Seedorf: Zidane távozása nagyobb hatással volt a csapatra, mint Cristianóé

A Real Madrid és az Ajax korábbi középpályásával a MARCA készített interjút a két csapat BL-párharca előtt.

Két korábbi csapatod, az Ajax és a Real Madrid találkozik egymással a Bajnokok Ligájában. Szerinted ki a párharc esélyese?

A Real Madrid, hiszen ők a címvédői a sorozatnak, ráadásul jelentős tapasztalattal rendelkeznek a Bajnokok Ligájában. Ez nem azt jelenti, hogy egészen biztosan ők nyernek majd, de a Real Madrid mindig különleges csapat Európa legnagyobb sorozatában. 

Mindkét csapattal megnyerted a sorozatot. Melyik a leszebb emléked az 1995-ös és 1998-as kiírásból? 

19 évesen emelhettem magasba az első BL-trófeámat, csodálatos volt. A mérkőzés után ott álltam gyerekkori példaképemmel, Frank Rijkaarddal, interjút készítettem vele, mivel ő akkor fejezte be a pályafutását, az enyém pedig csak akkor kezdődött. Aztán jött az ünneplés, emberek millióival Amszterdamban. Azon a héten egyáltalán nem aludtam. A Real Madriddal nyert cím szintén hihetetlen volt. Azt a csapatot győzelemre igazán kiéhezett játékosok alkották, akik óriási motivációval rendelkeztek. 32 év után került vissza a trófea Madridba.

Spanyolországban a legtöbben De Jonggal és De Ligttel azonosítják a jelenlegi Ajaxot, de minden bizonnyal a csapat ennél sokkal többről szól. 

Ziyech, Dolberg, Tadić és Huntelaar szintén nagoyn fontos játékosok. A Real Madrid egy olyan csapattal találkozhat, amely évek óta nem jutott be a kieséses szakaszba. Az Ajaxnál hisznek abban, hogy képesek legyőzni a Real Madridot, többek között azért is, mert ellenfelük évek óta a csúcson van, és talán kevésbé motivált már. 

Amikor megnyerted a Hetediket 1998-ban, a blancók szintén nem teljesítettek jól a bajnokságban. Mit gondolsz, képes lehet ez a csapat arra, hogy megnyerje zsinórban negyedik BL-címét? 

Minden lehetséges. Nem lenne könnyű, de lehetséges, a Real Madrid mindig képes lehet rá. 

1998 óta a Real Madrid 7 BL-címet zsebelt be, de minden Amszterdamban, a Zinédine Zidane fémjelezte Juventus ellen kezdődött. Mennyire vagy büszke arra, hogy te is részese lehettél a kezdetnek? 

Büszke vagyok, hogy ilyen fontos szerepet tölthettem be a Real Madrindál, örömmel tölt el, hogy ott lehettem annál a fordulópontnál, ami újra Európa trónjára emelte a klubot megannyi sikertelen évet követően. Különösen fontos tény ez, ha figyelembe vesszük, hogy mi minden történt azt követően, mennyi trófea került azóta a vitrinbe. Egészen különleges érzés. A klub rengeteget erősödött, mióta eljöttem a csapattól. A Real Madrid ma már a pályán kívül is igazi óriás. Ami engem illet, örülök, hogy láthatom ezt a fejlődést. 

Mit gondolsz, miért ennyire nehéz a Real Madrid számára a Barcelona elleni versengés a bajnokságban? 

Egy olyan idény után, mint a tavalyi, nem egyszerű megtalálni a megfelelő egyensúlyt. A szezon második felében nyilvánvalóan lesznek észrevehető jelei a fejlődésnek, ráadásul Solari is egyre régebb óta van a játékosokkal. Az idény kezdetén nagyon nagy volt a nyomás, a változásoknak mindig megvan a következménye. A csapat viszont még mindig rendkívül versenyképes.

Egy edző szemével nézve, mit gondolsz, más csapat lett a Real Madrid Cristiano Ronaldo nélkül? Kevésbé versenyképesek? 

Cristiano olyan volt Madridban, mint egy király, aki folyamatosan gólokat garantált a csapatnak. Ha még mindig a csapatban lenne, a többiek sokkal több önbizalommal rendelkeznének, ugyanakkor nem gondolom, hogy az eredmények sokkal másabbak lennének. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy Zidane távozása nagyobb hatással volt a csapatra, hiszen a munkamódszerek megváltoztak. Teljesen mindegy, hogy ki helyettesitette volna, különleges módszerekre lett volna szüksége ahhoz, hogy azonnali sikereket érjen el. 

Ha döntened kellene, hogy ki a jobb, Messit vagy Cristianót mondanád? 

Mindketten domináltak a maguk módján a futball világában az elmúlt évtized során. Messinek megvan a maga játékstílusa, míg Ronaldo egy ettől teljesen eltérő stílust képvisel. Mindketten döntő jelentőségűek a mai napig, kivételes bajnokok. 

