Ronaldo: Nincs Ramos a csapatomban, nem tudnám megfizetni

A Fenomén, Ronaldo Nazario, a Real Madrid egykori kiválósága és a Valladolid jelenlegi elnöke adott tartalmas interjút a MARCA újságírójának.

Milyennek találod az elnökként való szenvedés újfajta érzését?
A meccsek alatt megpróbálok elbújni, mert a jelenlétem befolyásolja a játékosokat és a szurkolókat is. Sokszor megpróbálok csendben, a háttérben szenvedni. Elnökként sokkal erősebb ez az érzés, mint játékosként. Amikor te vagy a pályán, a dolgok mégis csak a te kezedben vannak.

Melyik volt a legrosszabb pillanatod az elnöki páholyban?
Sok volt. Volt olyan időszak, amikor minden rosszul alakult. VAR-hibák, olyan hibák, amik pontokba kerültek nekünk, de a legjobban azt szenvedtem meg, amikor Vallecasban bebiztosítottuk a bentmaradást. A Rayo kiegyenlített, a Girona pedig tizenegyeshez jutott úgy, hogy a Levante játékosát ki is állították. Minden nagyon nehéznek tűnt. Aztán a tizenegyest visszavonták, mi pedig újabb gólt szereztünk. A boldogság és az öröm miatt végül megérte a szenvedés.

Gondolod, hogy nem lett volna jó, ha a Valencia ellen kellett volna egy olyan meccset játszanotok az utolsó fordulóban, ahol kötelező lett volna a győzelem?
Nagyon kemény lett volna, mivel ők a BL-helyért játszottak, győzelmi szériában voltak, remekül játszottak és szinte minden meccset megnyertek. Nagyon nehéz lett volna. Hála Istennek nem kellett izgulnunk az utolsó mérkőzésen.

Miért elnök lettél, miért nem edző?
Sosem izgatott az edzővé válás kérdése. Az edzői munka rosszabb, mint játékosnak lenni. Jobban átlátom a vezetési és marketing kérdéseket, ráadásul az volt az álmom, hogy lesz egy csapatom. Két évig kerestem Európában. Aztán ott volt a Fort Lauderdale Strikers csapata az USA-ban, de az MLS-be való bekerülés 150 millió euróba került volna. Az általam legjobban kedvelt opció a Valladolid volt. Mindenük megvolt, amit én egy projekthez elképzeltem. Egy nagyvárosi csapat, erős szurkolói bázissal.

Észrevetted a szurkolók és a város izgatottságát, amikor megérkeztél?
Igen, nagyon látványos volt. Biztos voltam benne, hogy így lesz, de aztán később már a jól elvégzett munkám miatt kaptam ezt meg. Feltöltődtem és megterveztem a Valladolid jövőjét.

Ki a példaképed az elnökök vagy tulajdonosok közül?
Hárman is inspiráltak. Massimo Moratti, az Inter korábbi elnöke, Florentino Pérez a Real Madrid elnöke és Andrés Sánchez a Corinthiansból. Florentino az, akivel a leginkább kapcsolatban állok. Nagyon szeretem a Real Madridot és Madrid városát. Florentino volt az, akitől a legtöbbet tanultam. Megérkeztem Madridba, már én voltam a harmadik galaktikus; már minden folyamatban volt. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyszerű projekt. A labdarúgás aztán megváltozott; a marketing hatalmas ugrást jelentett a futball számára, és Florentino volt az, aki ezt megteremtette, ő a legjobb játékosokra szavazott. Megpróbáltam ezt Brazíliába is átvinni. A Corinthians az alapoktól kezdett, most pedig nekik van a legjobb infrastruktúrájuk Brazíliában. Nem tudtak kifizetni, a mezszponzorációjuk egy része az enyém volt. Ez is egy újabb változás volt.

Lehet valaki elnök úgy, hogy nem folyik bele az edző munkájába?
Ez csábító dolog, de futballista voltam, úgyhogy nagyon könnyű távol tartanom magam ettől. Sosem mondtam semmit az edzőnknek. Soha nem léptem be az öltözőbe, nem is fogok. Egyetlen kivételt tettem, amikor bebiztosítottuk a bentmaradást. Nem engedem meg magamnak, hogy bemenjek, vagy sugalljak valamit az edzőnek.

Évekig készültél marketingből.
Igen, mindig érdekelt a téma. Karrierem során folyamatosan különböző cégek célpontja voltam, én pedig mindig kíváncsiskodtam. Megpróbáltam megérteni a kapcsolatot a márka, az ügynök és a játékos között. Imádom tanulmányozni ezt a világot és sportmarketinget tanulni.

Elmondtad, hogy szeretsz segíteni a játékosaidnak. Sok olyan játékossal találkoztál, akinek szüksége volt erre?
Igen, ez mindig aggasztott. Láttam játékosokat magam mellett, akik rengeteg pénzt kerestek, majd két évvel azután, hogy már nem játszottak, minden pénzük elfogyott és szinte mindent elvesztettek. Én szeretnék biztonsággal befektetni, hogy biztosítsam a jövőt. Sok játékos megőrül az új és drága autókért, de meg kell mutatnunk nekik, hogy a valóság más, a jövő pedig nagyon hosszú.

Mennyire befolyásolhatja a környezet a játékosokat?
Nagyon. Néha nem olyan ütemben fejlődik a környezet, mint a játékos. Az üzlet nem vár. Mindig azt tanácsolom az embereknek, hogy vigyázzanak a pénzükre. Tisztában kell lenniük azzal, hogy mit akarnak.

Mikor láthatunk olyan meccset, ahol az egyik elnök Gerard Pique, a másik pedig Ronaldo?
Úgy tűnik, hogy Pique jó abban, amit csinál. Okos srác, alkalmas a feladatra. Bevonódott az üzleti világba, szereti meglátni a potenciált. Nem tudom, hogy mikor találkozunk az elnöki páholyban, de egyelőre még játszik. Tetszik, ha aktív vagy korábbi játékosok ilyen befektetéseket tesznek.

Megtapasztaltad David Beckham Real Madridra gyakorolt hatását is úgy, hogy mindkét fél márka volt.
Beckhamet az egész világon ismerték, rengeteget adott a Madridnak. Akkoriban szinte minden futballreklámban ott volt Zidane, Figo, Beckham és én is. Különleges időszak volt.

Mit gondolsz az Európai Szuperliga ötletéről?
Nem gondolom, hogy ez Európában működőképes lenne. A BL-ben megvan az izgalom és a történelmi rivalizálás. A jelenlegi modellt lehet javítani, de hogy besűríteni egy másik ligát a naptárba? A játékosok már most is kimerültek. A TV-csatornák rengeteget fizetnek, de nem tudhatjuk, hogy mi fog történni két év múlva.

Egy olyan klub számára, mint a Valladolid, nehéz versenybe kelni a topcsapatokkal?
Nehéz, de nem lehetetlen. A bajnokság legalacsonyabb költségvetése mellett sikerült bentmaradnunk a Girona ellenében, akik háromszor akkora költségvetéssel rendelkeznek, mint mi. Lehet, hogy a futball istenei segítettek nekünk, de nem akarunk a TV-s jogoktól függeni.

Gondolod, hogy a játékosok ott játszanak, ahol akarnak? Elhagyhatnak egy csapatot, ha úgy akarják?
Igen. Ha el akarsz menni, akkor megvannak a lehetőségeid ennek elérésére. Én mindig ott játszottam, ahol akartam. Mindig megharcoltam ezért.

Mit tennél, ha te lennél az elnök és Sergio Ramos azt mondaná, hogy ingyen akar távozni Kínába?
Nincs Ramos a csapatomban, nem tudnám megfizetni. A mi esetünkben Calero az, akit sok csapat szeretne elvinni, a kivásárlási ára pedig mindössze 11 millió euró. Beszélni fogunk vele, megpróbáljuk majd itt tartani, de át kell gondolnunk a jövőjét.

