2022. June 25., Saturday

Öt ok, amiért a Real Madrid gyengén szerepel az idei bajnokságban

  • S. Emese (emiker)
  • Nov. 26, 2018, 12:33 p.m.
Ha az elmúlt évtizedet nézzük, akkor a Real Madrid idén kezdte legrosszabbul a spanyol bajnokságot. 13 meccsből 5-öt elvesztettek, és csak azért vannak még versenyben, mert a Barcelona és az Atlético Madrid is sok pontot bukott. A MARCA-nál összegyűjtöttek néhány okot, hogy miért szerepel a BL-győztes ilyen gyengén a nemzeti bajnokságban.

Rossz tervezés

Ez a legfőbb ok mind közül. Úgy tűnik, mintha a Real elfelejtette volna, hogy ha egy csapat három tornán is részt vesz kilenc hónapon át, akkor ahhoz ütős, versenyképes keret szükséges. A klub nemcsak Cristiano Ronaldót adta el – ami természetesen nagy veszteség volt, főleg, ha a Juventusnál nyújtott teljesítményét nézzük –, hanem Kovačićot is, aki a középpálya egyik hajtómotorja volt. Ráadásul Achraf is kiválóan játszik a Dortmundnál, ami csak még fájóbbá teszi a hiányát.

Ám nemcsak a játékosok eladása áll a rossz tervezés hátterében. Az okoz nagyobb gondot, hogy egyelőre nincs semmi jele annak, hogy hasonló kaliberű játékosok érkeznének a pótlásukra. A Madrid két olyan posztra szerzett játékost (Courtois-t kapusnak és Odriozolát jobbhátvédnek), amelyek már megfelelően be voltak töltve. Ott van még Mariano is, aki habár remek játékos, de nem akkora sztár, mint Ronaldo. A blancók a világbajnokságok után általában mindig nagyszerű játékosokat igazoltak le (Ronaldo Nazario, Cannavaro, Özil, Kroos, James stb.), idén viszont nem így történt.

Ráadásul a keret folyamatosan gyengült az elmúlt két év során. A 2016/17-es szezon vége óta a fentebb említett három játékoson kívül Pepe, James, Danilo és Morata is távozott. A pótlásukra szerzett játékosok pedig nyilvánvalóan nem helyettesítik őket tökéletesen.

Szinte az össze játékos gyenge formában van

A keret nagy része messze nem a legjobb formájában van, és ezt talán Modrić példázza a legjobban. A horvát középpályás nagyszerű formában volt a tavalyi szezon végén, és a világbajnokságon is kiválóan szerepelt, ám amióta visszajött a Realhoz, azóta nem a tőle megszokott szintet hozza.

Ez az állítás szinte a keret összes többi tagjára is igaz, ám Modrić on kívül a két középhátvéd, Ramos és Varane teljesítménye okoz még különösen csalódást. Mindketten olyan szokatlan hibákat követnek el, amelyek nem illenek a világklasszis rangjukhoz, valamint elsősorban ők ketten felelősek a következő okért.

Gyenge védelem

A védelem szinte az összes Real-meccsen gyengén teljesített. Ebben a szezonban eddig 19 hivatalos meccset játszott a csapat, de ebből csak 7 mérkőzésen nem kaptak gólt. A valamirevaló ellenfelük közül csak az Atlético (0-0) és a Roma (3-0) nem tudott gólt rúgni, ám csúnyán elbuktak a Sevilla (3-0), a Barcelona (5-1)és az Eibar (3-0) ellen, valamint az Atlético ellen a szuperkupában (4-2).

Ráadásul a spanyol bajnokságban a Real Madrid kapta a legtöbb második gólt vendégként (16-ot), ez pedig csak egy kicsivel jobb, mint az Huesca teljesítménye (ők 19-et kaptak). Ha egy csapat címet akar nyerni év végén, akkor nem engedhet meg magának ennyi bekapott gólt.

Hiányzik egy vezér

Ronaldo elment, de nem is ez a baj, hanem az, hogy sem Benzema, sem Bale nem tudta átvenni azt a szerepet, amit a portugál töltött be a csapatban az elmúlt 9 évben, és így nincs a Realban egy szupersztár, aki össze tudná fogni a csapatot, amikor nehéz helyzetbe kerülnek.

Benzema nem egy klasszis 9-es számú játékos, nem egy vérbeli csatár, és nincs meg az a képessége, mint korábbi csapattársának: jókor lenni jó helyen, és gólokat lőni az ellenfélnek, amikor szükséges. A walesi játékos pedig csak egyszerűen kiábrándító. A csapatban ő rendelkezik jobb képességekkel, de folyamatosan kihagyja a helyzeteket. Már több mint egy hónapja nem lőtt gólt, és sosem vált azzá a vezérré, akinek szánták  a 2013-as érkezésekor.

Sérülések

Végül pedig ott vannak még a csapatnál történt idei sérülések. Szombaton tovább bővült a sérültek listája Odriozolával, aki már a meccs közben is fájlalta a lábát, ez pedig az Eibar második góljához vezetett. Carvajal, Bale, Nacho, Casemiro, Regulión, Sergio Ramos, Vallejo és Benzema is sérült már le az idényben. Nyilvánvaló, hogy sérülésekkel minden klubnak meg kell küzdenie minden évben, ám a BL-címvédőt most különösképpen sújtotta ez a probléma. A spanyol bajnokságban jelenleg a Real Madrid rendelkezik a legtöbb nem bevethető játékossal, és egy olyan évben, mint a mostani, amikor kicsi a keret, ez különösen ártalmas a csapatra nézve.


Hozzászólások

Tabella