Egytől egyig: Real Madrid – Al-Ain (4-1)

Jöttünk, láttunk, kocogtunk egy kicsit és győztünk. A River Plate-et óriási meglepetésre kiejtő házigazdák nem tudtak mit kezdeni a fehér óriással, és bár a két csapat közti különbség az idő múlásával egyre inkább kidomborodott, minden elismerés megilleti az ellenfelet a tisztes helytállásért. A klubvilágbajnoki trófea azonban (ismét) Madridba kerül, Solari és a csapat pedig hozta ezzel kvázi a kötelezőt, ami talán kis nyugalmat és önbizalmat adhat mindenkinek a klub háza táján. Értékeljük hát a látottakat jó peñás szokás szerint, szubjektíven, könnyedén, tízes skálán.

Csapatok

Real Madrid (7)

Nagyjából egy jó középutat jelölnék ki a teljes csapatot illetően, ugyanis körülbelül a játékosaink felét lehet igazán dicsérni a teljes meccset illetően. Az volt az érzésem, mint amikor suliban a nagyszünetben a nyolcadikosok „kihívják” egy „barátságos” meccsre az ötödikeseket, majd előbbi elszórakozgat a kicsikkel, amikor viszont megcibálják az oroszlán bajszát, akkor már valamivel komolyabban állnak hozzá a nagyok is. Ilyen intő pofon volt a gólvonalas mentés, ami után sikerült kicsit megébredni, és kontrollálni a meccset. Aztán egyre csak nyílt az olló, és a második gól után már minden lényegi kérdés eldőlt.

Al-Ain (5)

Parádés cselsorozat utáni „majdnemgól” az elején, aztán szinte rögtön utána kapott gól. Néhány ígéretes helyzetre és egy gyönyörű fejesgólra azért még futotta az erejükből. A légiósok komoly húzóerők voltak a csapaton belül, a veterán cséká vezette helyi védelem azonban nem tudta igazán tartani a tempót a spanyolokkal. Életük meccsén azonban mégsem mondanám, hogy óriási kudarc érte volna őket, hiszen közel a második félidő közepéig egy gólon tartották a Realt, igaz, ehhez kellett a támadók pocsék helyzetkihasználása is.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marcos Llorente (10)

Állítólag osztrák, japán, és svájci érdeklődő is van iránta. Nem csoda. Keményebb, mint a legkeményebb Swarovski gyémántok, gyorsabb mint a bullet train, és pontosabb, mint egy luxus Breitling, épp ezért bármelyik országban örömmel látnák őt reklámarcnak. Számos támadást megakasztott, és remek, erős lövéssel nyújtotta meg a csapat előnyét. A sors furcsa fintora, hogyha Casemiro nem sérül meg, talán sosem tudjuk kihasználni eléggé Marcos képességeit, hiszen a jobb esetben 10-20 perc játékidőkben, vagy az edzéseken nem lehet csodát tenni. Mostanra pedig ott tartunk, hogy brazil csapattársa aggódhat a posztjáért. Nem kérdés, Mr. Six-Pack volt a Real legjobbja.

181222_llorente

Thibaut Courtois (7)

Ezúttal sem érheti őt kritika, amióta nem váltogatják egymást Navasszal, Courtois magasabb szinten teljesít. Több indításra, beívelésre magabiztosan mozdult ki, és húzta le a labdát. Caio veszélyes próbálkozásánál nagyot védett, Shiotani bámulatos fejesével azonban akkor sem tudott volna mit kezdeni, hogyha egy elefánt hátán pipiskedik – az oda volt helyezve. Könnyű dolga semmiképp sincs, hiszen a keret egyik legszimpatikusabb játékosa szorult ki a kezdőből, de nem mondhatjuk, hogy a belga zsiráf nem igyekszik élni a megszavazott játékpercekkel.

Dani Carvajal (7)

A nem túl acélos védelem talán legstabilabb pontja volt Carvajal, aki kevés pontatlansággal, támadásban, és védekezésben is megfelelően látta el a feladatát. Többször élt fel a tizenhatosig egy beadással, vagy visszakészítéssel, nem rajta múlt például, hogy Lucasnak adott labdája gólpassz legyen, és kishíján egy büntetőt is kiharcolt.

Sergio Ramos (7)

Felemás érzéseim voltak a közönség által végig fütyült és hurrogott kapitánnyal kapcsolatban. Pontos fejesével végleg megnyugtató előnybe pihentette a csapatot, és volt egy rendkívül fontos mentése a találkozó elején a gólvonalról. Mégis azért hibázgatott hátul, és összeszedett egy teljesen felesleges és hülye belépőből egy sárgát, ami nem segített a helyiek megítélésén. Szóval a hetes megadva, de annál egyszerűen nem megy jobb Sergio, bocsi.

Raphaël Varane (6)

Nem értették meg egymást Courtois-val, de mondhatnánk azt is, hogy helyezkedési hibájával, majd rossz labdaérintésével nehéz helyzetbe hozta kapusát. Emellett igazán sok dolga nem volt, viszont több átadást rontott el a szokásosnál is, ami nem túl hízelgő egy acélosnak nem mondható csapat ellen.

Marcelo (6,5)

Egy hatalmas hiba a mérkőzés elején, utána viszont már nem kevergetett rosszul a társakkal a szokásosan erős bal oldalon. Ezzel együtt azért nem róla szólt a találkozó, bár mikor földre került, akkor azért a szívemhez kaptam, de megúszta komoly sérülés nélkül az esetet.

Toni Kroos (7)

83-ból 3 rontott passz? Toni fiú sem a régi… Egyébként tetszett az, hogy sokat merészkedett előre, ahogy a középpálya mindhárom tagja próbálkozott betörésekkel, vagy épp ugye távoli lövésekkel. Háromszor is csak szabálytalanság árán tudták megfékezni őt, végül 71 percet tölthetett a pályán.

Luka Modrić (9)

Llorente mellett a másik ember, aki igazán komolyan vette a mérkőzést. Egy gyönyörű balos tekeréssel szerezte meg a vezetést a Real Madridnak, majd a harmadik gól előtt is ő kanyarította Ramos fejére a játékszert. Az igazán gyönyörű az lett volna, ha a Kroos szöglete utáni kapáslövése is beakadt volna, dehát egyrészt ne legyünk telhetetlenek, másrészt évek óta naggyá szoktuk tenni a kis- és/vagy középcsapatok kapusait, tehát nem meglepő, hogy Eisa is számos bravúrral kedveskedett nekünk.

181222_modric

Lucas Vázquez (4)

Megihlette a karácsony, hiszen annyit adakozott az ellenfélnek, ami három meccsre is bőven sok lett volna. Az első gól előtti visszatett labda persze rendben volt, és helyzetei is voltak, de egyrészt gondok vannak a célzással, mint félévzáró bulin a nyolcadik rövid után a piszoár előtt, másrészt én kevesebb szaloncukrot akasztok majd fel, mint ahány támadást ő meg – egy meccsen. Nem tudok ezek mellett elmenni a néhány hasznos megmozdulás ellenére sem, és szeretném, ha a játékperceire kicsit nagyobb fenyegetéssel lenne Vinicius Jr.

Gareth Bale (5)

Próbálkozott ő lövésekkel, de nem jött neki össze a gól se lövésből, se fejesből, se ollózásból. Borzasztóan passzolt, és igazából a támadásépítések tekintetében sem láttam túl sok hasznát. A torna legjobbjának választották végül, de ez inkább szólt a japánok elleni mérkőzésnek, mintsem a finálénak.

Karim Benzema (5,5)

Amellett, hogy igazán ő sem játszott jól, legalább remekül készítette le horvát társának a labdát az első gól előtt, és az akciók felépítéséből is ő vette ki a támadótrióból leginkább a részét. Óriási ziccerénél azonban ott kötött ki a játékszer, ahol a rózsaablak a templomokon: stabilan a kapu fölött. Ha a borzasztónál egy fokkal élesebb lenne a kapu előtt, talán sokkal jobban értékelnék az általa elvégzett mezőnymunkát is, de az így érthetően a feledés homályába merül, mint ahogy talán az is, hogy Shiotaniról bizony ő maradt le az ellenfél gólját megelőzően.

Cserejátékosok

Dani Ceballos (5)

Kroos helyén kapott bő húsz percet, hozta a rá jellemző sokmozgásos, lehetőségeket kereső stílust, de kevés eredménnyel.

Casemiro (-)

Bejött, aztán szinte egyből meg is sérült kicsit a visszatérésben lévő középpályás, de a neki szánt pár percben nem sok mindent tudott mutatni.

Vinicius Jr. (7)

Több percet Vininek! Abban a pár minutumban is benne volt a lelkesedés, az önfeledtség, a könnyed, mégis rámenős lazaság, és igyekezete (közvetve bár, de) gólt érdemelt. A hamuszürke Lucas helyett neki kellene magába szívnia a játékperceket.

181222_vinicius

Edzői értékelés

Santiago Solari (6,5)

Nem változtatott a csapaton, és bár az eredményességgel nem volt gond, kicsit élesebb csapatot vártam, és nem ennyire „nyári” üzemmódban focizó játékosokat. Hozzáállásban a védelemtől és a támadóktól is többet vártam, illetve korábban érkező cseréket. Saját maga önbizalmának, és a csapat felől érkező pozitív hozzáállásnak mindenesetre nem jön rosszul egy trófea, meglátjuk mire megy majd a csapat a nehéznek ígérkező januári hónapban.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK