Zidane, a bátor

A francia szakember nem riad vissza attól a feladattól sem, hogy szemtől szemben kell közölnie a távozás tényét egy-egy játékosával.

Zidane maga is futballista volt egykor, így tökéletesen megérti, hogy mi jár azon játékosok fejében, akik különböző pletykákat olvasnak az újságokban, illetve hallanak vagy látnak a televízióban. Elég egy-egy csere, a média máris tényeket közöl a játékosok jövőjét illetően. Mint minden ember, a játékosok is gondolnak a jövőre, így a fejükben már ott motoszkál a következő idény gondolata. Kíváncsiak arra, hogy vajon továbbra is tagjai maradnak-e a keretnek, vagy esetleg tovább kell állniuk.

Zidane viszont jó vezető. Jó, mert kellően bátor, és azért is, mert nem akarja, hogy a játékosok egy harmadik fél által értesüljenek a jövőjük alakulásáról. Zizou saját maga invitálja a játékosait az irodájába, és közli velük, hogy jövőre már nem ő lesz az edzőjük. Hogy helyes döntést hoz-e vagy sem, azt nem tudhatjuk, de ez az ő döntése, ezért ő kell hogy kommunikálja ezt a játékosai felé. Zidane behívja Marcos Llorentét, aki egy viszonylag jó idényt követően talán azt gondolhatja, hogy garantált helye van a jövő évi keretben. Behívja Ceballost, aki talán többet remélt, amikor Madridba érkezett. Mindkettejükkel közli, hogy új csapatot kell keresniük.

És mindenekelőtt ott van Gareth Bale helyzete. Zizou őt is az irodájába hívatta. A klub történetének legdrágább játékosáról van szó. Egy szélsőről, aki szeretne maradni, és aki hisz abban, hogy a sokadik lehetőségével már tud élni. Zidane viszont közli vele, hogy nem szerepel a stáb terveiben. Elmondja Bale-nek, a döntők emberének, a kijevi hősnek, a legjobban fizetett játékosnak, hogy nincs rá szükség.

Azt csak a következő idény bizonyítja majd, hogy igaza van-e a franciának, de azt nem mondhatjuk, hogy ne lenne benne kurázsi. Egyértelmű elképzelései vannak a következő idény Real Madridjáról, illetve a keretet alkotó játékosokról. Tudja, hogy kik illenek az elképzeléseibe, illetve kik nem. Más edzők adnának egy listát az elnöknek vagy a sportigazgatónak, és hagynák, hogy ők legyenek a felelősei a rettegett találkozónak. Zidane viszont jól tudja, hogy milyen az asztal másik oldalán állni, így egyenes, őszinte a játékosaival.

Bárcsak minden edző ilyen bátor lenne… Zizou talán épp ezért távozott tavaly nyáron, mert akkor nem volt meg a kellő bátorsága ahhoz, hogy szemtől szembe leüljön játékosaival, leüljön a szupersztárokkal, akik megnyerték a Tizenharmadikat. Nem volt elég erős ahhoz, hogy közölje velük a kellemetlen tényt. Most viszont más a helyzet. A következő idény Real Madridja már teljes egészében Zidane csapata lesz, és minél előbb elkezdi kialakítani a keretet, annál jobb lehet a gárda.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK