Casillas: El tudnék képzelni egy El Clásico BL-döntőt

Iker Casillas sorozatban 20. BL-szezonját játssza, a Real Madriddal 2000-ben, 2002-ben és 2014-ben győztesként zárta a tornát. Az UEFA.com újságírója beszélgetett a Porto jelenlegi hálóőrével erről a nagyszerű karrierről.

Az élet a Portónál
„Ennek a kétszeres BL-győztes (egyszer a régi formátumban, egyszer a jelenlegiben), történelmi klubnak a részét képezi a sárkány szimbólum. Manapság ezt a klubot hívom otthonomnak, és ez nagyon jó érzés. Rengeteg pozitív dolgot tudnék elmondani az FC Portóról.”

„Ez egy más bajnokság, de az érkezésem pillanatától kezdve befogadtak, engem pedig boldoggá tesz, hogy ilyen sok nagyszerű pillanaton osztozhattam velük. Portugália északi részén már a gyerekek számára is csak a Porto, a Porto és a Porto létezik. Mintha beléjük lenne nevelve.”

Iker Casillas

100 BL-szereplés
„Sosem gondoltam volna, hogy le fogok játszani 100 BL-meccset. Most, hogy ennek tudatában tekintek vissza, egy kicsit ijesztőnek érzem ezt a számot, hiszen ez rengeteg mérkőzést jelent, számtalan pillanatot. Nehéz elérni ezt a számot, de leginkább arra vagyok rendkívül büszke, hogy háromszor is megnyertem ezt a címet és sikerült ilyen sokáig a BL-ben maradnom.”

A 2002-es döntő összefoglalóját nézve
„Ez egy jó sztori, 1997-et írtunk, épp tervezés órán voltam. A Real Madridról beszélgettünk, arról, hogy abban az időszakban hogy megy nekik. Úgy emlékszem, hogy november vége volt, a Real pedig szenvedett a bajnokságban. Talán a harmadik vagy a negyedik helyen álltak, rossz eredményeket értek el, de a BL-ben jól mentek a dolgok. Fontos meccs előtt álltak, a Rosenborg ellen kellett játszani Norvégiában.”

„Ebben a pillanatban lépett be az iskolaigazgató az osztályba. Mindenki tudta, hogy a Real Madrid utánpótlásában játszottam. Úgy szoktunk beszélgetni vele is a Real Madridról, mint a barátaimmal. Azt mondta: „Iker, kijönnél egy pillanatra?”

„Persze”, mondtam. Amikor kimentem, azt mondta: „Jobb, ha most azonnal beülsz egy taxiba és elindulsz a reptérre, mert a Real Madrid épp most hívta fel édesanyádat, aki az imént telefonált. Sietned kell, Norvégiába mész.”

Iker Casillas

„Olyan volt, mintha nyertem volna a lottón. Nagyon jól emlékszem erre a pillanatra. 16 éves voltam. Eljöttem a suliból, hazamentem, átöltöztem, beültem egy taxiba, irány a Barajas, ahol ott volt az összes sztár. Gyerekként úgy gondolod, hogy ilyen nem történhet meg.”

„Az osztályból, Julio barátom mellől egyszer csak Fernando Morientes, Clarence Seedorf, Fernando Sanz, Predrag Mijatović, Davor Šuker és Raúl González asztalánál találtam magam. Egyszerűen varázslatos volt, mindig emlékezni fogok erre.”

Csereként beállni a 2002-es döntőben
„Nem készültem arra, hogy beállok. Mindig rövidujjúban játszottam, mivel kényelmesebb volt és szabadabbnak éreztem magam benne, nem voltam felkészülve. Szóval eljött a pillanat, amikor be kellett állnom a sérült César Sánchez helyére. A padról kellett beállnom, nem volt nálam rövidujjú, meg voltam zavarodva és ideges voltam, mert nem szeretek így beállni, különösen egy döntőben nem, úgyhogy le kellett vágnom a mezem ujját. Javier Miñano, a Real Madrid erőnléti edzője segített, miközben Del Bosque utasításokat adott a meccsel kapcsolatban.”

„Végül volt szerencsénk megnyerni a meccset, ami a második BL-győzelmem volt, egy olyan Bayer Leverkusen ellen, ami egyre jobban játszott. Az emberek azt mondták, hogy a Bayer nem tűnt nagyszerű csapatnak, de egy olyan együttesről beszélünk, ahol akkor például Michael Ballack vagy Yildiray Baştürk futballozott, akik csodás játékosok voltak. Kiejtették többek között a Manchester Unitedet, a Juventust. Örömmel tekintek vissza erre a napra, ahol még csak 20 éves voltam.”

„Minden nagyon gyorsan történt, az egész annyira szokatlan volt. Szerintem az volt az első alkalom, hogy egy BL-döntőben kapuscserére volt szükség.”

Iker Casillas

A Real Madrid – Barcelona rivalizálásról
„Játékosként minden egyes Clásico alkalmával érettebbé válsz. Ez a világ legélesebb rivalizálása. Persze vannak más derbik is a világon, de ha a Madrid–Barçáról van szó, akkor mindig a legmagasabb szintről beszélünk, hiszen az elmúlt időszakban a világ legjobbjai ezekben a csapatokban futballoztak.”

„Eddig még nem láthattunk Madrid–Barcelona BL-döntőt, de úgy gondolom, hogy erre még nem is állunk készen. Más sorozatokban éltünk már át hasonlót, például a Libertadores-kupában, de egy BL-döntő a Real Madrid és a Barcelona között nagyon erős lenne.”

„Láthattunk már Real Madrid – Atlético Madrid finálét. El tudnék képzelni egy Clásicót is, mint döntő, ez nagyon kemény meccs lenne, de biztosan fogunk látni még ilyet.”

Forrás: UEFA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Manchester City elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára. A keret Kapusok: Lunin, Kepa,…