2022. June 25., Saturday

McManaman: Én támogatom Florentinót, de ezen a nyáron tévedett

  • S. Emese (emiker)
  • April 10, 2019, 3:34 p.m.
Egy madridista weboldal munkatársa telefonon készített interjút Steve McManamannel, a Real Madrid egykori labdarúgójával, aki jelenleg a BTSports kommentátoraként is tevékenykedik.

Szerinted mi az oka annak, hogy az emberek szeretettel emlékeznek rád Madridban?
A csapatnak köszönhetően, aminek én is tagja voltam. A BL-ben és a spanyol bajnokságban is jól szerepeltünk, a csapattársaimmal sikerült mindkettőt megnyernünk. Szórakoztattuk az embereket. Nagyon összetartottunk egymással nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. Mosolyogva játszottunk. Fontos, hogy boldog legyél, amikor játszol, mert ez az érzés átragad a nézőre is, aki így szintén élvezni fogja a játékodat.

Most nyilván a csapatot is jellemezted ezzel a bemutatással, de az elhangzottak leginkább rád jellemzőek. A szurkolók úgy emlékeznek rád, mint aki mindig mosolyogva játszott.
Már hogyne mosolyogtam volna? Egy nagyszerű, sikeres csapatban játszottam akikkel sokszor nyertünk, és ez meglátszik az emberen.

McManaman és Figo

Szerintem azért is szeretnek téged annyira Madridban, mert az unszolások ellenére sem távoztál a csapattól az első Pérez-időszak kezdetén.  Azt mondtad: „maradok”, és végül kiharcoltad a helyedet.
Azért ez nem teljesen így volt. Amikor Pérez megnyerte a választást, senki sem jött oda hozzám azzal, hogy el kéne mennem. Inkább a sajtó kezdte el terjeszteni. Eleinte azt mondták, hogy nem szabad engem eladni, aztán meg úgy tartották, hogy a távozásom utat nyitna a Galaktikus korszakhoz. Azt hittem (miután az első ott töltött évemben megnyertük a BL-t), hogy majd valaki szólni fog nekem, hogy menjek el, bár a legkevésbé sem ezt érdemeltem, de valójában senki sem mondott nekem ilyet. Ez egybeesett Redondo távozásával, ami számomra nevetségesnek tűnt.

De Redondo tényleg elment…
Sajnos igen, szomorú eset volt az övé. Hihetetlen játékos volt, elképesztő évet produkált a BL-ben, az a meccs az Old Trafford-on… Amikor elment a klubtól, a térdproblémája miatt sokan elfeledkeztek arról, hogy mennyire jó játékos is volt ő, egy fenomén. Mindig úgy emlékszem a távozására, mint egy szomorú pillanatra a Real Madrid történetében.

Viszont neked sikerült ott maradnod, „túlélted” a Galaktikusokat, és a következő szezonod elképesztően sikerült, megnyertétek a bajonkságot is. Mennyire volt ebben szerepe Del Bosquének?
Tényleg nagyon jó évem volt akkor, és ez részben annak köszönhető, hogy Del Bosque megnyugtatott engem a híresztelésekkel kapcsolatban. Másrészt pedig a csapattársaim is támogattak, azt mondták, ne aggódjak, ez itt a Real Madrid, ahol egy pillanat alatt őrültek háza tud lenni, de majd egy hónap múlva lecsendesednek a dolgok. És valóban így történt. Azt mondtam a sajtónak, hogy ha azt akarják, hogy elmenjek, akkor közöljék velem szemtől szemben, de persze egyiküknek sem volt hozzá mersze. Lehet, hogy kicsit megijesztettem őket. Talán az volt az elképzelt forgatókönyv, hogy majd nehezen viselem ezeket a pletykákat, és emiatt saját elhatározásból megyek el. De persze én nem akartam máshova menni, úgyhogy nem hagytam ott a klubot.

McManaman

És a kövekező szezonod, a 2000/2001-es tényleg fantasztikus év volt számodra. Emlékszem, hogy Del Bosque ódákat zengett rólad a sajtóban: „Steve érti a legjobban, hogy mit akarok a játékunkban.” Nem tudom, hogy pontosan így mondta-e…
Az az év tényleg jól sikerült. Bár kiestünk a BL-ből, de néha egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy mind a két fő versenysorozatot megnyerd. De legalább megnyertük a bajnokságot, és nem is akárhogyan, hanem bravúrosan. Nem könnyű ám megnyerni a spanyol bajnokságot, az kell hozzá, amit már korábban is mondtam: egy összetartó csapat. Bár voltak köztünk klasszisok, mint például Figo, az erősségünk mégis magában a csapatban rejlett. A játékosok közül többen is voltak, akik 1998-ban és 2000-ben megnyerték a BL-t, ennek ellenére alázatosak maradtak, és minden meccsen arra törekedtek, hogy a legjobb formájukat hozzák a győzelem érdekében.

Egy másik nyilvánvaló ok, ami miatt az emberek szeretettel emlékeznek rád, a góljaid. Nem lőttél sokat, de a többségük szép és/vagy fontos gól volt, mint például a párizsi döntőben. Ráadásul te nem is csatár, hanem középpályás voltál…
A középpályán több poszton is játszottam, igazodtam a csapat igényeihez. Ha a Madridban vagy, akkor ott olyan sok kiválóság áll rendelkezésre, hogy számítasz arra, hogy ezt kell csinálnod. Tudod, hogy egyesek több gólt fognak szerezni, mint te, de nincs ebből probléma, hiszen azért vannak ott. A csapat sokkal fontosabb, mint maguk az egyének, akik alkotják. 

De a Párizsban lőtt gólod (akárcsak két évvel később a Barça ellen az elődöntőben szerzett gólod) nagyon fontos volt, és azt mégiscsak te lőtted Steve, ne szerénykedj.
(Nevet) Jó, ha már itt tartunk, akkor az a gól sokkal szebb volt, amit az Oviedónak lőttem a bajnokságban. Azt hiszem 4-0-ra nyertünk, vagy valami ilyesmi, de 15-0 is lehetett volna. A meccs előtt a pályán adták át Figónak az Aranylabdát, és ami utána következett, az a lehető legjobb folytatása volt egy ilyen emlékezetes pillanatnak. Nagyszerűen játszott a csapat.

Te az utolsó percekben álltál be játszani a kispadról, és akkor lőtted azt az elképesztő gólt. Hogyan emlékszel rá?
Szép kapura lövés volt, talán a legszebb, amit madridista éveim alatt lőttem. Nem a legfontosabb, de talán tényleg a legjobb az összes közül.

McManaman

Most eszembe jutott az a másik kivételes gól a Leeds ellen…
Igen, de akkor csak profitáltam a csapat káprázatos játékából. Mint már mondtam, megtiszteltetés volt ezekkel az emberekkel együtt játszani.

Egy ideig te voltál a legtöbb címet nyert angol játékos az Egyesült Királyságon kívül…
Az voltam, amíg Gareth Bale meg nem előzött. De mondjuk mivel ő walesi, még mindig én vagyok a legtöbb címet nyert angol játékos az Egyesült Királyságon kívül (nevet).

Igen, mivel Cardiffban élek, én is jól ismerem ezt az angol – walesi különbséget. Soha nem merném leírni, hogy Bale angol játékos, mert fontos a testi épségem.
(Nevet) Pontosan. Mivel sejtem, hogy az lesz következő kérdésed, hogy az angol játékosok miért nem annyira sikeresek a hazájukon kívül, már előre válaszolok rá. Szerintem ez csak egy mítosz. A Premier League-ben jól fizetnek, a kluboknak nagy létesítményeik vannak… Sok angol focista ezért nem megy külföldre, és néha azok, akik elmennek, nem készültek fel megfelelően egy ilyen váltásra. Gyakran nem a legjobban „exportálható” játékosainkat adtuk el külföldre. De ha elég jó vagy Angliában, akkor bármelyik más bajnokságban is jól fogsz szerepelni. Ha Harry Kane eligazolna egy másik európai klubhoz, ott is sikeres lenne. Ha Sterling elmenne játszani Spanyolországba, az is egy sikersztori lenne. Az a lényeg, hogy azoknak a játékosoknak, akik elhagyják Angliát, meglegyen az ehhez szükséges mentalitásuk. Mindössze annyi történik, hogy a legjobbak közül jópáran úgy döntenek, hogy itt maradnak Angliában, mert az életük nagyon kötődik a klubjukhoz és a városukhoz.

Említetted Kane-t, és azt mondtad, hogy sikeres lenne Spanyolországban is. Szerinted szeretne a Madridban játszani?
Biztosan nagy sikere lenne, de hogy őszinte legyek, én nem tudom elképzelni, hogy otthagyja a Tottenhamet. 

Bale-t is szóba hoztad. A spanyol sajtó nem igazán kedveli, és a madridisták sem közül szereti őt mindenki. Hogy látod a madridi teljesítményét az érkezése óta?
Szerintem Bale sikeres, de azt nem tudom, hogy milyen a viszonya a közönséggel és a sajtóval. Öt éve van már ott, ezt most a hatodik, és nekem úgy tűnik, hogy boldog és maradni akar.

McManaman

Ez lehetséges úgy, hogy ott van Zidane? Nem úgy tűnik, mintha olyan jól fejezték volna be a legutóbbi szezont. Lehet, hogy ő maradni szeretne, de nem biztos, hogy mindenki más is ezt akarja a klubnál.
A legőszintébb válasz erre az, hogy nem tudom. Annyit tudok, hogy Bale tényleg maradni akar. Ráadásul jól is keres Madridban, és nem minden klub tud ekkora fizetést adni. Ő maradni szeretne, de azt nem tudom, hogy mi tervez Zidane vagy Pérez.

Szerinted Zidane visszatérése jó hír? Elég pozitív volt a fogadtatása.
Abszolút. A távozása sokkolóan hatott, pláne úgy, hogy Ronaldo is akkoriban ment el, és nem volt senki, aki helyettesítse. Nem volt semmi értelme. De mivel visszatért, feltételezem, hogy garantálták neki a teljes irányítást, aminek így is kell lennie, ha te vagy a menedzser. Meg is érdemli, nem? Három Bl-győzelem két és fél év alatt nem semmi teljesítmény.

Mit gondolsz, Zidane vajon Ronaldo miatt távozott? Persze tudjuk, hogy ő előbb ment el, mint Cristiano, de lehet, hogy megérzett valamit előre?
Biztosan érzett valamit. Nem tudom, sejtette-e Ronaldo távozását és az ő pótolhatatlanságát. Ha sejtette, akkor valószínűleg jól tette, hogy lemondott, hiszen nyilvánvaló, hogy ha elmegy egy olyan csúcsteljesítményű játékos, mint Cristiano Ronaldo, és nem hozol senkit a helyére, akkor nehézségeid lesznek.

Nem tűnsz nagy Pérez-pártinak, Steve (nevetés).
(Nyomatékosan) Nem, nem, ez nem igaz. Én nagyon is támogatom őt. 4 BL-győzelem 5 év alatt, ebből 3 egymást követően, most pedig visszahozta Zizou-t. Már hogyne állnék egy olyan ember pártján, aki mindezt véghez vitte? Mindössze rámutatok azokra az okokra, amik miatt ez az év nem sikerült jól. Bárki számíthatott annak a következményeire, hogy Cristiano helyére nem érkezett senki. De egyébként nincs semmi bajom Pérezzel, mindig üdvözlöm, amikor arra járok. Florentino igazán sikeres ember, akárcsak a közeli munkatársai a klubnál.

Értem. Akkor ezt inkább építő jellegű kritikának szántad, nem?
Persze. Mindenki számára világosak az idei problémák okai, én csak rájuk mutattam. A múlt nyáron erősítettek a csapatnál, de nem eléggé. Mariano és Odriozola érkezése jól jött, de nem volt elég. A teljes csapatot frissíteni kell időnként, erre egyes kluboknál (mint például a Bayern vagy a Real) különösen nagy szükség van. Madridban újítottak, de nem eléggé. Akárcsak az életben, a futballban is szükség van új impulzusokra. Ráadásul több olyan játékos is van, aki már kezd lassan kiöregedni.

McManaman

A Liverpool megnyerheti a BL-t?
Természetesen, nagyon erős csapat. A még versenyben lévő négy angol csapat nem hiába jutott el a negyeddöntőig. 

Kíváncsi vagyok valamire. A bajnokcsapatok Európa-kupájának (ez volt a BL elődje) 81-es döntőjére szintén Párizsban került sor, a Liverpool és a Real játszott egymás ellen. Akkoriban még gyerek voltál, de emlékszel rá valamennyire?
Persze. Nemrég egy jótékonysági meccsen játszottam Kennedy-vel, aki a győztes gólt szerezte. Igazi megtiszteltetés volt.

Sajnálom, hogy most átterelem a szót a közelmúltra, de beszéljünk a legutóbbi BL-döntőről, pontosabban arról, ami Ramos és Salah között történt. Angliában sok ember biztosra veszi, hogy Ramos szándékosan szabálytalankodott, hogy Salah lesérüljön. Ezért szokták Ramost kifütyülni, ha a szigetországban játszik. 
Nekem nem tűnt szándékosnak. Ezt akkor is úgy gondoltam, és most is fenntartom. Szoktak ilyesmik történni a labdarúgásban, de ezeket magad mögött kell hagyni, és menni előre. Legalábbis nálam mindig is így volt, és így is lesz.

A Brexitről van valami mondanivalód? Sokszor kérdeznek róla téged?
(Nevet) Nem, soha nem szoktak, de inkább nem is mondok semmit, mert a jelenlegi helyzet egy vicc.

Tudod én is az Egyesült Királyságban élek, és bár nem vagyok angol, de követni szoktam a fejleményeket.
Én pedig egy olyan angol állampolgár vagyok, aki élt Spanyolországban, és imádta, úgyhogy jól megértjük egymást.


Hozzászólások

Tabella