Egytől egyig: Sevilla – Real Madrid (3-0)

Bronz bika, kerékbetörés, spanyolcsizma, Sevilla – Real Madrid. Gond nélkül illeszthető bele a tegnapi mérkőzés az előtte felsorolt közkedvelt kínzási módszerek közé, a szenvedési faktort figyelembe véve nagyjából egy szintet képvisel a többivel. Mert ez bizony ocsmány volt. Amatőr volt. Többek között olyan játékosok hoztak nevetségesen alacsony szintet, akik néhány napja még egy gála keretein belül vehettek át egyéni elismeréseket a nagyszerű teljesítményüknek köszönhetően. Be sikerült ott ittasodni talán? Nem tudom. Csak azt, hogy a Real Madridot kisemmizték Sevillában, letolt gatyával, a fejünkre húzott alsónadrággal vakon tapogatózva állhatunk oda az osztály szivatómestere, Diego Simeone elé hétvégén. Jó előjelek? Aligha. Pontozzunk gyorsan egyet a tegnapiakról.

Csapatok

Sevilla (9)

Nem nyerni jár hozzájuk a Real Madrid már egy jó ideje. Bevertek két kontrát, majd egy lecsorgót, aztán megrezgették még a felső lécet. Mondanám, hogy ennyi, de ez csak az első 45 percre jutó nagyobb helyzeteket fedi le. A második félidőben is kellett jól időzített Casemiro-mentés, Bale-féle blokk, vagy Courtois-parádé ahhoz, hogy a három ne legyen mondjuk öt, vagy hat. Nem sokon múlott, hogy a klub újkori történelmének egyik legkínosabb pofonjába zavarja bele a Sevilla a csapatot. André Silva szárnyalása egyelőre nagyon meggyőző, a Sevilla csapatként és egyéni szinten is leradírozta a pályáról nagynevű ellenfelét.

Real Madrid (3)

Egy teljes mértékben vállalhatatlan első játékrész után egy fokkal jobb második. Borzasztó védekezés, ötlettelen támadásépítés, kevés lehetőség, hatalmas égés. Valami nagyon félresiklott, és nincs is idő keseregni és sebeket nyalogatni, hiszen az Atléti elleni csörte már itt van a kanyarban, a Clásico is látótávolságon belül van, és akkor a BL-ben is megfelelően helyt kellene állni. Ha ez a vereség megfogja a csapatot, annak nagyon csúnya következményei is lehetnek a közeljövőben.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Gareth Bale (6,5)

Gólt ugyan nem szerzett, de a kezdőként pályára lépő vendégek közül benne volt a legtöbb a tegnapi nap folyamán. Az első félidőben kapufáig jutott, és megállított gyönyörű szereléssel egy veszélyes kontrát, aztán a második félidőben egy nagy ziccert kihagyott, viszont nagyszerű blokkal mentette meg csapatát egy biztos góltól. Végig lehetett rajta érezni, hogy az eredménytől függetlenül komolyan veszi a mérkőzést, és számomra az ilyen mérkőzéseken sokatmondó tud lenni egy-egy játékos hozzáállása.

180927_Bale

Thibaut Courtois (5)

Kiszolgáltatott helyzetben volt, nem sok mindent tudott tenni a kapu szájából egy az egyben érkező sevillai játékosokkal szemben. A második félidőben már kevesebbszer bukkant fel az ellenfél a kapuja előtt, de egy távoli lövésnél gyönyörűen hárított, és a többi labdát is magabiztosan gyűjtötte be, egy ízben pedig walesi kollégája segítette ki. Állandó terítéken van a Courtois – Navas téma, szerintem a Costa Rica-i sem tudott volna sokkal többet tenni ezen az estén.

Nacho (3,5)

Nem találta a helyét a jobb oldalon, se védekezésben, se támadásban nem mutatott szinte semmi kiemelkedőt, de legalább nem voltak óriási hibái sem, igaz viszont volt több kisebb cserébe. Nacho pedig hiába Jolly Joker, középen a legjobb, bár fiatalon balhátvédként került fel inkább. Ebből adódik, hogy a jobbhátvéd poszton tud talán a legkevésbé hatékony lenni.

Raphaël Varane (5)

Igazán kiemelendőt nem lehet elmondani róla sem. Az első gólnál valamiért a kapu szögét zárta le (amire egy colos belga már ott volt), és nem a passzsávot, a Real Madrid pedig mehetett közepet kezdeni, de tegyük hozzá, nem az ő felelőssége elsősorban a találat, csak egy köztes dominónak számított. Emellett viszont legalább próbálta azt mutatni a világ felé néhány jó közbelépéssel, hogy a világ egyik legjobb csapatának hátsó alakzata több, mint egy alkalmi gittegylet.

Sergio Ramos (2,5)

Az első gólt kényelmes tempóban visszakocogva leste, csak a vajas pattogatott kukorica hiányzott a kezéből. A második találatnál sem sietett túlságosan vissza a kontrával, de azért még egy képkocka erejéig beúszott tárogatott kézzel, amikor Silva futott már a gólt ünnepelni. A harmadik gyomrosnál pedig a pótos IFA-kat idéző gyorsasággal csöppent az eseményekbe, otthagyta emberét a jobb látószög érdekében, majd számon kérte a tehetetlen állapotba kergetett csapattársán, hogy miért nem él a végtagnövesztés lehetőségével a gólhelyzet megakadályozása érdekében. Az általa és Marcelo által uralt terület veszélyesebb volt, mint Bugattival parkolni a Hős utcában.

Marcelo (2)

Ha az általa tegnap bemutatott védekezési mechanizmusokat oktatnák felvilágosító órák keretein belül a középiskoláknak, mint a hatékony megelőzési módszerek egyike, akkor azonnal a pelenkaiparba tolnám az összes megtakarításom. Az első gól előtt olyan gyönyörűen adta el a labdát, majd maradt le emberéről, hogy Benny Hill már szerkesztette alá a jellegzetes aláfestő zenét, hogy következő alkalommal már teljesen üresen visszakocogva nézze végig a feljeményeket. Végül megpróbált Franco Vázquezzel szemben fejpárbajt nyerni, ahelyett, hogy megpróbálta volna kifedezni a labdát, vagy kibillenteni kicsit az embert, de a 13 cm különbséggel, jobb szögből érkező olasz ellen ez valahogy nem bizonyult elégségesnek. És ezek csak a gólok. Azért nem egyes, mert a második félidőben nem volt teljesen reménytelen. Végül idő előtt hagyta el a játékteret sérülés miatt…

Casemiro (4,5)

A középpályán sokkal vérszegényebbnek éreztem őt is az első félidőben, a másodikban aztán hátrakerült egy sorral (ami általában rendkívül rosszul sült el), de most harmadik középhátvédként jobban teljesített, mint előrébb. Több szerelése is volt itt, meg egy látványos 3 az 1 elleni szituációt abszolvált sikeresen.

180927_Casemiro

Toni Kroos (4)

Nekem nem tetszett tegnap, egész egyszerűen kevésnek éreztem. Védekezésben nem volt érdemben hasznára a csapatának, ahogy támadásban sem. Az osztogatással, a passzok pontosságával ezúttal sem volt gond, átadásai jók voltak, pontosak, de ezekből nem tudtunk érdemi helyzeteket kovácsolni, nem tudtunk lövőhelyzeteket kialakítani, azaz nem értünk el velük semmit.

Luka Modrić (6)

A ’The Best’ ma is a jobbak közé tartozott a pályán lévők közül, igaz, nem volt nehéz a jobbak között lenni a tegnapi mezőnyben. Bár önmagához képest játékban ő is – finoman szólva – visszafogott volt, mégis akcióközelben tudott maradni elöl és hátul egyaránt, ment amíg bírt, és szerzett egy gólt, ami kevésen múlott, hogy érvényes is legyen. Érdekes volt megfigyelni, hogy míg Kroos meccsében a statisztikai mutatók jobban sikerültek, és Luka kicsit pontatlanabb volt német társánál, mentalitásban, hozzáállásban pont az ellenkezője mutatkozott meg.

Marco Asensio (3)

45 percig fel se tűnt, hogy a pályán van. Egyelőre míg fejben lehet, hogy az évekkel későbbi önmaga az Aranylabdát lóbálja büszkén (szigorúan a képességeit tekintve jók lennének az esélyei, hogy a legjobbak közt emlegessék idővel), addig a pályán kéne egymás után három jó meccs Madridban, hogy egyáltalán a kezdőként betöltött biztos helyéről lehessen beszélgetni. A második félidő menti meg a rosszabb osztályzattól, hiszen bár lesgól volt, jól ugratta ki horvát társát, majd később a ziccerben kitörő Bale-t. De tőle ennél sokkal, de sokkal több kell, ha már nem érkezett klasszis játékos a posztjára.

Karim Benzema (2)

Az ígéretes szezonkezdetkor jött a teljesítmény, és a gólok is. Aztán a gólok elmaradtak, de a teljesítmény még elfogadható volt. Aztán most már se gólok, se teljesítmény, hanem a legutóbbi két évének legrosszabb teljesítményeiből egy montázs. Hibás döntés lenne kezdőként kiküldeni az Atlético Madrid ellen, mikor egy kiéhezett Mariano is ott van a csapatban.

180927_Benzema

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (3,5)

Az egyik személyes kedvencem mióta itt van, de szép fokozatosan kezdi elveszteni azokat az értékeit, amik miatt megszerettem a játékát. Zidane utolsó éve alatt is keveset rakott a közösbe, Lopetegui alatt nem volt még jó meccse sem, pedig csereként beszállva neki kellene azok közt lennie, akik új színt hoznak és igyekeznek dobni a csapat teljesítményén. Elszürkült sajnos szép lassan, és egy tehetséges brazil srác ott áll harcra készen, hogy megkaparintsa a perceit.

Mariano (6)

Minden egyes pályán töltött percében ott az akarat, a szenvedély és az alázat. A 93. percben is középcsatárként sprintel hátra, hogy esélyt adjon magának a kontra megakadályozására, és mikor a Sevilla közönsége olézik a huszadik jó passz után a ráadáshoz közelítve, ő akkor is embertől emberig megy, és próbálja menteni a menthetőt. Szeretném, ha kezdene a derbin.

Dani Ceballos (6,5)

Egy zseni, akit nem szabad elpazarolni. Még 0-3-nál beszállva is ki tudott tűnni a csapatból, laza volt, kreatív, mégis összeszedett. Tíz perc alatt kisárgázott két sevillait, és a helyi nézők kitüntetett figyelme (ami Betises múltja okán járt neki) pedig csak felspannolta őt. Nagyon szeretném, ha többet játszana, többször kezdene, és nem pazarolnánk el egy ilyen képességű játékost.

Edzői értékelés

Julen Lopetegui (3)

Nem tetszett az alapfelállás, nem tetszett a védekezés, nem tetszett a támadásépítés. Nem tetszett, hogy Asensio végigjátszotta a találkozót, nem tetszett, hogy Ceballosnak alig jutott idő, Viniciusnak pedig egyáltalán nem. Nem tetszik, hogy Benzema akkor is kezd, amikor messze jár az egy hónappal ezelőtti önmagától. Nem tetszik, hogy behúzott farokkal kell nekimenni egy madridi derbinek, és nem tetszik, hogy vélhetően a jó teljesítmények ellenére kevés változás lesz a kezdőben. Nem tetszik… de egyelőre türelmes vagyok.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…