Búcsúzunk Agustín Herreríntől, a nagy tiszteletben álló pályagondnokunktól

A Real Madrid a mai napon hivatalos közleményben tudatta, hogy elhunyt a nem csupán a madridisták körében nagy tiszteletnek örvendő legendás pályagondnok, Agustín Herrerín.

Közel hét évvel ezelőtt megosztottunk veletek egy történetet, ami a Bernabéu összedőlt kapujáról szól. Mint ismeretes, egy Dortmund elleni hazai BL-mérkőzés előtt néhány perccel felborult a stadion egyik kapuja, így felmerült, hogy a találkozót nem lehet lejátszani, így pedig hatalmas hátrányba kerülhet a csapat a hetedik BL-cím felé vezető úton. A problémát végül kalandos módon, de sikerült elhárítani, a megoldást (és az új kaput) pedig nem más, mint Agustín Herrerín szállította. Olvassátok el a részleteket, megéri.

Herrerín és Casillas

De nem ez az egyetlen anekdota, ami Herrerínnel kapcsolatos, aki a 90-es évek elején még játékosmegfigyelőként segítette a klub utánpótlásbázisát. Abból az időből származik a történet, ami szerint ő volt az első, akinek feltűnt Raúl tehetsége, majd ő volt az, aki meggyőzte a későbbi legendát, hogy csatlakozzon a Real Madrid akadémiájához. Mint ismeretes, a későbbi kapitány és legendás hetes még az Atlético utánpótlásában futballozott.

További érdekesség, hogy egy baráti társaság Totanában, egy Murcia melletti településen létrehozott egy szurkolói egyesületet “La peña Madridista La Decima – Agustín Herrerín” néven, még 2002-ben. A szurkolói csoport elnöke elmondta, hogy Herrerín nevének használatára mindenki azonnal igent mondott, de nagy felelősségként is tekintenek erre, hiszen a Real Madrid egyik legismertebb és legkedveltebb dolgozójáról van szó, aki az egyesület tiszteletbeli tagja is egyben.

2012-ben Agustín szülővárosa, Puerta de Mazarron még ennél is tovább ment, ők utcát neveztek el a szakemberről, alázatossága, nagylelkűsége, szívélyessége és a sport, illetve szülővárosa iránt érzett szeretete miatt. Agustín rendkívül büszke volt erre, hiszen imádta a települést, amit csak „paradicsom”-ként emlegetett.

Biztosan sokatoknak feltűnt már az is, hogy amikor a játékoskijáróban tűnt fel, egy csapatkapitányihoz hasonló karszalagot viselt, amit minden egyes találkozón magán hordott.

Herrerín és Zidane

Aki követte a Real Madrid találkozóit az elmúlt években, láthatta, hogy Cristiano Ronaldo és Agustín Herrerín között különleges kapcsolat van. Kettejük közös története 2009 július 6-án kezdődött, Cristiano Ronaldo bemutatásán. A játékos rendkívül ideges volt az öltözőfolyosón mielőtt kisétált a pályára, ahol nyolcvanezren várták a bemutatását. Nem állt készen, hogy kifusson a gyepre. Herrerín odalépett hozzá, kedvesen elbeszélgetett vele, megpróbálta megnyugtatni a futballistát. Néhány perccel később Cristiano a Bernabéu gyepén volt, ahol teltházas fogadtatásban részesült. A bemutatás nagyszerűen sikerült, Cristiano pedig állítólag soha nem felejtette el ezt a gesztust.

Erős barátság alakult ki közöttük. Ha Cristiano valamilyen egyéni díjat nyert, amit bemutatott a Bernabéu közönségének, minden alkalommal megkérte Agustínt, hogy készítsenek egy közös fotót. A 2015/16-os idényben Cristiano mesterhármast szerzett a Celta Vigo ellen, a labdát pedig Agustínnak ajándékozta.

Herrerín és Cristiano

De Herrerín nem csak Cristianónak volt jó barátja, minden játékos így tekintett rá, Agus nagypapának szólították. Néha meglátogatta az öltözőt, hogy támogassa a játékosokat, hogy őszintén beszélgessen velük. Pontosan ezért volt az, hogy ha Figo, Roberto Carlos, Seedorf, Mijatovic, vagy a Real Madrid bármely korábbi játékosa megjelent a Bernabéuban, találkozni akartan Agustínnal, aki a Madridban töltött idejük alatt mentorálta őket. Boldogan látta el tanácsokkal a srácokat, de bármilyen segítséget megadott nekik. Ő segített például házat találni Madridban Steve McManamannek, ő mutatta meg neki a várost és ő segített neki a beilleszkedésben.

Agustín nagyon szívesen támogatta a játékosokat, amit viszonoztak is neki, különösen a nehéz időkben. 2012 január 6-án például Sergio Ramos Agustín 2011 végén elhunyt feleségének, Margaritának ajánlotta a Granada ellen szerzett gólját.

Herrerín, Ramos, Marcelo

Agustín mindig készen állt arra, hogy segítse a klubot, ha attól épp elpártolt a szerencse. Ő is egy meg nem énekelt hős volt, aki csendesen elálldogált a folyosón, vagy dolgozott az öltöző melletti irodájában. A madridizmus legfontosabb értékeinek megtestesítője volt: alázat, bátorság, szorgalom. Igazi madridista volt. A Real Madrid szerencsetalizmánja.

40 Real Madridnál töltött év után vonult nyugdíjba 2017-ben, egészségügyi okok miatt. De azóta sem hagyta ki kedvenc csapata egyetlen mérkőzését sem.

Herrerín és Cristiano

Nyugodjék békében!
 

Forrás: penamadridista.hu, Managing Madrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK