Hermoso, a kötelező vétel

Úgy hírlik, Florentino Pérez szimpatizál a szárnyaló Espanyolt erősítő középső védővel, Mario Hermosóval, a játékos neve pedig már komolyabban is felmerült a lehetséges igazolások között. Mi összeszedtük annak az indokait, miért kopogtat jó ajtón az elnök úr, és miért lenne okunk az örömre nekünk, szurkolóknak, amennyiben az üzlet valóban létre is jönne.

Az első és legfontosabb: minőség
A Real Madrid valami folytán mindig is egy olyan klub volt, amelynek hívei körében látványosság és elegancia nélkül nem feltétlenül elég az eredmény – és fordítva: mit sem ér a szépség, a szórakozás, ha nem ül közben a csapat a világ trónján.

Ennek megfelelően az ideális Real Madrid kezdőcsapatát nem alkothatják szürke játékosok. A Real Madridhoz méltó szinten nemhogy a támadóknak: még a középső védőknek is rendelkezniük kell valamiféle extra jellemvonással, amely különleges karakterré emeli őket, mint például az utolsó pillanatokban számtalanszor megmentőként érkező Ramos, vagy a 25 éves korára minden létező trófeát begyűjtő Varane, aki nem mellesleg a világ egyik leggyorsabb középső védője.

Mario Hermoso sem a jellegtelenségéről híres. Az idei szezonban hirtelen berobbant játékos pozícióját tekintve szintén a védelem tengelyét hivatott erősíteni, azonban olyan erények birtokosa, melyek sokkal többé teszik egy egyszerű jó védőnél.

Átlag fölötti technikai képzettsége lehetővé teszi számára, hogy az ellenfél nyomását ne a legegyszerűbb módon kezelje – ha a helyzet megengedi, azonnali felszabadítás helyett a labda átvételére vagy egy közeli társ megjátszására törekszik, téve mindezt elhanyagolható hibaszázalékkal. Hasznos és elegáns megoldásaihoz megingathatatlannak tűnő magabiztosság párosul. Nagyszerű bal lába lévén, a megfelelő szögből általában ő vállalkozik az ellenfél kapujára veszélyes szabadrúgások elvégzésére.

Nem csupán a védelem vezére: minden támadásépítés is vele indul, miután Diego López kapus a kirúgások alkalmával általában őt hozza játékba egy rövid passzal (hacsak az ellenfél támadói ezt meg nem akadályozzák). Ragyogó felpasszai a középpályások irányába menetrendszerűek, és gyakran szánja el magát tért ölelő hosszú indításokra – főleg a szélek felé –, melyek az esetek többségében hajszálpontosak, és olykor azonnali veszélyt hordoznak magukban.

Szintén Hermoso specialitásai közé tartozik a villámcsapásszerű megelőző szerelés, melyet – fejlett ütemérzékének, intuíciós képességének hála – mérkőzésenként többször is bemutat, kifejezetten komplikált és veszélyes játékhelyzetekben is. Játékára összességében is jellemzőek az előrelátáson alapuló cselekvések: sikeres közbelépései számos esetben annak köszönhetőek, hogy jóval előre precízen számítja ki az eshetőségeket, és a legjobbkor lép elő a veszély elhárítására. Aki a labdát birtokolva közel kerül hozzá, azt jó eséllyel szereli.

Mindenképp említést érdemel továbbá kiemelkedő futósebessége, amivel ugyancsak megfelel a Real Madrid jelenlegi védőmodelljének.

Hermoso

Kor és potenciál
23 évesen egy középső védőnek kis túlzással még el sem indult a karrierje, Hermoso viszont már ilyen fiatalon berobbant a liga legnagyobb érdeklődést keltő játékosai közé. Komoly első osztályú meccsrutinnal még nem rendelkezik ugyan (37 LaLiga-mérkőzést tudhat maga mögött, mindet az Espanyol színeiben), kiforrott, magabiztosságtól szilárd játéka azonban ennek nem sok jelét mutatja. Mostanáig kirajzolódó egyetlen számottevő gyengesége, hogy alkalmanként rosszul méri fel az ellenfél által keltett kibontakozó veszély "becsapódási pontját", és miközben még a labdán a szeme, hajlamos figyelmen kívül hagyni a támadók folyamatban lévő mozgását, irányváltásait; mindez főképp hosszú labdák, nagy ívű beadások alkalmával érzékelhető nála. Ha a jövőben – netán Santiago Solari segítségével – ezen is képes lesz javítani, valóban minden adott lesz számára ahhoz, hogy egy napon Sergio Ramos örökébe léphessen.

Kedvező ár
Az Espanyol jelen pillanatban 40 millió euró körüli összegre taksálja Hermosót, Pérez és a Real Madrid azonban kiváltságos helyzetben tudhatja magát, miután a felek 7 és fél millió eurós visszavásárlási opcióban állapodtak meg a játékos Barcelonába igazolásakor. Ehhez túl sok mindent nem is kell hozzáfűzni: ajándék!

Játékerő
Sokat mondó adat, hogy az Espanyol az idei szezonban első öt hazai meccsén mindössze egy gólt kapott, és 13 forduló után – várakozáson felül – a tabella 5. helyén áll. Sikerességük kulcsa a stabilitás, amiből Hermoso oroszlánrészt vállal, vezetésével a barcelonai kék-fehérek a liga egyik legjobban védekező csapata, csak három együttes kapott náluk kevesebb gólt.

"A mi kutyánk kölyke"
Mario Hermoso egy madridi születésű fiatalember, aki már 10 éves korában csatlakozott a Real Madrid utánpótlásához. Végigjárta a korosztályos csapatokat, mígnem 2015 nyarán, 20 évesen kölcsönbe került a Valladolidhoz a másodosztályba, ahol többnyire balhátvédként szerepelt, de az együttes alapemberének számított. Ezt követte egy szezon a Castillában – szintén alapemberként, immáron a saját posztján – majd 2017 júliusában lecsapott rá az Espanyol, akik csak nevelési díjat voltak kötelesek fizetni érte. A Real Madrid saját nevelésű játékosa rövid kitérő után, ám annál erősebben térhet vissza anyaklubjához.

Hermoso

Vallejo
Az ifjú göndör hajú védő 17 hónapja tartó madridi karrierjéből összeadva nagyjából négy és fél hónapot töltött sérülten, így hát nem meglepő, hogy előrelépése nem halad a várt ütemben. Nem úgy néz ki, hogy ő lesz az, aki a keret negyedik számú középső védőjeként egyre kiemeltebb státuszt harcol ki magának, majd Ramos és Varane valódi vetélytársává, idővel pedig az egyikük utódjává lép elő. Könnyen lehet, hogy ez a szerep Mario Hermosóra vár.

Villámfejlődés
Alapembernek még a tavalyi szezonban sem mondhatta magát, idén viszont már megkérdőjelezhetetlenül kulcsembere az Espanyolnak, ahol egy szempillantás alatt a liga egyik legjobbjává nőtte ki magát, így az utolsó előtti lépésen is túl készen áll a következő lépcsőfok megtételére, a belépésre a Real Madrid első csapatának kapuján.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK