Courtois: Két kiváló mérkőzést fogunk látni

A Real Madrid belga hálóőre, Thibaut Courtois az UEFA újságírójának nyilatkozott az Ajax elleni párharc előtt.

A Real Madrid dominálja a Bajnokok Ligáját. Mit gondolsz, mi tesz egy klubot ennyire sikeressé ebben a versenysorozatban?
Ez az első évem itt, így én magam sem tudom még megmondani. Egyrészt ott a játékosok minősége, másrészt a csapat, ami mindig kiválóan koncentrál a céljai elérésére. Ha ez épp a BL, akkor a csapat képes megnyerni. Ez is hozzá tartozik a Real Madridhoz, ezért is gondolom, hogy ez a világ legjobb klubja.

Mit gondolsz az Ajax elleni párharcról?
Remek csapatuk van, tapasztalt és fiatal tehetséges játékosok megfelelő elegye, akik kiváló futballt játszanak. Nyílt küzdelem lesz, mivel szeretik játszani a futballt, nem fognak betömörülni a saját térfelükre. Nem csak a védekezéssel foglalkoznak majd, két jó meccset fogunk látni. Remélhetőleg mi jövünk ki győztesen a párharcból. Koncentrálnunk kell, jó védekezést kell bemutatnunk és ha lehetőségünk adódik, azt ki kell használnunk.

Milyen érzés a Real Madrid kapusának lenni?
Mindig a kapus az utolsó ember, aki megpróbál megakadályozni egy gólt, hatalmas a nyomás, mivel nincs helye a legapróbb hibának sem. Ha egy kapus hibázik, abból általában gól születik. Mindig nagy a nyomás, a Real Madridnál sincs ez másképp. Nem gondolom, hogy ez kapunként változna. Tudod, hogy a világ legjobb, legnagyobb klubjában vagy, és rengeteg ember követi a Real Madrid meccseit. Tudod, hogy több millió szempár követi a történéseket, de ettől még nem lesz más a Real Madrid, a Chelsea vagy másik csapat kapuját védeni.

Courtois

Hogy írnád le a klub filozófiáját?
A Real Madrid egy győztes csapat, azért vagy itt, hogy segítsd a klubot és hozzátegyél valamit a történelméhez, trófeákat nyerj. Minden nap ezért harcolunk.

Általában hogyan készült egy BL-meccsre?
Ugyanúgy, ahogy a többi mérkőzésre. Videókat nézek az ellenfél támadásairól, tizenegyeseiről, szabálytalanságairól, egy kicsit a csatárok befejezéseiről. Mindegy, hogy a BL-ről, bajnokságról vagy kupáról van szó. Belgaként néha nézek holland televíziós csatornákat, ők pedig egy ideje már foglalkoznak velünk, a játékunkkal és az Ajax lehetőségeivel. Kemény csapat, de reméljük, hogy továbbjutunk.

A Real Madrid általában az ellenfél térfelén játszik, sokat van nála a labda. Milyen a te szereped, tekintettel arra, hogy nagyjából háromszor-négyszer kell nagyon koncentráltnak lenned, amikor az ellenfél veszélyezteti a kapudat?
Végig figyelned kell. Amikor támadunk, akkor nagyon fontos, hogy készenlétben légy, hiszen a csapat magasan játszik, úgyhogy neked is kijjebb kell jönnöd a kapudból. Valamennyit játszanod kell a pálya ezen részén is. Erre jó példa a Roma elleni idegenbeli meccs, ahol kétszer-háromszor is elhagytam a tizenhatost, hogy megakadályozzak egy kontrát. Ezekre a dolgokra nagyon figyelni kell, ezért kell fenntartani a koncentrációt.

Ki volt a legkeményebb támadó, akivel a BL-ben találkoztál?
A BL-ben, ahol mindig top játékosokkal találkozol, rengeteg kiváló csatár van. Mindig készen kell állnod, mivel az, hogy valaki nem a legnagyobb név, nem jelenti azt, hogy nem tud beakasztani egy nagy lövést a felső sarokba.

Karriered ideje alatt megváltozott a kapusok szerepe. Most már technikásnak kell lenni, jól kell bánni a labdával. Mit gondolsz erről?
Az elmúlt tíz évben egyre többet várnak el az új generációs kapusoktól, jól kell bánni a labdával, be kell játszani a területet… 20 éve nem ez volt a helyzet. Amikor gyerekként a Genk együttesénél voltam, már kérték, hogy használjuk a lábainkat, úgyhogy én ebben nőttem fel. A szereped attól is függ, hogy melyik csapatban vagy, és attól is, hogy hosszú kirúgásokat várnak el tőled vagy rövid passzokat. A mai kapusok szerepe jóval több annál, hogy kívül tartsák a labdát a hálójukon. Be kell játszani a területet, használni kell a lábad, a védők és közötted lévő területet is be kell védeni, azokkal a labdákkal is tudni kell mit kezdeni, amik oda érkeznek.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK