Van der Vaart: Őrület, ami Iscóval történik

A Real Madrid korábbi holland középpályásával a MARCA készített interjút az Ajax elleni közelgő összecsapás apropóján. A nemrég visszavonult exjátékos mesélt madridi pályafutását érintő dolgokról, valamint a jelen Real Madridjáról is.

Hogy viseled a pályán kívüli új életedet? 
Nagyon jól, ám szomorú is vagyok, hiszen hiányoznak a mérkőzések. Vannak pillanatok, amikor a fejemben újra megfordul a játék lehetősége, de a testem és az erőnléti állapotom kényszerített a visszavonulásra. Most boldog vagyok, és képes vagyok más dolgokra is koncentrálni.

Egyértelmű jeleit érezted annak, hogy itt az idő a visszavonlásra? Tudtad, hogy szenvedni fogsz? 
A saját döntésem volt, de közel sem volt könnyű meghozni. Az edzések után fájt a bokám. Az utolsó napomon hazamentem, és azt mondtam a páromnak, hogy elég. Egyszerűen nem érte meg folytatni. Nem bántam meg, hogy így döntöttem.

Veszélyes lett volna folytatni? 
Úgy hiszem, igen. Most nem érzek fájdalmat, de a futballhoz százszázalékos erőnlétre van szükség, ám én nem voltam, és nem is vagyok ilyen állapotban. Frusztrált, hogy nem tudok mindent beleadni, ezért döntöttem a visszavonulás mellett.

A Bajnokok Ligájában a Real Madrid hamarosan az Ajax csapatával csap össze. Mindkét csapatban pályára léphettél, így meg kell kérdeznünk, hogy mit éreztél a sorsolás pillanatában. 
Látni akarom a két nagyszerű csapat meccsét. Az Ajax lenyűgöző, tehetséges játékosok alkotják a keretet, szép játékkal nyerik a meccseiket. Szeretem nézni a mérkőzéseiket. Támadó felfogásban játszanak, sok gólt szereznek, úgyhogy nem lesz egyszerű a Real Madrid dolga.

Miként emlékszel a két klubnál eltöltött időkre? 
Az Ajax az otthonom, hiszen 10 éves koromban náluk kezdtem el játszani. A minap meglátogattam a klubot, sok emberrel találkoztam, akik már a kezdetekben is ott voltak. Nagyon örültem, hogy találkoztunk, hiszen olyan ez számomra, mint egy család. Ami a Madridot illeti, az a lépés valóra váltott egy olyan álmot, amiről minden gyerek ábrándozik. A habfehér mezt egészen különleges érzés viselni. Úgy gondolom, jól teljesítettem az ott töltött idő során. Nem voltak könnyű esztendők, hiszen a csapat több változáson is keresztülment akkoriban, beleértve edzőket és elnököket egyaránt. Ugyanakkor mindkét csapatról szép emlékeket őrzök.

A Real Madridnál együtt játszhattál Cristiano Ronaldóval, Xabi Alonsóval és még sok más sztárral is. Mire emlékszel azokból a napokból? 
A világ legjobbjaival voltam ott – Sergio Ramos, Guti, Raúl, Cristiano, Kaká, Benzema… Egészen különleges volt. Lenyűgöző volt együtt játszani Cristianóval. Most mindenki láthatja, hogy mennyire fontos szerepe volt a csapatban, minden idényben szerzett majdnem 60 gólt.

A Juventus előlépett a Bajnokok Ligája esélyesei közé?
Cristiano olyan a klubodban, mint egy biztosítás. Vele bármely csapat esélyessé lépne elő, hiszen egyszerűen jobbá teszi a csapatot. Odaadod neki a labdát és tudod, hogy gólt szerezhet. Ő garancia a sikerre.

Sok holland játékos volt a Real Madrid keretében, amikor megérkeztél. 
Az első idényben hatan voltunk. Nem volt a legjobb, amikor egymás között hollandul beszéltünk. A következő idényben kevesebb honfitársam maradt, így a spanyol tudásom is többet fejlődött, hiszen rá voltam kényszerítve a többiekkel való kommunikációra.


(Fent: Rafael van der Vaart álomcsapata a Real Madrid és az Ajax mindenkori játékosaiból.)

Ami a közelgő meccset illeti, Wesley Sneijder azt mondta, hogy az Ajax veszélyesebb, mint ahogy azt mi itt, Spanyolországban gondoljuk. Egyetértesz? 
Nehéz megjósolni, hogy mi fog történni. Hollandiában az emberek úgy vélik, hogy az Ajax biztosan nyerni fog, de emlékeztetnék mindenkit, hogy a Real Madrid a Bajnokok Ligájában a Real Madrid. Nehéz meccs lesz az Ajax számára, megvan az esélyük, de ehhez a legjobb formájukat kell nyújtaniuk.

Veszíthet az Ajax a tapasztalat hiánya miatt? 
Ez egy olyan terület, ahol előnyben van a Real Madrid, hiszen óriási tapasztalatuk van. Hozzászoktak ahhoz, hogy döntőket játszanak, de Ajax is sokat érett a Manchester United ellen elveszített Európa-liga-döntő óta.

Dolgoztál José Mourinhóval a Real Madridnál. Mit gondolsz, jó lenne számára egy esetleges madridi visszatérés? 
Nagyon kedvelem őt a személyisége miatt, hiszen nagyon közvetlen. A hazámban mindenki kedveli a közvetlen embereket. Ő képes arra, hogy nemet mondjon, és szeretném őt újra a Real Madrid élén látni. Miért is ne? Ő a „Special One”, egy született győztes. Nemcsak edzőként, hanem emberként is kedvelem.

Nagyon őszinte volt veled…
Igen, a következőket mondta: „Rafa, menned kell, mert nekünk itt van Kaká és a többiek. Számodra az a legjobb, ha távozol, hiszen akkor többet játszhatsz”. Ezért igazoltam a Tottenhamhez.

Santiago Solari csapata szenved. Szerinted mi lehet a megoldás? 
Ritka, hogy a Real Madrid annyira pocsékul játszik hazai pályán, mint a Real Sociedad ellen. Szerintem ez nem hozzáállás kérdése. Nyáron elveszítették Cristianót és Zidane-t, de biztos vagyok benne, hogy végül jó helyezést érnek el és trófeákat szerzenek majd.

Mi a baj Iscóval? Te is az ő posztján játszottál. 
Ez egy őrült dolog, hiszen posztján a világ legjobbja. Ugyanakkor mindig voltak problémái az edzőkkel, még Zidane sem bízott benne százszázalékosan. Ha elmegyek valahova Madrid-meccset nézni, és látom, hogy nincs a kezdőcsapatban, inkább hazamegyek.

A Bernabéu nyomása hatalmas. 
Őrületes a nyomás Madridban. Ha nyer a csapat, akkor ők a világ legjobbjai, de ha veszít, akkor a legrosszabbak. Életem legrosszabb hetét Madridban éltem át, de ez ott normális, hiszen egy hatalmas klubról beszélünk. A játékosoknak tudniuk kell kezelni az ottani nyomást.

Hogy lehet ennyire rossz a csapat a bajnokságban, miközben jól teljesítenek a Bajnokok Ligájában? 
Ez az oka annak, hogy senki sem nyert annyi BL-címet, mint ők. Ezért különleges ez a klub. Ha Madridban játszol, tudod, hogy a bajnokság fontos, de azzal is tisztában vagy, hogy az európai porond egy teljesen más történet.

Lehetséges zsinórban négy BL-címet nyerni? 
Igen. Ha valaki képes rá, akkor az a Real Madrid. Sosem szabad őket leírni az európai porondon.

És végül… milyen eredményre számítasz az Ajax ellen? 
Nem vagyok jó a jóslatokban, de megpróbálom… azt mondanám, hogy Hollandiában 2-2-vel zárul majd a meccs.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Jude Bellingham (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Manchester City elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Kezdőcsapat 13. Lunin2. Carvajal22.…