Solari: A futball mindig megadja az esélyt, hogy újra álmodhass

  • Gy. András
  • Feb. 11, 2019, 5:31 p.m.
Santiago Solari az UEFA BL-magazinjának adott interjút, melyben beszélt a közelgő, Ajax elleni párharcról, a Real Madridról és futballról.

Klubja 13 európai kupát nyert. Milyen szintű felelősséggel jár ez az örökség?
Ez az örökség nem egy kihívás, hanem inkább hatalmas büszkeség, mindannyian részesei vagyunk a klub múltjának és jelenének. Szeretnénk tovább építeni a jövőt, mivel bár a klub mindig büszkén tekint a múltjára, a jövőre is nagy hangsúlyt fektet.

Az aktuális BL-sorozat vonatkozásában milyenre értékelné a Real Madrid csoportkörét?
Mindig nehéz. Gyakran vannak meglepetések a BL csoportkörében. Ahhoz, hogy csoportelsők legyünk, két mérkőzést kellett megnyernünk, és a Roma és a Plzeň ellen is remekül teljesítettünk idegenben.

Egy olyan Ajax ellen lépnek majd pályára, amelynek a múlt század közepe óta meghatározott stílusa van. Mindig így játszottak és támogatták a fiatal játékosokat. Milyennek látja a párharcot?
Az Ajax jól ismert a fiatalokkal végzett munkájáról, a fiatal tehetségek iránti elkötelezettségéről és támadó futballjáról. Most is így működnek, egy olyan csapattal, amely már tavaly is megmutatta, hogy versenyképes, és amely most is az. Nehéz párharc lesz, mint a BL-ben mindegyik.

Solari

Mit kell tennie a Real Madridnak, hogy bejusson a negyeddöntőbe?
Fel kell nőnünk a történelmünkhöz.

Beszéljünk a futballfilozófiájáról. Milyen ember ön edzőként?
Először is a labdarúgás álmokat és illúziót generál. A legmagasabb szinten játszani a gyerekek álma. Ha pedig ezt eléred, akkor a bajnoki cím, a Bajnokok Ligája vagy a klubvilágbajnokság megnyerése lép elő. És ez a szurkolók álma is. Néha ezek nem válnak valóra. A futball pedig arra késztet, hogy újra kezdd, állj fel, szedd össze magad. De mindig megadja az esélyt, hogy újra álmodhass.

A futball megközelítése szempontjából volt edző, játékos, esetleg többen is, akik inspirálták? Kit követett?
A sportnak vannak kulcsfontosságú értékei: alázat, áldozatkészség, összetartás. Alázat, mert mindig két lábbal a földön kell maradnod. Teljesen mindegy, hogy mit értél el egy klubnál vagy a magánéletedben, mindig tisztelned kell az ellenfelet, magadért, a fejlődést eredményező elvégzett napi munkáért. Pontosan ez az áldozatkészség: a napi munka, ami az alázattal kezdődik.  Az összetartás, csapategység pedig azért is fontos, mert a labdarúgás a tehetségről is szól. De ezt a tehetséget mindig a csapat szolgálatába kell állítanod. Ezek egy sportoló kulcsfontosságú értékei.

Mit ad a csapatnak motiváció terén? Hogy biztosítja, hogy mindig a legjobbat hozzák ki magukból?
A labdarúgás és a versengés szeretetével. Ebben a konkrét esetben a Real Madrid szeretetével, ami a mi saját klubunk.

Solari

Minden edző másképp kezeli a játékosokat a pálya széléről. Néhányan fütyülnek, van, aki tapsol vagy kiabál… Önnek van valamilyen saját módszere?
Ezt nagyon sokféleképpen meg lehet tenni, és mindegyik megállja a helyét. Ahány helyzet, annyi megközelítés. Úgy hiszem, hogy a legfontosabb mindig az, hogy példát mutass.

Játékosként mi volt a legerősebb motiváció és a legnagyobb kihívás az ön számára?
Azok a játékosok, akik elérték ezt a szintet, akik a Real Madridban játszanak, magukban hordozzák a motivációt. Ez hozzá tartozik. Minden meccset meg akarnak nyerni, ehhez nem kell már sokat hozzátenni. Mindannyian pontosan tudják, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy segítsék a csapatot.

És végül, mi jut eszébe, ha a sorozatban negyedik BL-cím megnyeréséről beszélnek az emberek, mint a Real Madrid aktuális kihívása?
Az, hogy a Real Madrid számára semmi sem lehetetlen.


Hozzászólások

Tabella