Egyetértesz azokkal, akik azt mondják, hogy látnak valamit belőled Mbappéban?
Igen. Nagyon kedvelem őt. Gyors, jó befejező, még csak 20 éves. Már három éve szem előtt van, mivel rendkívül tehetséges. Nem tudom, hogy jelenleg mi alapján árazzák be a játékosokat, de ki vagyok én, hogy ítélkezzek? Az emberek értem is rengeteget fizettek, ahogy Zidane-ért is. Ez a futball fejlődésének része.

Meglepett téged Vinícius?
Nem, mivel már láttam a Flamengóban. Nagyon tehetséges, ezért is fizetett érte 40 millió eurót a Madrid. Ha berakják a csapatba, megmutatja, hogy mit tud. Nem alakult még ki teljesen, de még csak 18 éves, jönni fog az. Csodálatos játékos, rengeteg örömet fog még okozni.

És Rodrygo Goes?
Még csak 19 éves, de nagyon technikás és gyors. Mindketten olyan tehetségek, akik sikeresek lesznek Brazíliával, a Madrid pedig megszerezte őket a következő évekre.

Nehéz lesz ilyen sok fiatalt beépíteni a Madridba, miközben nagy a győzelmi kényszer?
Nem aggódom a kor miatt. Az érdekel, hogy jók vagy rosszak-e, mindig így gondolkodtam. Én is fiatalon kezdtem, az edzőimben pedig megvolt a kellő bátorság ahhoz, hogy játszassanak. Ez a legkellemesebb probléma, amivel Zidane találkozhat.

Ha a Real Madridban szűkös lesz a hely, kérhetsz játékosokat.
Nagyon örülnék, ha a Madrid kisegítene minket játékosokkal, de ez nem könnyű. A játékosaik fizetése rendkívül magas, nincs ennyi pénzünk.

Hogy érezted magad, amikor láttad, hogy a Barcelona és a Real Madrid is összeomlott az európai porondon?
Megleptek. A BL őrületes volt, hihetetlen intenzitással. Brutális volt. Látni, hogy a Barcelona teljesen súlytalan volt a Liverpool ellen az Anfielden, meglepő volt, de ha a meccset megnézted, akkor értetted az okát. A Liverpool olyan volt, mintha egy kamion tarolta volna le őket. A Madridból és a Barcelonából hiányzott az a vágy, ami az ellenfeleikben megvolt.

Melyik futballiskola a kedvenced?
Mindet szeretem. Imádom a focit és minden meglepetését, amit tartogat nekünk. A Liverpool intenzitása a Barcelona ellen olyan volt, amit még sosem láttam. De ezen felül még gólokat is szereztek. Jól játszottak, szóval nem mondhatod egyszerűen azt, hogy a Barcelona katasztrofális volt.

Milyen Copa Américára számítasz?
Nos, otthon leszünk, az edzőnknek pedig kiváló játékosai vannak. A nemzet jó futballra számít. Argentína Messivel mindig nagy rivális, ahogy Uruguay és Chile és a többiek is.

Mit gondoltál, amikor megláttad, hogy a Valladolid korábbi kapitánya is érintett a korrupciós botrányban.
Meglepődtem. Remélem, hogy mindent tisztáznak. Borja egy barát, semmit sem bizonyítottak még. Nem rajtunk múlik a dolog, bízunk a rendőrség munkájában. Mi egy olyan klub vagyunk, amely harcol az átláthatóságért, remélem, hogy Borja esete csak félreértés.

Kellene büntetést adni a korrupcióért?
Persze. A játékosoknak nem szabadna részt venniük ilyesmiben. Ez most egy folyamatban lévő nyomozás, szóval várnunk kell és együtt kell működnünk a hatóságokkal.

Mit vársz a következő idénytől?
A szurkolóink számára azt, hogy kevesebbet kell majd szenvedniük. Azon dolgozunk, hogy nekik és a játékosainknak is a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK