Karim Benzema bombaformában

Az AS öt pontban szedte össze, hogy mi állhat Karim Benzema kiváló formája mögött.

A francia csatár az Espanyol elleni duplájával már 15 gólnál tart a szezonban, és a korábbiakhoz képest egy teljesen más játékos benyomását kelti. Benzema ismét mosollyal az arcán lép pályára, amely kiváló hír a Real Madrid számára. A futballista az idei szezonban mintha újjászületett volna: maga mögött hagyta a néha apatikusnak látszó viselkedését, amely a múltban ahhoz vezetett, hogy fagyossá vált a viszonya a klub szurkolóival. Jelenleg pedig a védjegyének számító összjátékban való részvétele mellett vezérszerepet is betölt a pályán, valamint a gólokat is szállítja. Végre eljutott arra a szintre, hogy semmilyen szempontból nem érheti kritika a teljesítményét. 

Vezérszerep Cristiano Ronaldo távozását követően
A többség arra számított, hogy Gareth Bale fogja betölteni a portugál játékos Juventushoz való távozása következtében keletkezett űrt, de végül Benzema volt az, aki a madridi támadógépezet élére állt. Már Cristiano Ronaldóval is kifejezetten hatékony duót alkottak, de azáltal, hogy már nem kell a volt szupersztár csapattárs alá dolgoznia, még otthonosabban mozog a csatársorban.

Benzema és Cristiano

Julen Lopetegui – aki már 10 éve is javasolta a szerződtetését – után az októberben kinevezett Santiago Solari teljes bizalmát is élvezi a támadó. A tréner a vasárnapi duplát követően hangsúlyozta, hogy a megszokott komplett teljesítmények mellett immár a gólok is jönnek a francia csatár részéről. Tavaly az évnek ugyanezen az időszakában mindössze öt gól állt a neve mellett, idén tízzel többet szerzett, amellyel a Real Madrid házi góllövőlistáját is vezeti. 

Folyamatosan fejlődő játékkapcsolat Vinícius Juniorral
Vinícius játékstílusa tökéletesen illik Benzemáéhoz. A brazil olyan futballista, aki folyamatosan keresi az egy az egy elleni szituációkat – amely Cristiano számára egyre nehezebbé vált -, és képes a védelmeket olyan mértékben összekuszálni, amit a Lyon korábbi játékosa remekül használ ki a játék olvasásával. Vinícius egyértelművé tette, hogy számára nagyon könnyű Benzemával játszani. Benzema pedig gyorsan felismerte, hogy a tinédzserben megvan a potenciál ahhoz, hogy hasznos partnere legyen a támadások során. A párosuk egyszerre kezdte az előszezont, a rutinos francia pedig gyorsan a szárnyai alá vette az újoncot. 

Vinícius és Benzema

Benzema az egyik nyertese Lucas Vázquez játékának is, aki hatékonyabb a letámadás során, mint Bale, aki kötetlenebb pozícióban játszik. Lucas is egyértelműen szeret a franciával játszani, akinek az Espanyol elleni mérkőzést követő nyilatkozata szerint Karim Benzema a világ legjobb kilencese. A Vázquez-Benzema-Vinícius egy olyan támadóhármas, amely működik: kivették a részüket a Sevilla elleni győzelemből, a kupában a Girona legyőzése során is megtették a magukét, csakúgy, mint legutóbb az Espanyol ellen. 

Több lövőhelyzet
A szezon kezdetén Benzema is megfogalmazta követelményként magával szemben, hogy többször kell helyzetbe kerülnie a tizenhatoson belül. Most pedig bizonyítja, hogy ezt komolyan is gondolta. Négy kapuralövési kísérlete volt az Espanyol ellen (ugyanannyi, mint a támadósor pályára lépő másik három tagjának összesen). Három nappal korábban a Girona ellen pedig szezoncsúcsot jelentő hét kapuralövéssel próbálkozott. „Egy tízes lelkületével bíró kilences vagyok” – mondta a riportereknek Barcelonában. Több kapuralövés, több gól, ez mindenki számára nyilvánvaló. Ráadásul a szezonban szerzett tizenöt találata csak kettővel marad el a Cristiano által a Juventusban szerzett tizenhéttől. 

Korábban nem látott harci szellem
A Real Madrid korábbi játékosa, Álvaro Benito mondta azt Benzemáról, hogy bár az inspirációt mindig is látta Benzemában, de a védekezést illetően soha nem látta ennyire elkötelezettnek. Megvan a fellépése, amire egy olyan labdarúgónak szüksége van, aki kész a felelősségvállalásra, nem csak akkor, amikor letámadja az ellenfelet, de akkor is, amikor a Madrid birtokolja a labdát. Többet van nála a labda, és tudja, hogy mihez kezdjen a játékszerrel. A meccsenkénti sikeres passzainak a száma átlagosan hattal nőtt a tavalyi évhez képest (22-ről 28-ra), a Girona ellen pedig 43 sikeres átadásával a 36-ig jutó Luka Modrićot  is lepipálta. Az Espanyol ellen pedig még eggyel rátett a lapátra, 54 sikeres passza volt, ami a legtöbb a Spanyolországba érkezése óta.

Benzema

Kiváló fizikai állapot
A Real Madridnál töltött időszaka alatt nem volt szokatlan, hogy Benzema súlya erősen ingadozott. A legutóbbi szezont követően azonban leadott öt kilót, és a felkészülés kezdetére egy teljesen megújult Benzema érkezett vissza a szünetről. Most pedig learatja a nyári időszakban befektetett munka gyümölcseit: az idényben eddig nem volt sérült, a pályán pedig rendkívül frissnek és élesnek tűnik, amely nem volt róla elmondható az elmúlt években. A legutóbbi tíz bajnokiból nyolcat végigjátszott, csakúgy, mint a Girona elleni kupamérkőzést. Elmondható, hogy a csapattal egyetemben neki is jót tett, hogy ismét Antonio Pintus kezébe került a csapat fizikális felkészítése.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK