Egytől egyig: Real Madrid – Real Sociedad (0-2)

Értékelünk. Hogy mit? Azt nehéz megmondani. Amit hétről hétre kapunk, azt egyre nehezebb nyugodtan, hidegvérrel összefoglalni és elemezni. Értékeljük tehát azt, amihez tényleg lenyűgöző teljesítmény kell: végignéztük a meccset! Aki így tett, annak jár a 10 pont. Előrevetítem, hogy a csapatnak nem fog. Ahogy azt is szeretném előre leszögezni, hogy az én türelmem elfogyott. Nehéz hétről hétre megpróbálni meglátni a jót valamiben, ami belülről bűzlik. Na jöjjenek a pontok…

Csapatok

Real Madrid ()
Mivel kedvenc csapatunk nem szereti gyűjteni a pontokat, így én sem adnék nekik. Amit láttam, azt nehéz szavakba önteni: volt egy küzdeni akaró csapat a pályán, küzdeni akaró játékosokkal. Na ez nem a hazai gárda volt. Habfehér mezben én nem láttam mást, csak jóllakott, önelégült, játszani és küzdeni nem akaró, elkényelmesedett primadonnákat, akik számára ez a mez és címer ma már nem más, mint egy kellék a hírnévhez, a pénzhez és a jólléthez – tisztelet a kivételnek, mert szerencsére volt ilyen. Ha ennél többet jelentene számukra, akkor nem szégyenítenék meg hétről hétre. De megteszik. Tavaly is folyamatosan könyörögtem a változásért, mert ennek már bőven látszottak a sötét előjelei. Idén nyáron is lépni kellett volna, de nem történt semmi. Mindennek a levét pedig az egyszerű szurkoló issza meg, aki még mindig képes reménnyel telve, csillogó szemekkel leülni a televízió képernyője elé, vagy kilátogatni a Bernabéuba, hogy a szürke hétköznapokat a méregdrága jegy ellenében a csapat kiszínezze egy kicsit. Ők viszont tesznek erre magasról, mert már a futballtörténelem részei. Pedig nincsenek nagy igényeink, az is elég lenne, ha nem kocogva kapnánk ki a 15. helyezettől. Az egészben a legrosszabb viszont az, hogy nyárig nem várható drasztikus változás – addig maradnak a szép emlékek az előző idényekből. És mindez nem azért, mert nincs igazi góllövő. Ennek a csapat nemcsak gólvágója, hanem stílusa és karaktere sincs.

Real Sociedad (6)
Egy teljesen középszerű csapat középszerű játékkal és jó küzdőszellemmel, valamint némi elképzeléssel. Ma már ez is elég a Real Madrid ellen, ezt már több klub is bizonyította az idény során. Nem tettek semmi extrát, egyszerűen csak fegyelmezetten lehozták a meccset, és kihasználták az ellenfél néhány hibáját. Nekik elég volt 4 kaput eltaláló lövés is a kétgólos győzelemhez. Ennek köszönhetően egy tolórakéta sebességével ugrottak a parádés 11. helyre.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja Vinícius Jr. (7,5)
Ez igazából egy pillanatig sem volt kérdés. Az egyetlen játékos, aki mert, akart és tudott is váratlant húzni, illetve veszélyt teremteni a Sociedad kapuja előtt. Vannak persze hibái, előfordul az is, hogy kapkod, de egyszerűen nem tudok rá haragudni, mert rajta legalább látszik, hogy jelent számára valamit ez a klub. Kiment, megpróbálta, és még ha nem is sikerült betalálnia, én büszke vagyok rá.

Thibaut Courtois (5)
A gólok nem rajta múltak, de extrát ezúttal sem hozott. A tizenegyesnél nem is vártam tőle semmit, hiszen aki ismeri a pályafutását, az jól tudja, hogy Tibótól egy büntető hárítását várni olyan, mint bemenni egy pékségbe annak reményében, hogy számítógépet is lehet ott vásárolni. Azon kívül viszont volt több olyan vendég akció is, melyeket követően bizony nem a belgán múlt, hogy nem sikerült növelni a vendég-előnyt.  

Dani Carvajal (3)
Esetében legalább látszik, hogy fontos számára a klub. No nem feltétlen a játékán, hiszen ennél azért sokkal többet tud, hanem a mimikáján és a viselkedésén. Dani teljesen agresszívvá válik az ehhez hasonló estéken, és előszeretettel flegmázik az ellenfél játékosaival is, ha frusztrálja őt az, ami a pályán folyik. De legalább a beadásai néha embert találtak. Arról viszont gőzöm sincs, hogy merre járt a második gól alkalmával – igaz, abban nem csak ő volt ludas, arról a védekezésről tanulmányt lehetne készíteni.

Sergio Ramos (6)
Statisztikai mutatókban a pályán lévő hazaiak közül a legjobb védő volt, a legtöbb felszabadítással, a második gólnál viszont meg sem próbálta támadni a labdás játékost, akinek területet és időt is adott a tökéletes beadáshoz. Nem mondom, hogy jobb lett volna, ha kirongyol rá és agyon rúgja, de végeredményt tekintve talán az is eredményesebb lett volna. Egy dolgot még megjegyeznék vele kapcsolatban: nekem ő is teljesen hitevesztettnek tűnik, látszólag képtelen összefogni és feltüzelni a csapatot. Pedig kapitányként neki ez kutyakötelessége.

Raphaël Varane (7)
Minimális hibaszámmal játszott, a fejpárbajokat rendre nyerte, és a kapura is próbált veszélyes lenni a pontrúgások alkalmával. A Sociedad második góljánál leváltott emberéről, mert érzékelte, hogy máskülönben Ramosra két támadó jutna, ám pechjére senki sem segítette ki, így az általa üresen hagyott Pardo tisztán kerülhetett helyzetbe. Döntést kellett hoznia, segítséget viszont nem kapott, így nem hibáztatom. Ő sokkal többet nem tehetett volna, érzésem szerint nem rajta múlt.

Marcelo (2)
Marcika a sérülése óta egy másik dimenzióban fickándozhat, mert itt csak az anyját kereső borjúként bóklászik a pályán. Sokszor az az ember érzése, hogy fogalma sincs arról, milyen rendezvényen van, ráadásul az erőnléte is kritikán aluli. Ez utóbbiról árulkodik a sebessége és a reakcióideje is. Az is elképzelhető, hogy még nem épült fel teljesen, ez esetben viszont nem tudom, hogy miért játszik. Most nemcsak hátul, hanem az ellenfél térfelén is gondjai akadnak, ami esetében teljesen szokatlan.

Casemiro (2)
Egyelőre nem nehezíti megtúlzottan Marcos Llorente dolgát. Összehozott egy teljesen bugyuta, felesleges büntetőt a második percben. Érthetetlen. Azt követően a szűrőmunkája még csak-csak elfogadható volt (nem több annál!), ám az építkezés során csak hátráltatta a társakat. Esetében is igaz, hogy sérülését követően nincs még meccsben, egyszerűen nem rendelkezik a szint által megkövetelt sebességgel. Lecserélése után viszont az egyébként sem stabil középpálya totális átjáróházzá vált.

Toni Kroos (6)
A középpálya legjobbja volt madridi részről. Ő volt a legtöbbet játékban, és ő próbálta meg a legtöbbször helyzetbe hozni a társakat. Sokat mozgott, a pálya minden szegletében feltűnt, de a legtöbbször társ és segítség nélkül maradt. 7 kulcspassza kiemelkedő, viszont kár, hogy az eredmény szempontjából teljesen jelentéktelen.

Luka Modrić (4)
Lövetem sincs, hogy egy játékos, aki három napja 39 fokos lázzal vállalta a játékot, hogy kerülhet a kezdőcsapatba ismét. Nyilván ez nem az ő hibája, de akkor is felfoghatatlan. Egy nagy passza volt, amit Ramos nem tudott megfelelően átvenni, valamint több lövéssel is próbálkozott, sikertelenül. Összességében viszont teljesítménye még így is messze elmaradt az elvárt szinttől, ráadásul szövegelésért kapott egy felesleges lapot, amit követhetett volna egy második is.

Lucas Vázquez (1)
Nem tudok elképzelni még egy olyan edzőt és csapatot, ahol a kezdőcsapat összeállítása során alkalmazott hierarchiában Iscót és/vagy Ceballost megelőzné Lucas. Még akkor sem, ha jelenleg nincs más bevethető jobbszélsője a csapatnak. Egyszerűen képtelen volt jó döntéseket hozni, magasan a legrosszabb passzmutató volt az övé a csapatban, ráadásul összeszedett két teljesen felesleges sárga lapot. De tényleg érthetetlen volt mindkét megmozdulás… Így hát a Villarreal elleni meccset követően (ahol nem passzolt ziccerben Benzemának) most épp egy kiállítással járult hozzá csapata sikertelenségéhez. Egyetlen jó megmozdulása volt, de azt is véletlen hozta össze: egy lecsúszott beadása a felsőlécen csattant. Nem tudom, Solari hogy lesz képes aludni annak tudatában, hogy Lucas a következő meccsen nem léphet pályára.

Karim Benzema (4)
Jól nem játszott, de azon kevesek közé tartozott, akik legalább akartak tenni az újabb szégyen elkerüléséért. Furcsa azt látni, hogy még úgy is kiemelkedik, hogy valójában semmi olyat nem csinál, ami egy csatár esetében extrának számítana.

Cserejátékosok

Isco (1)
Bejött, hogy 35 percet lötyögjön a pályán. Örültem volna, ha a sértődöttségét legalább megpróbálja leplezni azzal, hogy a klub fontosabb számára, mint a saját büszkesége, ám nem így történt. Az Oyarzaballal való „versenyfutása” pedig jól tükrözte, hogy milyen penge az erőnléte. A baszk labdával vert métereket a minden erejét összeszedetten sprintelő Iscóra a mérkőzés végén, úgy, hogy utóbbi csak a második félidőben lépett pályára. Sosem volt gyors játékos, de ez így azért mégis vicces. Az meg pláne, hogy premier plánban nézte végig, ahogy Ramos és Varane megpróbálnak valamit tenni az újabb gól elkerüléséért.

Dani Ceballos és Sergio Reguilón nem tudtak sokat hozzátenni a játékhoz, ám abban szerintem mind egyetértünk, hogy a jelenlegi helyzetben mindketten több játékpercet érdemelnének. Ők még talán megpróbálnák kitenni a lelküket a pályára.

Edzői teljesítmény

Santiago Solari (2)
Csak azért nem 1, mert olyan alapanyagból dolgozik, amihez semmi köze nincs. Ez nem az ő hibája. Az viszont részben igen, hogy továbbra sincs karaktere és játéka a csapatnak. Nyilván nem vártma tőle világmegváltó taktikai zsenialitást, meg igazából semmit, mert sosem tartottam jó ötletnek a kinevezését, de némi változásban azért mégiscsak reménykedtem. A kezdeti fellángolást (alsóházi vagy alsóbb osztályban lévő csapatok ellen!) követően viszont lassan pontosan ott tartunk, ahol Julen befejezte. Érdemes feltenni a kérdést, hogy vajon tényleg csak az edző felelőssége-e mindez… Persze hogy nem. A cseréi viszont igen. Értem, hogy az építkezés miatt bedobta Iscót, viszont Casemirót lekapni onnan, ahol egyébként is fölényben volt az ellenfél, helyére pedig beküldeni egy védekezni képtelen játékost több mint merész. Öngyilkos taktika volt. Értem, hogy miért próbálta meg, ám így senki sem arra fog emlékezni, hogy milyen tökös volt, hanem arra, hogy miképp trancsírozta szét a saját golyóit. Lucas kezdetése szintén agyament ötlet volt. Sajnos azt kell mondanom, hogy ha ez így megy tovább, akkor neki sincs sok hátra. Azt viszont leszögezném, hogy a jelenlegi helyzetben bárki is érkezne a helyére, rendet nem tudna rakni a jelenlegi keret játékosainak fejében. Ez a helyzet olyan változásért kiált, ami nem csak az edző vagy a szakmai stáb személyére vagy személyeire terjed ki.

U.i.: Időközben hivatalos Brahim is, aki posztját tekintve támadó középpályás, a csatárok mögött. Iscónak erre a posztra évek óta nem jut hely a csapatban (kivéve a Zidane-féle gyémántot), Asensio is inkább szélsőt játszik. Kíváncsi vagyok, hogy miként épül majd be egy újabb fiatal, aki az első osztályban még 10 meccset sem játszott. Nem szeretnék negatív lenni, és őszintén remélem, hogy jól sül majd el az érkezése, de azért vannak kételyeim.  

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK