Casemiro: Zizou valójában sosem ment el, hiszen mély nyomokat hagyott bennünk

Az öltöző egyik legtekintélyesebb játékosa a MARCA-nak adott hosszabb interjút. Az interjút készítő újságíró elmondása szerint minden hallgató figyelemmel kíséri a brazilt, amikor megszólal, és nem volt ez másképp az interjú során sem.

Emlékszel az első madridi napodra?
Az emberek nem ismertek. Mindössze egy vagy két újságíró várt rám a reptéren. A klub munkatársainak egyike értem jött és elvitt egy hotelba, ami közel volt a Santiago Bernabéuhoz. Emlékszem arra, hogy akkoriban mi volt az álmom. Reggel 6-kor landoltam Madridban, de már edzenem kellett. A jó és a rosszabb időszakokban is az első napomra gondolok, megpróbálom nem elfelejteni, hogy honnan is indultam, honnan jöttem, és hogy milyen álmaim voltak azelőtt, hogy Madridba érkeztem.

Hat évvel később, azaz ma már kezdőjátékos vagy a Real Madridban. Hittél benne, hogy sikerülhet?
Az ember mindig álmodozik, így minden játékos is, ám nem minden álom válik valóra. Én most minden egyes nap az álmaimban élek.

José Mourinho 2013-ban mindent megváltoztatott, amikor lehetőséget adott a bemutatkozásra?
Nagyon jó érzés visszagondolni arra a mérkőzésre, valamint az előtte lévő időszakra is. Úgy volt, hogy a csapattal fogok utazni, de nem gondoltam volna, hogy pályára is léphetek. Abban reménykedtem, hogy juthat nekem néhány perc. Egy nappal korábban viszont José behívott az irodájába. Leültem, majd megkérdezte, hogy látom-e a falon lévő táblát. A kezdőcsapat volt rajta, benne a nevemmel. Elmondta, hogy játszani fogok. A beszélgetésünk közben nagyon sok jót mondott rólam és a játékomról, amivel óriási önbizalmat adott. Úgy mentem ki a pályára, mintha én lettem volna a világ legjobb középpályása. Ennek köszönhető, hogy jól sikerült a meccsem.

Milyen következtetéseket vonsz le a csapat nehéz idényéről?
Nem vagyunk jó helyzetben, de mindig azt mondom, hogy a Real Madrid vissza fog térni. Így is lesz. Nem nyalogatjuk a sebeinket, készen állunk a visszatérésre.

Meglep, hogy az emberek egy éra végéről beszélnek és változásért kiáltanak?
Az emberek azt mondanak, amit csak akarnak. Három, zsinórban megnyert BL-trófeát követően a csapat dicséretet érdemel, a Bernabéu pedig mellettünk áll.

Mit gondolsz, tudnád javítani a keret minőségét és jobb játékosokat igazolni a mostaniaknál?
Nézd, megpróbálom összegezni. A kapusaink lenyűgözőek. A jobbhátvédünk a világ három legjobbja között van a posztján. A középhát-duónk szintén két játékos a világ három legjobb védője közül, míg a balhátvédünk a világ legjobbja. Lukita szintén a világ legjobbja, és ott van mellette Toni, valamint Casemiro. Karim nagyon látványos idényt fut, az eddigi legjobb madridi idényét. Gareth rengeteg trófeához segített minket. Aztán ott van Vinícius, Asensio, Isco és Odriozola is… Nagyszerű játékosaink vannak. A probléma, hogy idén nem tudtunk megfelelni a várakozásoknak.

De mi volt a gond, ami miatt a csapat ily módon esett el?
Azok estek el, akik négy BL-címet nyertek az elmúlt öt évben. Ha nyerünk, együtt nyerünk, ha veszítünk, akkor együtt veszítünk. Idén mindannyian elestünk. Tudjuk, hogy ez a szezon nem volt jó a klub számára, hiszen a Real Madridnál mindig a győzelem az elvárás.

Miért annyira nehéz a csapat számára a La Ligában való versenyfutás?
Két évvel ezelőtt megnyertük a bajnokságot Zizouval. Sokféleképpen lehet látni a dolgokat. Elmondhatjuk azt is, hogy négy BL-címet nyertünk az elmúlt öt év során. Tudjuk, hogy a Bajnokok Ligája különleges sorozat a klub számára, ezért élünk, és ezért van 13 győzelmünk. Ugyanakkor a Real Madrid 33-szoros bajnoknak is mondhatja magát. Vannak más csapatok is, akik szintén bajnokok szeretnének lenni, ez nem könnyíti meg a dolgunkat. A szezonok kezdetekor mindig azt tűzzük ki célul, hogy megnyerünk mindent, de sajnos az elmúlt években csak egyetlen bajnoki címet sikerült elhódítanunk.

Magányosnak éreztétek magatokat Zidane nélkül? Meg tudott birkózni a csapat a távozásával?
Az edzőnk a klub ikonja. Nemcsak játékosként, hanem edzőként is. Zizou bebizonyította, hogy ő több mint egy edző. A csapat számára ő mindvégig itt volt, hiszen velünk hagyta a stílusát. Nyilvánvaló, hogy ő is együtt szenvedett velünk az idény során, ezért is tért vissza.

Milyen érzés volt látni őt újra Valdebebasban? Mit közvetít a játékosok irányába?
Ahogy mondtam, Zizou sosem távozott, mély nyomokat hagyott bennünk. Szeretetet közvetít, és teljesen normálisan tért vissza. Ő még most is ugyanaz az ember, aki mindig is volt.

Biztos vagy benne, hogy újra képes lesz bajnokot csinálni belőletek?
Ő az egyik kulcs a sikerekhez és a trófeákhoz, ezt bizonyította az elmúlt évek során. Vele a fedélzeten biztos, hogy trófeákért harcolunk majd.

Zidane leghűségesebb katonájának tartod magad?
Nem csak Zidane-ra igaz ez. Solari, Lopetegui, Benítez és Ancelotti katonája is voltam… számomra kulcsfontosságú, hogy az edző katonája legyek. Én vagyok a katonájuk, így mindent megteszek értük.

Nincsenek hírek a szerződéshosszabbításodról. A jelenlegi kontaktusod 2021 júniusában jár le. Vannak már egyeztetések?
(Mosolyog) Addig leszek itt, ameddig a klub úgy szeretné, és ameddig én is erre vágyom. Mindig volt egyfajta hűség a klub és köztem. Ha egy játékos itt akar lenni, és a klubnak sincsenek más tervei, addig minden egyszerű és közösen folytathatjuk a jövőt.

Zavar, hogy kemény játékosnak tartanak?
Semmi sem zavar. Ilyen vagyok, így fogok játszani, mivel ha így játszatnak Madridban, akkor nincs szükség változtatásra. Sosem fogok változni.

Mit gondolsz, lehetett volna gyengédebb Cristiano a klubhoz és a társaihoz a távozását követően?
Mindenki azt mond, amit szeretne. Cristiano egy legenda, aki mindig beleadott mindent a győzelemért Madridban, ám ezentúl már nem lesz velünk. Tiszteljük őt.

Hogyan értékelnéd a saját szezonodat?
Furcsa, de a Real Madrid mindig visszatér. Még van előttünk tíz bajnoki, amiket meg akarunk nyerni, aztán a következő idényben visszatérünk.

Mi a legfurcsább dolog, amit Militão kérdezett tőled a Real Madridról?
Kérdezett néhány egyszerű, normális dolgot, például, hogy hol lenne jó laknia, de fejben ő még nincs Madridban, jelenleg csak a Portóra koncentrál. Ettől függetlenül a Real Madrid egy nagyszerű játékost igazolt személyében.

Idegessé válsz, amikor Zidane-nal beszélsz? Vinícius beszélt erről a minap…
Úgy nőttem fel, hogy Zidane játékát néztem. Ő volt a példaképem. Ez nem arról szól, hogy ideges lennék, de óriási tiszteletet érzek. Nagyszerű taktikus, és egészen elképesztő játékos volt.

Ami Viníciust illeti, milyennek látod őt? És mit gondolsz Rodrygóról?
Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a klubnak, hiszen ilyen tehetséges játékosokat igazol, akik hosszú-hosszú éveken át Madridban lehetnek. Vinícius személyében van egy 18 éves varázslónk. Már megmutatta, hogy milyen nagyszerű játékos. Nem szokványos és normális dolog, hogy ennyire fiatalon ilyen sikeres valaki – fenomenális. Hamarosan a gólokat is szállítani fogja. Nem gondoltuk, hogy ennyire gyorsan fog fejlődni. Túlteljesítette a várakozásokat. Mindig meghallgatja, amit mondunk neki. Rodrygo szintén nagyszerű igazolás a jövőt tekintve.

Te is taníthatod Viníciust a gólszerzésre, hiszen ez az idény nem sikerült rosszul számodra ebben a tekintetben.
Ezt a feladatot meghagynám Benzemának vagy Bale-nek (nevet). Tudom, hogy mi a dolgom, nyilvánvalóan nem az, hogy tanítsam a játékosokat a gólszerzésre. Vinícius nagyon látványos játékos, aki sok örömöt tartogat a Real Madrid számára.

Elkerülhetetlen, hogy Neymarról kérdezzünk. Minden egyes átigazolási szezonban felmerül a neve a Real Madrid kapcsán.
Tisztelem a klubját és Neymart is. Nem gondolom, hogy itt az ideje és helye egy olyan játékosról beszélni, aki nem a Real Madridhoz tartozik. Ha Neymar csatlakozni akar hozzánk, akkor tennie kell érte, jeleznie kell. Nagyszerű játékos egy nagyszerű klubban, tisztelnünk kell mindkét felet.

Mit gondolsz arról, amikor egy olyan játékos, mint Modrić, azt mondja, hogy vannak játékosok, akik nem feleltek meg az elvárásoknak?
Mindent azt mond, amit szeretne. Én sokkal inkább vagyok amellett, hogy ha veszítünk, akkor együtt veszítünk, csakúgy, mint a győzelmek esetén, akkor is csapatként győzünk. Természetes, hogy vannak időszakok, amikor valakinek jobban megy a játék, míg valakinek kevésbé. A győzelmeket azonban együttes munkával érjük el. Amikor megnyerjük a Bajnokok Ligáját, akkor mindenki boldog, egy vereség esetén viszont mindenki mérges. Most mind mérgesek vagyunk. Lukita egy született győztes, ezért mondta, amit mondott.

Isco, Marcelo, Odriozola, Keylor, Vinícius. Igazságtalanok voltak velük ebben az idényben? Nem volt megfelelő az öltözői légkör?
Minden edzőnek megvannak a saját módszerei. Ha nem játszol, akkor dolgoznod kell és türelmesnek kell lenned. Mindannyian fontosak vagyunk. Amikor Llorente játszott helyettem, örültem a játékának. Ha nyerünk, együtt nyerünk. Egy csapat vagyunk.

Úgy érezted, hogy Llorente átveheti a helyed? Milyen a vele folytatott verseny?
Ugyanolyan beállítottságú, mint én. Volt néhány nagyon jó meccse, nagyszerű játékos. Sosem gondoltam úgy, hogy megkérdőjelezhetetlen kezdőjátékos vagyok, ezért is próbálok minden meccs előtt harcolni a helyemért.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK