Luka Jović, a hiányzó láncszem

92 nappal Éder Militão bejelentése után és még Eden Hazard leigazolása előtt a Real Madrid lezárta Luka Jović ügyét is, aminek köszönhetően sikerült orvosolni a csapat egyik legnagyobb problémáját a következő szezonokra.

A szerb érkezésével egy olyan játékos került a csapathoz, aki elképesztő hatékonysággal játszik az ellenfél kapuja előtt, egy kíméletlen befejező csatár, aki minden adandó alkalmat kihasznál a gólszerzésre. Játékstílusa alapján képes váratlan megoldásokat is előhúzni, de a Benzemával való együttműködés is hatékony lehet a pályán. Egyértelmű erősítést jelent a jelenlegi keretre nézve, ahol Benzemán kívül nem igazán találni vérbeli gólvágót, ráadásul Jović szerződtetése kitűnően illeszkedik Florentino Pérez új átigazolási politikájába, miszerint a világ legtehetségesebb fiatal játékosait igazolja le a klub, még mielőtt világsztárokká válnának, ezzel pedig stabil alapra kívánja helyezni a csapat jövőjét is.

Az előző szezonban szinte mindig ugyanaz volt a problémája a Real Madridnak: egy megbízható, konstans jó teljesítményre képes gólvágó hiánya. Ronaldo távozásával eltűnt a szezononkénti 40-50 gól is, amit nem pótolt akkor a vezetőség. Nyilván ezen felül azért voltak bőven más bajok is a csapat játékával: a támadásépítési sémák teljes hiánya, a középpályás védekezés szétesése, a labdavesztés utáni katasztrofális visszarendeződés, vagy a szélső hátvédek impotens támadó tevékenysége. Pozitívumként, valamint egyfajta ellenérvként meg lehet említeni Benzema játékát is, aki egyik legjobb szezonját produkálta a Real Madridban. Statisztikailag, persze, azonban a nagyobb meccseken szinte kivétel nélkül eltűnt és nem tudott döntő faktor lenni. A francia is csak a kirakós egyik darabja, nem feltétlen vezéregyéniség és egyedüli gólfelelős.

Az előző idényben több olyan meccs is volt, ahol a Real támadásban egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni az ellenfél által felhúzott védelmi vonalakkal. A Rayo elleni vereség alkalmával 0,46 xG-t hozott össze a csapat, de említhetnénk az Alaves vagy a Huesca elleni a meccseket, ahol ugyanezek a mutatók 0,46 és 0,49 voltak. Ezeken a meccseken Jovic sem fog tudni helyzetbe kerülni, ezeknek a kialakítása lesz inkább majd Hazard feladata, mindenesetre a szerb csatár érkezése egyértelműen a Madrid malmára hajthatja a vizet még az ilyen összecsapásokon is. 

Jelenleg tehát Jovic a lehető legjobb megoldás a madridi csatárproblémákra, ráadásul Benzemánál is el fog jönni az idő, amikor már nem tudja szállítani a gólokat. Jovic 10 évvel fiatalabb a franciánál, ráadásul már most komplett játékos benyomását kelti. Ezt a Barcelona is észrevette és március tájékán meg is környékezte a szerb csatárt, ám a játékos édesapja (és egyben ügynöke) lenyilatkozta, hogy fiát nem érdekli a katalánok ajánlata, valamint nem akar Suárez mögött csak kiegészítő ember lenni. Biztosak lehetünk benne, hogy Madridba sem Benzema helyettesének érkezett. 

A tavalyi szezonban Benzemán kívül az egyetlen támadó, akinél a gólok száma magasabb volt, mint az xG érték, az Mariano volt. Ilyenkor azt mondjuk, hogy a játékos kisebb gólszerzési eséllyel kecsegtető szituációkban is hatékony tud lenni, gólt tud szerezni. Ezen felül vizsgálhatjuk még a lövések számát is. A Real előző bajnoki szezonjában a top 3 így nézett ki a házi góllövőlistán: Karim Benzema (21 gól, 3.14 lövés/meccs, 18.67 xG), Gareth Bale (8 gól, 3.83 lövés/meccs, 9.42 xG), Sergio Ramos (6 gól, 1.13 lövés/meccs, 7.08 xG). Mindezek a számok annak tekintetében is érdekesek lehetnek, ha megvizsgáljuk a támadószekció két új tagjának, Hazard-nak (16 gól, 2.85 lövés/meccs, 12.30 xG) és Jovićnak (17 gól, 3.83 lövés/meccs, 16.37 xG) a mutatóit is. 

A lövések száma persze nem feltétlen mutatja meg azt is, hogy egy játékos mennyire hatékony. Tökéletes példa erre Cristiano Ronaldo, aki rengeteg lövéssel próbálkozik meccsenként, viszont szállítja a gólokat folyamatosan, de rá lehet nézni Bale mutatóira is, aki közel 4 lövést ereszt meg mérkőzésenként, egész szezonban pedig 8 gólig jut. Több összetevős az egyenlet, főleg akkor, ha csupán a számokra hagyatkozunk.

Luka Jović a Bundesligában ötödik volt az egy meccsen való átlagos kapura lövési mutatóit tekintve, ezekből pedig 17 gólt ért el. Az mindenképpen fontos, hogy egy csatár megteremtse magának saját lehetőségeit és megfelelő hatékonysággal tüzeljen, ebben Jović is jeleskedett a tavalyi szezonban. Játékstílusát tekintve Ronaldo után az első olyan játékos a csapatban, aki elképesztően érzi a labda nélküli mozgásokat, megtalálja azokat a területeket, ahova bemozogva labdát kaphat, majd onnan kapura törhet. Ezen kívül nagyon jól támadja a labdát beadásoknál, testfelépítését tekintve tökéletesen illeszkedhet a beadásokra építő játékszituációkhoz. A Real Madrid szempontjából ez rendkívül fontos, hiszen két olyan szélsővédő van a csapatban (Marcelo, Carvajal), akik rendkívül jól érzik ezeket a beadásokat, bár ezt különösképpen Ronaldo idején művelte igen magas szinten a csapat. Valószínűleg ezeket Zidane megint előtérbe akarja majd helyezni, főleg úgy, hogy ilyen fegyver van immáron a kezében, mint Luka Jović. Fő erősségei közé tartozik még agilitása és erőszakossága – persze jó értelemben. Támadások során egyből az üres területeket keresi, ahol labdákat kaphat, kontrák során rendkívül jól ismeri fel a szituációkat, a kombinatív játékban is fontos szerepet tölthet be. Védekezés esetén is rendkívül hasznos, a letámadások során kellően agresszív tud lenni.

A szerb csatár legnagyobb erősségeit kihasználva őt leginkább a kapu előtt kell használnia a francia mesternek. Ezzel alapjaiban megteremtheti Benzema szerepét is az új játékrendszerben, hiszen a francia ennél mélyebben szeret játszani, rendszeresen visszamozogva a középső harmadba labdákért, vagy akár az egyik szélre kilépve, onnan irányítani a támadásokat. A Frankfurtban Haller ugyanilyen szerepet töltött be Jović mellett, szabadabb teret kapott a mozgásra, míg csapattársa a kapu előterében várta a kínálkozó alkalmakat a gólszerzésre. Ezzel szemben Madridban már Eden Hazard, Benzema vagy Vinícius mellett kell majd játszania, miközben Kroos vagy akár Luka Modrić varázsolja a fejére a labdát. 

Jović esetén kritikákat is fogalmazott meg a média, mondván, ez volt az első szezonja, amikor 20 gól felett termelt. Egy 21 éves csatár esetén ez nyilván nem nagy meglepetés, előtte a Benficában 9 gólig jutott mindösszesen. Minden igazolás, főleg ilyen fiatal játékos esetén kockázatos, nem tudni mennyire tudja majd átmenteni formáját az új csapatába, beváltja-e a hozzáfűzött reményeket. Ami viszont ennél kockázatosabb lépés lett volna a madridi vezetés részéről, az az, hogy végül nem hoz senkit a csatárprobléma orvoslására. Jović egy olyan megoldás, ami bőven megéri a kockázatot, ugyanis személyében egy olyan csatár érkezett a Real Madridba, ami eddig hiánycikk volt a csapatban.

Zidane tehát kapott még egy olyan játékost, akivel sikerülhet megújítani a csapatot. Az érkező játékosokkal viszont újabb kérdések is felmerülnek a formálódó rendszerrel kapcsolatban is. Benzema és Jović együtt játszatása abszolút képlékeny, Vinícius szerepe ugyancsak kérdéses Hazard érkezésével, Gareth Bale ügye pedig még jobban bonyolítja a támadószekció körüli kérdéseket, és akkor még nem szóltunk Lucas Vázquezről, Marianóról vagy éppen Asensióról, Iscóról. A középpályára ugyancsak nem lehet tudni, hogy lesz-e érkező, vagy ezzel a játékosállománnyal próbál kezdeni valamit Zidane, csak esetleg más formában. Amit viszont tudomásul kell venni, az az, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, ugyanis ezt a csapatot alapjaitól kell újra szervezni, stílust kell adni a játéknak, sémát a támadásoknak, de a védekezést is rendbe kell tenni nagyon gyorsan. Nehéz szezon lesz, de türelemmel kell szemlélni majd a újra formálódó csapatot.

Forrás: managingmadrid.com, penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK