Egytől egyig: Real Madrid – Deportivo Alavés (3-0)

A szerdai El Clásico előtt a Real Madridnak még a bajnokságban kellett helytállnia a jelenleg 7. helyen álló Deportivo Alavés vendéglátójaként. A győzelem egyértelműen elvárás volt, a Barcelona és az Atletico Madrid pontvesztéseivel faraghatott hátrányából a Real Madrid. Lássuk tehát a szokásos értékelést, hagyományosan csak szubjektív módon.

Csapatok

Real Madrid (9)
Nagyon sokáig féltem attól, hogy a meccs le nem zárása végül vesztett pontokban bosszulja meg magát, aztán a találkozó vége felé minden kérdést eldöntött a Real Madrid. Szervezetten és magabiztosan játszott Solari csapata, támadásban kellően kreatív, míg védekezésben megfelelőképp határozott volt. A védelem vezére egyértelműen a tanári gúnyát felöltő Sergio Ramos volt, míg támadásban Vinícius és Benzema szállította a veszélyt az Alavés kapuja elé. A mérkőzést teljes egészében sikerült uralni, 71 százalékos labdabirtoklás mellé 22 kapura lövés jutott, míg az ellenfél jobbára csak Odriozola oldalán tudott csupán veszélyt jelenteni a madridi kapura.  A hazaiak fölénye egyértelműen megmutatkozik az xG számokban is (2,84 – 0,74), vagyis a minőségi helyzetek kialakítása ezúttal sem okozott gondot. Magabiztos győzelmet aratott a királyi gárda, de a neheze csak ezután jön: szerdán egy barcelonai látogatás, míg hétvégén a madridi derbi vár Benzemáékra. 

Deportivo Alavés (3)
Nem igazán találták a játékukat, leginkább kontrák révén tudtak kibontakozni valamennyire a felfutó Odriozola helyén, ahol Jony próbálta sebességből megverni így Nachót, több-kevesebb sikerrel. Alapvetően nincsenek jó formában, 22 rúgott góljuk a ligában mindössze a 17. helyre lenne elegendő, ők viszont jelenleg a 7. helyen tanyáznak. Sokáig belátható közelségben volt számukra a pontszerzés, a meccs végére azonban elfáradtak, valamint a kitámadó szélső védőket Vinícius és Odriozola vezérletével könnyedén kontrázta le a Real Madrid, így végül sima vereséget szenvedtek a Santiago Bernabéuban.

Játékosok

A meccs embere  Vinícius Junior (9)
Nagyjából 3 ember versenyzett nálam ezért a címért, azonban a brazil volt a leginkább befolyásoló tényező a mérkőzésen. Folyamatos veszélyt jelentett a bal oldalon, ő próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel, de jeleskedett a többiek kiszolgálásában is – nem egyszer hozta már-már kihagyhatatlan helyzetbe társait. Az első gól előtt nagyon fontos passzt adott Reguilónnak, amiből aztán a spanyol centerezését követően Benzema talált Pacheco hálójába. Az már egyáltalán nem meglepő, hogy ő próbálkozott a legtöbb cselkísérlettel, de ezek nagy része sikeres is volt, aminek köszönhetően továbbra is elengedhetetlen lendületet visz a támadójátékba. A kezdőből már nagyon nehéz lenne kihagyni, egyértelműen feldobta a csapat játékát, a kérdés már csak az, mire lesz képes a most következő fontos mérkőzéseken.

Thibaut Courtois (6,5)
Kapott gól nélkül hozta le a meccset a belga, sok dolga azonban nem volt, az ellenfél mindössze 1 alkalommal találta el kapuját. Az ő magasságával az ötösön belülre érkező labdákat játszi könnyedséggel kellene lehúzni/kiütni, ilyen tekintetben ezúttal nem volt eléggé határozott, de alapvetően jó teljesítményt nyújtott. 

Álvaro Odriozola (8)
Csapata egyik legjobbja volt a fiatal baszk balhátvéd, bár a meccs kezdeti szakaszában még nehezen vette fel a ritmust. Ezúttal inkább támadó teljesítményéről kell beszélni, ugyanis rendszeres felfutásaival alapjaiban teremtette meg a lehetőséget az Alavésnek, hogy az ő oldalán vezessen támadásokat. Ezt alapvetően nehéz a szemére vetni, ugyanis a jobb oldali támadójáték alapvetően az ő felfutásaira volt alapozva, amit tökéletesen el is végzett. Gólpassza mellé azért több sikeres szerelést is bemutatott, végigrobotolta a meccset az oldalvonal mellett. 

Nacho (7)
Alapvetően jól helyettesítette az eltiltott Varane-t. 2 tisztázásához 2 sikeres szerelés is párosult, 3 labdaszerzése több alkalommal a legjobb pillanatban jött. Fontos szerepe volt abban, hogy meglegyen a megfelelő lefedettség a madridi térfélen, főként Odriozola folyamatos felfutásai miatt, határozott teljesítmény volt ezúttal is a saját nevelésű hátvédtől.

Sergio Ramos (7,5)
Ilyen kapitányra és vezérre van szüksége a Realnak, védekezésben szinte hibátlanul teljesített, de az ellenfél térfelére érve most is megmutatta, hogy védő létére elképesztően lát a pályán. A csapatban Modric után neki volt a legtöbb hosszú labdája, de a legtöbb sikeres passz is az ő nevéhez fűződik Ceballosszal holtversenyben, miközben védekező feladatait is határozottan, de fegyelmezetten látta el. 

Sergi Reguilón (7)
Egyre jobban élvezi Solari bizalmát, ráadásul rendkívül érett játékot mutat folyamatosan. Támadásban kevésbé kreatív, mint Marcelo, mozgásával viszont alapjában megteremti a veszélyt, jól látszott ez gólpasszánál is, valamint volt egy nagyon veszélyes lövése is a mérkőzés első felében. Végig higgadt tudott maradni, több tisztázás és blokkolt lövés is fűződik a nevéhez, megbízható játékkal rukkol elő hétről hétre.

Casemiro (7,5)
Jól melegített a Barcelona elleni összecsapásra, ugyanis ott valószínűleg az egyik legfontosabb szerep fog rá hárulni. Jól zárt a védelem előtt, több nagyon fontos labdaszerzése is volt a középpályán, a csapatban ő mutatta be a legtöbb sikeres szerelést (5). Több alkalommal is jól szervezte a játékot, hosszú labdái egy kivételével mind célt találtak. 

Luka Modrić (7)
Luka ezúttal nem nyújtott igazán látványos futballt, de jól jellemzi a teljesítményét, hogy így is ő adta a legtöbb kulcspasszt (5) a meccsen. Több alkalommal volt pontatlan a horvát, némely esetben kissé lassúnak tűnt a támadások során, amit jól mutat, hogy 3 labdát adott el, miközben átlagosan nagyjából 1 alkalommal szórja el a játékszert az idei szezonban. Párharcainak nagy részét elvesztette, de inkább most legyen egy – magához képest – gyengébb teljesítmény, mint majd a Barcelona vagy Atlético Madrid ellen, ahol már mindenképp a legjobb Modrićra lesz szüksége Solarinak. 

Dani Ceballos (7)
A Kroos-szerepet felöltve a legpontosabban (95 %) passzoló volt a pályán, miközben ő is tömte kulcspasszokkal a társakat. Kroos pihentetése és sérülései miatt idén több lehetőséget kap, amit szinte minden alkalommal jó játékkal hálál meg. Kovačić távozása után nem gondoltam, hogy lesz még egy ilyen jó cseréje a középpályás sornak, Ceballos viszont nem okoz csalódást. 

Gareth Bale (4)
Azt hiszem, túlzás nélkül állíthatom, hogy a csapat leggyengébb játékosa volt. A meccs elején teljesen eltűnt, nem igazán volt játékban, lecseréléséig nem sok változott e tekintetben, még annak ellenére sem, hogy a második játékrész elején mutatott némi életjelet magáról. Két kapura lövése és egy kulcspassza még így is volt, de alapvetően a kezdők közül a legpontatlanabbul passzoló játékos volt, több alkalommal is pár méteres, egyszerű passzok sem jöttek össze neki. Nem tudom eldönteni, hogy arra várjak, hogy formába lendüljön, vagy nála ez lesz a sztenderd, mindenesetre még bízom benne, hogy jobb teljesítménnyel rukkol majd elő a következő meccseken. 

Karim Benzema (7)
Ma is sokat dolgozott, rengeteget jött vissza a pálya középső tartományába labdáért, Viníciusszal pedig nagyon jól játszott össze több alkalommal. Nagyon fontos gólt szerzett, aminek köszönhetően valamelyest megnyugodott a Real. Több veszélyes lövéssel is próbálkozott, egyértelműen látszik, hogy megjött az önbizalma, találata pedig már a 10. volt az idei bajnokságban. 

Cserejátékosok

Marco Asensio (7)
Hosszú sérülésből tért vissza a fiatal spanyol, nagyjából fél órát kapott Solaritól. Ez idő alatt egy kulcspassz és egy gólpassz is felkerült a neve mellé, de alapjába véve jól illeszkedett a játékba. 

Mariano Díaz (6)
Végre láthattuk őt is a pályán, látványos és nagyon fontos gólt szerzett egyből. Az utóbbi hetek, hónapok nehézségei után kellett neki ez nagyon, játéka kissé kapkodó volt, nem igazán találta a jó megoldásokat, de ez egyértelműen a hosszú kihagyás számlájára írható. 

Isco (–)
Pár percet kapott Solaritól, viszont ennyi idő alatt is bizonyította, hogy ott lapul még benne egy csipet zsenialitás. Odriozolának adott parádés passza után Mariano szerzett gólt, jó lenne, ha nem csak egy-egy momentumokban vállalna szerepet az egyes mérkőzéseken. 

Edzői teljesítmény

Santiago Solari (8)
Továbbra is mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül szavaz bizalmat Reguilónnak Marcelo helyett, kíváncsi leszek, hogy a Clásicón is ez lesz-e a helyzet. Ezúttal is jól használta a fiatalokat, Odriozola ma is brillírozott, bár védekezésben kevésbé fegyelmezett mivolta valószínűleg Carvajal mögé sorolja majd a fontos meccseken, Vinícius megint csapata legjobbja volt, de a visszatérő Gareth Bale is a kezdőben kapott lehetőséget. Jól használta ki cserelehetőségeit, gyakorlatilag mindhárom beálló játékos fontos szerepet játszott egy-egy gólban. Egyértelműen sikerült rendbe rakni a támadójátékot, bár az igazán vízválasztó mérkőzések még csak azután jönnek. A következő 1 hónap alapjaiban meghatározhatja az ő sorsát és a szezon végkimenetelét is, március ötödikéig az Ajax elleni BL-összecsapás, a madridi derbi, valamint 3 El Clásicó vár a csapatra. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…