Szerinted ki nyeri a Bajnokok Ligája idei kiírását? 

Ez egy különleges idény, de talán még korai lenne megmondani, hogy ki nyerhet a végén. Lehet, hogy egy olyan csapat, amelyik nem tündökölt az ősz folyamán, pusztítóvá válik tavasszal. Figyelembe kell venni továbbá az elmúlt években szerzett tapasztalatot, ez alapján a Liverpool is az esélyesek közé tartozik. Annak ellenére, hogy nem voltak kiemelkedően jók a csoportkörben, nagyszerűen teljesítenek a Premier League-ben. A Juventus szintén elérheti a döntőt, de hosszú az a lista, amely az ehhez legyőzendő csapatokat tartalmazza. Ott az Atlético Madrid, a PSG, a Bayern, a Barcelona, a Manchester City… közülük bárki harcolhat a BL-címért. 

Mi a véleményed a Solari által végzett munkáról? 

Szerencsés, hiszen már a kinevezése előtt találkozhatott a legtöbb játékosával, így tisztelet övezi. Ő egy jó ember, habár nem ismerem az edzői módszereit. Úgy vélem, azt teszi, amit jelenleg kell, menedzsel egy fiatalok és idősebb játékosok alkotta csoportot. Még nincs ott túl régóta ahhoz, hogy megítéljük, mi mindent vitt véghez ezidáig. Az idény végéig meglátjuk majd, hogy miként fejlődik a csapata. 

Kívülről szemlélve hogyan látod az olyan érzékeny problémák kezelését, mint amilyen az Iscóé is? 

Mindig nehéz kívülről megmondani, hogy pontosan mi történik az öltözőn belül. Isco minden bizonnyal egy nagyon fontos játékos. Ő olyan típusú labdarúgó, akinek lenne helye a csapatomban, ha én edzeném. Ugyanakkor minden fontos játékos átmegy nehéz időszakokon is, ilyenkor az edző dolga, hogy segítsen a mentális és fizikai újjáépülésben. Solari nem őrült, nem hagy ki egyetlen játékost sem ok nélkül a csapatából. 

Minden idők egyik legjobb középpályásaként tartanak számon, de sosem nyerted meg az Aranylabdát. Modrić győzelme a poszt fontosságának is az elismerése? 

Nem volt szerencsém ilyen szintű egyéni címeket nyerni, de Modrić bizonyította, hogy rendkívül fontos játékos a klubja és a hazája számára is. Ő egy intelligens, kiegyensúlyozott játékos, de nincs értelme összehasonlításokat készíteni a jelenlegi és az elmúlt időszakok között. Különböző érákban játszó különböző játékosokról van szó, de a futball jelenje miatt az elismerés megérdemelt volt. Gratulálok neki, remélem, hogy ér még el nagyszerű dolgokat a pályafutása során. 

Több gigantikus klubban is játszottál. Hol volt a legnagyobb a nyomás? 

Sosem érzékeltem a kintről érkező nyomást, amikor a pályán voltam. Ez volt az egyik legnagyobb erősségem. Mindig rengeteget követeltem saját magamtól, de sosem figyeltem arra, hogy mások mit várnak tőlem. Nagyon önkritikus voltam, a többiek szavait mindig csak motivációként használtam. Ugyanakkor, ha mondanom kell egy csapatot, akkor a Real Madridot mondanám, a nyomás ott volt a legnagyobb.

Ronaldo távozásával egy kiegyensúlyozottabb Madridot látunk, melynél a játékosok között megoszlik az irányítás. Mit gondolsz, tényleg ez a helyzet? 

A Real Madridnál minden egyes játékos fontos, de a különbséget a csapat teremti meg. A siker az egész csapat játékának, valamint az egyének hozzáadott értékének köszönhető. Ha a csapat által teremtett megfelelő körülmények nem teljesülnek, akkor egyetlen játékos képtelen lesz megteremteni a különbséget. Amíg Ronaldo ott volt, a Real Madrid addig sem csak róla szólt. A legnagyobb csapatok nem egyetlen játékos teljesítményétől függnek. 

Szóba hoztak a Real Madrid edzői pozícióját illetően a nyár folyamán. Mi történt? 

A Real Madridra otthonomként tekintek, és ha őszinte akarok lenni, el is vállaltam volna a munkát. Voltak tárgyalások, de végül egy másik irány valósult meg. Fiatal vagyok, remélem, hogy egy nap visszatérhetek Madridba. 

Mit jelentene számodra a Real Madrid irányítása? 

Szeretnék hazatérni. Hasonló érzés volt, amikor kineveztek a Milan edzőjeként. 

Jó érzéseket hagytál a spanyol emberekben. Szívesen térnél vissza Spanyolországba? 

A La Liga a világ egyik legjobb bajnoksága, szóval igen. Nyitott vagyok a lehetőségre.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK