tagja volt, de a második évben már jelentősen kevesebb lehetőséget kapott. Hamar hátracsúszott a sorban, utolsó idényében mindössze kilenc bajnokin lépett pályára, mielőtt a Monacóba távozott anélkül, hogy igazán mély nyomot hagyott volna Madridban.

Ítélet: MELLÉ!

Carvalho

EMMANUEL ADEBAYOR
A támadó nem képezte részét a Manchester City terveinek, és ki jelent meg, hogy kiutat ajánljon neki? A Real Madrid. A spanyol óriásnál már ott volt Karim Benzema és Gonzalo Higuaín, de 2011 januárjában mégis kölcsönvették a togói csatárt. Hasznos üzletnek bizonyult, de semmi többnek, a játékos 22 meccsen 8 gólig jutott.

Ítélet: MELLÉ!

Adebayor

LUKA MODRIC
Lassan indult. Modric briliáns volt a Tottenhamben, nem lepődött meg senki, amikor a Madrid bejelentkezett a horvát irányítóért. De a középpályás nehezen találta meg a helyét a csapatban, sok időt vett igénybe a beilleszkedése. Aztán megtalálta önmagát, a többi pedig már történelem. Ahogy teltek az évek, egyre jobbá vált. A legutóbbi idény talán kivétel volt, de a világbajnokságon is remekelt, megnyerte az Aranylabdát és tagadhatatlan, hogy hatalmas fogás volt a Real Madrid számára. Zinédine Zidane BL-triplázó csapatának másik alapköve.

Ítélet: TALÁLT!

Modric

MICHAEL ESSIEN
Egy másik példa az ’azt vedd meg, amit ismersz’ mondásra. Mourinho szeretett korábbi játékosaival újra együtt dolgozni, 2012-ben pedig úgy döntött, hogy kölcsönveszi Michael Essient a Chelsea-től. A játékos árnyéka volt angliai önmagának, 35 mérkőzésen lépett pályára egy olyan idényben, ami nem hozott trófeát.

Ítélet: MELLÉ!

Essien

GARETH BALE
Annyira jól indult, nem? Bár a nyelvet nem tudta elsajátítani, a bajnokság tempójának felvételével nem volt gondja. A walesi hatalmas összeg fejében érkezett, ennek megfelelően az elvárások is óriásiak voltak. Első két idénye alapján azt hihettük volna, hogy jól alakulnak a dolgai, de az erőnlétével kezdtek gondok adódni, a szurkolók pedig ellene fordultak. Az előző idénye volt a legrosszabb, és úgy tűnik, hogy kiszorul a csapatból, megmenteni pedig csak egy átigazolás tudja. Ha a számait nézzük, akkor lehet ezen vitatkozni, 102 gól, 62 gólpassz 231 meccsen, de ez az, amit egy 85 millió fontos igazolástól várna az ember? A madridi közönség nem felejt, azt pedig nehéz megemészteni, hogy Bale nem tűnik jobb játékosnak, mint amilyen a Tottenhamnél volt, még akkor sem, ha voltak kiemelkedő pillanatai a Madrid mezében.

Ítélet: MELLÉ!

Bale

JAVIER HERNÁNDEZ
Chicharito 2014-ben érkezett a Manchester Unitedtől, kölcsönben. A mexikói remek érzékkel termelte a gólokat, de leginkább kiegészítő emberként számoltak vele. Mindössze 858 percet kapott, de ennyi idő alatt is szerzett 7 gólt. Ez sem volt elég a maradásához, végül visszakerült a Unitedhez az idény végeztével. Ő lőtte az Atlético Madrid elleni emlékezetes BL-összecsapás győztes gólját, amiért a Madrid szurkolói örökké szeretni fogják.

Ítélet: TALÁLT!

Chicharito

THIBAUT COURTOIS
A Real Madrid kihasználta Courtois szerződésének lejártát a Chelsea-nél, így egy csökkentett, 35 millió fontos áron sikerült megszerezniük a világbajnokság legjobb kapusát. A belgát a világ egyik legjobbjaként tartották számon, így ez nagyon jó üzletnek minősült. Bár Courtois eddigi időszaka közel sem mondható idillinek. A kapus több komoly hibát is vétett első idényében, messze alulmúlta az elvárásokat, többször kikerült a csapatból. Korai lenne ítéletet mondani madridi karrierje felett, de komoly javulásra lesz szüksége Zidane újjáépített Madridjában.

Ítélet: KORAI LENNE MEGÍTÉLNI.

Courtois

BRAHIM DÍAZ
A fiatal játékost 22 millió fontért vásárolták meg a Manchester City-től januárban. Díaz szépen kezdte madridi karrierjét, még annak ellenére is, hogy alig kapott lehetőséget. Gyors lábmozgása, remek meglátásai felhívták a szurkolók figyelmét, de a Madrid azonnali terveiben még nem szerepel. A klub valószínűleg kölcsön fogja adni, hogy még tovább fejlődhessen, még annak ellenére is, hogy a játékos már kifejezte, maradni szeretne, hogy harcolhasson a helyéért.

Ítélet: KORAI LENNE MEGÍTÉLNI.

Brahim

Forrás: Daily Mail
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK