Asensio: Én is a csapat élére akarok állni

A MARCA által közölt exkluzív interjúban Asensio beszélt arról, hogy igenis ambiciózus, amelyet már bizonyított azzal, hogy 20 évesen helyet követelt magának a világ legjobb csapatában. Miután eddigi rövid pályafutása során a dicséretekhez volt hozzászokva, a Real Madrid játékosának most kell megtanulnia azt, hogy miképpen is kezelje a kritikát.

Véget ért a válogatott mérkőzések miatti szünet, hogyan értékeled ezt a saját szemszögedből?

Volt egy kis időnk, melyet a válogatott csapattársakkal együtt tölthettünk el, és tovább dolgozhattunk az új szövetségi kapitánnyal. Sportszakmai szempontból a csapat a Horvátországtól elszenvedett vereség ellenére mutatott pozitívumokat, de néha nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan elterveztük. De hiszem, hogy jó úton járunk.

Ami a személyedet illeti, volt egy kisebb felzúdulás a vezérszereppel kapcsolatos nyilatkozatod miatt…

Úgy gondolom, hogy minden, amit mondtam, félre lett értelmezve. Végül az szerepelt a főcímeken, hogy nem vagyok hajlandó a csapat élére állni, de én soha nem mondtam ilyet. Természetesen a csapattársaimmal egyetemben az első sorban kívánom vezetni a csapatot, de mindent félreértelmeztek, hogy vitát generáljak, vagy nem is tudom… De biztos vagyok abban, hogy vezérszerepet akarok betölteni. Mindössze annyit mondtam ténylegesen, hogy tiszteletben tartom másoknak a csapatban betöltött szerepét, a fennálló hierarchiát. De mindig is olyan sokat akarok hozzátenni a csapat teljesítményéhez, amennyit csak tudok, és meg akarom mutatni a bennem rejlő ambíciót, amely a harmadik csapatban töltött évemben bennem van. Sőt, nem csak idén, hanem még azt követően is.

Meglepődtél a kialakult felforduláson?

Igen, mert soha nem mondtam azt, ami végül kikerekedett az egészből. Mindig is meg akartam mutatni, hogy a jó példával járok elöl, hogy még fontosabbá váljak a csapat számára. Tiszteletben tartom a mások által betöltött szerepeket, de természetesen én is a csapat élére akarok állni, hiszen egy csapat vagyunk, és a Real Madridnál mindig együttesen kell előre haladnunk.

Mi az, ami a legjobban bántott az így kialakult történetben?

Talán az, amit az ambíciómmal kapcsolatban mondtak. Amióta megérkeztem ide, mindig ambiciózus voltam, megvan bennem a fejlődés iránti vágy, és mindent ki akarok adni magamból a pályán. Eléggé meglepődtem, amikor ezt megkérdőjelezték. Igaz, ez mindössze néhány ember véleménye, és akik ismernek, tudják, mi volt a mondanivalóm valódi lényege.

Ambiciózus játékosnak tartod tehát magad?

Igen, és ezt mindig ki is fejeztem. Amikor fiatalon a Mallorcában szerepeltem, megmutattam, hogy többet akarok, és aláírtam Madridba. Azután az Espanyolhoz kerültem, ahol véleményem szerint jól beilleszkedtem. Ezt követően visszatértem a fővárosba, kaptam is játéklehetőséget, de azután egy hónapig nem jutottam szóhoz. De harcoltam, és ismét játszani kezdtem. Nem kapsz játékperceket csak azért, mert jóban vagy az edződdel. De kemény munkával, és ha valóban bizonyítasz, akkor igen. Végül sikerült egyre inkább kitűnnöm a csapatból, és fontos szerepet játszottam kulcsmérkőzéseken is. A második évben aztán még több időt tölthettem a pályán, és fontosabb szerephez jutottam.

Érzékeled, hogy ebben az évben többet várnak tőled, mint korábban?

Természetesen igen. Ha az emberek úgy gondolják, képes vagyok erre, vagy még többre is, az azért van, mert ezt már demonstráltam a számukra. Szeretem az elvárásokat, és én várom el a legtöbbet magamtól. Madridban nagy a nyomás és magasak az elvárások. Nem élhetünk a múltban, és minden mérkőzés óriási jelentőséggel bír. Amit a múltban értünk el, annak már nincs jelentősége…

Ez a harmadik szezonod a Real Madridnál. Azt a szerepet töltöd be a csapatnál, amit megérdemelsz, vagy nagyobb figyelemre számítanál az edződtől?

Új edzőnk van, akinél játszottam az első két mérkőzésen. A következőn már nem, az azután következőn pedig ismét szóhoz jutottam. Most még több mérkőzésünk lesz, és meglátjuk, Solari mit is gondol rólam, de elégedett vagyok azzal, hogy ő az edzőnk. Az eredményeink szemmel láthatóan javultak, ez a legfontosabb. A csapatnak vissza kell térnie a győztes útra.

Hogyan értékelnéd magad a szezon eddigi része alapján?

Korai még értékeléseket készíteni. Hosszú a szezon, még semmi nem dőlt el. Volt néhány nagyon jó pillanatunk, és néhány kevésbé jó, egyénileg és csapatszinten is. De egy szezon erről szól. Mindig hosszú az idény, és mindig vannak jobb és rosszabb időszakok. Biztos vagyok benne, hogy a legjobb pillanatok még csak ezután jönnek.

A klub és a szurkolók is nagy elvárásokat támasztanak veled szemben. Ezt egyfajta plusz nyomásként éled meg?

Ez az elvárásokon múlik. Meglátjuk, nem tudok minden mérkőzésen három bombagólt szerezni, ez nyilvánvaló. Vannak elvárások, és megvan bennem a vágy, hogy a Real Madrid fontos játékosa legyek. Itt akarok sikeres lenni.

De ugye tisztában vagy vele, hogy ezeket az elvárásokat Te magad támasztottad a korábbi játékoddal?

Igen. Ezek az elvárások azért léteznek, mert bizonyítottam a képességeimet a pályán, és feltehetőleg kiérdemeltem a figyelmet. Végtére is a pályán kell bizonyítanom, folytatnom kell a munkát, és remélhetőleg megkapom a lehetőséget arra, hogy folyamatosan játéklehetőséghez jussak.

Milyen típusú játékosként tartod magad? Mi az általad kedvelt pozíció?

Meghatározóbb játékot tudok nyújtani a jobb oldalon, vagy középen. A baloldalon is voltak jó teljesítményeim, de az emberek azt akarják, hogy több gólt szerezzek, mivel ez a játék legfontosabb része, és erre emlékeznek. Ha többet játszok a jobb szélen vagy középen, több lehetőségem lesz arra, hogy megteremtsem a különbséget, és többet legyek játékban.

Ebben az évben mindössze két gólod van. Erre befolyással van a jelenlegi pozíciód? Lopetegui gyakran a bal szélen szavazott neked bizalmat…

Talán. A csapat dinamikája is fontos ebből a szempontból, de ha ismét a legjobb formánkban leszünk, és folyamatosan győzünk, akkor biztos vagyok benne, hogy statisztikák is javulni fognak.

A kritikák mellett dicsérő szavakban is volt részed. Az elmúlt években az emberek úgy beszéltek rólad, mint aki a jövőben Aranylabdát nyerhet. Néha talán túl gyorsan vonunk le effajta következtetéseket?

Ezt mondták a legutóbbi idény végén és a mostani elején is. (nevet) Mindössze egy rosszul sikerült hónapról beszélünk, amikor a dolgok nem alakultak jól, ugyanis a szezon kezdetén minden jó és szép volt Madridban és a válogatottnál is. Madridot a szélsőségek uralják. Valami vagy nagyon jó, vagy nagyon rossz, nincs átmenet. Azt tudom kontrollálni, hogy milyen munkát végzek, hogy én mit gondolok, de azt nem, hogy az emberek mit mondanak. Az a legjobb, ha saját magamra koncentrálok, azt teszem, ami nekem és a csapatnak a legjobb, és próbálok bizonyítani a pályán, beszéljen helyettem az ott nyújtott teljesítményem.

Ki az, aki támogatott ebben a kritikákkal teli időszakban?

Először is, saját magamra számíthattam. Értékelem a dolgokat magamban, gondolkozok rajtuk, nem vagyok kőből. Természetesen vannak dolgok, amelyek befolyásolnak, és az is természetes, hogy nagyon sokat várok el magamtól. De mindig megvoltak azok az emberek, akikre támaszkodhattam; a családom, a barátaim. Azonban próbálok nem túl sokat beszélni a labdarúgásról, hogy adjak magamnak egy kis szünetet. A családom jó tanácsokkal lát el, mindig segíteni fognak, mindenekelőtt a legrosszabb pillanatokban. De akkor is ellátnak az útmutatásukkal, amikor a dicséreteket kapom. Már korábban mondták, hogy ez a rosszabb időszak is el fog jönni egyszer, és lám, így is lett.

Amikor az emberek úgy beszélnek Marco Asensióról mint a Real Madrid új vezére, az nem egyfajta célzás?

De, biztosan az is. Végtére is továbbra is Madridban akarok sikereket elérni, itt akarok fontos lenni, ezt soha nem titkoltam. Fiatalkorom óta madridista vagyok, mindig a Real Madridban akartam játszani, és ha megvan a lehetőségem, hogy itt váljak fontossá, azt meg is akarom ragadni.

Megfér egymás mellett Isco és Asensio? Az az ember érzése, hogy ha egy új edző érkezik, végül mindig csak az egyikük játszik, nem pedig mindketten…

Ez az edzőn múlik. Igaz, hogy nem játszottunk túl sokszor egymás mellett, de nem tudom a kérdésre a választ, hogy őszinte legyek…

Nem is álmodhattál volna jobb kezdésről a Real Madridnál eltöltött időszakodban, hiszen az első két szezonban mindkétszer megnyertétek a Bajnokok Ligáját.

Az első évben négy címet szereztünk, a következőben pedig ismét négyet. Álomszerű volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire sikeresek leszünk. Főleg, hogy látom, milyen nehéz feladat is nyerni, és ezt folyamatosan fenntartani. De ez a csapat mindig bebizonyította, hogy a legrosszabb pillanatban is képes újraindítani magát, és fejlődni. Ebben az évben is menni fogunk előre, és remélhetőleg a hatékonyságunk is visszajön, valamint az a kis szerencse is, hogy jól menjenek a dolgaink.

Mi a legszebb emléked a Real Madridnál? A gólod az európai szuperkupában a Sevilla ellen, a cardiffi gólörömöd a BL-döntőben, vagy a Bayern München elleni gólod a hosszabbításban?

Az ünneplés a családdal a lelátón a cardiffi döntőt követően. Beszéltünk róla előtte, és tudták, ha gólt lövök, velük fogok ünnepelni. Ez egy olyan pillanat volt, amelyet soha nem felejtek el.

Bosznia-Hercegovina ellen a 10-es mezben játszottál Thiago távollétében. Van kedvenc számod?

Nem fogok hazudni, a 10-es a kedvencem, és ha lehetőségem van rá, azt viselem. A Real Madridnál most Luka Modrić viseli, és még fogja is sok évig, de természetesen szeretném, hogy egyszer én viseljem.

Ha Eden Hazard a Real Madridhoz érkezik a nyáron, az csalódást keltő lesz a számodra, vagy motiválni fog az, hogy felvedd vele a versenyt?

Ez csak spekuláció. Meglátjuk, hogy érkezik-e valaki, de jelenleg ez csak spekuláció.

Sok ajánlatod volt az évek során?

Nem, nem jutottak el hozzám. (nevet) Ez az ügynököm dolga. Nem gondolok másra, csak a Real Madridra összpontosítok. Világossá tettem, hogy itt akarom folytatni, és itt akarok sikeres lenni.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK