Egytől egyig: Real Madrid – Girona (1-2)

Alapvetően van valami gond ezekkel a korai meccsekkel, az ember sokkal nehezebben hangolódik rá a déli, mint az eszi kezdésre. Talán így van ez a játékosokkal is, kiknek második félidei álomba szenderülése újabb három pont előnyt jelent a Barcelona számára. Az elmúlt hetek eufóriáját követően most újra a silány valóságban találtuk magunkat. De nem is szaporítom a szót, jöjjön az értékelés…

Csapatok

Real Madrid (5)
Jól kezdtek a srácok, az első félidőben nem sok területet és levegőt hagytak a vendégeknek, de a vezetés birtokában nagyot fordult a világ Solari fiaival a második játékrészben. Olyannyira sikerült belealudni a meccsbe, hogy a Girona szépen lassan átvette az irányítást, diktálta a meccs iramát, majd előbb az egyenlítést, később pedig a vezetést is megszerezte. Mindeközben a hazaiak teljesen enerváltnak tűntek, nem sikerült újra felpörögniük, aminek egy kínos vereség lett a vége. A kapott gólokhoz, valamint a vendégek által kialakított helyzetekhez egyéni és csapatszinten is nagy hibák kellettek, ám a felelősség ezúttal nemcsak a játékosoké, hanem az edzőé is. A felelőtlenségnek pedig rendkívül nagy ára van: a Barcelona így 9 ponttal vezeti a bajnokságot, ráadásul az Atlético Madrid is visszaszerezte második pozícióját. Kár érte.

Girona (6)
A tavaly egy darabig még az Európa-liga indulásért küzdő együttes most a 15. helyen tanyázik, a legutóbbi 10 mérkőzésükből 6-ot elveszítettek, és mindössze csak 1-et tudtak megnyerni. Igen, a mait. Játékuk közel sem volt rendben az első félidőben, a szünet után pedig szinte semmin sem változtattak, egyszerűen csak kihasználták a hazaiak hibáit. Két agilis, gólérzékeny játékosuknak, Stuaninak és Portunak, valamint a remekül játszó Lozanónak köszönhetően több veszélyes helyzetet is ki tudtak alakítani a Real Madrid egyéni, illetve kollektív hibáiból, és a második félidő képét és helyzeteit látva akár fölényesebb győzelmet is arathattak volna.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Thibaut Courtois (7)
Nehéz választani, hiszen igazán kiugró teljesítmény nem volt hazai oldalon, Courtois viszont több bravúrral járult hozzá ahhoz, hogy ne legyen nagyobb arányú, még csúfosabb vereség a vége – és ezt még akkor is el kell fogadni, ha jobb híján jelenleg ő az új Benzema, akibe még akkor is bele lehet rúgni, ha épp jól teljesít. Voltak persze helyzetek, amikor ő sem tudott segíteni, de összességében jól védett. A második találat előtt az első kapura tartó lövést bravúrral védte, és nagyon közel járt ahhoz, hogy az újabb kísérletet is hárítsa néhány másodperc leforgása alatt, pedig a védőktől semmilyen segítséget sem kapott. Az már csak hab a tortán, hogy a második félidőben ő járt a legközelebb a gólhoz a madridiak közül… Hogy ezen sírjak vagy nevessek-e, azt még nem tudom.

Álvaro Odriozola (4)
Nem ez volt az ifjú spanyol legjobb meccse. A vele kapcsolatos pozitívumok ma kimerülnek annyiban, hogy sokat futott. A támadásokat nem tudta hatékonya támogatni, hátul pedig többször is megverték a vendégek támadói egy-egy fejpárbaj során, vagy megelőzték, így kialakítva helyzetet. A második gól előtt is ő veszített labdát kritikus helyen és helyzetben, bár mentségére szólhat, hogy Varane igen kellemetlen helyzetbe hozta őt egy rövid passzal.

Raphaël Varane (5)
Továbbra is ingadozó a francia teljesítménye, akinek bár voltak jó megmozdulásai – főleg fejpárbajok során –, nagy szerepet vállalt a Girona vezető találatában. Érthetetlen, hogy miért választotta a kockázatos passz lehetőségét, Odriozolát ugyanis három gironai vette körbe. Ilyen helyzetben még az is jobb lett volna, ha vaktában előre vágja a játékszert. Sajnos nem ez történt.

Sergio Ramos (6)
Ismét a védelem legjobbja volt, ám közel sem volt annyi szerencséje, mint jó megmozdulása. Egyrészt az ő kezezése ért büntetőt a Gironának, másrészt egy ollózós mozdulat eredményezte „veszélyes játék” miatt még a második sárgáját is megkapta – véleményem szerint túl szigorú ítéletet követően. Egyébként sem értettem soha ezt a szabályt: ha ugyanilyen helyzetben, ugyanilyen körülmények között Ramos eltalálja a labdát, ami végül a hálóban köt ki, akkor szabályos gólként megadja a játékvezetői gárda, Ramos pedig a mennybe megy, pedig az ellenfélhez pontosan ugyanennyire lett volna közel a lába. Értelmetlen. Azt meg csak halkan jegyezném meg, hogy előtte Casemirót lerántották – ugyanilyen szituáció miatt tegnap a VAR használatát követően tizenegyes következett egy másik Liga-meccsen, itt még a VAR-t sem használták… Szép nagy kitérőt tettem… A lényeg, hogy a miért ezúttal sem érdekel senkit, mivel Ramos, a HENTES megszerezte 20. piros lapját a bajnokságban… Erre eddig sosem volt példa, ez még senkinek sem sikerült. Mondjuk nem is sokan tudhatnak a hátuk mögött ennyi meccset a ligában.

Marcelo (3,5)
Az első félidőt követően azt jegyeztem fel magamnak, hogy Marcelo nem jó, de legalább nem lóg ki lefelé a csapatból. Na, a második játékrészben már kilógott, mi több, vastagon benne volt a második kapott gólban, hiszen ő maradt le Porturól a kipattanót követően. Fájó ezt mondani, de a brazil jelenleg tényleg nem üti meg a megkövetelt szintet, és ennek oka egyértelműen látszik: erőnlétileg messze elmarad a többiektől. Jól kivehető volt, hogy Marcika már a 15. perc környékén teljesen le volt főve, és kapkodott a levegő után, mi több, a mérkőzés során nem futott 8 kilométert sem. Egy szélső hátvédről beszélünk, aki ingázik a sajátjától az ellenfél kapujáig. Voltak éledezésre utaló jelek, de ez még mindig kevés. Pedig mekkora szükség lenne most egy csúcsformában lévő Marcelóra…

Casemiro (7)
Courtois mellett ő volt a másik jelöltem a csapat legjobbja címre, ám végül a belga irányába billent a mérleg, a már leírt okok miatt. Azt viszont mindenképp el kell mondani, hogy Casemirónak nagyon jót tett Marcos Llorente, valamint a spanyol kiváló formája. A brazil látványosan összekapta magát, motivált, és sokkal összeszedettebb a játéka – nem is kell mondani, ma is ő szerezte a legtöbb labdát. A rögzített szituációkban pedig évről évre egyre jobban teljesít, rendkívül sokat fejlődött a játéka ebben a tekintetben. Ezen javulásnak ma a csapat egyetlen gólja volt az eredménye.  

Toni Kroos (6,5)
Toni is a jobbak táborát erősítette, pedig a legtöbb ízben csak a pontrúgások alkalmával kaptuk fel a fejünket a nevére. Igen ám, de ma meglehetősen veszélyesen tekerte középre a bogyót, Casemiro találata is az ő beadásából született. Így nem meglepő statisztika, hogy övé volt a legtöbb kulcspassz – 12 beadásából 7 érkezett veszélyesen a kapu elé.

Dani Ceballos (5)
Látszólag nem tudott megfelelően felpörögni a korai időpontban megrendezett mérkőzésre, több ízben a vendégek középpályásaival sem tudta tartani a ritmust. Mindez leginkább abban mutatkozott meg, hogy az egyébként sem gyors játékos most még önmagához képest is lassúnak tűnt sokszor. Átadásai egyébként rendben voltak, de semmilyen pluszt nem tudott hozzátenni a csapat játékához.

Lucas Vázquez (5)
Rögtön a mérkőzés elején volt egy nagyon szép megmozdulása, káprázatosan került helyzetbe, ám nem sikerült gólt lőnie. Azt követően leginkább csak a munkamoráljára kaphattuk fel a fejünket: Lucas dolgozott, futott, de a támadójátéka nem vitte igazán előre a csapatot.

Marco Asensio (5)
Jól szállt be az Ajax elleni mérkőzésen, így a kezdőcsapatba való nevezését követően hasonló dolgokat vártam tőle – igaz, ehhez nem a vonal mellé ragasztott szélsőként kellett volna futballoznia. Kevés szabadságot kapott a pályán, így leginkább a bal oldalról befelé törve, vagy beadásokkal próbálta feltörni a védelem alkotta falat, több-kevesebb sikerrel. Ennél azért sokkal többre képes.

Karim Benzema (5)
Az elmúlt hetek húzóembere semmi extrát nem mutatott ma – amire azért valljuk be, lassan lehetett is számítani. Szinte állandóan kezdő, szinte minden meccset végigjátszik, így a fáradtsággal is küzdve nehéz tartani a csúcsteljesítményt. Nem teljesen értettem, hogy ma miért nem lehetett pihentetni, ráfért volna.

Cserejátékosok

Vinícius Jr. (5,5)
Lendületesen szállt be, érződött, hogy többet tud adni a támadójátékhoz, mint a kezdőcsapatban pályára lépő trió. És bizony, ha tudna finomítani a lövőtechnikáján, akkor akár pontot, vagy pontokat is szerezhetett volna a csapatnak.  

Gareth Bale (3)
Mostanában leginkább egy mindent elnyelő, nagyon mély kút képét festi a pályán. Közel fél óra a semmiért.

Mariano (-)
Véleményem szerint rendkívül kevés játékidőt kapott, sokkal korábban is érkezhetett volna a fáradt Benzema helyére. Csapkodott most is a labdákért, mint az első osztályban rendkívül lelkesen jelentkező kisdiákok, de nagyon kevés alkalommal jutott el hozzá a bogyó.

Edzői teljesítmény

Santiago Solari (2)
Ezt a vereséget sokkal inkább írnám az ő számlájára, mint a játékosokéra. Hogy miért? Mondom is. Egyrészt nem értem, hogy mi történik Marcelóval az edzéseken, és hogy miért nem sikerül javítani a brazil erőnléti állapotát. Ebben azért nem csak a játékos a hibás. Másrészt pedig bemutatta, hogy miként lehet a leghatékonyabban tökön lőni saját magunkat. A kezdőcsapatába nem nagyon kötnék bele, megpróbált néhány helyen rotálni, Benzema játszatásával viszont nem értek egyet. Azt követően pedig, 1-1-es állásnál szépen taktikázta el magát a cserékkel. Lényegében teljesen megbontotta az amúgy sem pengeéles középpályát Ceballos lecserélésével, előre pedig egymás nyakába aggatott négy támadót. Ennek annyi lett az eredménye, hogy a vendégek még simábban tudtak kontrákat építeni. Mindemellett a motiváció szintjével sem voltam maradéktalanul elégedett, a srácok látszólag nem égtek a kellő hőfokon. 1-2-es állásnál érezhető volt, hogy ez nem az a meccs, amit megfordíthatnak a játékosok. Ilyenkor azért hiányzik a Zizou-féle, mentálisan bivalyerős gárda, ami zseniális fordításainak köszönhetően is nyerhetett bajnokságot majd’ két évvel ezelőtt.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…