Fatális bírói tévedés a kupadöntőn, majd országos botrány

Ami a magyar médiából kimaradt. Nyugodtan, objektíven kijelenthetjük, hogy a Real Madrid egy katasztrofális bírói hiba miatt veszítette el a két nappal ezelőtti kosárlabda-kupadöntőt. Az eset nemcsak a médiában, hanem szakmai körökben is hatalmas port kavart, nem beszélve a királyi gárda felháborodásáról.

2019. február 17-én került megrendezésre a kosárlabda-Király-kupa fináléja, ahol a két spanyolországi gigász, a Real Madrid és a Barcelona csapott össze. Ez a két együttes a kosaras mezőnyből is kiemelkedik, a rivalizálás ugyanolyan totális, mint a futball világában. Mint ismert, a találkozót végül 94–93 arányban a Barcelona nyerte. Ám ez a meccs nem a győzelem ténye, hanem annak hogyanja miatt marad emlékezetes.

A rendes játékidő 77–77-es állással ért véget, így ötperces hosszabbítás következett. Negyven másodperccel a vége előtt a Barça vezetett öt ponttal, ám Randolph triplájának és Caroll 2+1-ének köszönhetően a blancók kerültek előnybe. Úgy tűnt, semmi sem állhat a végső siker útjába. Ha egy ponttal is, de meglesz. Aztán minden megváltozott. Az utolsó támadásnál Randolph blokkal hárította Tomić dobási kísérletét, ám ezt a mozdulatot szabályellesnek ítélte meg a játékvezetői hármas, így a Barcelona megkapta a kosárért járó két pontot, az egypontos előnyből pedig egypontos hátrány lett. A meccsből pedig már egyetlen másodperc sem volt vissza.

De hogy is zajlott mindez? Igen, a kosárlabdában is létezik már a videóbíró-asszisztens posztja, így igénybe lehet venni a VAR-rendszer szolgáltatásait. A játékvezetők is megtették ezt, és a felvételek megtekintése után kimondták a szabálytalanságot. A probléma csak az, hogy a képekből TELJESEN egyértelműen kivehető, hogy nem volt szabálytalan a blokkolás.

Az erre vonatkozó szabálykönyvi részlet azt mondja ki, hogy addig szabályos blokkolni, amíg a labda el nem éri a palánkot. A játékvezetők azonban nem vették észre – ellentétben többmillió tévénézővel és többek között a mérkőzést élőben közvetítő katalán rádióállomás, a RAC1 kommentátoraival –, hogy labda előbb hozzáért a gyűrűhöz, így a szabályok értelmében ekkor már teljesen mindegy, hogy mikor ér a palánkhoz, vagy hogy hozzáér-e egyáltalán. De mivel ezt nem látták a bírók, Randolph pedig a labdát a palánk ellen nyomva blokkolt, így mozdulatát „illegálisnak” nyilvánították. Az eset mindenki számára egyértelmű volt. A Real Madrid játékosai dühösek voltak, tehetetlennek érezték magukat, egyesek pedig hangot is adtak ennek. A csapat kapitánya, Reyes veszítette el a leginkább a fejét: „Ez egy kibaszott rablás, hadd tudja meg mindenki. Egy rablás, és ez már így megy két éve.”

A játékvezetői munkát bíráló nyilatkozataik miatt a liga visszavonta Facundo Campazzo és az említett Felipe Reyes szövetségi licencét, kvázi játékengedélyét. Ez természetesen nem örökre szól, de a két kosárlabdázó többmeccses eltiltásra vagy komoly pénzbírságra számíthat. A kapitány egyébként arra utalt az elmúlt két év felemlegetésével, hogy a tavalyi kupadöntőben is egy hasonlóan fatális bírói tévedés miatt szenvedett vereséget a Real Madrid. Akkor egy nyilvánvaló faultot (utolsó pillanatos dobásnál labda helyett kezet talált a blokkolási kísérlet) ítélt szabályosnak a bírói hármas. A két döntőbeli hiba összevágva megtekinthető ezen a linken, a klub jóvoltából.

Másnap az ACB (azaz a liga) és az AEBA (a spanyol kosárlabda-játékvezetők szakszervezete) is hivatalos közleményt adott ki az üggyel kapcsolatosan, ekkor lényegében már az egész ország erről beszélt. Utóbbi közlemény elismeri a hibát, ígéretet tesz a sportág technikai támogatásának folyamatos fejlődésére és fejlesztésére, továbbá részletesen kifejti, hogy habár tökéletesen megbíznak a licencelt játékvezetőik tudásában, mindenhol előfordulhatnak emberi mulasztások. Az ACB közleménye is hasonló szövegezésű.

Tegnap este a klub is megszólalt

„Az ACB és az AEBA tegnapi szavaira reagálván, minden tisztelettel a tegnapi Király-kupa-döntőben történtek felé, a Real Madrid el szeretné mondani, hogy a dolog komolyságát figyelembe véve mindkét közlemény szomorúan gyenge magyarázatot tartalmaz.

A Real Madrid természetesen megérti, hogy bármelyik sportágban előfordulhatnak emberi hibák, de világos választ követel azzal kapcsolatban, hogy mi történt azzal a játékakcióval, amit azonnal visszanézett a játékvezetői hármas, akiknek a döntése meglepő ellentétben áll a szabálykönyvvel, annak ellenére, hogy a rendelkezésükre álltak a felvételek, ahogy a világon mindenki más rendelkezésére is.

A Real Madrid határozottan kiáll a technikai támogatás létjogosultsága, az igazság és az átláthatóság mellett, emiatt pedig nem képes megérteni a három bíró szabályalkalmazását a finálénak ebben a mindent eldöntő pillanatában, a felvételek rendelkezésre állása mellett.

Annak fényében, hogy a két közlemény nem tartalmaz konkrét válaszokat erre az érthetetlen játékvezetői döntésre, a Real Madrid tovább fogja vizsgálni a lehetséges lépéseket a történtek hihetetlenül nagy jelentőségét tekintve.”

De a dolog nem állt meg ennyinél, ugyanis az is kiderült, hogy a játékvezetők az elérhető tizenegy kamerafelvétel közül csak hármat néztek vissza.

Tegnap, azaz hétfő este az igen rangos Libertad Digital sportrovatának főszerkesztője, Vicente Azpitarte arról adott hírt az esRadio egyik műsorában, hogy a Real Madrid ultimátumot adott a ligának: vagy közzétesznek egy újabb közleményt, ahol explicit elismerik a hibájukat, s bocsánatot kérnek, vagy a klub nemes egyszerűséggel otthagyja a spanyol bajnokságot. Állítólag már meg is bíztak egy jogi szakértőkből álló csapatot, hogy vizsgálják meg ennek a lehetőségét, de a vezetőség először még ki fogja kérni a pártoló tagok véleményét is.

A hírt később az AS és az El Mundo is megerősítette, tulajdonképpen készpénznek vehetjük. A bajnokság elhagyásával természetesen sem a kupában, sem a szuperkupán nem indulhatna a Madrid, ám az Euroligát illetően megoszlanak a vélemények. Az Euroliga a legjelentősebb európai kosárlabda-versenysorozat, bizonyos szempontból a Bajnokok Ligájához hasonlítható. A szabálykönyvükben található 5.3-as bekezdésben csak arról írnak, hogy az Euroliga Részvényeseinek Végrehajtó Bizottsága megadhatja a licencet egy klubnak, ha azt az akarata ellenére kizárják a nemzeti bajnokságából, de mivel itt nem erről van szó, sportjogi szempontból egyelőre csak találgatni lehet.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK