Egytől egyig: Valencia – Real Madrid (2-1)

Amint az várható volt, nem volt sétagalopp a komoly veretlenségi sorozatot építő, az európai kupaindulásért hajtó denevérek ellen. Különösen, ha az ellenfeled sem taktikailag, sem motivációt tekintve nem ér fel hozzád. Így nem is lehetett más a vége, mint hazai ünneplés a meccs végeztével. Mi azért megpróbáljuk ezúttal is értékelni a látottakat egy tízes skálán, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Valencia (9)
Szinte tökéletes meccset tudtak le Marcelino fiai, és ebben semmi túlzás nincs. Az avatatlan szemnek is feltűnhetett mennyire fegyelmezetten és stabilan védekezték egész meccsen a 4-4-2-t, csupán adott zónákra koncentrálva, átadva egymásnak az éppen aktuális játékosokat. Így voltaképpen nem is sikerült akcióból feltörni a védelmüket, és pontrúgásból is csak akkor, amikor már minden mindegy volt. A veszélyes kontrák építgetése is teljesen tudatosan zajlott: labdaszerzés után vagy a szélső középpályás indítása, vagy valamelyik szélre kihúzódó támadóé (általában a mi bal oldalunkon nyargaltak végig). Az egyetlen hiba, hogy ezt a meccset nem tudták 3-4 góllal megnyerni, pedig a helyzetek, lehetőségek alapján abszolút benne lett volna a nagyobb arányú győzelem is. Őszintén szólva jobban örülnék, ha a Valencia el tudná csípni a negyedik helyet az Alavés vagy a Getafe helyett – több eséllyel indulnának utóbbi kettőnél a nemzetközi színtéren.

Real Madrid kezdőcsapat a Valencia ellen 2019.04.03.

Real Madrid (3)
Ötlettelen. Motiválatlan. Kiszámítható. Öreguras. Szervezetlen. Unalmas. Sablonos. Lehetne még halmozni a jelzőket, abból egész biztosan többet találnánk, mint veszélyes támadásból. Az ellenfél térfelén kézilabdaszerű körbeadogatások utáni kétségbeesett kísérlet vagy labdavesztés következett a mérkőzés nagy részében, talán a találkozó vége felé volt némi halvány pislákolás, de annál biztosan nem több. Védekezésben nagyjából pont a Valencia szöges ellentétét láttuk: a területek őrzésében semmi tudatosság, fegyelmezettség nem volt, így a hazaiak nagyon könnyen mozgattak ki a számukra kívánt helyekről embereket, hogy aztán a kimozduló madridi helyén vezessék tovább a támadást. Kontrákból még ennél is könnyebb dolguk volt az általában fennragadó Marcelo helyén számos ellentámadást vezettek végig – nem sok ellenállás kíséretében. A cserék hoztak némi új impulzust a játékba egyéni szinten, de ez nem tudta ellensúlyozni a rendszerszintű problémákat. Bár óva intenék mindenkit attól, hogy a szezon végének alakulásából nagy tanulságokat vonjon le (hiszen ez kvázi már a felkészülési időszak eleje), mégis, ennél azért illett volna többet mutatni.

Játékosok
A Real Madrid legjobbja – Keylor Navas (7)
Tulajdonképpen rajta múlt, hogy nem lett ebből minimum 4-1. Két nagy bravúrt is bemutatott, Soler helyzeténél szerintem már mindannyian gólt láttunk. Az első gólnál bár sokan szeretnék belelátni azt, hogy Navas hibázott, de Guedes gyönyörűen, erősen helyezte a sarokra a labdát, nem lehetett elérni.

Keylor Navas

Álvaro Odriozola (6,5)
Magasan a legjobb védőnk volt tegnap, és ha tegnap Lucas nem gondolta volna úgy, hogy egy félidő erejéig kivonja őt a játékból, talán még többet be tudott volna rakni a közösbe. Amikor elfutott, szépen váltogatta a második hullámba visszatett és a magasan beadott labdákat, védekezésben pedig sokkal stabilabb volt az ő oldala. A nagy baj az, hogy a veszélyes labdákra senki nem érkezett középen.

Sergio Ramos (4)
Nagyon kis ellenállást tudtunk mutatni hátul. Az első gólnál egyértelműen elővehető, mert nem tudta blokkolni Guedes lövését. A kontráknál is elég pocsékul helyezkedett, általában csak sodródott az eseményekkel. Az első félidőben komoly veszélyforrást jelentettek a keresztpasszai, vagy épp csak átfértek, vagy kontrázhatott belőlük a Valencia.

Raphael Varane (4)
Akárcsak kollégája, ő is sodródott az eseményekkel. Feltűnő volt, hogy mennyire könnyen meg lehetett zavarni egy kis letámadással, szinte semennyire nem vette ki a részét az építkezésből, és általában még a tiszta passzhelyzet mellett is hátraadta Navasnak. Érdemes megfigyelni Soler helyzeténél, hogy se a labdásra nem ment, se a bent helyezkedő passzsávját nem zárta (a témában érdemes Van Dijk legutóbbi 1v2-es produktumát fellapozni a videómegosztókon).

Marcelo (3)
Az bizonyára jól mutat, hogy neki volt a legtöbb lövése a mérkőzésen. De aki ebből azt vezeti le, hogy ő mennyire veszélyes volt, az nem ért ehhez a játékhoz, egy kicsit sem. Ugyanis a reménytelen vagdalkozást ne nevezzük már ígéretes próbálkozásnak. Ráadásul ha nem kapkod, egy-két helyzetben több is lett volna, például Asensióval simán lett volna egy kényszerítőre lehetőség a második félidőben. Hogy mennyire nem volt semmi ezekben a kísérletekben? Az öt lövésnek együtt volt az xG-je 0,14. Együtt. Emellett védekezésben szokás szerint óriási űrt hagyott maga mögött, amiket kedvükre futkároztak be a hazaiak. Szánalmas műesésével csak megkoronázni tudta az esti produktumot. Az Eibar ellen biztosan nem lesz ott az előbbiért jogosan kiosztott sárga miatt, így remélhetőleg Reguilón visszakerül a csapatba (bár félek, megragadni nem fog ott).

Casemiro (4)
Védekezésben semmi extra, mintha ott se lett volna, támadásban szinte kottára ugyanez. A hab a tortán, hogy Garay tükörsimán tudott felugrani mellette a második gólnál. Ja, volt egy lövése(?) is a találkozó vége felé, akárcsak Marcelo, reménytelen helyzetben, csúnyán fölé.

Casemiro

Toni Kroos (4,5)
Sokáig az ő felső sarokra tartó (egyébként annyira nem veszélyes) lövése jelentette a kísérleteink összességét. A támadások építésében abszolút hasznavehetetlen volt, semmi váratlan húzás vagy jó meglátás. Egy kulcspasszra futotta mindössze. Érdekes statisztikai adat az xGBuildup (ami azt jelöli, hogy a támadások építésében mennyire vett részt adott játékos, leszámítva a kulcspasszokat, lövéseket), ami Toni esetében 0,03 lett, azaz három századnyi xG-vel kecsegtetett az összes olyan építkezés, amiben ő is benne volt. Ez mondjuk Kondogbiánál 1,01 volt.

Luka Modrić (5)
Vergődött ő is, de egyrészt még mindig tőle érkezett középpályáról a legtöbb veszély, másrészt komoly őrizetet is kapott végig. A szépítést jelentő szöglet is tőle érkezett be Benzema buksijára. De összességében az ő lábán is érezhető volt a bilincs, amelyet a Valencia fegyelmezett taktikája kötött a lábakra.

Lucas Vázquez (3,5)
Szinte teljesen haszontalan volt elöl. Odriozola nagyjából olyan minimum öt teljesen felesleges ígéretes elfutást hajtott végre úgy, hogy labdát sem kapott tőle. Egyéni megoldásaiban szintén nem volt köszönet, általában labdavesztéssel zárultak, többször még a labdát sem sikerült átvennie.

Marco Asensio (4,5)
Valamennyivel hasznosabb volt mint Lucas, többször próbált behúzódni középre és ott kérni a labdákat, bár Marcelóval itt is látványosan döcögött az összhang, csakúgy, mint a másik oldalon. Ki gondolta volna a szezon elején, hogy a bal oldalt optimálisan Viniciusszal és Reguilónnal lehet majd elképzelni. Pedig ez a helyzet.

Asensio

Karim Benzema (6)
Újabb csalódást tudok csak okozni a Rúgjunk Bele Benzemába Fan Klub számára. Egy támadónak társak nélkül ugyanis meg van kötve a keze. A francia nem igazán kapott semmilyen minőségi labdát, az egyetlen értékelhető összjátékát Asensio adta haza. Ha visszalépett labdáért, megkapta, továbbította, elmozgott, de az akció nem tudott fejlődni. A végén csak összejött neki egy szögletből befejelt gól, ami a 15. volt a szezonban a ligában. Bár sokan előszeretettel (és meglehetősen együgyűen) harsogják, hogy Ronaldo ötven gólját bizony Benzemának kéne pótolnia, ezek az emberek tíz éve nem néznek Real-meccseket (csak látnak maximum). Kérdem én: Benzema hibája, hogy a többiekben semmi veszély nincs? Hogy Ramos harmadik a házi góllövőlistán pl.? Nevetséges. Semmi panasz nem lehet a munkájára, a legtöbbet hozta ki az egészből (és ez még akkor is megállt volna, ha nem szerez szépítő gólt).

Cserejátékosok
Isco (6)
Jól szállt be a meccsbe, valamivel agresszívabb lett a csapat a beállásával.

Gareth Bale (6)
Bár szkeptikusan fogadtam a cserét, rá is elmondható az, ami Iscóra.

Mariano (3)
Garay mellőle indult a második gól előtt a szögletnél, óriási helyzetét pedig csúnyán elpuskázta a másik kapu előtt.

Edzői értékelés
Zinédine Zidane (4)
Nehéz nagyon modtanság Zidane-t értékelni, hiszen nem tudhatjuk, hogy melyik döntése miért születik a nyár szempontjából. Az biztos, hogy Marcelo szerepeltetése egyre nehezebben védhető, és az is nagy hiba, hogy Ceballos (aki középen tudott volna a lendületes játékával problémákat okozni) végül nem állhatott be. Taktikailag sajnos simán fölénk nőtt a Valencia. Az, hogy ezeknek a meccseknek mi volt a valódi értelme Zidane szemszögéből, csupán nyár végén fog kiderülni. Addig próbáljuk meg ezeket a találkozókat a helyükön kezelni.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…